Alianţele lui Aurelian Pavelescu sau garanţia eşecului

După ce şi-a adjudecat partidul lui Coposu în instanţă, avocatul Pavelescu a purces la „reconstrucţia” partidului în 3 paşi:

  1. Epurarea PNŢCD de vechii membri care i s-au opus „liderului” într-un fel sau altul;
  2. Transformarea partidului într-un „liman” pentru eşuarea tuturor „epavelor” politice de pe scena românească: Noua Republică (pe vremea când acest partid încă nu era înscris în Registrul Partidelor), răzleţi de pe la Forţa Civică, precum şi din PDL, mai apoi din IRL;
  3. Constituirea de alianţe politice şi electorale care de care mai „puternice” şi „durabile”, după cum urmează:

            3.1. 2012: Alianţa România Dreaptă – ARD (PNŢCD-FC-PDL) (17 septembrie-10 decembrie 2012)

ARD a fost o alianţă electorală, care a funcţionat astfel încât să ajungă în Parlament, din partea PNŢCD, senatorul Valeriu Todiraşcu (fost nou republican, ţărănist de conjunctură, cu ocazia alegerilor, ulterior independent afiliat grupului parlamentar al PDL) şi deputatul Ioan Mihăilă (venit de la PDL şi plecat la UNPR după ce a fost trimis în parlament ca ţărănist, actualmente în Grupul Parlamentar PSD)

Observaţie: ARD nu a încercat să devină alianţă politică, deşi, programatic, îşi propusese acest lucru, adoptând un manifest ce propunea un  „proiect naţional şi social bazat pe un nou pact politic„. După ce fiecare dintre partidele componente şi-a văzut sacii în căruţă (ARD s-a plasat pe locul doi la parlamentarele din 2012), liderii lor şi-au văzut fiecare de drum a doua zi după alegeri, uitând cu totul de Manifestul Dreptei Unite. Acesta propunea „societăţii româneşti o platformă politică articulată în jurul valorilor de centru-dreapta, precum şi o serie de obiective „pe termen mediu şi lung” ale „dreptei unite„, în baza unui „program de guvernare comun„, promis alegătorilor care tocmai îi propulsaseră în parlament cu o zi în urmă pe reprezentanţii ARD. Aşadar, alianţa politică ARD a fost, practic, desfiinţată de înşişi iniţiatorii ei, chiar înainte de a demara.

alianta ARD-desfiintata

Semnaţi Comunicatul nostru de delimitare faţă de Aurelian Pavelescu!

3.2. 2013: Alianţa Dreptate şi Adevăr – DA (PNŢCD-FC) a avut un traseu sinuos:

Preconizată ca alianţă politică, aprobată şi promovată cu surle şi trâmbiţe de ambele partide (martie 2013), este o dată anulată de Tribunalul Bucureşti la 8 aprilie 2013, după doar 19 zile de la înregistrarea cererii de înscriere, apoi altă dată o găsim suspendată (?!) (la 22 ianuarie 2014) de acelaşi tribunal până la rezolvarea unui alt dosar (cel mai probabil legat de contestarea alianţei? – e doar o presupunere, căci, din păcate, în portalul TMB  respectivul dosar – 23655/3/2013 – nu pare să aibă legătură cu această cauză).

În orice caz, orice variantă am lua în calcul (anularea – apr. 2013 sau suspendarea – ian 2014, mai sus pomenite), afirmaţia de pe pagina Wikipedia a PNŢCD cum că „Deoarece în anul 2014, Forţa Civică a fuzionat cu PDL, Alianţa D.A. şi-a încetat existenţa” este falsă: Forţa Civică a fuzionat cu PDL mai târziu, în octombrie 2014 (cerere de înregistrare a fuziunii depusă la TMB la 5 august şi admisă în octombrie), iar alianţa DA nu a existat niciodată, din punct de vedere juridic.

alianta DA anulata

Semnaţi Comunicatul nostru de delimitare faţă de Aurelian Pavelescu!

            3.3. 2014-2015: Alianţa PMP-PNŢCD (30 august 2014-27 februarie 2015)

– Această alianţă a fost întâi una electorală – evident, întâmpinată şi ea cu tam-tam, dar neînregistrată la Biroul Electoral Central, deci inexistentă juridic –,  menită să o sprijine pe candidata la preşedinţie a PMP, Elena Udrea, la alegerile din noiembrie 2014 (după ce, cu doar 4 luni înainte, PNŢCD juridic anunţase că va boicota prezidenţialele).

   – La 1 octombrie 2014, această alianţă încearcă să devină una politică. Nu va reuşi, întrucât după 4 luni, la 27 februarie 2015, Aurelian Pavelescu renunţă la înscrierea acestei alianţe, practic anulând înţelegerea de alianţă cu PMP, înainte de înregistrarea ei oficială. Prin urmare, nici această alianţă – fie ea electorală sau politică –  nu a existat niciodată din punct de vedere juridic.

alianta PNTCD-PMP anulata

Semnaţi Comunicatul nostru de delimitare faţă de Aurelian Pavelescu!

Deosebit de interesantă îmi pare poziţia avocatului Pavelescu, care „reprezintă” atât de bine PNŢCD, încât cineva, mare om de cultură, l-a numit de curând „cel mai bun preşedinte al PNŢCD de după Corneliu Coposu” (vezi aici cine):

Nu mai devreme de 23 februarie 2015, Aurelian Pavelescu reafirmă pe Facebook parteneriatul celor două partide, cu obiectivele lor comune: „statul de drept, consolidarea democratiei, drumul euro-atlantic al tarii, insanatosirea economiei„. Mai mult încă, susţine că şansele PNŢCD în 2016 vor fi semnificative alături de PMP: „PNTCD poate sa-si exprime proiectele crestin-democrate, cu sanse in 2016, mult mai eficient intr-o alianta cu PMP, partid, deopotriva, membru al PPE„:

AP-FB-alianta PMP-23 feb 2015

De asemenea, Aurelian Pavelescu reiterează colaborarea intensă dintre PNŢCD şi PMP (precum şi cu Traian Băsescula 25 februarie 2015:

Am avut astazi o intalnire cu presedintele Traian Basescu si lideri din conducerea PMP. Am discutat despre continuarea proiectului aliantei PNTCD – PMP si despre un calendar de actiuni comune, pentru organizarea la nivel national si teritorial. Pentru 2016 este nevoie stringenta sa constituim aceasta alianta, ca alternativa politica pe dreapta, interesul electoratului pentru un asemenea pol politic, consolidat, fiind semnificativ.

AP-FB-colaborare Basescu

După care, la 27 februarie 2015 (adică la câteva zile – nu 4 luni, cum ne-am obişnuit deja – după afirmaţiile de mai sus), s-a dus în persoană la tribunal să renunţe la trâmbiţata alianţă – presupunem că nu doamna Udrea a cerut acest lucru, fiind momentan ocupată cu chestiuni mult mai grave. (În paranteză fie spus, probabil e doar o coincidenţă faptul că ulterior declaraţiilor de mai sus ÎCCJ a decis rămânerea Elenei Udrea în arest , nu-i aşa?)

În orice caz, celebra alianţă PMP-PNŢCD – susţinută şi promovată de „ţărăniştii pavelişti” pe tot Internetul –  nu există! A trecut mai bine de o săptămână de la pomenita vizită a lui A. Pavelescu la tribunal, când a renunţat la cererea de înscriere a acestei alianţe politice.

Dar se pare că preşedintele juridic de partid istoric, „cel mai bun de după Corneliu Coposu” (sic!) nu are de gând să îi înştiinţeze prea curând şi pe membrii partidului său de această renunţare. Chiar dacă unii dintre aceştia ar merita, poate, mai mult respect decât alţii, purtători fiind de titluri nobiliare – cum e cazul „Alteţei Sale Nick de Teodoreanu, arhiduce de Ţara Haţegului si Brustiroasa” (prim-vicepreşedinte al PNŢCD şi co-semnatar al actului de vânzare a sediului PNŢCD din Str. Clemenceau)

AS Nick de Teodoreanu-cancan.ro

AS Nick de Teodoreanu

„Alteţa Sa” poate fi găsită la sus-menţionata adresă de Facebook (foto), unde figurează ca „fost prim-vice preşedinte al PNŢCD”.

FB-AS Nick de Teodoreanu

Chiar şi aşa, ca „fost” prim-vice (deşi nu am informaţii că ar fi fost, cumva, „degradat”), tot ar merita să ştie că susţine o alianţă inexistentă, nu-i aşa? Poate îi dă cineva de ştire, lui şi celor asemenea lui, vajnici susţinători ai creştin-democraţiei, ai naţional-ţărănismului etc., dar, mai ales, constanţi susţinători ai „celui mai bun preşedinte al PNŢCD de după Coposu” (sic!!!) …

_____________________________

Actualizare 10 martie 2015:

Se pare că, în vreme ce discuta cu avocatul Pavelescu despre „continuarea proiectului alianţei PNŢCD-PMP şi despre un calendar de acţiuni comune, pentru organizarea la nivel naţional şi teritorial„, fostul preşedinte Traian Băsescu pregătea de fapt pentru PMP „participarea independenta la alegerile locale din 2016 si nu intr-o alianta, asa cum se negociaza public in acest moment” – potrivit unor surse din PMP. Aceleaşi surse declară că „Obiectivul e sa consolidam partidul, nu alianta, strategia e foarte clara” (stiripesurse.ro)

Semnaţi Comunicatul nostru de delimitare faţă de Aurelian Pavelescu!

Rezistenţa PNŢCD

15 gânduri despre „Alianţele lui Aurelian Pavelescu sau garanţia eşecului

  1. Procesul de canibalizare a politicii Partidului National Taranesc Crestin Democrat
    Procesul de canibalizare al politicii, in general, poate fi definit ca si situatie in care cresterea mediatizarii unei ideologii surogat provoaca diminuarea promovarii unei alte ideologii considerate autentice, apartinand totusi aceleiasi familii doctrinare sau politice a partidului. Aceasta idee este valabila prin extensie pentru toate ideologiile inrudite. Riscul canibalizarii apare, practic, de fiecare data cand un partid isi extinde o linie de actiune si se manifesta printr-un transfer al focalizarii actiunilor catre noua ideologie surogat. Promovarea noului model poate, pe ansamblu, sa intareasca sau nu contributia in pondere totala a promovarii ideologiei partidului. …. http://pntcdbrasov.blogspot.ca/2014/05/procesul-de-canibalizare-politicii.html

    Apreciază

  2. Cred ca trebuie sa tinem cont de un singur lucru care este esential, acest pavelescu este un VIRUS impotriva caruia trebuie sa luptam, sa scapam de el pentru totdeauna. A distrus acest partid minunat care a fost decimat in primul rand de comunisti din 47 si apoi de cei din 90, acel fsn format din esalonul doi al pcr si acum de pavelescu..

    Apreciază

  3. Buna ziua. Sper ca nu veti sterge acest comentariu doar pt ca este diferit fata de linia promovata pe acest blog. Eu nu sunt membru de partid, doar simpatizant. Desi bunicul meu a fost taranist toata viata, iar strabunicul meu primar taranist in localitatea sa. Asa ca nu imi este indiferenta soarta partidului. In momentul de fata partidul nu are nici un viitor. Despre aripa pavelescu este adevarat ce spuneti. A transformat partidul in remorca lui basescu. Aici e un paradox. Daca basescu ar prelua partidul, ar fi o catastrofa dpdv moral. Pur pragmatic, politicianist, insa ar fi unica sansa de redresare. Repet, dpdv strict pragmatic. Un lider energic si bataios, abil cum e basescu este necesar pt urcarea unui partid in sondaje. Pe de alta parte, aripa cealalta cu clubul national taranist nu prea are nici un viitor. Din pacate. Nu poti sa te relansezi cu ciorbea, constantinescu( e adevarat ca unii nu mai sunt acolo) virgil petrescu( cel care a propus in calitate de ministru al educatiei sa se dea toate probele de bac in aceeasi zi) si alte asemenea personaje expirate. Singurul care are viziune este dlul ionescu-galbeni ( nu mai sunt la curent daca mai traieste sau nu). In rest aceeasi inabilitate si lipsa de adaptare la prezent care a adus partidul in situatia asta. Nu poti atrage generatiile tinere cand tu ai cap de afis pe agenda monarhia. Este o problema care nu prea intereseaza generatiile tinere. Nu forma de guvernamant e problema pt care merg lucrurile prost in tara asta. Si decat sa am un rege precum carol II prefer republica. Problema este calitatea umana a clasei politice. Si sistemul. Plus ca eu nu prea am vazut tari devenite republici unde republica a apucat sa prinda cheag, sa se intoarca la monarhie. Nu am vazut nicaieri in istorie asa ceva. Repet nu doar republici efemere. Anticomunismul. Asa cum zicea si dlul galbeni, nu cu anticomunismul atragi tinerii. Comunismul, in forma sa oficiala, e cam dus. Dvs credeti ca PSD vrea sa restaureze comunismul? Ei se simt bine in acest capitalism unde pot fura pe rupte. Problema adevarata e coruptia acum. Faptul ca romania e un stat corupt pana in maduva oaselor. Iar asta nu e apanajul exclusiv al statelor comuniste. Trecutul acestui partid e maret, dar asta nu iti aduce procente la alegeri. Si inca ceva. Incercati sa schimbati galbenul pe post de culoare. Galbenul este specific liberalismului. Crestin democratia e pe albastru, uneori portocaliu(CDU). E adevarat ca portocaliul e compromis de basescu.

    Apreciază

    1. Pana la schimbarea culorii mai sunt atatea lucruri de schimbat!
      Basescu nu poate redresa PNTCD, nici el nu se simte prea bine!
      Clubul, comitetul de conducere interimara(dl Varlam), grupul de rezistenta, alte persoane(Herlea) pot rezolva problema.

      Apreciază

      1. Nu am spus ca acest lider tb sa fie basescu. Dar un lider cu calitatile lui politice. Ideal ar fi fara defectele lui basescu. Cat priveste comitetele de initiativa sunt cam sceptic. Acesti oameni nu au reusit de 15 ani sa relanseze partidul. Iar treaba cu monarhia este o greseala de strategie. Nu am nimic impotriva unui referendum pe tema asta. Dar nu poti construi programul politic de relansare cu astfel de teme. O spun fara nici o rautate. Veniti cu ceva actual pt tineri. Cei de varsta medie sunt pierduti in mare parte. Impartiti intre basisti, liberali sau pesedisti. La generatiile tinere este o paine de mancat cum se spune. Luati pozitii transante pe teme gen drepturile asa ziselor minoritati sexuale, amenintarea musulmana, implicatiile conflictului din ucraina, raporturile stat-biserica. Sunt niste exemple. Investiti daca e nevoie in aparitii media. Emisiuni, retele de socializare. Poate costa, ca nu ma pricep, dar merita va spun eu. Acolo s-a dus de rapa partidul. Nu atat neintrarea in parlament. Cat anonimatul in care a stat odata cu venirea lui ciorbea in iunie 2001 la sefia partidului. Anonimat intrerupt temporar de candidatura lui ciuhandu in 2004.

        Apreciază

  4. D-na Cristina Andrei,
    sper ca nu sunteti bine informata in legatura cu renuntarea la semnarea acestei aliante.E grav daca ar fi asa( nu ca mi-ar parea rau dupa alianta) si in teritoriu n-am fost consultati ori macar anuntati.In ceea ce priveste ,, sustinerea si promovarea acestei aliante pe tot internetul” nu cred ca este adevarat,intr-ucat multi taranisti au acceptat aceasta, asa zisa alianta” doar pentru-ca era deja facuta si nu avea rost sa facem valuri.In ceea ce priveste consultarea in teritoriu aceasta lasa mult de dorit.La nivel judetean totul merge perfect ,dar cu centru , cu Bucurestiul este in neregula.Dar oricum ar fi nu este corect sa folositi sintagme precum,“ţărăniştii pavelişti”!Consider ca suntem doar TARANISTI , atat eu si cei ca mine care suntem inca in PNT CD, cat si d-voastra si cei ca d- voastra . Chiar daca este tarziu, va transmit se ziua FEMEII, un gand bun si toate cele bune !

    Apreciază

    1. Stimate domnule Ignat Alexandru,
      Nu îmi permit să fac afirmaţii hazardate. La articolul de faţă am lucrat două zile: într-o zi m-am documentat asupra fiecărei informaţii, a doua zi l-am scris. În ce priveşte alianţa PNŢCD cu PMP, cererea de înregistrare a acesteia a fost depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti la 1 oct 2014 (nr. dosar 33275/3/2014) şi a fost retrasă la 27 feb. 2015. Informaţia este publică, se găseşte pe portalul tribunalului, aici: http://tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000605743
      Aşa cum am spus în nenumărate rânduri, nu mă îndoiesc că lângă Pavelescu sunt şi oameni de bună credinţă, ca dumneavoastră. Însă, din păcate, membrii partidului nu sunt întotdeauna ţinuţi la curent cu ce se întâmplă la vârf şi de cele mai multe ori nici nu li se cere părerea în privinţa politicii partidului. Am publicat odinioară aici o Cuvântare a membrului de rând la o Adunare Generală a Partidului, care nu va avea loc nicicând (o găsiţi aici: https://taranista.wordpress.com/2011/04/02/cuvantarea-membrului-de-rand-al-pntcd/ Tare mi-e teamă că ce am scris în 2011 e mult mai valabil azi decât atunci…
      Cu respect, gânduri bune şi mulţumiri pentru urări,
      Cristina Andrei

      Apreciază

  5. Trebuie să fim fermi de la început, Băsescu nu are ce căuta în preajma PNTCD. Ce fel de ţărănist poate accepta să fie condus de acesta? Ar fi trist să aflăm că se intenţionează „pertractări” cu el. Din câte ştiu, la congresul de la Poiana Braşov al PNTCD Pavelescu s-a adresat unui participant spunându-i că ştie că ţărăniştii l-au ajutat în câteva rânduri şi doreşte şi el să îi ajute!
    Nu e cazul.
    GM

    Apreciază

Lasă un mesaj