Revoluţia română la un sfert de veac. Scrisoarea celor 6   Leave a comment

The Letter of the Six communist high-officials, addressed to the dictator Nicolae Ceauşescu (who had already become an uncomfortable figure in the context of Moscow’s perestroika and glasnost) was made public on the 11th of March 1989 on BBC and Free Europe radio stations. It was one of the preparing steps for the overthrow of the communist regime in Romania, at the end of 1989. (The English version of the letter can be found here)
________________________

La 11 martie 1989, posturile BBC şi Europa Liberă au dat publicităţii Scrisoarea celor 6. Membri marcanţi ai Partidului Comunist Român, cei şase – Gheorghe Apostol, Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu și Silviu Brucan – denunţau în această scrisoare tarele regimului comunist de la Bucureşti.

În contextul glasnostului (deschidere) şi al politicii de perestroika (reformă)  iniţiate la Moscova de Gorbaciov, persoana dictatorului Ceauşescu devenise incomodă, astfel că serviciile secrete moscovite au încurajat acest demers – iniţiat de Gheorghe Apostol, vechi stalinist şi apropiat al Moscovei, care a redactat scrisoarea.

Documentul nu a avut impact major în rândurile românilor, însă se înscrie în seria evenimentelor pregătitoare pentru răsturnările ce aveau să se petreacă la sfârşitul anului 1989.

Scrisoarea celor şase evidenţiază atât condiţiile social-economice precare ale ţării, cât şi probleme politice interne şi externe, cu accent pe încălcarea grosolană a drepturilor omului de către regimul Ceauşescu: „sistematizarea” satelor, proiectele megalomane, violarea vieţii private, rolul de poliţie politică al Securităţii, poziţia slăbită a României pe plan extern. În încheiere, cei şase îi cer lui Ceauşescu să oprească sistematizarea satelor, să creeze condiţiile pentru respectarea drepturilor omului, să oprească exportul de alimente, care ameninţa însăşi „existenţa biologică a naţiunii„:

Preşedintelui Nicolae Ceauşescu 

În momentul în care însăşi ideea de socialism, pentru care noi am luptat, este discreditată de politica dumneavoastră şi când ţara noastră este izolată în Europa, noi ne-am hotărât să luăm poziţie. Ne dăm perfect de bine seama că făcând aceasta ne riscăm libertatea şi poate chiar vieţile noastre. Dar simţim că e de datoria noastră să apelăm la dumneavoastră pentru a schimb cursul actual înainte de a fi prea târziu. 

1.Comunitatea internaţională vă reproşează nerespectarea Actului final de la Helsinki, pe care l-aţi semnat. Cetăţenii români vă reproşează nerespectarea Constituţiei, pe care aţi jurat să o respectaţi. Iată faptele: 

a) Întregul plan de sistematizare a satelor, adică „modernizare“ prin distrugerea actualelor clădiri şi evacuarea forţată a ţăranilor în blocuri cu 3 etaje, este contrar articolului 36 din Constituţie, care apără dreptul de proprietate personală a gospodăriei, cu anexele ei şi cu pământul pe care este situată;

b) Decretul care interzice cetăţenilor români să aibă contacte cu străinii nu a fost niciodată votat de un corp legislativ şi nu a fost niciodată publicat. De aceea este lipsit de putere legală. Cu toate acestea, cetăţenii noştri sunt ameninţaţi de a fi concediaţi, urmăriţi, arestaţi şi condamnaţi pentru aceasta;

c) Centrul civic din Bucureşti – investiţia cea mai mare, de multe miliarde de lei, făcută vreodată în România – nu dispune de un buget public şi este construit cu violarea tuturor legilor existente privitoare la construcţii şi finanţarea lor. Costul acestei clădiri imense s-a triplat din cauza schimbărilor pe care le faceţi în fiecare lună în interiorul şi în exteriorul acestei clădiri;

d) Securitatea, care a fost creată pentru a apăra ordinea socialistă împotriva claselor exploatatoare, este acum dirijată împotriva muncitorilor care îşi cer drepturile, împotriva vechilor membri de partid şi împotriva intelectualilor cinstiţi care îşi exercită dreptul de petiţie (articolul 34) şi libertatea cuvântului (articolul 28), garantate de Constituţie;

e) Fabricile şi instituţiile au primit ordin să-şi forţeze angajaţii să lucreze duminica, împotriva articolului 19 al Constituţiei şi Codul Muncii;

f) Poşta este violată sistematic, iar convorbirile noastre telefonice sunt întrerupte prin violarea articolului 34, care le garantează.

Pe scurt, Constituţia a fost virtualmente suspendată şi nu dispunem în momentul de faţă de un sistem legal. Trebuie să admiteţi, domnule preşedinte, că o societate nu poate funcţiona dacă autorităţile, începând cu cele de la vârf, manifestă lipsă de respect faţă de lege.

2. Planificarea nu mai funcţionează în economia românească. Şedinţele Comitetului Politic Executiv sunt toate orientate spre trecut, făcând apel la muncitori să realizeze planurile neîmplinite ale anilor dinainte, ale semestrelor dinainte sau ale lunilor precedente. Un număr crescând de fabrici sunt lipsite de materii prime, energie sau pieţe.

3. Politica agricolă este de asemenea în derută. Măsuri administrative aspre sunt luate împotriva ţăranilor, care, potrivit datelor furnizate chiar de dumneavoastră, produc 40% din legumele ţării, 56% din fructe, 60% din lapte şi 44% din carne, deşi ei deţin numai 12% din suprafaţa arabilă. Dar, desigur, ceea ce este predominant acum în sate este teama de a fi „sistematizate“, 7.000 sau 8.000 de sate fiind ameninţate de a fi rase de pe faţa pământului. În afară de obiecţiunile economice, culturale şi umanitare ale lumii civilizate faţă de acest program, se ridică o chestiune legitimă: de ce să urbanizezi satele când nu poţi asigura condiţii decente de viaţă urbană, adică încălzire, luminare, transport, pentru a nu mai vorbi de hrană? Un guvern care timp de cinci ierni la rând nu a fost în stare să soluţioneze asemenea probleme vitale pentru populaţie se dovedeşte incompetent şi incapabil să guverneze. De aceea nici nu punem accent pe acest lucru în cererile noastre.

4. Însuşi faptul că nemţii, ungurii şi evreii emigrează în masă arată că politica de asimilare forţată trebuie să înceteze.

5. În sfârşit, suntem îngrijoraţi profund că poziţia internaţională a României şi prestigiul ei scad cu repeziciune. După cum ştiţi, aceasta este demonstrată în mod concret de deciziile unui număr de ţări de a închide ambasadele lor de la Bucureşti. Cel mai alarmant este faptul că ambasade precum cele ale Danemarcei, Norvegiei şi Portugaliei au fost deja închise şi altele ar putea să urmeze. Izolarea noastră crescândă afectează nu numai relaţiile diplomatice. Am pierdut statutul de naţiune favorizată în comerţul cu Statele Unite şi, ca urmare, o serie de fabrici de textile nu mai au comenzi. CEE (Comunitatea Economică Europeană) nu mai vrea să extindă acordul ei comercial cu România, ceea ce va afecta în mod negativ alte sectoare ale economiei. Dumneavoastră aţi susţinut întotdeauna că întâlnirile la nivel înalt sunt decisive în îmbunătăţirea relaţiilor între state. Dar cum să îmbunătăţeşti relaţiile externe ale României când toţi liderii ţărilor necomuniste din Europa refuză să se întâlnească cu dumneavoastră? România este şi rămâne o ţară europeană şi, ca atare, trebuie să avanseze pe linia Procesului Helsinki, nu să se întoarcă împotriva lui. Aţi început să schimbaţi geografia satelor, dar nu puteţi muta România în Africa.

Pentru a frâna aceste progrese negative interne şi internaţionale care fac să sufere naţiunea noastră, facem apel la dumneavoastră, ca un prim pas, să luaţi următoarele măsuri:

1) Declaraţi în mod categoric şi în termeni lipsiţi de echivoc că aţi renunţat la planul de sistematizare a satelor.

2) Restauraţi garanţiile constituţionale privind drepturile cetăţenilor. Aceasta vă va permite să respectaţi deciziile Conferinţei de la Viena privind drepturile omului.

3) Puneţi capăt exportului de alimente care ameninţă existenţa biologică a naţiunii.

Din momentul în care aceste măsuri vor fi luate, noi suntem gata să participăm într-un spirit constructiv la un dialog cu guvernul cu privire la căile şi mijloacele de a depăşi prezentul impas.

Gheorghe Apostol, fost membru al Biroului Politic şi preşedinte al sindicatelor

Alexandru Bârlădeanu, fost membru al Biroului Politic şi preşedinte al CSP

Silviu Brucan, fost redactor-şef adjunct al ziarului „Scînteia“

Corneliu Mănescu, fost ministru al Afacerilor Externe şi preşedinte al Adunării Generale ONU

Constantin Pârvulescu, membru fondator al PCR

Grigore Răceanu, veteran al PCR

(sursa: Blog Gheorghe Apostol)

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: