Impresionanta poveste a domnului Alex Ştefănescu…   4 comments

… sau despre autoficţiune în articole online

ap-as copy

 Am citit de curând o înduioşătoare poveste a domnului Alex Ştefănescu, în care acesta, cu un real talent literar, înfăţişa legătura cvasi-religioasă pe care o are cu Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat, partidul său de suflet, chiar de dinainte să-l invite în PNŢCD domnul Ţepelea (Dumnezeu să-l odihnească!).

În această poveste, totalmente subiectivă şi pe alocuri fictivă, cititorul află despre căderea şi înălţarea celebrului critic literar, în funcţie de relaţia sa cu PCR, precum şi despre primii săi paşi în PNŢCD, marcaţi, se pare, de un supărător haos: invitaţia domnului Ţepelea a venit în 1994, dar, din considerente de aparat administrativ care funcţiona „greoi”, carnetul de membru i-a fost emis abia în 1998. Aici mi se pare mie că intervine prima oară ficţiunea – probabil din motive de estompare a amintirilor, ori poate e vorba de vreo abatere literaturizantă voită.

Mărturisesc că nu cunosc îndeaproape cum stătea situaţia la organizaţia „centrală”, unde s-a înscris domnul Ştefănescu, dar nu cred să fi existat diferenţe majore de funcţionare faţă de Sectorul 1, de pildă, unde m-am înscris eu imediat după majorat şi unde pot afirma cu mâna pe inimă că „aparatul administrativ” al PNŢCD mergea ca uns. Dacă eliberarea carnetului meu de membru ar fi durat mai mult de 3 luni, cred că aş fi trecut pe la sediu – dacă nu zilnic, probabil săptămânal – ca să-l solicit, fără nici o sfială, cu îndrăzneala specifică vârstei. Dar, mă rog, eu nu beneficiam de avantajele înţelepciunii ce vine odată cu maturitatea, precum domnul Ştefănescu, şi, prin urmare, n-aş fi putut manifesta o atât de îndelungă răbdare ca domnia sa.

Însă chiar şi răbdarea domnului Ştefănescu a avut o limită şi, ca atare, după vreo 4 ani de aşteptare, la cererea sa „insistentă” (şi, evident, după o „activitate frenetică” în cadrul PNŢCD), partidul în care îşi dorise „cu ardoare” să intre s-a învrednicit să îi elibereze carnetul…

Înţelepciunea domnului Ştefănescu a dat ulterior roade – mai mult sau mai puţin aşteptate: la un moment dat – în ianuarie 2003 mai exact – a fost cooptat în Biroul Naţional de Conducere al PNŢCD, fiind reconfirmat în funcţia de vicepreşedinte al PNŢCD cu prilejul Congresului Extraordinar din august 2004. Aceste momente sunt probabil reperele la care criticul literar se raportează când afirmă în articolul  său de pe adevarul.ro: „De peste zece ani sunt vicepreşedinte al PNŢCD„.

Prin această afirmaţie autorul îşi creează o realitate paralelă, în care se refugiază din motive doar de domnia sa ştiute, ori poate memoria îi joacă din nou feste, ori poate a prins gustul (auto)ficţiunii, după atâta critică literară. Căci  din 2003 până în prezent au avut loc vreo 13 (treisprezece) congrese ale PNŢCD , care au ales diverse conduceri, în cadrul cărora domnul Ştefănescu nu s-a regăsit întotdeauna. Primele două mandate ale sale de vicepreşedinte au durat în total 4 ani (2003-2004; 2004-2007). După care îl regăsim pe domnul Alex Ştefănescu în BNC Lupu, abia după alţi 4 ani, în septembrie 2011, după ce iniţial figurase pe „lista lui Ciorbea” de vicepreşedinţi propuşi la congresul din iulie 2011 – listă de pe care s-a retras elegant, chiar în ajunul congresului, printr-un simplu apel telefonic – dacă nu  mă înşală memoria.

În paranteză fie spus, retragerea subită a domnului Ştefănescu de pe listă m-a făcut atunci să mă gândesc că acesta, dezorientat de multitudinea grupurilor şi grupuleţelor în care PNŢCD se divizase, a greşit tabăra şi congresul. Însă, din fericire pentru domnia sa, şi-a dat, evident, seama de greşeală în ultimul moment şi a reparat-o la timp, trecând peste noapte (la propriu) în tabăra condusă de preşedintele oficial înregistrat la Registrul Partidelor Politice. (Paranteză la paranteză: datorită diligenţelor asidue ale avocatului Pavelescu, de această onoare a înregistrării în RPP nu a beneficiat conducerea aleasă la congresul Ciorbea – congres susţinut de Preşedintele de Onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu, de membrii de onoare ai partidului, printre care şi domnul Ţepelea, cel care odinioară îi făcuse criticului literar invitaţia de a se alătura PNŢCD).

Ulterior, însuşi preşedintele Pavelescu, organizatorul congresului în care domnul Alex Ştefănescu a fost ales vicepreşedinte al PNŢCD, a contestat acest congres, desfiinţat în instanţă în 2013. În urma demersurilor juridice ale preşedintelui oficial Pavelescu Aurelian, domnul Alex Ştefănescu şi-a pierdut, din nou, calitatea de vicepreşedinte al PNŢCD, după doar doi ani... Un calcul artimetic simplu ne arată, aşadar, că până în 2013 domnul Ştefănescu a figurat (cu întreruperi) în conducerea PNŢCD fix 6 ani. Anul curent ar fi cel de-al şaptelea. (Însă nu am nici o îndoială că domnul Ştefănescu are şanse de vicepreşedinţie în PNŢCD multă vreme de acum înainte, în viitorul apropiat urmând să totalizeze 10 ani.  Astfel, afirmaţia sa va deveni, în curând, un fel de „amintire despre viitor”, ori chiar o profeţie, în funcţie de perspectiva – SF sau mistico-religioasă – a cititorului).

Nu ştiu exact cine anume şi-a dat seama că a greşit şi a luat hotărârea salvatoare: Ştefănescu Alexandru, care s-a realăturat, înţelept, preşedintelui oficial, ori Pavelescu Aurelian, care l-a reprimit, la fel de înţelept, pe criticul literar în echipa lui; ori poate, printr-o miraculoasă coincidenţă, demnă de o măreaţă operă literară – de scris, analizat şi inclus într-o viitoare istorie a literaturii române – au realizat amândoi deodată că numai împreună pot „salva” PNŢCD. Cert este că la un congres din  2013 Alex Ştefănescu este din nou ales să reprezinte PNŢCD, de data asta nu ca vicepreşedinte, ci din funcţia de preşedinte al Comitetului Naţional de Conducere al partidului „oficial”. Un PNŢCD juridic” din care au lipsit şi de care s-au delimitat, din 2008 încoace, majoritatea membrilor de onoare ai PNŢCD, a veteranilor şi senatorilor partidului, a personalităţilor de seamă, reprezentative pentru acesta, precum surorile Seniorului Coposu, preşedintele de onoare Ion Diaconescu, domnii Nicolae Ionescu Galbeni, Cicerone Ioniţoiu, Alexandru Herlea, Ion Varlam, Nicolae Dascălu – soţul „doamnei Dascălu” (n-am înţeles rostul ghilimelelor din articolul criticului), la care îşi plătea cotizaţia dl. Ştefănescu odinioară, precum şi mulţi, mulţi alţii, printre care şi domnul Gabriel Ţepelea – cel care în urmă cu 20 de ani l-a invitat pe domnul Alex Ştefănescu în PNŢCD…

Impresionanta poveste a domnului Alex Ştefănescu nu se va opri aici, desigur. Cel mai probabil acesta îşi va continua drumul alături de preşedintele oficial al PNŢCD, ignorându-i totalmente pe acei „zombi” (cum i-a numit preşedintele juridic) care continuă cu încăpăţânare să se opună imposturii Pavelescu, care mor cu dreptatea în mână prin tribunalele ţării.

Din raţiuni pe care cititorii fideli  ai acestui blog le vor înţelege, nu pot reproduce aici cuvintele elogioase ale celebrului critic literar faţă de oficialul preşedinte al PNŢCD (le găsiţi, dimpreună cu întreaga poveste, pe adevarul.ro, aici).

Însă îmi voi permite să atrag – din nou – atenţia asupra gravei erori în care se găsesc susţinătorii lui Aurelian Pavelescu, fie aceştia oameni simpli sau mari personalităţi ale culturii, jurnalişti ori realizatori TV, membri simpli sau în conducerea  „PNŢCD juridic” ori doar simpatizanţi ai acestuia. Şi voi repeta din nou, în pofida hotărârilor judecătoreşti, în pofida faimoşilor critici literari susţinători ai imposturii, în pofida celor ce se agaţă de o ştampilă a unui partid istoric pentru a obţine varii funcţii, poziţii sau recunoaşteri publice: Aurelian Pavelescu este groparul PNŢCD , este cel care a purtat membrii de onoare ai partidului prin tribunale, în prea numeroase, interminabile procese, Aurelian Pavelescu este un „preşedinte” ce nu îşi respectă acordurile semnate *  şi declaraţiile publice date **, nedemn de calitatea pe care şi-o asumă în virtutea unei bucăţi de cauciuc pe care scrie „PNŢCD”! Iar cei ce i se alătură se fac părtaşi la o impostură, la o mascaradă, la o nedreptate uriaşă – o pată neagră în istoria PNŢCD, în însăşi istoria României!

____________________________

* citiţi aici Acordul politic de unificare a PNŢCD, încălcat de „preşedintele juridic”

** aflaţi mai multe aici despre nerespectarea Declaraţiei de la Cluj

rezistenţa PNŢCD 

4 responses to “Impresionanta poveste a domnului Alex Ştefănescu…

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: Reacția talibanilor: Alex Ștefănescu | fabrica de literatura

 2. Nu se poate asemui pavelescu cu PNTCD !

  Apreciază

 3. Bine Cristina!
  Cred că nici cei de la „secu” nu ar fi putut avea un dosar mai complet, despre dl Vice-Ștampilă, decat a avut onoarea, să i-l faci tu!
  „Ochiul” pe ei, în continuare! 🙂

  Respect si Solidaritate!
  Uniti Schimbam!

  Apreciază

 4. Din pacate impostura la nivel inalt in PNTCD a devenit o realitate trista si grotesca.
  Mare pacat si imensa nesansa pentru istoricul Partid al lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache si Corneliu Coposu !

  Apreciază

  Stefan Caliga

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Iulia Hasdeu

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: