Vișinescu – responsabil de moartea lui Ion Mihalache   2 comments

Prin ungherele iadului comunistCum politica rusească urmărea subjugarea unei jumătăți a Europei și arestarea membrilor partidelor politice, Ion MIHALACHE a fost pe lista celor ce trebuiau lichidați. I s-a înscenat un proces, interzicându-i-se să candideze la alegerile din 1946 (care au fost furate), urmat de al doilea proces, înscenat pentru dizolvarea PNȚ-ului și decapitarea conducerii partidului. Condamnat la muncă silnică pe viață după 14 iunie 1947, a trecut prin anchetele dure ale lui Nicolschi, apoi prin închisorile și mai dure de la Galați, Sighet și după moartea lui Iuliu MANIU, când s-a hotărât desființarea închisorii politice de la Sighet, a ajuns la Râmnicu Sărat, în toamna anului 1955, după ce s-au făcut presiuni asupra lui să se desolidarizeze de politica dusă de Maniu și de PNȚ. Refuzând, a avut de îndurat pedepse din ce în ce mai dure. În 1957 este semnalată venirea anchetatorului bătăuș Gheorghe Enoiu, care l-a anchetat în închisoare. Atunci a mai fost anchetat și episcopul Alexandru Todea care, la puțin timp, a fost dus la Pitești, închisoare devenită pentru spionaj și înaltă trădare. La Râmnicu Sărat, Ion Mihalache nu a mai fost un nume, ci un număr: 51. Ioana Voiu-ARNĂUȚOIU, care a studiat dosarul, a constatat că sunt nenumărate rapoarte de pedeapsă și referate că era bolnav și avea nevoie de îngrijire medicală. Încă din 1956, medicul Grunberg semnalează maladia hipertonică și artero-scleroza. La referatul făcut către spitalul  Văcărești, pe 16 martie 1956, se menționează: „Vă facem cunoscut că deținutul nu se poate interna. Se va trata de către medicul unității, nefiind locuri libere în spital…”, semnat de lt. Col Tabârcă și dr. Rosenfeld.În august 1956, col. Lixandru Constantin și dr. Șerbănescu hotărăsc ca deținutul Ion MIHALACHE nu poate fi tratat de un medic specialist, „întrucât  are diagnosticul ca să fie tratat de medicul unității”.


Dr Grunberg, în noiembrie, recomanda tratament pentru maladiile constatate și „Regim alimentar norma 27, pat permanent și o pătură în plus timp de 75 zile”. Dar administrația nu ținea cont de acest referat. Dovada se află în raportul de pedepsire cu două zile de izolare, din data de 19 noiembrie 1957 pentru că „nu a respectat ordinul privitor la pat, fiind găsit învelit cu pătura, i-am atras atenția ‒ a răspuns că nu poate sta altfel, că este bolnav”
.

Pe 7 decembrie 1957 este pedepsit cu alte 3 zile de izolare, tot pentru pat și i-a răspuns supraveghetorului „să ia ceva să-i de în cap…”  Toți erau cu ochii pe el. În februarie 1958 (în plină iarnă, lt. Grigori Alexandru i-a făcut raport lui Ion Mihalache că a pus cărbunii pentru foc în gamelă și a spus să nu i se dea lui praf de cărbuni, că e bătrân și bolnav. Deci o gamelă de praf, pe o zi geroasă.

Boala agravându-se, doctorul a recomandat, pe 21 octombrie 1958, trei luni regim alimentar și pat, iar pe lângă bolile avute, s-a adăugat un glaucom și agravarea herniei inghinale. Cu toate acestea, se continuau măsurile represive. Într-una din zile, au intrat peste el în celulă, l-au tras jos din pat și i-au aruncat o găleată cu apă.

În luna februarie 1959, printr-un alt raport i s-a cerut o pedeapsă de 7 zile izolare, cu masa din 3 în 3 zile, pentru că „s-a și a închis geamul fără să raporteze”. Superiorul care a cercetat cazul afirma că „deținutul recunoaște că a închis geamul fără aprobare, pe motivul că nu mai putea de frig”.

Deci asupra lui în special se aplicau condiții de exterminare  și prin frig, în plină iarnă.

În fața înrăutățirii stării de sănătate, doctorul raportează: „S-a agravat starea generală anasarcă și spasm cerebral. Se recomandă pat și regim 3 luni”. Dar comandantul aprobă 30 de zile.

Pe 4 ianuarie 1960, un alt raport al ofițerului de serviciu Năstase Grigore menționează: „Fiind chemat de către supraveghetorul Mihu Gheorghe pe la orele 6:55, mi-a raportat că deținutul din celula 35, matricola 51, a ciocănit în scaun… am insistat să-mi spună dacă a ciocănit… el mi-a răspuns că nu, dar noi vrem să ne batem joc de el, că nu mai este altul în toată Europa condamnat ca el fără proces de recurs și ca să terminăm odată cu el.Pentru că a încercat să ia legătura cu deținutul de la celula 34, propun 4 zile de izolare„.

Se continuă rapoartele medicale care certifică bolile și chiar se propune fixarea unei centuri pe corpul deținutului, pentru a împiedica strangularea vechii hernii inghinale, care ar putea duce la „deces rapid”. În schimb, continuă rapoartele de pedepsire.

Numai la o lună după această recomandare, supraveghetorul raportează: „În timp ce supravegheam, am fost chemat de deținut prin ciocănituri în ușă și mi-a spus: Domnule Șef, dă-mi o îndrumare, aici este Mihalache, repetând acest cuvânt de două ori și eu l-am trimis la culcare”. Iar ofițerul de serviciu, în raportul său, menționează: „… acest deținut a mai avut asemenea cazuri, când și-a spus numele fără să fie întrebat, cer să fie pedepsit cu 5 zile izolare„. La 1 iulie 1962, Ion Mihalache prezenta hemipareză (membrul superior stâng și cel inferior stâng), și nici celelalte semne nu-i determină pe călăi să-l interneze într-un spital. Mai mult, în luna august 1962, printr-un nou raport, i s-au cerut 5 zile de izolare pentru că „a început să țipe în celulă de se auzea în toată secția… să i se repare geamul…”

Despre Ion MIHALACHE, care a murit pe 5 februarie 1963, martorul cel mai autentic, de la „fața locului” declară:

Acest OM, care a fost un exemplu de comportament, nu a murit de moarte naturală. El a fost asasinat cu premeditare, deoarece continua să rămână un simbol al rezistenței românești. În nenumărate rândurui a protestat, făcând să răsune tot celularul. Ofițerul politic și comandantul Vișinescu l-au bătut în permanență, i-au creat condiții să se îmbolnăvească și nu i-au acordat îngrijire medicală. Intrau și aruncau cu găleata apă pe el, în plină iarnă. Eu i-am supravegheat celula prin cele șase găuri pe care le făcusem în ușă. Pe Ion MIHALACHE îl băteau zilnic în celulă, până și-a dat duhul. Dacă n-aș fi fost de față, această mărturie n-ar exista. Acum, când sunt în lumea liberă, am datoria să anunț acest asasinat pe care l-a săvârșit comandantul Vișinescu. Strigătele: „Fraților, aici este Ion MIHALACHE. Mă omoară!” au răsunat zilnic în celular. Această crimă nu poate fi uitată„.

(Extras din cartea Prin ungherele iadului comunist: Râmnicu Sărat – Ion Diaconescu, Cicerone Ionițoiu.)

Rezistența PNȚCD

Reclame

2 responses to “Vișinescu – responsabil de moartea lui Ion Mihalache

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: 15 noiembrie 2013: Comemorarea martirilor ţărănişti la Râmnicu Sărat | Ţărănista

  2. Pingback: Vișinescu – fișa postului: exterminarea lui Ion Mihalache | Ţărănista

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: