Arhiva PNȚCD: Propuneri pentru îmbunătățirea activității – Ion Ștefan, 1995   Leave a comment

Documente de arhivă. 

(Mulțumiri domnului Ioan Balan – Țărănist, NU Pavelist)

sigla-rez-PNT-xlowresDin arhiva domnului Coposu – 1995, septembrie: Prof. Ion Ștefan (care un an mai târziu a fost ales senator al României pe listele CDR)  face câteva propuneri pentru îmbunătățirea activității PNȚCD. Dacă veți citi cu atenție, veți observa că multe dintre observațiile domniei sale sunt încă valabile…

(Sublinierile îmi aparțin. Mai multe documente de arhivă puteți găsi pe pagina de Facebook Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. De asemenea, o colecție de fotografii de arhivă puteți găsi aici))

__________________________________________________________

Câteva observații privind necesitatea îmbunătățirii activității PNȚCD în etapa actuală

În 1918 Partidul Țărănesc, condus de Ion Mihalache, reprezenta interesele țărănimii în frunte cu învățătorimea satelor având obiectivul principal reforma agrară pe care o dorea mai radicală decât cea preconizată de PNL, situându-se pe eșichierul politic al vremii la centru-stângaÎn același an Partidul Național Român, condus de Iuliu Maniu, reprezenta interesele cvasitotalității poporului român din Transilvania militând cu prioritate pentru unirea cu Țara situându-se pe eșichierul politic de atunci, mai ales în problema națională, la centru-dreapta.

În urma fuziunii din 1926 și a formării PNȚ, acesta, ca urmare a realizării reformei agrare din 1921 și a realizării Unității naționale s-a deplasat pe eșichierul politic spre centru atât în problema socială, cât și în problema națională. Acest loc l-a păstrat până la 6 martie 1945 când s-a instaurat dictatura comunistă în țara noastră.

După această dată PNȚ, rămânând pe poziția de centru în problema socială, s-a deplasat spre dreapta în problema națională, ca urmare a pierderii independenței naționale și a unor teritorii românești. Pe această poziție s-a menținut în semiilegalitate până în iulie 1947 și apoi în ilegalitate până în decembrie 1989.
În perioada postdecembristă PNȚCD, aderând la democrația creștină europeană, a continuat să se situeze pe eșichierul politic la centru, revenind la poziția pe care o avea în perioada interbelică deși nu se mai baza nici pe o țărănime proprietară pe pământul și atelajele sale, nici pe satisfacerea idealului național.
Observații:
1. Cred că nu s-a ținut seama în suficientă măsură de situația societății românești după 45 de ani de comunism care distrusese proprietatea privată în toate ramurile și libertatea națională, cu teritorii românești gemând sub stăpânire străină. În urma aplicării legii fondului funciar țărănimea rămâne în continuare o categorie socială săracă, tributară agromecurilor și altor sechele comuniste. Poziția PNȚCD în problema agrară este justă, cu excepția prevederii restituirii terenurilor agricole până la maximum 50 de ha.; această limită ar trebui coborâtă la jumătate pentru a se putea împroprietări și țăranii lipsiți de pământ și pentru a nu ni se mai reproșa că vrem să „aducem moșierii”. Aceasta înseamnă că în problema agrară PNȚCD trebuie „să alunece” spre stânga, pentru a câștiga adeziunea întregii țărănimi. Pe de altă parte, devenind un partid creștin-democrat, implicit ne-am propus să reprezentăm în egală măsură și interesele, nu numai ale micilor proprietari industriali și comerciali, ci și ale muncitorimii. Or, „privatizarea” îngăduită de actualul regim a speriat această parte a electoratului care detestă „capitalismul sălbatic” promovat de altfel intenționat de actuala putere tocmai pentru a compromite economia de piață ca să-i determine pe muncitori să regrete vremurile lui Ceaușescu. Din aceste considerente PNȚCD trebuie să se situeze în problema socială, în ansamblul său, la centru-stânga, demascând permanent „privatizarea” de azi care a transformat nomenclatura comunistă în miliardari pe seama pauperizării poporului român căruia trebuie să i se arate cine îi sunt adevărații dușmani de la care trebuie confiscate averile rău agonisite pentru realizarea dreptății sociale. Numai astfel vom da încredere electoratului în programul creștin-democrat al partidului nostru.
2. În problema națională PNȚCD este considerat în prezent, de o mare parte a electoratului, ca un partid „european” care se dezinteresează de problema națională, mai ales datorită colaborării cu UDMR în cadrul CDR, colaborare care a dăunat enorm partidului nostru. PNȚCD a pierdut astfel sprijinul unei mari părți a intelectualității în general și al intelectualității satelor în special, aceasta fiind puternic influențată de naționalismul tradițional promovat în acest mediu social încă de pe timpul lui Al. I. Cuza. În perioada interbelică PNȚ era puternic la sate și prin sprijinul masiv al învățătorimii satelor care s-a bucurat întotdeauna, și se bucură și azi, de o mare influență asupra consătenilor săi. Pe de altă parte, lupta pentru refacerea României Mari și pentru păstrarea unității statului, asaltată de forțele „autonomiste”, ne impune să acordăm atenția corespunzătoare problemei naționale fie și pentru a smulge electoratul de sub influența nefastă a propagandei partidelor extremiste național-comuniste. De aceea în problema națională PNȚCD trebuie „să alunece” spre dreapta, ca în 1918, până la realizarea obiectivelor naționale care ne stau în față.
Deci PNȚCD trebuie să se ancoreze puternic în realitățile românești prezente și să se situeze la centru-stânga în problema socială și la centru-dreapta în problema națională și să acționeze cu toată hotărârea în acest sens în timpul cât a mai rămas până la alegeri.
3. De fapt, această „alunecare” spre centru-stânga în problema socială și spre centru-dreapta în problema națională, departe de a fi o schimbare de direcție politică, ar demonstra consecvența cu care PNȚCD a acționat întotdeauna pentru promovarea intereselor poporului român în lupta pentru dreptate socială, patriotism luminat, morală creștină, orientându-se permanent în funcție de realitățile momentului și de loviturile adversarilor politici.
4. Pentru realizarea acestor obiective PNȚCD trebuie să fie mereu în ofensivă, folosind toate mijloacele de care dispune: tribuna parlamentului, emisiunile radio „la zi în viața partidelor”, presa, adunări și demonstrații politice cu mult mai multă vigoare decât până acum. Mai ales mesajele transmise în emisiunile radio „la zi în viața partidelor” trebuie să fie cât mai incisive și mai mobilizatoare, fiind aproape singura cale prin care ne putem adresa fără cenzură electoratului știind că, din foarte multe motive, presa („Dreptatea”) și televiziunea aservită puterii, nu au puterea de pătrundere dorită de noi.
5. Dat fiind faptul că partidul nu dispune de fonduri și de mijloace materiale pentru a face propagandă electorală, comparabilă cu a partidelor care dețin puterea, noi trebuie să punem accent pe munca de propagandă dusă de forțele noastre locale (județene, orășenești și comunale) folosind cadrele valoroase de care dispunem în teritoriu. În acest scop trebuie stabilite responsabilitățile corespunzătoare.
6. După cum am mai menționat, pentru a pătrunde masiv și hotărâtor în lumea satelor, trebuie atrasă în primul rând învățătorimea satelor cărora trebuie să ne adresăm prin mesaje directe mai ales în emisiunea „la zi în viața partidelor”.
7. Trebuie depusă toată vigoarea pentru atragerea tineretului în PNȚCD prin aceleași mijloace de comunicare, acordând atenție maximă Organizației de tineret căruia, pentru a-l atrage și stimula, trebuie neapărat să li se emită „carnete de membru” aparte cum era până în 1947, și insigna aparte care le-ar da un plus de interes, de entuziasm și de eficiență.
8. Congresele partidului să aibă loc la 2 ani pentru ca partidul să se orienteze mai repede în această epocă de transformări, când datele problemelor de rezolvat se modifică repede și imprevizibil, cu atât mai mult cât omenirea nu a mai trecut până acum de la comunism la democrație ca să ne putem folosi de experiența altora. Or, a aștepta 4 ani până la congresul următor, este inadmisibil. Pe de altă parte, congresele mai dese, în situația excepțională pe care o traversăm, creează posibilitatea promovării la timp a cadrelor valoroase ale partidului și eliminării celor „obosiți”. Conferințele județene să aibă loc la 1 an, din aceleași considerente. Analizând „frământările” din PNȚCD la nivelul județelor, singura concluzie care se impune este cea pe care o propun. Aceasta ar evita suspendările din funcții și alegeri anticipate la nivelul județelor, suspendări care, firesc, rănesc anumite orgolii ducând, regretabil, la părăsirea partidului. Aceeași propunere și pentru organizațiile locale.
Ideile prezentate pot fi dezvoltate, ca și căile de realizare a lor.

5 septembrie 1995                                                                                         Prof. Ion Ștefan,

                                                                                        Babadag, jud. Tulcea

                                                                                       [ss indescifrabil]

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: