2014, România: 1984 reloaded   3 comments

 În 1983, Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România emitea Decretul nr. 98 privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor si al masinilor de scris , care prevedea obligativitatea înregistrării la miliţie a aparatelor de tipărit şi copiat din cadrul întreprinderilor, precum şi a maşinilor de scris deţinute de persoane fizice. Printre altele, decretul prevedea faptul că Ministerul de Interne, prin organele de miliţie, exercita evidenţa şi controlul acestor aparate, deţinătorii lor fiind obligaţi să prezinte miliţienilor, la solicitarea acestora, toate datele şi actele referitoare la deţinerea şi folosirea respectivelor aparate.

31 de ani şi o revoluţie mai târziu, guvernul României democratice ţine morţiş să preia controlul aparatelor de comunicaţie deţinute de populaţie, printr-un set de legi à la 1984  .

 

1983:DECRET nr. 98 din 28 martie 1983 privind regimul aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor si al masinilor de scris 2014:Proiect de lege privind securitea cibernetică 2014:L E G E pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice
ART. 1Unitãţile socialiste şi alte organizaţii care funcţioneazã potrivit legii pot deţine aparate de multiplicat ca: aparate tip xerox, ghestetnere, sapirografe, heliografe şi altele asemenea, materiale necesare reproducerii scrierilor, cum sînt: matrite, litere confectionate din cauciuc, aliaje sau alte amestecuri, paste de tip poligrafic, precum şi maşini de scris.Persoanele fizice pot deţine pentru uz personal numai maşini de scris.

ART. 2Ministerul de Interne, prin organele de militie, tine evidenta şi executa controlul asupra producerii, deţinerii, folosirii, pãstrãrii şi evidentei aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor şi maşinilor de scris.

ART. 3

Unitãţile socialiste şi alte organizaţii sînt obligate sa prezinte organelor militiei, la cererea acestora, actele referitoare la confecţionarea, deţinerea, evidenta şi folosirea aparatelor de multiplicat, materialelor necesare reproducerii scrierilor şi maşinilor de scris, precum şi sa permitã controlul asupra modului cum sînt pãstrate.

Persoanele fizice sînt obligate sa prezinte actele referitoare la deţinerea maşinilor de scris, la cererea organelor militiei, care vor efectua şi controlul asupra modului cum acestea sînt folosite şi pãstrate.

Art. 17 (1) Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi:a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării; Art I.3. La articolul 51, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:„(11) Achiziţionarea serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans este condiţionată de completarea de către utilizator a unui formular tipizat, pe format hârtie sau în format electronic securizat, pus la dispoziţie de către furnizor, cu datele personale de identificare.”Art. 732. – (1) Persoanele juridice care pun la dispoziţia publicului puncte de acces la internet sunt obligate să identifice utilizatorii conectaţi la aceste puncte.(2) Identificarea prevăzută la alin. (1) se face prin reţinerea

datelor de identificare ale utilizatorului sau a numărului de telefon, prin plata cu cardul bancar sau orice altă procedură de identificare care asigură direct sau indirect cunoaşterea identităţii utilizatorului.

 

Propunerea unor astfel de legi ar trebui să fie de mirare, mai ales  în condiţiile în care legile de tip Big Brother au fost respinse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, ca fiind legi profund încălcătoare de drepturi fundamentale.

Ar trebui să fie de mirare faptul că, în aceste condiţii, directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, insistă încă în a susţine adoptarea unei legi a cartelelor pre-plătite (a cărei oportunitate a fost demontată foarte competent de Bogdan Manolea pe legi-internet.ro)

Însă, dacă avem în vedere creşterea monstruoasă din ultimii ani a Pluripartidului, dacă luăm în considerare faptul că şeful SRI de azi este fostul şef al comisiei pentru relaţii cu studenţii străini din cadrul Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din Centrul Universitar Cluj Napoca, cu concursul tatălui său, care era secretar PCR pe Universitatea Babeş Bolyai, şi al naşului său Ioan Rus, care era liderul studenţilor comunişti din Centrul Universitar Cluj Napoca”  – adică G. Maior este un om care s-a născut, a crescut, a fost educat şi promovat în „spiritul 1984”, la modul cel mai propriu, dacă luăm toate acestea în considerare, aşadar, scenariul orwellian devine dureros de limpede şi nimic nu ar trebui să mai fie de mirare.

Poate că într-adevăr de mirare ar trebui să fie, în acest context, faptul că nu-i trece prin cap domnului Maior să ne doteze pe toţi cu câte un Achim – „iPad-ul comunist” lansat acum 2 ani în Coreea de Nord . Acesta poate fi folosit în limbile rusă, coreeană şi engleză şi nu poate fi conectat la Internet. Achim ar putea fi soluţia pe care o caută domnul Maior şi alţii asemenea lui , întru realizarea unui autentic „1984 reloaded„.

Anunțuri

3 responses to “2014, România: 1984 reloaded

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

 2. Atentatele criminale care au avut loc in ultima vreme sunt doar unele dintre argumentele folosite de initiatorii acestor masuri restrictive. Insa altele sunt vremurile si altii sunt oamenii pusi sa „transpuna in practica” asemenea „masuri”. Un lucru este insa cert: romanii au ajuns sa pretuiasca corect libertatile lor si este practic imposibil pentru guvernanti sa si „traduca in fapt” asemenea aberatii.
  Insa trebuie sa recunoastem si unele „slabiciuni” ale sistemului democratic si al controlului comunicatiilor telefonice din retelele mobile. Posesorii de cartele nu pot fi identificati si viata a dovedit ca multe atentate au devenit posibile si prin folosirea unor cartele telefonice pre-platite anonime. Folosirea unor asemenea cartele in scopuri criminale a fost dovedita in nenumarate cazuri. Din pacate, gasirea unei „cai de mijloc” este practic imposibila.
  Democratia reala si modernitatea au si ele marile slabiciuni care pot fi lesne exploatate „inteligent” si „criminal” deopotriva de catre persoane rau intentionate si forte politice retrograde. Vom avea cu siguranta confirmarea acestor asertiuni la urmatoarele alegeri. Cetatenii vor primi din nou „mesaje” si „telefoane otravite”” menite sa deturneze intentia de vot a cetateanului obisnuit si, in genere, prost informat.
  Aceasta „politica” va fi prezenta mai ales in mediul rural acolo unde „educatia” si „inteligenta politica” sunt inca in relativa „suferinta”. Iar numarul de voturi din rural este inca sensibil mai mare decat cel exprimat in cel urban. Orasenii nu se numara din pacate printre participantii activi si ordonati in procesul electoral.

  Apreciază

  Stefan Caliga
  • Total de acord, cu un singur amendament, totuşi: oamenii care propun astfel de măsuri, precum şi cei puşi să le „transpună în practică” sunt fie aceiaşi care au fost pe vremea comuniştilor, fie urmaşii (biologici) direcţi acestora…

   Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: