PNŢCD juridic: „politica externă” faţă cu „politica internă”   5 comments

Punct de vedere absolut personal şi cvasi-pamfletar

La „politica externă” PNŢCD juridic stă bine: un partid, un preşedinte, un statut, un sediu, o ştampiluţă, un discurs public pe alocuri impecabil – creştin-democraţie, moştenirea lui Corneliu Coposu, monarhie, politică de dreapta, tuşe fine de retorică religioasă – başca o droaie de tineri recent reuniţi laolaltă în partidul lui Coposu mai mult sau (mai degrabă) mai puţin în baza celor de mai sus. Prin urmare, „poporul” ţărănist în general stă bine, defilează cu „preşedintele juridic” în frunte, are gânduri mari de relansare a partidului… mai subţirel stă cu rezultatele: n-a reuşit la alegerile europarlamentare să se menţină nici măcar la acel 1% în care se zbătea de ani buni. Rezultatul de 0,8% este datorat, evident, „disidenţilor” din PNŢCD (neoficial şi nejuridic), care – ruşine să le fie! – nu au votat PNŢCD la aceste alegeri, ba încă unii dintre ei au îndemnat şi pe alţii să nu-l voteze!

Eu zic că e bine că A. Pavelescu a mai identificat nişte vinovaţi. Aceştia se adaugă vinovaţilor iniţiali – depistaţi, din fericire, imediat după alegerile europarlamentare de către preşedintele juridic: tinerii de la IRL, adică cei care au lipit afişe, au strâns semnături, au „prestat” la campania electorală atât în viaţa reală, cât şi în cea virtuală, ridicând site-ul pntcd.ro în „top google” şi organizând o campanie de marketing politic remarcabilă pe reţelele sociale.

Aceste două „forţe oculte” au acţionat – în paralel şi prin metode diferite, chiar antagonice, dar, evident, cu rezultate convergente spectaculoase – atât în spiritul subminării rezultatelor electorale (cine ştie la ce 30% se situa partidul fără ei!), cât şi, mai ales, împotriva „ordinii de drept” instaurate de preşedintele juridic de PNŢCD. Prima categorie, a „disidenţilor” – prin rezistenţa încăpăţânată pe care o opun de ani de zile puterii instaurate în partid graţie unei ştampile obţinute prin tertipuri avocăţeşti, a doua categorie, a ireliştilor – prin însăşi activitatea lor de promovare înverşunată a PNŢCD, urmată de asumarea eşecului prin demisii de onoare – crezând ei, bieţii, că în PNŢCD juridic există aşa ceva. Onoare adică.

La întrunirea ţărăniştilor din 25 iulie a. c., de la Sala Dalles – la care s-a pus în discuţie (a câta oară?) tema reunificării şi relansării partidului printr-un nou congres –, preşedintele juridic al PNŢCD a fost invitat (a câta oară?) să-şi dea demisia de onoare.

Photo2020

Sinceră să fiu, eu regret profund că preşedintele juridic a fost huiduit îndelung la această întâlnire, de aproape toată suflarea ţărănistă prezentă, care nu l-a lăsat să vorbească până la capăt. Îmi pare rău de acest incident, pentru că omul începuse să explice de ce nu poate să-şi dea demisia – lucru care, fireşte, îmi incitase la maximum curiozitatea. Nu a apucat să explice, deci, datorită huiduielilor menţionate. Păcat. Se anunţa interesant: ceva cu Registrul Partidelor Politice, unde este Aurelian Pavelescu înregistrat ca preşedinte juridic al PNŢCD. De parcă asta ar conta în vreun fel în „economia” politicii interne a partidului: RPP este o entitate care ia cunoştinţă de schimbările petrecute în conducerea partidului, în statut etc. RPP nu poate impune sau dispune ceva, în vreun fel, vizavi de viaţa internă a unui partid. Dar, mă rog, de vreme ce preşedintele juridic al PNŢCD nu a apucat să-şi termine explicaţia, nu vom şti, poate, niciodată, care anume ar fi aceasta. Dar putem bănui că negreşit ar avea legătură cu nişte chestii juridice şi cu o ştampiluţă.

 

Zicea domnul Pavelescu pe pagina sa de Facebook că a fost această întrunire „o întâlnire între un grup de zombi”. Lăsând la o parte exprimarea neadecvată semantic (un grup nu se poate întâlni între… el însuşi), îmi permit aici o observaţie legată de etimologie: privitor la termenul „zombie„, lingviştii dau două variante de etimon originar – fie zumbi-„fetiş, obiect considerat purtător de forță magică”, fie nzambi-„zeu” (eventual ambele, prin contaminare reciprocă) – aşadar, dacă privim cuvântul la rădăcina lui, nu este chiar peiorativ, cum l-a vrut preşedintele juridic, ba chiar dimpotrivă.

Şi îndrăznesc să spun chiar că unii dintre ţărăniştii prezenţi la această reuniune sunt realmente „purtători de forţă magică”: forţa aceea cu care au rezistat aparatului de represiune comunist ce i-a aruncat în sinistre puşcării, cărora le-au supravieţuit. Sunt OAMENI în faţa cărora preşedintele juridic al partidului istoric numit PNŢCD ar trebui să se încline, nu să-i marginalizeze şi să-i jignească.

Dar printre aceşti „zombi” nu au fost numai veterani, senatori ai partidului, foşti deţinuţi politici şi oameni de o remarcabilă onoare – evident, membri ai „PNŢCD neoficial”, căci în „PNŢCD oficial (juridic)”, cel puţin la nivelul superior de conducere, noţiunea de „onoare” este caducă, desuetă, perimată, inactuală.  Nu au fost, zic, doar veterani printre „zombi”, ci şi membri (mult) mai tineri decât media de 70 de ani (cum zicea preşedintele juridic pe Facebook), atât din PNŢCD juridic (şi care, desigur, cântau în „struna” juridică), cât şi membri („nejuridici”) care se tot opun de ani de zile „dictaturii ştampilei”, membri care au căutat căi de „compromis cu ştampila”, membri care au fost când pro, când contra ştampilei, în fine, membri din toate ramurile şi rămurelele partidului, foşti, actuali (şi, probabil, şi viitori) „pavelişti” şi „antipavelişti”, care mai de care mai excluşi sau mai „incluşi”, în funcţie de atitudinea pro sau contra ştampilă sau, eventual, în funcţie de stadiul proceselor în instanţă. Care procese – spre reamintirea celor care „uită” prea repede şi se grăbesc să arunce acuze în cârca unuia sau a altuia – NU au fost pornite de actualul „PNŢCD neoficial” (cum insinuează preşedintele juridic), ci de însuşi ex-preşedintele Marian P. Miluţ, secondat de prim-vicepreşedintele său, actualmente preşedintele juridic al PNŢCD – Aurelian Pavelescu.

Recapitulez, pentru „uituci” (şi o voi face ori de câte ori voi avea ocazia): Congresul din 2008, la care a fost ales preşedinte PNŢCD domnul Radu Sârbu, a fost contestat de M.P. Miluţ (acompaniat de Pavelescu, ce a dus mai departe lupta juridică împotriva PNŢCD Sârbu, după demisia lui Miluţ). AŞA a început seria proceselor, şi NU altfel: tandemul Miluţ-Pavelescu a depus (şi răs-depus) plângere penală pentru fals împotriva a treizeci şi ceva (din câteva sute) de delegaţi prezenţi la menţionatul congres. În cele din urmă, Justiţia a fost de partea acestora, şi s-a dat hotărâre de Neîncepere a Umăririi Penale – adică semnăturile delegaţilor respectivi sunt perfect valabile, şi, pe cale de consecinţă, Congresul Sârbu 2008 a fost perfect legitim şi legal.

Dar, mă rog, Justiţia, oarbă cum e ea de la natură, n-a putut să „vadă” mai departe, astfel încât să dea drepte decizii în continuare. Fapt care i-a uşurat lui Aurelian Pavelescu drumul spre obţinerea ştampilei oficiale a PNŢCD într-unul dintre procesele ulterioare. Cel mai ciudat însă mi se pare faptul că domnul Pavelescu figurează încă la RPP ca preşedinte juridic al PNŢCD, în ciuda faptului că a fost exclus de propriul birou „recunoscut de instanțele de judecată și care este înregistrat în registrul partidelor politice” .

Apropo, au fost la acea întâlnire din 25 iulie şi membri ai acestui birou. Pe care, desigur, preşedintele juridic i-a exclus, la rândul lui. Nu ştiu însă dacă înainte sau după ce biroul l-a exclus pe preşedintele juridic. Foarte probabil după. Dar nici nu mai contează. Ceea ce contează în această ecuaţie este bunul-simţ (că de onoare am stabilit că nu mai poate fi vorba). Iar bunul-simţ popular zice că „dacă doi spun că eşti beat, te duci şi te culci„. Iar în PNŢCD nu au fost doi, nici trei, nici zece, nici câteva zeci, ci câteva sute de ţărănişti care l-au „detronat” pe A. Pavelescu prin congrese; dintre aceştia nu puţini sunt aceia care i s-au opus, care i-au cerut demisia, care l-au tot tras de mânecă, ba unii l-au huiduit, ba alţii l-au înjurat, ba iar încă alţii i-au întins o mână, au căutat o posibilitate de împăcare o dată, de două ori, de multe ori… în mod constant cu acelaşi rezultat: fie au fost excluşi, fie au plecat de bunăvoie, constatând că în PNŢCD juridic nu merge faza cu păstrarea cuvântului dat, cu democraţia, cu votul, cu părerile personale, cu onoarea şi altele asemenea.

Nu puţine au fost ocaziile în care unii ţărănişti mi l-au prezentat pe domnul preşedinte juridic ca beneficiind de o remarcabilă inteligenţă politică. Însă, având în vedere că Aurelian Pavelescu a avut nenumărate ocazii, din toate părţile – prietene sau neprietene – de a împăca şi capra, şi varza, şi lupul, şi vânătorul, şi puşca, şi, mă rog, pe oricine implicat în vreun fel în povestea dezbinării PNŢCD, nu-mi rămâne decât să apelez din nou la creaţii ale poporului nostru, care zice el prin poveşti: „De te-a învăţat cineva, rău ţi-a priit, iară de-ai făcut-o din capul tău, rău cap ai avut!” Cu o ştampilă nu se face primăvară, domnule preşedinte juridic, iar PNŢCD chiar nu este format doar din acei (din ce în ce mai puţini) membri „juridici” care stau drepţi la ordin…  Şi dacă în ceea ce priveşte „politica externă” PNŢCD juridic stă bine datorită celor menţionate în deschiderea acestui articol, la „politica internă” este, ca să zic aşa, „ultimul dintre codaşi”, îndreptându-se vertiginos către extincţie. Şi mi se pare mie că nu din cauza membrilor de rând, ci din cauza preşedintelui juridic înzestrat, zice-se, cu o remarcabilă inteligenţă politică… Inteligenţă care ar trebui să-i dicteze acestuia o retragere (încă) decentă, înainte ca înşişi membrii care încă stau drepţi în faţa ştampilei să strige: „Împăratul este gol!

rezistenţa PNŢCD

5 responses to “PNŢCD juridic: „politica externă” faţă cu „politica internă”

Subscribe to comments with RSS.

 1. Promit public ca , votez un presedinte care are de gand sa legifereze prostitutia cum este in Austria ,pentru a fi impozitata si a scapa de munca la negru si a atrage cat mai multi bani la bugetul de stat .
  Daca exista unul din candidati la presedentie vreau sa strige public ca este de acord cu legiferarea prostitutiei !

  Justitiarul de Hunedoara

  Apreciază

 2. „TINETI CU POPORUL,CA SA NU RATACITI”–SIMION BARNUTIU
  Metoda votului pe baza de MOTZIUNE, s-a dovedit un CANCER pentru orice partid(inclusiv pt. urmasii FSN-USD-PD lui Petre Roman, Traian Bashescu et comp.,care l-au importat in Romania),favorizadu-i pe cei care vremelnic se gaseau pe „cai mari”.Se impune o pregatire a unui Congres de RECONCILIERE al tuturor PNTCD-istilor,unde sa fie recunocuta apartenenta la PNTCD a tuturor celor care s-au exclus reciproc,o DEMISIE DE ONOARE a tuturor din functiile de conducere nationale si apoi un CONGRES care sa refaca STRUCTURA PNTCD,pe baza VOTULUI UNINOMINAL!

  Apreciază

  Alexandru Vaida,Ilfov
 3. Apropo de intalnirea dela „Dalles” la care nu am fost invitat desi in aceiasi zi vorbisem la telefon cu dl.Petrina . . . . .

  Apreciază

  George Calalb

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: