Adresă oficială către parlamentarii României în cazul Roșia Montană   14 comments

adresa oficiala parlament rosia montana-taranistaDe pe pagina de Facebook a domnului Jon-Ioan Grieg , regizor de film, am preluat următoarea înștiințare oficială adresată parlamentarilor români, semnată domnia sa și de dl. Costa-Teodor Scortan, politolog. Adresa este înregistrată sub numărul 19651/13.09.2013 la Senat și 2230/12.09.2013 la Camera Deputaților. Parlamentarii noștri NU se vor putea eschiva sub motivația că nu au știut despre ce e vorba în cazul proiectului minier de la Roșia Montană. Documentul se va putea constitui ca probă în eventualitatea unui proces juridic legat de urmările aprobării unei exploatări bazate pe folosirea cianurilor în procesul tehnologic. #unitisalvam #rosiamontana

.
Înstiintare adresata membrilor grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Domnule / Doamna Deputat,
Având în vedere dezbaterile curente privind proiectul exploatarii de  la Rosia Montana, va aducem la cunostinta câteva paragrafe din Declaratia Academiei Române în legatura cu acest proiect, adoptata în cadrul adunarii generale a membrilor Academiei Române din 16 Iulie 2004.
Pericolele acestei exploatari erau cunoscute de multi ani, iar în toata aceasta perioada factorii de decizie au preferat sa le ignore.
Acesta înstiintare constituie un document cu valoare legala, ce va putea fi folosit ca proba, alaturi de dovada de primire, în eventualitatea unui proces juridic legat de urmarile aprobarii
unei exploatari bazate pe folosirea cianurilor în procesul tehnologic.
Prin aceasta se elimina posibilitatea unei aparari bazata pe necunoasterea consecintelor, pentru cei care au aprobat sau promovat, sub orice forma, continuarea acestui proiect.
– „Exploatarea proiectata pentru o perioada de 17 ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila, pe termen lung, problemele sociale si economice ale zonei ramânând nerezolvate sau agravându-se dupa aceasta perioada.
Numarul locurilor de munca în perioada operationala a exploatarii (…) este nesemnificativ în raport cu nevoile locale, care ar cere o solutie de durata, bazata pe resurse regenerabile.
Beneficiul economic al Statului Român (…) este nesemnificativ în raport cu consecintele proiectului.
Stramutarea si reamplasarea fortata a persoanelor care refuza sa-si vânda proprietatile risca sa antreneze Statul Roman în procese la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, cu consecinte greu de evaluat în prezent.
Exploatarea la suprafata în patru cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor în spatele unui baraj de 180 m înaltime mutileaza grav peisajul zonei si este în contradictie cu legislatia europeana (de exemplu Conventia Europeana a Peisajului
ratificata de România prin legea 451/2002; directivele UE nr.85/337/CEE, 2001/42/CE, 80/68/CEE, 94/43/EEC).
Experienta din România (Baia Mare) si din alte tari arata ca barajele de acumulare construite din roca sau pamânt sunt nesigure în conditii extreme si pot produce accidente grave (chiar si atunci când depoziteaza doar saramura si nu rezidii toxice).
– Folosirea cianurii de sodiu pentru solubilizarea aurului si depozitarea în bazin deschis a
rezidiilor tehnologice continând resturi de cianura, produsi de “neutralizare” a cianurii (cianati, tiocianati) si complecsi ai metalelor grele cu cianura, a caror toxicitate nu este înca complet cunoscuta, creeaza motive serioase de îngrijorare, chiar daca ar fi aplicate tehnologiile curente cele mai avansate asa cum promite proiectul.
Proiectul vine in contradictie cu o serie de alte articole ale legislatiei europene si nationale de protectie a mediului.
Nu exista garantia ca la terminarea operatiunii firma investitoare va putea asigura costurile de închidere a exploatarii si de refacere a mediului afectat. Reziduurile ramase dupa exploatare (halde de steril, bazinul de decantare) prezinta un pericol permanent si implica mari cheltuieli pentru stat mult timp dupa închiderea exploatarii, dupa cum se cunoaste din experienta similara a altor tari.”

Ca adaugire, potrivit documentarii noastre, va atragem atentia ca un baraj înalt de 180 de metri (mai mult decat dublul inaltimii hotelului Intercontinental din Bucuresti), care sa reziste sute de ani fara pericol de accident, este o lucrare imposibila. Spre deosebire de alte baraje, acesta nu ar permite deversarea preventiva a lacului din spatele sau, pentru ca nu exista loc unde sa se poata muta temporar un lac cu sute de milioane de metri cubi de elemente toxice. In alte tari se cheltuiesc miliarde de dolari pe an pentru tinerea sub control a unor surse de poluare lasate în urma de exploatari mult mai mici, dar care au folosit tehnologii
asemanatoare. Dupa încheierea proiectului de la Rosia Montana, România va ramâne PERMANENT cu o cheltuiala de ordinul miliardelor de dolari pe an pentru neutralizarea poluarii, daca acest lucru va fi chiar posibil. În cazul în care barajul, construit într-o regiune cu roci slabe si cu numeroase formatiuni karstice, va ceda, rezultatul va fi o zona de desert întinsa pe câteva sute de kilometri în reteaua hidrografica, inclusiv distrugerea Deltei Dunarii si a zonelor riverane din patru tari vecine. Se vor pune în pericol vietile a milioane de oameni.

Consideram ca prin prezenta înstiintare ati fost informat/a asupra pericolelor potentiale ale unui asemenea proiect. Va invitam sa va documentati în continuare si sa decideti în cunostinta de cauza.
Cu deosebit respect,

Jon-Ioan Grieg, Regizor film
Costa-Teodor Scortan, Politolog

(Vezi și: Analiza Academiei Române privind proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană – text integral; Legea Minelor din 1924 – text integral)

Reclame

14 responses to “Adresă oficială către parlamentarii României în cazul Roșia Montană

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

 2. Sună interesant! Ținem legătura 🙂

  Apreciază

 3. Pingback: Roșia Montană: Raport-manifest | Ţărănista

 4. Pingback: Analiza Academiei Române privind proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană | Ţărănista

 5. Pentru ca abia a trecut data de 11 septembrie, cred ca nu a fost avut in vedere pericolul unui atac terorist asupra barajului ce retine materialele toxice. Ratiunea pentru care se construieste un scut antiracheta in Romaniea este si aceea a vulnerabilitatii zonei. Daca eventualele rachete ar putea fi interceptate de acel vitor scut, cum ne putem apara de alte tipuri de atac? S-a dezbatut in CSAT aceasta posibilitate? Nu ar fi cel mai usor sa ne aparam folosind alte tehnologii? Daca acele alte tehnologii nu sunt inca viabile, nu putem avea incredere in faptul ca urmasii nostri vor fi capabili sa le faca viabile?

  Constantin Geangu

  Apreciază

  • … Cum vad eu lucrurile: sustenabilitatea este subiectiva! Trebuie implementata world-wide pentru a avea un efect. Propun renuntarea la termenul sustenabilitate, sa il inlocuim cu „smart thinking”. Propun indreptarea catre „crearea unor profesionisti holustici”… Educatia este unul din instrumentele cele mai importantante pentru viitor, iar noi ca romani se pare ca nu mai reusim sa ne educam (ref. Bac- rata de promovabilitate tot mai mica) – toti tineri vor sa fie directori si manageri…. Cine mai face suruburi? Cine o sa mai stie sa construiasca? Cine o sa faca toata munca fizica pe care ne bazam cu toti?

   Apreciază

  • Iată un punct de vedere care ar trebui luat în calcul!

   Apreciază

  • Da, domnule Geangu, o problemă care se pare că nu s-a pus. Cum nu s-a pus nici aceea a unor eventuale eventuale dezastre naturale (inundații, furtuni, cutremure…)

   Apreciază

   • Cu parere de rau as putea afirma ca membrii academiei romane nu o sa mai fie aceiasi peste 15 ani. Nu consider ca „diploma” sau statul social este cel care dicteaza (de fapt asa se intampla acuma – si cu asta ne distrugem singuri ). Poate o mica capacitate de a putea vedea lucrurile la o alta scara. Capacitatea de a calcula in viitor. Tinerii de acuma sunt cei care inevitabil vor ajunge si in politica si la academie. Cu ei incepem o lume noua!

    Pe partea cu exproprierile pot sa completez pe latura profesionala unde am emis zeci de proiecte „smart” care ar fi putut imbunatatii calitatea vietii pentru multi oameni aflati in dificultate. Acele proiecte s-au blocat in locamia oamenilor corupti dar si a celor care au speculat imobiliar momentul. Legea a fost promovata intocmai pentru a evita astfel de situatii! Exproprierea pe cauza de interes national…

    Sunt mult de spus pe aceste subiecte si ma bucur sa vad in sfarsit o discutie civilizata si constructiva! Felicitari Cris A.!

    Ca profesionist… In monentul acesta lucrez la o solutie aplicabila oricariui domeniu. Ea va fi prezentata miercuri dimineata in cadrul unei conferite globale cu multi politicieni, presedinti, directori si asa mai departe. Cris, daca te intereseaza mai multe detalii, propun sa ducem discutia in privat momentan. Indiferent de reactie/rezultat am reusit sa adun cateva zeci de minti luminate cu care sa implementam solutia.
    Va multumesc!

    Apreciază

 6. Ok! Multumesc pentru feed-back!
  Sunt pro sustenabilitate, acest domeniu fiind specialozarea mea principala. Pentru mai multe specificatii, putem avea un dialog constructiv.
  1. Documentul este din 2004 publicat de AR. Credeti ca sunt in masura sa evalueze impactul acestei dezvoltari?
  2. Exploatam mineriuri de aur de pe vremea dacilor… In mod sustenabil chiar! credeti ca nu o putem face ai acum?
  3. Nu ar fi mai sustenabil sa exploatam noi (romanii) pentru uzul nostru aceste minereuri?
  4. Viata este importanta! Este dreptul nostru fundemental! Conditia de baza fiind de a nu le incalca pe ale altora!
  5. Vorbim degeaba de sustenabilitatea RM atata timp cat acest principiu nu este aplicat la nivel global! Poate termenul de glocal va spune ceva.
  6. Fara referinta directa la cazul RM, mutand exploatarile in Africa sau alta parte a lumii, efectul este acelasi ( asupra planetei). Poate noi putem stipula conditii!
  7. Referitor la parte tehnica a celor prezentate, va sugerez o mini vacanta in zona barajului de pe lacul Oasa.
  Va multumesc pentru raspuns!
  Imi doresc ca aceasta discutie sa fie constructiva si nu conflictuala.

  Apreciază

  • Domnule Cris cu respect incerc sa va reaspund eu. Daca exista solutii de exploatare care nu necesita cianuri si nu creaza necesitatea unui control de mediu de zeci sute de ani, de ce trebuie sa va cramponati pe un proiect care doreste folosirea cianurilor in mod expres? Proiectul propus spre legiferare este un act de sinucidere in masa. De ce, daca se poate extrage aurul cu alte metode brevetate deja (culmea este brevet romanesc), trebuie musai sa foloseasca cianuri plus al doilea lucru exproprierea unur cetateni Romani, practic stramutarea intregii populatii din Rosia Montana, poate tocmai sa se ascunda viitoarele nenorociri de mediu care se vor produce in acea zona?
   Daca niste academicieni care nu stiu dar cred ca au mai multa carte decat dumneavoastra spun nu, de unde hotararea asta ca altii nu stiu ce e bine pentru noi dar Dumneavoastra stiti ca acolo va fi bine… pentru cine? Opriti-va, eu personal vreau sa munceasca minerii in Rosia Montana sa se extraga minereu sa se scoata si aur, nu ma deranjeaza ca 90% se duce de aiurea catre alti indivizi, dar nu cu cianuri. Imi cer scuze ca in obraznicia mea va dau o palma peste fata spunandu-va simplu: Noi Romanii inghitim multe dar cand avem alta solutie pentru rezolvarea unei crize preferam varianta buna pentru noi.

   Apreciază

   Virgil Ionascu
   • Domnule Ionașcu, nu înțeleg prea bine ce ați înțeles din articolele de pe acest blog (a propos: se numește Țărănista – deci, prin deducție, sunt doamna Cris – respectiv Cristina Andrei, Cris A este numele de utilizator pe wordpress). Toate postările de pe acest blog referitoare la Roșia Montană sunt ÎMPOTRIVA proiectului criminal de exploatare minieră cu cianuri. În rest, cu excepția faptului că înțeleg că v-ați adresat mie și ar fi trebuit să vă adresați altcuiva (de ex. RMGC), sunt de acord întru totul cu cele enunțate de dvs.
    Numai bine,
    Cristina Andrei

    Apreciază

 7. Domnule Liviu Tic, sunt extrase din Declarația Academiei Române din 2004, cu accent pe problemele de mediu. Relevante, zic eu, iar autorii adresei au ales bine aceste puncte de subliniat. Problema este mult mai complexă, desigur, dar VIAȚA este cea mai importantă, dincolo de alte considerente. Și VIAȚA însăși este amenințată prin acest proiect. În rest, zic eu că am acoperit pe acest blog principalele probleme puse de proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană. A se vedea: https://taranista.wordpress.com/2013/08/31/protest-rosia-montana-1-sept-2013/
  https://taranista.wordpress.com/2013/09/06/comunicat-de-presa-la-maison-roumaine-solidaritate-in-apararea-rosiei-montane/
  Toate cele bune!

  Apreciază

 8. Sunt de acord cu cauza pentru care militati!
  … Insa asa cum va exprimati in cele mai sus mentionate nu dati dovada decat de o slaba pregatire pe acest subiect.

  Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: