Antifracking: Petiție către Parlamentul României   3 comments

În luna iunie a acestui an, șapte parlamentari (6 de la PP-DD – Iovescu Ioan, Ciuhodaru Tudor, Dalca Ştefan-Petru, Deaconu Mihai, Fenechiu Cătălin-Daniel, Mincă Liliana –  și un independent – Cernea Remus-Florinel) au inițiat un proiect de lege privind interzicerea exploatării gazelor de șist prin fractuarre hidraulică în România, înregistrat la Senat sub numărul B358/2014.

Societatea civilă a reacționat în favoarea acestui proiect, inițiind o petiție în favoarea acestuia, prin care solicită parlamentarilor români să îl voteze, argumentând pertinent, din toate punctele de vedere, inoportunitatea folosirii tehnologiilor de fracturare hidraulică (fracking) în exploatarea gazelor de șist:

Foto: activenews.ro

Foto: activenews.ro

PETIȚIE

 

Către Senatul României

În atenţia domnului Preşedinte Călin Popescu Tăriceanu şi a tuturor doamnelor şi domnilor senatori

Către Camera Deputaţilor a României

În atenţia domnului Preşedinte Valeriu Zgonea şi a tuturor doamnelor şi domnilor deputaţi

STIMATE DOAMNE ŞI STIMAŢI DOMNI,

Noi, semnatarii prezentei petiţii, potrivit tabelelor alăturate, vă cerem să votaţi favorabil proiectul de Lege privind metodele de extracţie a hidrocarburilor neconvenţionale, înregistrat la Senatul României sub numărul B358/2014, astfel încât acesta să fie adoptat. Prin acest proiect se doreşte suplinirea unui vid legislativ devenit stringent în lumina actualelor evoluţii din societate, cel al explorării, dezvoltării şi exploatării hidrocarburilor neconvenţionale.

România se află într-un moment crucial al existenţei sale, când este pe cale să-şi aleagă cursul de dezvoltare economică pentru următoarele decenii. Deşi la noi în ţară nici nu s-au efectuat studii aprofundate cu privire la impactul pe care extracţia hidrocarburilor neconvenţionale îl are asupra mediului înconjurător, al sănătăţii oamenilor şi asupra altor ramuri ale economiei naţionale şi nici nu există cadrul legislativ care să reglementeze acest domeniu, Guvernul României prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a concesionat deja suprafeţe foarte întinse ce însumează peste 70% din terenul arabil al ţării perntru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea de hidrocarburi, în mare parte neconvenţionale.

De asemenea, la alegerile parlamentare din decembrie 2012 alegătorii au votat covârşitor în favoarea partidelor care aveau înscris în programul de guvernare „Instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracturare hidraulică.” (Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale 2013-2016, capitolul 15 Protecţia mediului învonjurător).

În cazul extracţiei hidrocarburilor de şist, tehnologia existentă în prezent impune executarea de foraje verticale, continuate de foraje orizontale ori deviate şi urmate apoi de producerea unor explozii sub presiune la peste 1000 de atmosfere prin introducerea unei cantităţi foarte mari de lichid sau gaz de fracturare, care să permită eliberarea hidrocarburilor captive în stratele compacte de roci. Acest procedeu este deosebit de periculos din următoarele motive:

1. Compoziţia lichidului de fracturare este una deosebit de toxică. Acesta conţine o serie de aditivi a căror denumire nu se face publică invocându-se secretul comercial (tehnologic), însă există informaţii că printre aceştia sunt unii derivaţi ai benzenului (toluen, xilen, hexan, policiclice aromatice, etil benzen şi alţii), hidrogen sulfurat, formă aldehidă, acroleină, propilen şi alte substanţe cu grad ridicat de toxicitate.

2. Cea mai mare parte a lichidului sau gazului de fracturare, după caz, rămâne în subsol de unde migrează (datorită presiunii foarte mari la care este introdus) împreună cu o parte din hidrocarburile eliberate şi alte substanţe antrenate din stratul geologic (printre care metale grele şi substanţe radioactive) prin fisurile produse, împreună cu altele deja existente, către suprafaţă. Astfel, acestea ajung mai întâi în apele subterane de adâncime care constituie o rezervă strategică, fiind ape cu un grad ridicat de puritate, apoi în pânzele de apă freatică din care se alimentează cea mai mare parte a consumatorilor casnici şi industriali, şi nu în ultimul rând în sol, ape de suprafaţă şi aer.

3. S-au înregistrat cutremure asociate activităţilor de exploatare a hidrocarburilor neconvenţionale prin fracturare hidraulică, produse atât datorită exploziilor sub presiune cât şi modificărilor aduse structurii stratelor afectate. Chiar dacă acestea sunt în general de mică intensitate, sunt numeroase şi de suprafaţă, ceea ce duce la deteriorarea treptată a clădirilor din aria epicentrului.

4. Sunt necesare cantităţi deosebit de mari de apă pentru fracturarea hidraulică, la care se adaugă şi problema depozitării lichidului rezidual revenit din foraj (apa de circulaţie inversă).

5. Se afectează iremediabil terenurile agricole şi rezervele de ape termale şi minerale, acolo unde acestea există.

Aplicarea acestor tehnologii la condiţiile geologice specifice României ridică serioase semne de întrebare sub raportul impactului de mediu, în condiţiile în care este clar confirmat de întreaga comunitate ştiinţifică, faptul că aceste exploatări nu pot fi puse în practică fără ca mediul să fie serios afectat. Or, cum regiunile unde se preconizează la ora actuală dezvoltarea unor proiecte de explorare şi exploatare a gazelor de şist sunt fie zone agricole (judeţul Vaslui, Banat, Crişana, judeţul Constanţa etc.), fie zone balneare (Băile Felix, litoralul Mării Negre etc.), ori zone exploatate turistic (litoralul Mării Negre), este clar că un impact major de mediu poate duce la colapsul întregii economii a acestor părţi din teritoriul naţional.

Tehnologia fracturării hidraulice are un impact semnificativ asupra sănătății. Substanțele toxice din fluidele reziduale de fracturare au fost confirmate drept cauză a numeroase efecte negative asupra sănătății oamenilor, animalelor și peștilor. Componentele chimice folosite în lichidul de fracturare pot provoca cancer, probleme endocrine și ale sistemului imunitar. Riscul de a aduce pe lume copii cu malformaţii cardiace precum și bolile profesionale (silicoza), sunt, de asemenea, asociate fracturării hidraulice.

Pe lângă aspectele deja menționate, trebuie ţinut de asemenea seama de faptul că tehnologiile existente au un randament redus, extrăgându-se practic numai undeva la 40% din resursa existentă. Este mult mai raţional să se aştepte ca progresul tehnico – ştiinţific să conducă la apariţia unor metode atât mai puţin periculoase, cât şi mai eficiente economic, pentru a începe extracţia acestor hidrocarburi, decât să ne grăbim să le exploatăm acum, cu riscul de a compromite exploatarea lor în condiţii de randament crescut şi fără pericolul aferent actualelor metode, atunci când vor fi disponibile noi tehnologii.

De altfel, unul dintre argumentele cele mai vehiculate pentru demararea în România a acestor proiecte este independenţa energetică. Aceasta este însă o falsă problemă, în condiţiile în care din rapoartele Eurostat reiese că între anii 2001 şi 2012 România a produs anual o cantitate de gaze naturale mai mare decât a consumat, deşi nu a început exploatarea noilor zăcăminte convenţionale de petrol şi gaze de pe platforma continentală a Mării Negre.

Germania, Franţa şi Bulgaria, precum şi o serie de state americane- Vermont, New Hampshire, New York etc.- au interzis prin legi efectuarea pe teritoriul lor a fracturării hidraulice sau au impus moratorii.

Prin proiectul de Lege privind metodele de extracţie a hidrocarburilor neconvenţionale, înregistrat la Senatul României sub numărul B358/2014, se face un prim pas către o reglementare adecvată a materiei hidrocarburilor neconvenţionale şi se întemeiază un mecanism legislativ şi instituţional care să permită exploatarea acestor resurse pe baza unor tehnologii viitoare mai eficiente şi lipsite de riscuri pentru mediul înconjurător, pentru ansamblul economiei naţionale şi pentru comunităţile locale.

Viitorul nostru și al generațiilor următoare depinde de felul în care veți vota această lege. Dat fiind faptul că , prin caracteristicile sale, fracturarea hidraulică va avea un impact ireversibil asupra tuturor factorilor care ne asigura existența ( apă, sol, aer, hrană), societatea civilă din Romania, ai carei reprezentanți sunteți, vă cere imperativ să votați această lege!

________________________________________________

Vă invit să semnați această petiție – și să adunați semnături de la rude, cunoștințe, prieteni, colegi, vecini. Tabelul de semnături poate fi descărcat de aici: Tabel de semnături_Lege antifrack_23.07.2014[1].

După descărcarea și tipărirea tabelului, urmați următoarele instrucțiuni de semnare, pentru a vă asigura că toate semnăturile vor fi valide și luate ulterior în considerare:

Persoanele din fiecare unitate administrativă (județ, sector) trebuie înscrise pe tabele separate, în funcție de adresa de DOMICILIU înscrisă în buletin (deci, dacă aveți un vecin de scară cu domiciliul din buletin în Bacău, de ex., îl treceți pe un tabel separat, pentru județul Băcău etc., chiar dacă pe acel tabel nu se înscrie decât un singur nume), iar toate rubricile trebuie completate, altfel se riscă anularea unui întreg tabel, din cauza unui nume. Rubricile goale se taie.

Formularele le puteți lăsa la cortul de la biserica Sf. Gheorghe (lângă Lipscani) sau le puteți trimite prin poștă la adresa: Calea Grivitei, nr.39, ap.3, cod postal 010703, sector 1, Bucuresti.

Mulțumesc!

(Cu mulțumiri speciale lui Olaf Tryggvasson)

Anunțuri

3 responses to “Antifracking: Petiție către Parlamentul României

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

  2. Vrem legiferarea prostitutiei asa cum este in Austria pentru a fi impozitata munca la negru .

    Apreciază

  3. Frack off !

    Apreciază

    Cristian Holobiuc

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: