Manifestaţiile din iarna 2012 şi necesitatea crearii unei alternative politice pentru România   1 comment

de ALEXANDRU HERLEA

Constituie oare manifestatiile populare din iarna anului 2012 o speranta, preludiu al unui nou inceput sau o simpla reactie, fara urmari, la dezastrul politic din Tara ? Este o intrebare la care consider ca nu se poate raspunde decat cu o afirmatie : obligatia de a construi o alternativa politica fundamental diferita de tot cea ce exista astazi in Romania.

Au trecut aproape 20 de ani de cànd romanii n-au mai iesit in strada cu revendicari politice, n-au mai manifestat impotriva fostilor comunisti care se afla in continuare la conducerea Tarii. Profesionistele manipulari ale opiniei publice de catre Securitate si nomenclatura, privind printre altele Guvernarea 1996 – 2000, precum si unele ezitari si greseli ale acesteia, au facut ca speranta cà adevaratele reforme si schimbari pot fi realizate sà se reducà drastic.

Ce diferenta intre starea de spirit a populatiei in ultimii 10 – 12 ani si cea existenta in anii 90 !

Ori, iata, oamenii sunt astàzi in strada si denuntà nu numai pe cei aflati acuma la putere, ci intreaga clasa politica romaneasca. Ei au perfectà dreptate si vreau sa cred cà angajamentul lor este purtator de o noua speranta. Cea a iesirii Romaniei din impasul in care se gaseste. Acest impas are un nume : lipsa de alternativa politica. Este adevarata tragedie a societatii romanesti de astazi. Daca opozitia ar fi o solutie – totul ar fi simplu. Inlocuirea lui Basescu si a PDL este evident mai mult decat necesara, dar din nefericire, pentru moment, nu ai cu cine.

Inlocuirea PDL cu USL si a lui Basescu cu Ponta, Antonescu sau alt reprezentant al opozitiei nu constitue un remediu ; poate fi, eventual, chiar mai rau decat ceea ce exista. Umbra malefica a lui Iliescu, demn reprezentant al KGB, domina in continuare PSD si alianta acestuia cu PNL a dat lovitura de gratie celui din urma. In relatiile cu Moscova, pozitia presedintelui Basescu este corecta (cel putin asa cum apare la prima vedere) si acest fapt este de o importanta capitala. Amenintarea – tot la Est continua sa se afle, chiar daca Romania este astazi membra a NATO si a UE. Problema Moldovei este si ea abordata de Basescu in acelasi spirit si de aceea basarabenii ii sunt recunoscatori si il sustin fara rezerve.

Asta nu inseamna ca trebuie sa-i fie acceptate sau iertate lui Basescu derivele autoritare de tip Putin, de personalizare a puterii, care duc la nefunctionarea Statului de drept. Cum nu trebuie aplaudate nici diferitele diversiuni, precum condamnarea comunismului si lupta impotriva coruptiei, care au ramas la nivelul declaratiilor si care nu reprezinta decat tentative de captare a bunavointei opiniei publice. Trecutul sau si lipsa sa de cultura, incepand cu cea politica, fac ca Basescu sa aiba nu numai un comportament dispretuitor fata de nevoile celor multi, dar si o atitudine docila fata de dictatul unor institutii internationale precum FMI. Acordurile incheiate cu acesta nu sunt in avantajul poporului roman.

Coruptia umbreste, planand ca o piaza rea, actiunile Guvernului. Un exemplu frapant este afacerea Rosia Montana in care sunt implicati si Presedintele si Guvernul. Un adevarat scandal – atat pe plan cultural si ecologic, cat si pe cel al intereselor economice romanesti. Perspectiva apropiatelor privatizari ale regiilor nationale, incepand cu cele din domeniile strategice ale energiei si materiilor prime, precum gazul de sist sau zacamintele de cupru, ridica si ele serioase semne de intrebare. Desigur, eficientizarea gestiunii, invocata pentru justificarea privatizarilor – sustinute, daca nu chiar impuse de FMI si UE – constituie un argument important si valabil. Insa consecintele pentru economia nationala si mai general pentru Romania si interesele ce se ascund in spatele acestui demers vor trebui elucidate si explicate opiniei publice.

Intr-un cuvant Basescu si PDL nu stiu ce inseamna sa servesti cetatea – pentru ei conteaza numai propriile lor interese, pentru promovarea carora nu se dau in laturi de la nimic. Reducerea cu 10% a populatiei Roamniei in ultimii 10 ani si emigratia masiva sunt extrem de ingrijoratoare si ilustreaza perfect cele afirmate. Romania risca sa se transforme treptat intr-o tara lipsita de identitate, al carui rol principal va fi cel de sursa de materii prime.

Inlocuirea lui Basescu cu Antonescu sau Ponta n-ar prezenta decat un singur avantaj serios : cel al opririi procesului de intarire a comportamentului si deviatiilor autoritare ale presedintelui. La acesta s-ar adauga o eventuala diminuare a vulgaritatii si, desigur, stoparea politicii de promovare a intereselor PDL si ale clientelei sale. Aceaste interese ar fi inlocuite insa, fara doar si poate, cu cele ale USL. Avem experienta alegerilor din 2004, cand o majoritate dornica de schimbare l-a votat pe Basescu pentru a-l bloca pe Nastase. Atunci argumentul a fost cel adus astazi privind stoparea tendintelor de personalizare a puterii. Si ne-am fript.

Castigarea de catre USL a alegerilor locale si parlamentare, care se contureaza, prezinta si ea avantajul reducerii nu numai a tendintelor dictatoriale ale presedintelui Basescu ci si, bineinteles, ale influentei si afacerilor veroase ale baronilor PDL si a clientelei lor. Si aceasta numai in cazul in care nu se va reface FSN, o intelegere intre PDL si PSD ramanand in continuare o ipoteza care nu poate fi neglijata, conditionata numai de lupta pentru « impartirea ciolanului ».

Lumea de buna credinta care a iesit in strada sa denunte atitudinile si comportamentul clasei politice in totalitatea ei, demonstreaza implicit pentru o Romanie europeana. O Romanie care sa aiba la baza valorile de libertate, democratie, solidaritate, in care institutiile statului sa functioneze corect si in care coruptia sa fie jugulata. O Romanie in care nivelul de viata sa creasca substantial pentru toate categoriile sociale. O Romanie demna si respectata in lume.

Acesta a fost si spiritul manifestatiilor organizate de romanii din diferitele capitale sau orase europene. La o astfel de demonstratie – la care s-a afirmat solidaritatea cu manifestantii din Tara, am luat parte la Paris. Au participat cu precadere tineri care au avut o atitudine civilizata si responsabila. Nici un moment nu s-a strigat « jos Basescu » sau « Jos Cutare », cum a fost cazul in Romania, unde au aparut « revolutionari » de profesie, antrenati si organizati in consecinta. Ei amintesc de sinistrele manipulari care au dus la lichidarea manifestatiilor din piata Universitatii din iunie 1990. Aceste manipulari au putut fi organizate atat de putere (ca in 1990), cat si de opozitie. Aceasta din urma in frunte cu Partidul Conservator, al securistului Voiculescu, controleaza o buna parte din mass-media.

Recentele evenimente care denota, cel putin partial, o maturizare politica a poporului roman, capabil sa-si exprime cu o oarecare limpezime nemultumirile si revendicarile, sunt folosite de actuala opozitie, in scop partizan. Si acest lucru este daunator Tarii. Repet, nu de inlocuirea ciumei cu holera are nevoie Romania. Aceasta rocada ar pune si mai pregnant in evidenta lipsa de alternativa politica si ar destabiliza Romania intr-un mod si mai accentuat. S-ar face astfel jocul celor care nu vad in ea decat o vaca de muls si un teritoriu de o deosebita importanta strategica. Moscova sprijina desigur o astfel de rocada care i-ar face jocurile in politica sa de revenire pe prim planul politicii mondiale si de recuperare a unora din pierderile de dupa caderea zidului Berlinului. Totul se petrece intr-un context international extrem de dificil, cand lumea intreaga se confrunta cu o criza de o gravitate nemaiintilnita de la al Doilea Razboi incoace. Este nu numai o criza economica si financiara, ci o adevarata criza de sistem care a lovit si Romania din plin. Este in cauza astazi insasi fiinta nationala asa cum au subliniat unii analisti, precum Dinu Giurescu.

De aceea este atat de imperios necesara construirea unei alternative politice viabile care sa actioneze in interesul poporului roman si al Romaniei. O alternativa politica pentru care servirea cetatii sa constituie singurul obiectiv, capabila sa puna capat procesului de diluare a identitatii nationale si de transformare a tarii in sursa de materii prime. Politica dusa de actuala putere, ca si cea a opozitiei, cand s-a aflat la carma, este nu numai contrara intereselor romanilor si ale Romaniei, dar este contrara marilor valori europene.

Diversitatea trebuie promovata. Romania trebuie scoasa din cercul vicios al extremelor in care s-a gasit impinsa dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Dupa dezastruosul si caricaturalul « nationalism » al epocii ceausiste incepem sa ne singularizam astazi, printre tarile Europei de Est, in alta extrema, cea a obedientei servile fata de dictatele finantei internationale. Aceasta din urma, in afara castigului pecuniar, nu cunoaste alta regula si ignora in mod deliberat marile probleme cu care se confrunta astazi lumea : cele legate de demografie, ecologie, dezvoltare durabila, echitate sociala. Ea ii utilizeaza cu cinism pe toti cei dispusi sa i se supuna, sa-i faca jocul.

Constructia unei alternative politice capabile sa promoveze adevaratele valori prezinta si un alt mare avantaj. Ea poate impedica, in buna masura, alunecarea electoratului, exasperat de situatia politica existenta, spre partide populiste, conduse de aventurieri, iresponsabili sau excroci. PPDD este un exemplu revelator. Trebuie facut totul pentru ca astfel de creatii sa fie jugulate in fase.

Crestin – democratia constituie o baza doctrinara care corespunde cerintelor lumii de astazi, lume in care extremele (atat socialismul marxist, cat si liberalismul pur, financiar) si-au dovedit nocivitatea. Moartea clinica in care a intrat PNTCD, moarte planificata si organizata de catre fortele securitatii si ale nomenclaturii (care au infiltrat PNTCD si care continua sa domine atat actuala putere, cat si actuala opozitie), face necesara definirea altor cadre de promovare a solutiilor crestin – democrate. PNT si urmasul lui PNTCD (cel din anii 1990) trebuie respectate pentru tot ce au reprezentat si au facut pentru Romania si lasate, asa cum am mai afirmat, in gloria lor trecuta fara a mai fie folosite pentru promovari personale sau pentru legitimarea unor formatii politice actuale. In acest sens principalul pericolul vine din partea PDL si a palatului Cotroceni. Acestia au fost si sunt varful de lance al strategiei de distrugere a PNTCD, a carui imagine doresc sa o utilizeze astazi in propriul lor interes.

Sunt convins ca, sprijinindu-se pe morala crestina si avand ca baza doctrinara crestin – democratia, se va putea construi o forta politica care va reusi sa scoata Romania din impas. In acest scop, trebuie ca toti cei capabili sa-si aduca contributia, iar toti cei nechemati – sa stea de-o parte sau sa fie impiedicati sa se amestece. Dorinte pioase care nu pot deveni realitate decat in momentul in care toti cei buni vor considera ca o datorie, o obligatie, implicarea lor in viata publica si nu vor ramane spectatori neangajati pe motivul ca politica este prea murdara. Ei trebuie sa fie cei cari sa defineasca si sa transpuna in viata un adevarat proces de selectie care sa aduca la nivelul deciziei, adica al politicului, pe cei capabili si de buna credinta, pe toti cei de bine voitori.

Este momentul sa raspund la intrebarea : concret ce propui ? Raspunsul meu se refera la doua aspecte : unul legat de alegeri, oricare ar fi ele – locale, parlamentare, prezidentiale – si celalalt privind constructia unei alternative politice, indispensabile iesirii Romaniei din impasul in care se gaseste astazi.

In privinta alegerilor preconizez prezentarea la urne, obligatie a oricarui cetatean si stergerea tuturor candidatilor, adica votul nul. Este singura modalitate de a contesta atat puterea, cat si opozitia, de a refuza singura alternativa propusa : a alege intre ciuma si holera. Si bineinteles de a respinge partidele mai vechi sau cele noi precum PRM, PNG, PPDD, etc.

In privinta fortei politice capabile sa scoata Romania din impas militez, asa cum am afirmat mai sus, pentru un partid autentic crestin – democrat al carui unic obiectiv sa fie servirea intereselor poporului roman si ale Romaniei. Este un proces laborios si dificil care trebuie gandit pe termen lung. Ca punct de plecare propun crearea unei asociatii, ONG, asemanator Grupului pentru Dialog Social (GDS).

Aceasta grupare va trebui sa fie constituita din persoane morale, devotate cauzei publice, capabile sa analizeze situatia in care se afla Tara, sa gandeasca solutii de depasire a crizei si sa le promoveze cu fermitate. Ea, spre deosebire de GDS-ul existent, trebuie sa nu mai aiba ca promotori si mentori fondatori sinistre figuri precum Silviu Brucan si sa nu mai numare in randurile sale, pe langa multi oameni competenti si de buna credinta, tot felul de unelte si informatori ai Securitatii. Rolul sau se va rezuma la gasirea si promovarea de solutii pentru iesirea din impas fara sa mai contribuie la manipularea opiniei publice in scopul salvgardarii privilegilor potentatilor din epoca comunista si a profitorilor perioadei de tranzitie. Aceasta grupare ar putea, doresc sa cred, mobiliza nu numai oamenii de actiune, dar si intelectualii care, desgustati de mizeria vietii politice actuale, stau deoparte, in turnul lor de fildes. Nu se poate ca, dupa 22 de ani de la asa-zisa revolutie si luand in considerare gravitatea situatiei Tarii, o astfel de grupare sa nu apara si sa nu se implice politic. Sunt convins ca ea poate contribui, in mod substantial, la crearea unei adevarate alternative politice pentru Romania. Ar fi un pas important in directia cea buna.

19 februarie 2012

(sursa: blogul domnului Alexandru Herlea)

Reclame

One response to “Manifestaţiile din iarna 2012 şi necesitatea crearii unei alternative politice pentru România

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: