Ion Varlam: Cauzele reale ale victoriei lui Iohannis si sansele lui de reusita   3 comments

Iohannis „nu va fi liber in miscarile sale daca are colaboratori legati in continuare de sistemul de a carui eradicare depinde sine qua non reusita schimbarilor pe care le promite”.

__________________________________________________

Ion_Varlam

Ion Varlam

Desigur ca alegerea lui Johannis este o veste buna. In primul rand pentru ca sasul nu poate fi mai rau decat neo-bolsevicul pe care l-a invins ; in al doilea rand, pentru ca, fiind un « novice al scenei politice» are dreptul la încrederea cuvenita celor care vin sa arate ceea ce stiu si pot face. Cel putin in privinta intentiilor daca nu neaparat si a competentei.

Dar nu trebuie ca bucuria de a fi scapat de perspectivele dezastruoase pe care ni-le asigura victoria sinistrului Ponta sa ne duca la analize inselatoare. Spre a nu risca sa ne trezim – tot prea tarziu – ca si în 1997, dupa delirul care ne-a cuprins la alegerea profesorasului care ne-a promis cei 15.000 de specialisti din „contractul cu demagogia” pe care nu ni i-a adus niciodatà!

Mai întâi, cine este Klaus Johannis, care ne este prezentat ca un « om de dreapta » ? Din experienta ultimilor 25 de ani, este exclus ca cineva care provine din sistem sa fie de dreapta. In actualul context politic al unei Romanii total controlate de structurile care asigura, sub aparente noi, continuitatea puterii oficial dar nu realmente abolite in Decembrie 1989, sa fii de dreapta însemna sa fii anti-sistem. Prin definitie, deoarece daca nu esti un anti-comunist activ nu esti un democrat credibil, daramite un om de dreapta. Or, ca si contra-candidatii sai, D-l Johannis detine o situatie personala si o pozitie publica care ne autorizeaza sa consideram ca este un beneficiar al sistemului neo-comunist instaurat de mineriadele din 1990 prin teroare. Tinand cont de locul pe care l-a ocupat în administratia locala, la Sibiu , si de primirea sa in randurile  celor care acapareaza puterea de 25 ani incoace, ne putem intreba despre reformele pe care le propavaduieste, cat de substantiale ar fi schimbarile pe care le-ar aduce modului de a guverna Tara si practicilor curente ale administratiilor publice ?

Victoria electorala a noului Presedinte nu are nimic de a face cu pretinsa lui orientare „de dreapta”. De altfel atractia pe care i-o poate aduce acest calificativ ii priveste doar pe neavizati sau pe amnezici, pentru ca participarea D-lui Johannis la conspiratia împotriva lui Basescu din 2012 este de notorietate publica iar intentiile de inspiratie neo-bolsevica ale autorilor acestui complot nu-i scapa niciunui analist lucid.

 Schimbarea de tendinta care a determinat victoria lui Johannis in turul al doilea al scrutinului este rodul direct al arogantei lui Ponta si al cinismului structurii de sprijin a acestuia, pe care le-a pus in evidenta felul pervers in care au incercat sa-i impiedice pe romanii de peste hotare sa-si exercite dreptul la vot. Metodologia specific comunista a acestor manevre era atat de evidenta incat le sarea in ochi chiar si celor mai depolitizati martori.

Cele petrecute la birourile de vot din afara granitelor la primul tur de scrutin au constituit picatura care a facut sa se reverse paharul, deslantuind antipatia fata de Ponta care mocnea difuz la nivelul de sentiment general in toata Romania. Mania celor din strainatate, frustrati ca li se incalcau atat de grosolan drepturile fundamentale a transformat ostilitatea latenta a compatriotilor lor din Tara intr’un val de indignare solidara care a s’a intins amplificandu-se simultan. Odata declansata, aceasta miscare surprinzatoare nu mai putea opri prabusirea lui Ponta si a clicii lui.

Cauzele sustinerii progresive a lui Iohannis de catre electorat sunt dupa parerea noastra urmatoarele : 1/ exasperarea crescanda pe care au creat-o reaua credinta si necinstea lui Ponta si a aparatului sau politico-electoral, percepute ca atare chiar si de catre alegatorii cei mai lipsiti de discernamant ; 2/ satietatea ca efect al metodelor de propaganda rasuflate, mostenite de la vechiul comunism, folosite în campania electorala de catre Ponta si promotorii lui; 3/ „trezirea la democratie” a unui numar mare de romani, o tendinta ce porneste de la mediul „Gastarbeiter-ilor” care, lucrand in Europa occidentala, au inteles ceea ce este cu adevarat democratia, cum trebuie ea sa functioneze si – mai ales! – cum nu poate ea functiona. Mitica, Ghita, Nelu, Sandu, Fanel, etc., care tencuiesc fatade, zugravesc apartamente, livreaza zarzavat sau spala vesela restaurantelor din Franta, Spania, Italia, Anglia si Germania, unde lucreazà dar si traiesc, si-au dat seama prin comparatie, de ce nu functioneaza institutiile asa zis democratice din Romania. Ei sunt cei care au luat – in urma acestei experiente traite –  decizia pan’acum timida, de a schimba starea lucrurilor din Tara. « Supararea » care i-a adus lui Johannis victoria se datoreste acestei decizii a carei prime manifestare este. „Descoperirile” migrantilor se rasfrang asupra neamurilor si prietenilor lor din Tara, care au fost sa-i viziteze în Apus sau ai caror ochi i-au deschis ei cand veneau acasa de Sarbatori.

Aceasta massa anonima a cetatenilor de rand va fi aceea care va schimba cu adevarat mentalitatea societatii si functionarea institutiilor romanesti. Va fi o miscare care se va produce de jos in sus si de la periferie spre centru, purtata de elanul starnit de diaspora fluida a celor care emigreaza temporar spre a îmbunatati soarta familiilor lor ramase în Romania celor umili si necajiti dar multi. Ei sunt cei care asigura echilibrul balantei de plati a Tarii trimitand bani acasa, cei care  modernizeaza habitatul local, cei care vor fi motoarele desvoltarii economice atunci cand vor reveni acasa sa investesca ce-au agonisit « afara ».

Ceea ce s’a petrecut acum sub ochii nostri este declansarea undei care va genera valurile succesive ale miscarii care va duce, crescendo, la valul final (raz-de-maree) al tabula rasa, maturand total si definitiv ramasitele comunismului din aparatul de stat, din viata publica si din „societatea civila”, o curatire fara de care restaurarea efectiva a democratiei ramane o himera acolo unde puterea si societatea sunt controlate de structurile actualizate ale totalitarismului marxist.

Ticalosiile savarsite la biroule electorale peste hotare si nemultumirea celor frustrati de violarea dreptului lor de a vota au constituit socul care a starnit, prin rezonanta, unda de suparare care s’a ridicat în toata Romania, luand proportii de prim val al miscarii ce se va amplifica pe masura ce romanii din diaspora vor trezi constiinta politica a compatriotilor lor ramasi in Tara. O evolutie pe care noi am prevazut-o cand se profila deja esecul presedintelui Constantinescu si am anuntat-o atunci cand piata muncii din Apus a devenit accesibila mainii de lucru romanesti.

Admitând ca intentia lui Johannis este sincera, capacitatea lui de a opera  schimbarea pe care o promite depinde de mijloacele pe care le are de a se rupe efectiv de sistemul din care provine si care – sa fim lucizi – l-a suit la magisterul suprem.

Acest lucru depinde, în primul rand de legaturile noului presedinte cu mediul care controleaza prin coruptie si santaj sistemul din care D-l Johannis face deocamdata parte, ca detinator al functiei de sef al statului. Cel care nu se lasa corupt nu este demn de încredere pentru ca astfel nu accepta sa fie santajabil iar santajul este singura garantie a lealitatii fata de actualul sistem de putere. O fidelitate care, evident, nu priveste statul si institutiile publice ; este vorba de o lealitate clar limitata la solidaritatea strict bazata pe interesele particulare ale grupului care controleaza sistemul.

Al doilea lucru de care depinde capacitatea D-lui Johannis de a se emancipa de servitutile apartenentei la sistem – adica independenta de judecata si de actiune pe care le presupune indeplinirea corecta a mandatului pe care i l-a dat electoratul – este alcatuirea echipei pe care trebuie sa si-o formeze pentru a exercita prerogativele pe care i-le confera constitutia. Pentru ca nu va fi liber in miscarile sale daca are colaboratori legati in continuare de sistemul de a carui eradicare depinde sine qua non reusita schimbarilor pe care le promite.

 Sfertul de veac care a trecut de la rasturnarea din Decembrie 1989 a dovedit ca sistemul politic mostenit de la comunism nu este reformabil. Pentru ca nu permite constituirea unei forte politice hotarite sa intreprinda schimbarea si pentru ca penalizeaza competentele care nu sunt indreptate spre consolidarea si extinderea pozitiilor clasei dominante. Politicienii si functionarii mosteniti de la comunismul oficial, precum si cei formati dupa disparitia lui, nu poseda efectiv decat o singura competenta : aceea care consta în asigurarea rutinei ca temei al functionarii sistemului. Cu alte cuvinte a practicilor incetatenite sub comunism, de care depinde mentinerea arbitrarului personal al detinatorului puterii ca regula unica a exercitarii acesteia la toate nivelurile.

 Racilele incompetentei generale si ale iresponsabilitatii totale pot fi usor si rapid eradicate prin masuri radicale. Cu conditia sa existe vointa politica de a adopta astfel de masuri si sa se gaseasca oamenii integri necesari aplicarii lor riguroase. Riscurile pe care le comporta o astfel de « curatire » generala – al carei corolar este inlocuirea tuturor cadrelor superioare si medii din administratia publica cu « tineri recruti » dotati cu o pregatire reala, fie si mediocra – sunt mai putin costisitoare pentru colectivitate decat pastrarea unui aparat pletoric, inutil, si corupt care greveaza bugetul public numai în scopul asigurarii propriei sale perenitati.

Pentru a da credibilitate si consistenta proiectelor sale de reforma predintele Johannis ar trebui sa apeleze la romanii care au o solida formatie politica, bazata pe dubla experienta a luptei impotriva communismului in Romania si a functionarii institutiilor democratice din tarile unde au trait in Lumea libera. Trecutul de lupta si competenta politica a acestor personalitati ar garanta moral orientarea democratica a grupului de colaboratori apropiati ai noului presedinte si ar cautiona calificarea celor din urma pentru indeplinirea sarcinilor care le sunt atribuite. Raspunderile conferite acestor veterani ai Rezistentei Anti-comuniste ar face din ei mentorii si cenzorii corpului de conslieri si de experti carora le revine elaborarea si punerea in practica a proiectelor presedintelui.

Prezenta în cancelaria presedintelui a acestor democrati cu state de serviciu recunoscute ar constitui cea mai sigura chezasie a orientarii « de dreapta » din care D-l Johannis declara ca vrea sa faca firul conducator al actiunii sale politice. Dar ar constitui si dovada hotaririi Presedintelui de a relua firul existentei istorice a Statului Roman din punctul in care a fost silnic intrerupt prin introducerea unor institutii straine de vointa romanilor.

Ne ramane sa vedem daca D-l Johannis intelege semnificatia evenimentului pe care o are pentru români alegerea sa si daca vrea sa foloseasca elanul de simpatie care i-a asigurat succesul, spre a intreprinde imediat cele mai radicale reforme din programul sau, acum cat sprijinul popular de care se bucura atinge cote maxime. Pentru ca aceste reforme sunt cele care vor starni mai multa impotrivire. Rezistenta la schimbare a celor care se agata de sistemul care recompenseaza frauda prin impunitate trebuie sa fie jugulata de presedintele Johannis acuma, cat este sustinut de euforia generala.

Ion Varlam

Bucuresti, 27/11/2014.

Anunțuri

3 responses to “Ion Varlam: Cauzele reale ale victoriei lui Iohannis si sansele lui de reusita

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

  2. Foarte bune ideile prezentate de domnul Varlam. Vom trai cu speranta ca domnul Iohannis va tine cont de ele. Un lucru este sigur, intre a alege intre un om crescut de mic imbracat in rosu si altul care priveste spre libertate, am ales privirea spre libertate. Poate de data asta avem noroc. TRAIASCA REGELE!

    Apreciază

  3. Stie el oare in ce s-a bagat?Vom vedea ce iese…Oricum,scapam de Ponta si ai lui…Dr.samarescu

    Apreciază

    dr.ing.-L.L.M. Samarescu Dan-Florian

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: