Mascarada „PNȚCD juridic”   17 comments

Cu vreo patru-cinci săptămâni în urmă, cineva a ajuns pe acest blog întrebând pe Google: „de ce a murit PNȚCD?” Minute în șir am contemplat această întrebare ce purta în sine două răni cumplite pentru cei care mai cred și mai luptă pentru cauza PNȚCD:
1. moartea PNȚCD (de facto, de jure, sau… de tot?)
și
2. cauzele acestui deces ‒ lent și dureros.

Probabil că o analiză exhaustivă a istoriei recente a PNȚCD ar da la iveală nu doar cauzele, ci și persoanele ce s-au făcut vinovate de moartea PNȚCD. „Fenomenul” Miluț-Pavelescu a fost posibil, desigur, pe un fond creat anterior, atât de condițiile obiective, general-politice, cât și de factorul uman, subiectiv, ce s-a dovedit incapabil a se ridica la înălțimea exigențelor uriașe pe care moștenirea Maniu-Mihalache le presupunea.

Greșeala majoră a tuturor liderilor PNȚCD din ultimii ani, fie aceștia din orice aripă, a fost, cel mai probabil, neînțelegerea „mizei PNȚCD”. Au căzut cu toții în capcana unui politicianism mărunt, s-au lăsat atrași ‒ conștient sau nu (oricare variantă fiind la fel de gravă) ‒ în jocuri politice menite aproape exclusiv a asigura unuia sau altuia ‒ sau mai multora ‒ căldurica unui loc în parlament sau cel puțin în vreun „deconcentrat”. Cu orice preț. Chiar și acela al discreditării numelui acestui partid istoric, chiar și acela al distrugerii identității PNȚCD.

Giumbușlucurile politice ‒ acelea post-guvernare CDR în special ‒ nu au avut drept rezultat decât alinierea PNȚCD la direcțiile neo-comuniste împotriva cărora acest partid era menit, de fapt, să lupte. Astfel, fenomenul Miluț-Pavelescu nu e doar explicabil, ci și firesc, în contextul abandonării principiilor, tradiției, valorilor și idealurilor național-țărăniste și creștin-democrate și al „adaptării” conducerilor succesive ale partidului la viața politică românească (a se citi conservarea stării de facto impuse de tancurile sovietice, continuată sub pălăria unui stat de jure).

Criza PNȚCD nu a fost, așa cum s-ar putea crede, politică: din punctul de vedere al politicii românești, PNȚCD nu a trecut, de fapt, prin nici o criză. El s-a adaptat confortabil politicii dâmbovițene, liderii lui antrenându-l fără nici o jenă și fără nici un semn de „criză” în defilarea mai la dreapta sau mai la stânga eșichierului politic, după afinități, aplecări și mici înțelegeri la mari niveluri, fățarnic mascându-și intențiile sub deviza „Să nu lăsăm partidul să moară!„. Eșecul a fost mai degrabă electoral ‒ iar polemicile pe teme precum „politic versus electoral”, „politica în formă și în fond”, „politică versus politicianism și politichie” le păstrez pentru altă ocazie.

Acest dans politic aiuritor al PNȚCD, un dans haotic, lăbărțat pe mulți ani de zile, a atras după sine adevărata criză a partidului: criza identitară ‒ profundă, prelungită, agonizantă, care în cele din urmă a aruncat partidul în moarte clinică. Acaparat, vândut, trădat, tranzacționat, căpușat și cangrenat de infiltrările pseudo-dreptei și pseudo-stângii românești, întruchipate în Pluripartidul de la putere și din opoziție, PNȚCD a ajuns (a fost „ajutat”) să își piardă cu totul identitatea. Iar cei care actualmente  îl reprezintă oficial sunt doar mărunți actori într-o imensă și ridicolă mascaradă.

De jure, PNȚCD există. Există niște documente juridice, înregistrate la Registrul Partidelor, care atestă acest lucru. Formal, există și un „președinte” cu o ștampilă, care semnează în numele partidului.
De facto, acest „președinte juridic” a început acum câțiva ani epurarea membrilor celor mai vechi ai PNȚCD ‒ membri de onoare, membri fondatori și veterani ai partidului, membrii cei mai fideli principiilor pe care s-a clădit PNȚCD. Între timp, „președintele juridic” a pornit procesul de „repopulare” a PNȚCD cu tot soiul de „excursioniști” politici (după chipul și asemănarea lui „el lider maximo„, nu-i așa?), adunați de pe la toate partidele și asociațiile „dreptei” românești. Și, desigur, a continuat destoinic procesele intentate de predecesorul și mentorul său, Marian Miluț, acelor țărăniști care la congresul din 2008 și-au permis să-i retragă acestuia onoarea președinției PNȚCD, pe care îl tratase ca pe SRL-ul personal.

Dar poate că nu acestea sunt lucrurile cele mai grave de care se face vinovat actualul „președinte juridic” al PNȚCD, dimpreună cu acoliții săi (căci fără ei n-ar fi ajuns să bată azi palma cu „greii politicii românești”). Pentru că, nu-i așa, „fiecare pasăre pe limba ei piere” și, vrem-nu vrem, cam ăsta e modul de a face politică în România, pe modelul „care pe care” și „ba pe-a mă-tii”, despre care am mai amintit. Nu e surprinzător, în acest context, nici faptul că Vlad Roșca, actualmente om de nădejde în echipa lui Pavelescu, afirma, cu ceva vreme în urmă: „Domnul Pavelescu este o persoana din categoria celor despre care intelegi ca fac politica fara a intelege insa exact ce politica fac!”  ‒ după care, iată, s-a alăturat fără să clipească acestei politici pe care nu o înțelege…

Exemplele, desigur, ar putea continua. Însă cu greu cred că s-ar putea găsi un echivalent al ipocriziei, al impertinenței, al infamiei de care a dat dovadă „președintele PNȚCD juridic” în ziua înmormântării Președintelui de Onoare al „PNȚCD nejuridic”. Abordat de presă, A. Pavelescu a deplâns dispariția reperului moral care a fost Ion Diaconescu, uitând, desigur, să precizeze că tocmai ce avusese în exact acea zi o înfățișare la tribunal, într-un proces cu „reperul” său moral, pe care îl târa prin tribunale de peste trei ani de zile.

Astăzi, la doi ani de la trecerea dincolo a domnului Diaconescu, îndepărtarea celor care i-au stat acestuia alături este aproape completă. Epurarea s-a încheiat, s-a dat startul la „relansare prin cooptare” a tuturor celor dispuși să se joace de-a „politica de dreapta”. Pavelescu are liber la alianțe cu toată lumea, s-a înconjurat de persoane docile și / sau neștiutoare, precum și, mai nou, de câțiva „grei ai politicii„, care, desigur, îi vor înlesni pe mai departe ascensiunea politică ‒ și compromiterea definitivă a „PNȚCD juridic” odată cu aceasta.

Dar PNȚCD, adevăratul PNȚCD, nu este, în fond, nici în hârtiile acelea de la Tribunal, nici în ștampila lui Pavelescu, nici în gura lui care poartă numele Seniorului prin adunări numite „congrese ale PNȚCD”, în care cu greu mai poate fi întâlnit un țărănist adevărat.

Rezistenta PNTCDDacă PNȚCD ca partid politic a ajuns o construcție caricaturală alcătuită dintr-un pestriț mozaic politic în culori verzi-albastre ‒ pecetea acaparării definitive a partidului de către „dreapta băsesciană” ‒, există un PNȚCD care nu va muri niciodată: PNȚCD ca stare de spirit. Acesta nu a murit. El trăiește prin acei țărăniști îndepărtați de grupul Pavelescu, acei țărăniști care au spus NU manifestărilor lui dictatoriale, jocurilor lui politice dubioase. Starea de spirit PNȚCD trăiește prin acei țărăniști purtați ani de zile prin tribunale, prin acei țărăniști care au purtat cu ei, în ei, spiritul PNȚ, prin acei țărăniști care și-au ridicat vocile împotriva imposturii: Cicerone Ionițoiu ‒ membru de onoare, membru PNȚ din 1943, fost deținut politic; Ion Corniță ‒ membru de onoare, membru al PNȚ din 1943, fost deținut politic condamnat la moarte; Flavia Bălescu ‒ membru de onoare, membru PNȚ din 1946; Rodica Coposu ‒ membru de onoare, membru PNȚ din 1946; Nicolae Ionescu Galbeni ‒ membru de onoare, membru PNȚ din 1946, fost deținut politic; Alexandru Herlea, membru PNȚ din 1972 (în exil); Dobrotă Anca ‒ membru PNȚCD din 1989; Ștefan Caliga ‒ membru PNȚCD din 1989; Marin Mihalache ‒ senator PNȚCD, membru din 1990; Ion Varlam ‒ senator PNȚCD, membru din 1990, fost deținut politic; Şükran Kurtseit Mutalip ‒ membru PNȚCD din 1990; Ion Adrian Doja-Fodoreanu ‒ membru PNȚCD din 1991; Bogdan Grabowski ‒ membru PNȚCD din 1991; Constantin Geangu ‒ membru PNȚCD din 1992…….. Și încă atâția alții ‒ sute de delegați ai congreselor „PNȚCD nejuridic”, membri care s-au delimitat public față de Pavelescu ori membri PNȚCD-părți în procesele interminabile generate de Miluț ‒ dintre care unul s-a „rezolvat” prin „adjudecarea” ștampilei de către Pavelescu.


Aurelian Pavelescu nu a înțeles însă și, probabil, nu va înțelege niciodată un lucru esențial: chiar dacă ne-a „ucis” juridic, adevăratul spirit țărănist va continua să respire prin acei membri care au ținut rândurile strânse în jurul domnului Ion Diaconescu și al doamnelor Coposu, în jurul membrilor de onoare și al membrilor veterani ai partidului. Și, oricât s-ar îmbrăca Pavelescu în doctrină țărănistă, oricâte acte va avea la mână să-și demonstreze șefia PNȚCD, niciodată, dar NICIODATĂ nu va putea măcar aspira la numele și onoarea de țărănist. Iar dacă justiția română l-a servit pe „președintele juridic” și nu dreptatea, cu siguranță judecata cea dreaptă o va face Istoria!

 

17 responses to “Mascarada „PNȚCD juridic”

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: Blogul Ţărănista la 5 ani (2). Vocea membrilor şi a simpatizanţilor: atitudini, mesaje, scrisori deschise | Ţărănista.

 2. Pingback: Impresionanta poveste a domnului Alex Ştefănescu… | Ţărănista

 3. Pingback: Reacţii la alianţa PNŢCD-PSD pentru europarlamentare | Ţărănista

 4. Pingback: Picătura care umple paharul: „PNŢCD” la mitingul PSD din #9iunie | Ţărănista

 5. Pingback: #TestamentCoposu. Co-ostenitorii | Ţărănista

 6. Pingback: Alegeri locale 2016: Eu cu cine votez? Ţărăniştii (din nou) în dilemă | Ţărănista. Blog oficial de ţărănistă neoficială

 7. Pingback: Un partid fără prinţipuri… va să zică că nu le are | Ţărănista. Blog oficial de ţărănistă neoficială

 8. Pingback: Alianţele lui Aurelian Pavelescu sau garanţia eşecului | Ţărănista. Blog oficial de ţărănistă neoficială

 9. Cu multa ravna ,a fost pus pe chituci cel mai important partid de pe esicherul politic si anume PNTCD reinfiintat de marele Corneliu Coposu.Esuarea acestui moral partid, a insemnat cea mai grea pierdere pentru Romania si romani!Acest lucru va consemna istoria si abia atunci valorile intelectuale ale romaniei vor intelege ce au pierdut!.Un lucru nu s-a inteles in PNTCD si anume ca, adevaratii taranisti trebuiau sa ramana uniti chiar cu cele mai mari riscuri.Articolul de fata are o nota de durere imensa si mai ales de bun simt.Importanta lui ar fi crescut daca, i-ar fi aratat pe toti taranistii vechi sau mai noi exclusi de catre dnul Pavelescu.Pentru mine un lucru de neinteles si de neiertat a ramas excluderea din PNTCD al celebrului Ticu Dumitrescu.Acesta cred ca fost si motivul pentru care ati pierdut ca adepti valori incontestabile si mai ales din punct de vedere moral.Nici un roman nu doreste sa se joace cu propriile idealuri.Lupta pentru restaurarea Monarhiei a constituit pentru PNTCD o prioritate?Si daca nu,de ce credeti ca acesta nu este motivul pentru care romanii s-au indepartat de PNTCD ?Ma duc adesea la statuia seniorului Corneliu Coposu.Ma duc sa-i aprind o lumanare dar, si sa ma jaeuiesc!Cum puteti oameni buni sa nu va adunati toti,dar toti taranistii notorii din tara?Ce cauta ei inafara acestui partid?
  Lumina va doresc!Iubire si pretuire va doresc!Limpezire!Luati-va de capatai icoana Sfantului Stefan!
  Faceti un pas inainte spre Monarhie si unitate,alaturandu-va Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei!
  Telul nostru este comun.
  Numai in Monarhie PNTCD se va putea regasi!
  Anul nou cu sanatate si izband va doresc.
  LA MULTI ANI 2014!
  Traiasca Regele Mihai I.Sus Coroana Regala a Romaniei!
  Onoare si recunostinta martirilor taranisti care au disparut sau mai sunt in viata!
  TOT INAINTE STIMATI TARANISTI DIN REZISTENTA!!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  Apreciază

  stoicarodica2010
 10. PNTCD este partidul care a fost inscris in 1987 de catre marele senior CORNELIU COPOSU in democratia crestina. Revolutia din 1989 a fost furata de catre iliescu si cei ai lui (comunisti de rang 2) prin faptul ca a format in 89 „frontul salvarii nationale” ca fiind o forta „PROVIZORIE” care sa asigure primele alegeri libere in 1990. Prin faptul ca au participat la alegeri ca forta politica au mintit poporul. Din frontul salvarii nationale am facut si noi parte, cei care suntem membrii fondatori ai PNTCD. Sarcina celor de teapa lui iliescu a fost sa introduca in PNTCD prin infiltrarea in randul nostru a unor securisti si fosti pcr-isti care trebuiau sa destrame partidul. Astfel a ajuns in final presedinte al PNTCD acest microb pavelescu care avand puterea prin stampila PNTCD a facut ce a primit sarcina de la securitate si comunisti. Trebuie neaparat sa scapam de pavelescu si ai lui si sa ne reunificam sa devenim ce a dorit CORNELIU COPOSU. Dreptatea sociala trebuie sa se impuna. LA MULTI ANI TUTUROR!

  Apreciază

 11. Ce spuneam eu mai demult, ca un partid se relanseaza si se coaguleaza in jurul ideilor nu al liderilor, sustine si Horatiu Pepine in
  Banii nu pot resuscita un partid
  http://www.dw.de/banii-nu-pot-resuscita-un-partid/a-17253141
  Citat
  „Aşadar unde este flacăra militantă care anima partidul în primii 10 ani după căderea comunismului? PNŢCD nu avea nevoie pe vremea aceea să declare că este de dreapta (şi nici nu o făcea), dar milita pentru restituirea proprietăţilor chiar şi împotriva aliaţilor politici de la Partidul Democrat. PNŢCD nu vorbea despre “valorile dreptei”, dar prin acţiunea lui Constantin Ticu Dumitrescu revendica insistent deschiderea arhivelor Securităţii chiar împotriva unor senatori PD ca Ion Predescu, (trecut abia mai târziu la PSD) şi care exprima în modul cel mai precis interesele unei grupări cu legături genetice în vechiul regim. Mai mult decât atât, unii spuneau că PNŢCD este de stânga în prelungirea istoriei antebelice, ceea ce, în afara dezbaterilor academice, nu interesa pe nimeni cu adevărat.

  De stânga sau de dreapta, PNŢCD avea o vocaţie clară şi inconfundabilă şi chiar dacă nu a fost niciodată un partid de succes în sensul deplin al cuvântului, a fost o grupare animată de cel mai viu şi fierbinte spirit militant.

  Sondajele de opinie cu stilul lor terre-à-terre ne arată încă o dată că banii nu reuşesc să readucă la viaţă un partid dacă spiritul său militant a murit sau dacă rătăceşte poate fără trup în căutarea unor cauze mai bune.”

  Apreciază

 12. Stimată doamnă Cristina,
  de ziua naşterii vă doresc sănătate, fericire, noroc, baftă, împlinirea tuturor dorinţelor, alături de cei dragi şi LA MULŢI ANI!
  Cu drag, prof. Ioan Seracin

  Apreciază

  Seracin Ioan
 13. Pingback: Congres PNŢCD – 2 noiembrie 2013 (livetext) | Barlogul Pntcd

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Iulia Hasdeu

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: