MNLR: Conspiraţia tăcerii.Ghid legislativ de salvare a Muzeului Literaturii pentru domnii Kelemen și Ponta   7 comments

1. Constituția României (Art. 33) garantează libertatea cetățenilor de a accede la valorile culturii naționale și prevede că statul este responsabil de protejarea și conservarea moștenirii culturale.

2. Instituția statului responsabilă cu respectarea prevederii de mai sus este Ministerul Culturii, potrivit HG 90 / 2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii (Art. 2-4).

3.Activitățile specifice privind protejarea patrimoniului național mobil sunt coordonate de Ministerul Culturii, atribuții specifice în acest sens având Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, prin intermediul autorităților publice și instituțiilor specializate, acestea fiind obligate a proteja bunurile patrimoniale (Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului naţional mobil – Art. 6 Al. 1, Art. 2 Al. 5, Art. 8).

4. Finanțarea activităţilor de protejare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului este în sarcina statului, prin Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Academia Română, administrația publică centrală sau locală etc., din venituri proprii și din alocații bugetare. (Legea 182/2000 – Art. 2 Al. 4, Art. 50 Al. 1).

5. Încălcarea normelor de conservare a patrimoniului muzeal, precum şi împiedicarea accesului publicului la patrimoniul muzeal constituie contravenție, conform legii (Legea 311 / 2003 a muzeelor și colecțiilor publice – Art. 27 Al. 1 par a-b).

6. Împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a bunurilor patrimoniale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau amendă, conform Codului Penal (Cap. V, Art. 253)

7. Clădirea din Bd. Dacia nr. 12, care adăpostește MNLR este monument istoric de categoria A, adică de importanță națională şi universală (Ordin 2314/2004 al Ministerului Culturii și Cultelor) și ca atare beneficiază de regim special – instituit prin Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice -, inclusiv în ceea ce privește vânzarea-cumpărarea imobilului.

8. Conform legii, retrocedarea imobilelor în natură trebuie să țină seama de principiul menținerii justului echilibru între interesul particular al foștilor proprietari și interesul general al societății. (Legea 165 / 2013 a retrocedărilor – Art. 2, d)

9. În cazul unui imobil-monument istoric retrocedat, se poate solicita menținerea afectațiunii de interes public a acestuia, iar Guvernul poate da o hotărâre în acest sens, obligând proprietarii să mențină destinația actuală a imobilului. (Legea 165/2013, Al. 4)

Așadar: atât salvarea patrimoniului mobil găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, cât și păstrarea amplasării acestuia în Bd. Dacia nr. 12, unde ființează de aproape 60 de ani, pot fi realizate în cadru legal, constituind nu doar datoria morală, ci și obligația statului român, în principal prin reprezentanții săi competenți în materie – Victor Ponta și Kelemen Hunor.

(mai multe detalii  pe Antitot)

protest-mnlr

Reclame

7 responses to “MNLR: Conspiraţia tăcerii.Ghid legislativ de salvare a Muzeului Literaturii pentru domnii Kelemen și Ponta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

 2. Pingback: Conspirația tăcerii: Muzeul Literaturii moare, statul se face că nu știe, intelectualii au căzut în somn de moarte | Ţărănista

 3. Pingback: Ghid legislativ de salvare a Muzeului Literaturii pentru domnii Kelemen și Ponta | Cutia cu vechituri a lu' Potra

 4. Cui ii pasa? Inca o umilinta care dovedeste ca scriitorii nostri s-au rupt de norod, care isi foloseste in raspar receptivitatea la A3 si nu-i apara ca in 1990. Scriitorii vii este prea cuminti sau ingrati rau, ei nu vrea neam sa riste pentru care e morti. La Budapesta, la Varsovia, la Kiev sau la Moscova, ar fi cerut sute de mii de cititori doua demisii: primarul Oprescu si scriitorul Manolescu, pentru ca n-au gasit din vreme solutii! Bacul sa se dea doar pe comunicare in limba de stat, iar Muzeul Literaturii Române sa se mute din Bucuresti in orice municipiu care se ofera sa-l gazduiasca! (Amintindu-ne si de incendierea BCU in 1989, sub Iliescu, si de unele apucaturi imobiliare.) Pe treptele Muzeului de Istorie de la Bucuresti, mereu sfertfunctional dupa 1989, o vesela caricatura a lui Traian ne arata viitorul la al Literaturii: sa-si exercite 8-10 ani cât mai putin functia educativa, de-aia se si râde dusmanii lui Eminescu de noi in postromânism, ca n-avem solutii:
  http://infobdb.ro/articole/5346?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=orice-mutare-a-muzeului-literaturii-presupune-afectarea-manuscriselor
  http://oradebucuresti.oradestiri.ro/funar-cere-protectia-prin-lege-simbolului-national-mihai-eminescu/#.U52ZOnZ5BxE

  Apreciază

 5. Pingback: Ghid legislativ de salvare a Muzeului Literaturii pentru domnii Hunor și Ponta | Cutia cu vechituri a lu' Potra

 6. Reblogged this on Dreptul la gândire, blog by Victor Potra and commented:
  Guvernul poate şi trebuie să salveze Muzeul Naţional al Literaturii Române. Conform legii, MNLR ar trebui să rămână în actualul sediu!

  Apreciază

  Victor Potra
 7. Reblogged this on Cutia cu vechituri a lu' Potra and commented:
  Guvernul poate şi trebuie să salveze Muzeul Naţional al Literaturii Române. Conform legii, MNLR ar trebui să rămână în actualul sediu!

  Apreciază

  Victor Potra

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: