Revoluţia română la un sfert de veac. Toamna Naţiunilor   4 comments

1989 was the year of anticommunist movements all across Europe. This is a timeline of that momentuous year.
Foto: echtilitati.wordpress.com

Foto: echtilitati.wordpress.com

Evenimentele din 1989 ce au dus la răsturnarea regimurilor comuniste din Europa au consacrat sintagma „Toamna Naţiunilor” – prin analogie cu „Primăvara Naţiunilor” a anului revoluţionar 1848.

Seminţele prăbuşirii comunismului încolţiseră însă cu câţiva ani mai devreme, odată cu politica de deschidere şi de reformă a lui Mihail Gorbaciovperestroika începută în 1986 –  ce avea să deschidă calea trecerii spre capitalism şi să conducă în cele din urmă la destrămarea URSS şi la căderea regimurilor comuniste din Europa de Est:

6 martie 1989, URSS: Doctrina Brejnev (care afirma explicit amestecul URSS în treburile interne ale statelor socialiste, în cazul ”devierii” lor spre capitalism) este abolită de sovietici, care declară acum că datoria ţărilor est-europene este de a-şi lua soarta în propriile mâini.

11 martie 1989, România: Scrisoarea celor 6 demnitari comunişti, adresată dictatorului Ceauşescu, prin care sunt denunţate tarele regimului comunist iar preşedintele României este somat să ia măsuri pentru remedierea problemelor grave – economice, sociale şi politice – cu care se confruntau poporul şi ţara.

20 martie 1989, China: În urma demonstraţiilor pro-democraţie din capitala chineză, autorităţile intervin în forţă, declarând legea marţială

22 aprilie 1989, China: În Piaţa Tienanmen din Beijing tinerii chinezi manifestează pentru reforme democratice şi pentru iniţierea unui dialog cu guvernul chinez

foto vice.com

Foto: vice.com

4 iunie 1989, Polonia: Sindicatul muncitoresc independent Solidaritatea (singurul de acest fel dintr-un stat comunist european), condus de Leh Walessa, câştigă alegerile

foto-cultureofdissent.tumblr.com

foto-cultureofdissent.tumblr.com

4 iunie 1989, China: Armata chineză invadează Piaţa Tienanmen; manifestaţiile sunt reprimate sângeros.

7 iunie 1989, Ungaria: Se constituie Mişcarea pentru o Ungarie Democrată, cu scopul de a impune schimbări democratice în regimul comunist.

16 iunie 1989, Ungaria: 200.000 de oameni participă la comemorarea revoltei anticomuniste din 1956. După acest eveniment, regimul comunist îşi pierde legitimitatea şi încep transformări politice, economice şi sociale

Foto: iko.pl

Foto: iko.pl

19 august 1989, Polonia: Pentru prima oară în 42 de ani, în fruntea executivului polonez este numit un premier ne-comunist: Tadeusz Mazowiecki.

4 septembrie 1989, RDG: Demonstraţii în Leipzig pentru drepturi democratice. Modelul este preluat în întreaga Germanie de Est, în care de acum înainte au loc „Demonstraţiile de luni”, ce vor continua până la căderea Zidului Berlinului.

6-7 octombrie 1989, Ungaria: Congresul Partidului Comunist din Ungaria. Partidul comunist îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist, care decide abandonarea principiului centralist şi al dictaturii proletariatului.

9 octombrie, RDG: Proteste în Leipzig pentru reforme democratice şi pentru legalizarea opoziţiei. Peste 70.000 de oameni ies în stradă, strigând: „Noi suntem poporul!

Foto is.muni.cz

Foto is.muni.cz

9 noiembrie 1989, Germania: Căderea Zidului Berlinului – dărâmat de protestatari din RDG şi RFG, odinioară despărţiţi de zid. Este primul pas important în reunificarea Germaniei şi abolirea regimului comunist în RDG

Foto: askmen.com

Foto: askmen.com

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

18 octombrie 1989, Ungaria: Parlamentul maghiar ia în discuţie amendamente constituţionale în spirit reformist, democratic, ce urmează a fi supuse unui referendum.

10 noiembrie 1989, Bulgaria:  Teodor Jivkov, liderul Partidului Comunist Bulgar, este înlăturat de la putere şi înlocuit cu Petar Mladenov, care schimbă numele partidului în Partidul Socialist Bulgar.

Foto: year1989.pl

Foto: year1989.pl

11 noiembrie 1989, România: Primele demonstraţii de stradă în capitală: studenţi din Cluj Napoca şi Bucureşti demonstrează pe Str. Brezoianu şi Bd. Kogălniceanu, cu pancarte pe care scrie „Vrem reforme!” Liderii demonstraţiei sunt arestaţi şi anchetaţi de Securitate pentru propagandă împotriva societăţii socialiste

15 noiembrie 1989, România: Cu prilejul calificării echipei naţionale de fotbal la Campionatul Mondial, în urma victoriei împotriva Danemarcei, are loc o încercare de protest faţă de regimul comunist; muncitorii din Timişoara cheamă lumea la revoltă, dar Securitatea intervine rapid şi dejoacă planurile acestora.

17 noiembrie 1989, Cehoslovacia: Începutul Revoluţiei de Catifea, prin manifestaţiile anticomuniste ale studenţilor din Praga.

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

20-24 noiembrie 1989, România: Al XIV lea congres al PCR: Nicolae Ceauşescu este reales în funcţia de secretar general al PCR, cu unanimitate de voturi, în ciuda mişcărilor europene anticomuniste.

24 noiembrie 1989, Cehoslovacia: Demisia secretarului general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš

26 noiembrie, 1989, Ungaria: Are loc referendumul privind importante transformări democratice, în cadrul căruia poporul maghiar votează în proporţie de peste 95% pentru schimbare: desfiinţarea gărzilor muncitoreşti, desfiinţarea celulelor comuniste la locul de muncă, contabilizarea bunurilor partidului, alegeri prezidenţiale libere.

27 noiembrie 1989, Cehoslovacia: Grevă generală de 2 ore în toate sectoarele economiei

28 noiembrie 1989, Cehoslovacia: Încep negocierile dintre Forumul Civic şi administraţia centrală de stat

15 decembrie 1989, România: La Timişoara, un grup enoriaşi ai pastorului László Tőkés se adună în faţa casei acestuia, pentru a împiedica evacuarea sa

16 decembrie 1989, România: Grupul de manifestanţi din Timişoara se lărgeşte la circa 400 de persoane, de diferite etnii şi confesiuni. După-amiază revolta se extinde, se strigă pentru prima oară ”Jos Ceauşescu”, oamenii se deplasează în oraş, chemând la revoltă. Armata, miliţia şi Securitatea intervin cu brutalitate pentru dispersarea mulţimii; în noaptea de 16-17 decembrie sunt arestate 930 de persoane, dintre care 130 minori

17 decembrie 1989, România: Manifestanţii din Timişoara se regrupează. Ceauşescu ordonă foc asupra mulţimii. În faţa gloanţelor cad primii martiri ai Revoluţiei Române.

Foto: civitaspoliticsblog.wordpress.com

Foto: civitaspoliticsblog.wordpress.com

17 decembrie 1989, RDG: Dizolvarea oficială a poliţiei secrete est-germane (STASI)

18 decembrie 1989, România: În Catedrala Metropolitană din Timişoara, mai mulţi tineri şi copii cântă colinde şi strigă lozinci anticomuniste. În noaptea de 18/19 decembrie, autorităţile sustrag din morga spitalului o parte din cadavrele  eroilor ucişi cu o zi înainte, care vor fi duse la Bucureşti şi arse la crematoriu; alte cadavre ajung într-o groapă comună

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

19 decembrie 1989, România: Greva muncitorilor de la ELBA Timişoara.

20 decembrie 1989, România: Greva generală a muncitorilor din Timişoara. Timişoara este declarat primul oraş liber de comunism din România.

Foto: opiniatimisoarei.ro

Foto: opiniatimisoarei.ro

20-22 decembrie 1989, România: manifestaţiile revoluţionare anticomuniste se extind în toată ţara: Lugoj, Arad, Buziaş, Sibiu, Cugir, Târgu Mureş, Caransebeş, Hunedoara, Reşiţa, Braşov, Cluj Napoca, Cisnădie, Nădrag, Alba Iulia, Buzău

Foto: sibiul.ro

Foto: sibiul.ro

21 decembrie 1989, România: Mitingul de ”solidaritate” cu dictatorul din Bucureşti se transformă într-o manifestaţie de protest anticomunistă, marcând începutul Revoluţiei la Bucureşti. Ceauşescu fuge, decolând cu un elicopter de pe acoperişul Comitetului Central al PCR.

21 decembrie 1989, Ungaria: Adunarea Naţională votează la Budapesta dizolvarea sa şi organizarea de alegeri libere în martie 1990.

22 decembrie 1989, România: Armata trece de partea poporului, Ion Iliescu preia puterea, ca preşedinte al României. Astfel regimul Ceauşescu ia sfârşit.

Foto romaniaverde.wordpress.com

Foto romaniaverde.wordpress.com

Foto: realitatea.net

Foto: realitatea.net

22-25 decembrie 1989, România: Schimburi de focuri între armată şi terorişti loiali regimului (rămaşi neidentificaţi până în prezent); cad victime numeroşi demonstranţi paşnici

Foto: badpolitics.ro

Foto: badpolitics.ro

25 decembrie 1989, România: Soţii Ceauşescu sunt judecaţi sumar de un tribunal militar ad-hoc şi executaţi. Schimburile de focuri iau sfârşit. Numărul total al victimelor revoluţiei: 1141 morţi, 3138 răniţi.

Foto: baricadainter8199.blogspot.com

Foto: baricadainter8199.blogspot.com

29 decembrie 1989, România: La Bucureşti are loc prima şedinţă a guvernului provizoriu al României, condus de Petre Roman

29 decembrie 1989, Cehoslovacia: Václav Havel este ales preşedinte al Cehoslovaciei.

centenar coposu

rezistenţa PNŢCD

4 responses to “Revoluţia română la un sfert de veac. Toamna Naţiunilor

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: Revoluţia Română la 30 de ani. Anul 1989 în România. O cronologie a Revoluţiei (Partea a II a) | Ţărănista

  2. Pingback: Revoluţia română la un sfert de veac. Anul 1989 în România. O cronologie | Ţărănista

  3. In 21 Decembrie 1989 si in Ploiesti in jurul orei 11,15 cand eram grupati in fata sediului central al pcr avand in fata armata si politia am patruns in aceasta incinta luad conducerea judetului. Este adevarat ca nu au existat schimburi de foc pentru faptul ca nu am avut arme si cei din fata noastra au cedat in fata multimii foarte numeroase care a venit pentru aceasta schimbare. DECE ORASUL PLOIESTI NU ESTE CONSIDERAT ORAS MARTIR?
    Am avut mortii nostrii, cei mai multi la Otopeni. Cred ca pe langa cele 15 orase, trebuie adaugat si PLOIESTIUL.

    Apreciază

  4. Acesti nemernici comunisti in frunte cu iliescu sunt raspunzatori pentru crimele din perioada revolutiei, crime a caror criminali au ucs in majoritate dupa preluarea puterii de catre frontul salvarii nationale. UNDE SUNT CRIMINALII????

    Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: