Apel catre cei de buna credinta pentru o reala alternativa politica   2 comments

Alexandru Herlea, 12 mai 2013

Alexandru Herlea

Alexandru Herlea

Apel catre cei de buna credinta pentru o reala alternativa politica

Ma adresez tuturor celor de buna credinta si in primul rand voua, membri si simpatizanti ai PNTCD, care continuati sa credeti ca mai exista o cale de salvare a valorilor promovate de catre cel mai mare partid al romanilor : PNT. Pentru aceste valori, pentru apararea identitatii noastre nationale, a intereselor Romaniei si ale poporului roman s-au jertfit sute de mii opunandu-se ocupantului strain si uneltelor lui autohtone.

Aceste unelte si urmasii lor, prin aplicarea cu profesionalism a unei strategii bine definite deja la caderea zidului Berlinului, continua sa detina atat puterea economica, cat si cea politica. Puterea economica – obtinuta prin jefuirea Tarii, iar cea politica – prin transformarea fostului PCR in mai multe noi partide, ce se afla atit la putere, cit si in opozitie asigurand continuitatea prin alternanta. Ei nu mai domina astazi prin teroare, ci prin controlul mediilor si manipularea opiniei publice, domenii in care exceleaza. Dupa decembrie ’89 si-au intarit privilegiile.

In aceasta evolutie tot ceea ce reprezenta o potentiala amenintare pentru cei care detineau si detin puterea trebuia blocat si anihilat. Ruptura cu trecutul comunist, trambitata formal, trebuia impiedicata cu orice pret la nivelul persoanelor si al structurilor. In acest context PNT care a intruchipat si afirmat cu cea mai mare autenticitate identitatea nationala si legitimitatea democratica a fost principalul adversar care trebuia distrus. Si el a fost lichidat in mod jalnic : ridiculizat si tarat in derizoriu.

Cauzele sunt multiple : in primul rand starea natiunii maturizata in proportie redusa si profund afectata de cei 45 de ani de comunism. Viziunea strategica pentru trecerea de la comunism la capitalism, acceptata si promovata de occident, care a facut din liberalismul pur si dur cadrul teoretic al tranzitiei, a permis fostelor structuri sa acapareze puterea economica. Lipsa de scrupule si profesionalismul acestora, deja evocat, au fost coplesitoare, devastatoare.

Pe plan politic ei au fost tot atat de performanti. Si, daca ne limitam la PNTCD, distrugerea si lichidarea acestuia a fost urmarita cu multa tenacitate si a evoluat in timp. Daca la inceputul anilor ’90 afirmatia « sa nu lasam PNT-ul sa moara » a fost mobilizatoare si a permis partidului sa renasca si sa se afirme, zece ani mai tarziu aceeasi afirmatie a fost intrebuintata in scopul promovarii unor interese personale, a parvenirii. Daca la inceput afirmatia era folosita de cei care doreau sa serveasca partidul si prin el cetatea, ulterior ea a devenit lozinca celor care, profitand de naivitatea si buna credinta a unora, au utilizat partidul in mod indecent, murdar. De altfel, de la bun inceput, PNTCD a fost puternic infiltrat la toate nivelurile. Alaturi de lipsa de experienta manageriala si naivitatea marii majoritati a celor de buna credinta, aceasta infiltrare a jucat un rol important in degringolada partidului. Toate aspectele negative s-au accentuat pe masura trecerii timpului pentru a domina total in ultimii ani.

Care este situatia astazi? Asa-zisul PNTCD este divizat in cel putin doua mini grupuri. Cel cu stampila, cu o caricatura de impostor ca presedinte, este sluga uneia din cele doua fractiuni ale FSN care utilizandu-l urmareste sa-si construiasca un pedigree. Membrii celuilalt grup, unde se mai afla o serie de pnt-isti de un emotionant optimism si o autentica buna credinta, dupa ce au fost indusi in eroare, pacaliti si folositi fara scrupule de diferitii sai intai-mergatori, se afla astazi fara presedinte. Acesta s-a integrat in cealalta fractiune a FSN, cea patronata de Iliescu – Voiculescu. Si, dupa cate se pare, conducerea interimara a acestui grup se pregateste, intr-un elan de pragmatism si cu hotararea de a « nu lasa partidul sa moara », sa negocieze cu oricine, cu convingerea ca « politica este arta compromisului si ca nici un compromis nu poate fi compromitator ».

Nu trecerea la alte partide este comportamentul cel mai criticabil – el se poate justifica prin dorinta de a actiona dintr-o pozitie care sa permita o implicare concreta si imediata in viata publica. Este insa inadmisibila utilizarea numelui de PNT sau PNTCD pentru promovarea intereselor personale sau de grup. PNTCD-ului, trecut dincolo de moartea clinica, hienele continua sa-i dea tarcoale si incerca sa-l murdareasca si dupa moarte.

De aceea trebuie, in primul rand, sa se condamne fara rezerve toate tentativele de utilizare a numelui PNT sau PNTCD. Nimeni nu mai are dreptul astazi sa pretinda ca reprezinta sau ca ar fi continuatorul PNT. Trebuie sa existe un minim de decenta si un minim de respect pentru martiri. Denuntarea gruparii cu stampila (Pavelescu) este o prioritate, ca si contestarea oricarei actiuni de negociere in numele PNTCD pe care ar putea-o revendica cineva.

In al doilea rand – sa se explice clar ce este PNT si care sunt principiile crestin-democratiei. PNT nu a fost un partid de dreapta, ci un partid de centru ca si succesorul sau PNTCD devenit crestin-democrat (nu crestin si democrat). Viziunea crestin-democrata este opusa atat socialismului, cat si liberalismului. Accentuarea inegalitatilor sociale, triumful injustitiei si al coruptiei, prapastia care separa economia reala de cea speculativa, concurenta fara limite si raportul inversat intre dezvoltarea economica si cea a fiintei umane, criza datoriilor, dezastrele ecologice sunt cateva din aspectele cu care se confrunta societatea la nivel mondial si care afecteaza in mod deosebit Romania. Tara noastra traverseaza o criza profunda, in principal de ordin moral, care ameninta identitatea insasi a poporului roman si atasamentul sau pentru valorile europene. Criza in intreaga lume are un caracter sistemic si crestin-democratia este o doctrina care poate contribui la gasirea unor solutii.

In al treilea rand – sa se constituie un grup, o structura care sa promoveze valorile crestin-democrate si principiile PNT. El trebuie sa afirme fara echivoc ca nu are ca scop sa participe la competitia electorala si ca nu va negocia sau colaborara cu formatii politice angajate electoral. Numai aceasta detasare, de orice interes practic imediat, poate sa-i asigure credibilitatea si independenta. Acest grup ar trebui sa fie nucleul in jurul caruia sa se coaguleze fortele care sa permita nasterea unei reale alternative politice total diferita de tot ce exista astazi in Tara. O noua forta politica care sa serveasca Romania si poporul roman si care sa nu fie in slujba propriilor membri.

Acest grup va trebui sa se organizeze pentru a monitoriza cu atentie si rigoare evolutiile din Tara pe toate planurile. Este de dorit ca el sa devina din ce in ce mai profesionist, mai eficient si mai numeros. El trebuie sa atraga oameni de valoare nu numai din punct de vedere moral – dar si profesional pentru a putea face analize, comentarii si propuneri concrete. Grupul trebuie sa se angajeze in gasirea mijloacelor celor mai eficace pentru crearea unui climat, a unui curent in opinia publica, care sa permita in timp formarea alternativei politice de care vorbeam mai sus. Ca exemplu citez popularizarea optiunii votului alb, pe care legea electorala il prevede si care nu este utilizat fiind practic necunoscut. Votul alb inseamna refuzul tuturor variantelor propuse in scrutinul electoral si deci afirmarea necesitatii existentei unei alte optiuni.

Repet : PNT trebuie lasat istoriei cu gloria si contributia lui la propasirea Romaniei. Grupul constituit sa promoveze valorile crestin-democrate si principiile PNT are vocatia sa devina o adevarata alternativa politica. El se va angaja in lupta electorala in momentul in care va constata, in modul cel mai obiectiv, ca beneficiaza de suficienta audienta si recunoastere in opinia publica si ca este suficient de puternic pentru a-si impune punctele de vedere in eventualele aliante electorale.

Construirea unei reale alternative politice este, dupa parerea mea, singura cale care permite iesirea din mocirla politica in care se zbate Tara si care se perpetueaza prin cercul vicios intretinut de alegerea raului cel mai mic.

Propunerea este desigur neatragatoare pentru cei ce doresc un rezultat imediat si mai ales pentru cei care vad in angajamentul politic un mijloc rapid de parvenire. Ea este insa purtatoare de speranta si nu poate decat sa-i satisfaca pe toti cei care cred ca a da, a servi, este net superior tuturor celorlalte atitudini si aceasta pe toate planurile, inclusiv pe cel personal.
Alexandru Herlea

Anunțuri

2 responses to “Apel catre cei de buna credinta pentru o reala alternativa politica

Subscribe to comments with RSS.

  1. Este greu si, oarecum, complicat, acum, a-mi exprima o opinie – fara ca aceasta sa nu fie interpretata gresit, criticata si infierata in modul cel mai virulent cu putinta, de unii sau altii din fractiunile existente astazi -, asupra faptului ca, partidul „cel mai mare al romanilor”, cel care „a intruchipat si a afirmat cu cea mai mare autenticitate identitatea nationala si legitimitatea democratica” a fost distrus definitiv si el, practic, nu mai exista. Dar, totusi, cu permisiunea dumneavoastra, ma voi rezuma la a face un scurt comentariu si unele.observatii, considerand ca ele nu strica pentru cei care vor sa auda, ci, dimpotriva, acestea pot aduce lamuriri suplimentare. Sincer, am un sentiment de profunda mahnire si de neimpacare pentru neputinta taranistilor, de buna credinta cei mai multi, de a nu fi intervenit si actionat cu curaj si forta necesara la curatirea si primenirea partidului, atunci cand inca se mai putea face acest lucru, de a gasi calea spre salvarea PNT. Fiindca, trebuie recunoscut, deschis, de catre toti: dupa disparitia Seniorului Coposu, nu a mai existat nicio alta persoana devotata si angajata total, trup si suflet, care sa se lupte cu curaj si tenacitate, pana la extenuare, pentru partid si oamenii sai. Fratilor, fara nicio suparare, Nu a existat o gandire inteleapta, o viziune asupra problemelor, a modului lor de abordare si rezolvare. Altfel, Nu s-ar fi ajuns ca, impostura si incompetenta sa puna stapanire pe toti si toate. Si mai este, desigur, nepasarea, lasitate unora, lipsa de reactie, comunicarea insuficienta si chiar ineficacitatea actiunilor intreprinse si „punerea picirului in prag”, la derapaje sau atacuri, de orice fel, la fiecare semnal de alarma care a fost tras,de unul sau altul dintre noi sau a venit de undeva din spatiul public. Tot ce a scris, in articolul sau dl. Alexandru Herlea – la momentul acela, 12 mai 2013, este adevarat si trebuie luat si insusit ca atare. Intradevar, Trebuie sa edificam o noua constructie politica, un nou partid, care sa preia si promoveze valorile si principiile PNT si un conducator pe masura. Sa fie un om onest, apropiat de oameni, iubitor de tara si poporul sau, modest in comfortul propriu, dar altruist in tot ceea ce face, destoinic, curajos, responsabil si capabil sa puna in opera un plan politic si o strategie politica, un om educat, puternic, energic si neculpabil, nepatat, necompromis si nesantajabil, care stie sa se impuna, in fata propriilor membri de partid, a celorlalte partide si a electoratului roman. Adica, este nevoie de o figura noua si credibila, un om demn si de onoare! Fie ca ratiunea si bunul simt al romanului sa invinga si sa scoata/ sa aduca, in fata tuturor, pe acela ce merita sa fie conducatorul noii formatiuni politice. Totul sa fie analizat, judecat si privit de noi, taranistii autentici si loiali crezului nostru politic, prin prisma calitatilor sale, a faptelor si actiunilor sale, de-a lungul timpului, in toata viata si activitatea sa, nu numai in partid. Pentru ca, in cunostinta de cauza, oamenii sa-si formeze o imagine exacta, nedeformata sau inselatoare, si, in ultima instanta, aceasta sa-i ajute in (re)descoperirea acelui model de modestie si moralitate, precum si toate celelalte calitati personale, intalnite numai la adevaratii oamenii mari de stat, pe care Romania i-a avut candva. Cu siguranta, un astfel de om exista, se afla printre noi, undeva.

    Apreciază

    Barbulescu Gabriel
  2. Pingback: Adio, „PNŢCD”! | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: