Apel către Televiziunea Română pentru restituirea şi difuzarea interviului Seniorului Coposu din 29 ianuarie 1990   33 comments

Ţărănista: Calendar Istoric PNŢCD 2015

Click pe foto pentru vizualizarea Calendarului istoric PNŢCD 2015

La începutul anului 1990, Frontul Salvării Naţionale (FSN) căuta să monopolizeze puterea politică din România. După anunţul participării acestuia la alegerile ce urmau să se desfăşoare în primăvară (contrar declaraţiilor iniţiale că nu se va transforma în partid şi nu va participa la procesul electoral), opoziţia românească – al cărei lider informal era Corneliu Coposu – reacţionează prin ample manifestaţii de protest (28 – 29 ianuarie 1990) ce vor fi lichidate prin prima Mineriadă, dar vor duce în final la constituirea unui parlament provizoriu, cu reprezentare mai largă, spărgând monopolul FSN (la 1 februarie ia naştere Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, în cadrul căruia sunt reprezentate şi partidele de opoziţie)

S-a dus în acea perioadă o campanie agresivă de denigrare a liderilor ţărănişti. Ion Băieşu, de exemplu, publica la 30 ianuarie în Adevărul un articol defăimător la adresa lui Corneliu Coposu, în care se afirma că acesta era la Paris (în anii puşcăriei) şi se delecta „cu cafeluţe cu cornuleţe croisssant”, în vreme ce Petre Roman afirma că ţărăniştii „s-au demascat”.

Astăzi, la aproape 20 de ani de la moartea Seniorului, domnii Ion Varlam şi Liviu Petrina solicită Televiziunii Române restituirea interviului din 29 ianuarie 1990, în care Seniorul răspunde calomniilor şi acuzaţiilor mincinoase. Un interviu care aparţine istoriei şi care n-a fost niciodată difuzat.

Vă invit să semnaţi acest apel către TVR, lăsând în subsolul articolului un comentariu cuprinzând cuvântul Semnez , urmat de numele întreg, funcţia / ocupaţia / calitatea în care semnaţi şi localitatea în care locuiţi. Vă mulţumesc!

 

Interviu COPOSU 1990

Catre

Conducerea TVR

Stimate Doamne,

Stimati Domni ,

 

 La 11 noiembrie 2015  se implinesc 20 de ani de la plecarea Seniorului Corneliu Coposu, Lider al PNTCD.

Un moment important in relatiile dintre Televiziunea Romana si  PNTCD / Corneliu Coposu a avut loc in ziua de Luni , 29 Ianuarie 1990.

 Dupa cum se stie, la 28 ianuarie 1990, Opozitia a reusit –prin Demonstratia extraordinara si prin confruntarile dintre Liderii Opozitiei si criptocomunistii din FSN-sa elimine monopolul FSN asupra Puterii, sa instituie un Parlament Provizoriu .

A doua zi , Luni, 29 ianuarie 1990, FSN , cu scopul de a anula rezultatele obtinute de Opozitie cu o zi inainte, a declansat o campanie de  teroare si calomnii impotriva liderilor si militantilor, au fost  atacate sediile  PNTCD din toata Tara.  Conducerea PNTCD a cerut  Guvernului condus de Domnul  Petre Roman sa se dea dispozitii Televiziunii pentru a transmite in direct, imediat, un Interviu cu Corneliu Coposu .

PNTCD dorea sa se  prezinte situatia adevarata  si sa se riposteze la acuzatiile si calomniile mincinoase proferate la adresa  PNTCD de propaganda fesenista . („PNTCD a omorat  taranii la 1907” ; „Liderii PNTCD au stat in timpul dictaturii comuniste la Paris, nu in temnitele din Romania”, „Taranistii vor sa vanda Tara” , „vor sa aduca mosierii”,  „au platit dolari demonstrantilor”etc. , etc.) .

Seful Guvernului, aflat  in Sediul Central PNTCD, a spus ca este  de acord  cu transmiterea Interviului cerut , dar , urmarind concomitent si continuarea  intimidarii Liderilor PNTCD ,  a asigurat  cu o … tancheta ( ! )  deplasarea spre Televiziune  a unei Delegatii PNTCD , conduse de Corneliu Coposu .

Sub pretextul  ca sosirea Delegatiei PNTCD a avut loc  in timp ce se transmitea o Emisiune dedicata Minoritatii maghiare , ca sunt impedimente tehnice, Conducerea  Televiziunii  a amanat  mereu intrarea pe post , apoi  a decis cu de la sine putere sa se faca o inregistrare  filmata. Au adus, dupa o vreme, operatori , dar… nu gaseau „cine sa ia Interviul”.

Atunci  am organizat  noi un fel de Interviu-Dezbatere, aveam  deja  pregatite  intrebari care sa aduca raspuns la  toate calomniile cu care era atacat PNTCD. In timp ce se filma, eu puneam intrebarile, iar Seniorul Coposu raspundea  cu  date certe si probe imbatabile . S-a realizat si filmat acest  dialog, cu un continut de mare pret pentru cunoasterea adevarului. A rezultat un Document  clar , lamuritor pentru orice om de buna-credinta .

Aurel Dragos Munteanu, Directorul Televiziunii, si Petre Popescu, Seful Departamentului Actualitati,  au dat asigurari  ca Documentul inregistrat  se va transmite in orele  imediat  urmatoare, la Jurnalul de Seara . Noi am plecat spre Sediul PNTCD , am asteptat  sa vedem filmul.

Afland  ca , prin Documentul  filmat  la TVR , toate calomniile lor sunt desfiintate , gruparea Iliescu-Brucan-Roman  a  oprit  transmiterea inregistrarii PNTCD.  Pana astazi , acel Document  extraordinar de important nu s-a transmis  niciodata !

 Avand in vedere cele de mai sus ,

 1. Cu titlu personal, Subsemnatul  Liviu Petrina, in calitate de realizator al Interviului , si in numele Partidului , cerem sa ni se restituie acest Document , de o importanta capitala pentru PNTCD  si pentru istoria acelor timpuri .
 2. Restituirea sa aiba loc cu cateva zile inainte de comemorarea decesului lui Corneliu Coposu .
 3. Spre a dovedi ca Romania a iesit din perioada sinistra a mineriadelor , ar fi onorant pentru TVR sa transmita Interviul in preajma comemorarii din Noiembrie 2015 , ca sa omagieze pe marele om politic Corneliu Coposu .

Va multumim!

Cu Buna-Credinta ,

Ion VARLAM, preşedintele Comitetului de Conducere Interimara PNTCD                                             

Liviu PETRINA, Purtator-de-Cuvant PNTCD, Consilier

___________________________________

Spre reamintirea acelor zile, urmăriţi videoclipul de mai jos

 

Reclame

33 responses to “Apel către Televiziunea Română pentru restituirea şi difuzarea interviului Seniorului Coposu din 29 ianuarie 1990

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pingback: 29 ianuarie 1990: restituiri şi nerestituiri | Ţărănista

 2. Pingback: Apel Către Televiziunea Română pentru Restituirea ȘI difuzarea interviului Seniorului Coposu din 29 ianuarie 1990 | gagaradu

 3. Senez.Dobrescu Lucia profesor pensionar,membru PNTCD .Ploiesti.

  Apreciat de 1 persoană

  Dobrescu Lucia
 4. SEMNEZ ! Maria Rus, economist, Sighisoara.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Semnez, Grigore Muru, PNTCD Gorj, 1991, inginer/funcţionar public, Tg Jiu

  Apreciat de 1 persoană

  Grigore Muru
 6. Pingback: Apel către Televiziunea Română pentru restituirea şi difuzarea interviului Seniorului Coposu din 29 ianuarie 1990 | gagaradu

 7. Am devenit membru al PNTCD in ziua de 25 decembrie 1989 intr-un moment crucial pentru soarta Romaniei. Numarul carnetului de membru este 40. Mult mai tarziu… dupa ce lucrurile s-au „asezat” au venit multi, foarte multi oameni care au dorit fie ridicarea Tarii din prapastia adanca unde fusese aruncata de comunisti. Unii au fost sinceri dar au fost si foarte multi „fripturisti” ! Acestia din urma s-au „reorientat” si au trecut la alte partide o data cu pierderea alegerilor in 2000.
  Eu raman constant in opinii si salut pe cei ce vin astazi alaturi de veritabilii taranisti !

  Apreciat de 1 persoană

  Stefan Caliga
 8. Mircea Talos,crestin democrat si national-taranist din ian.’90.

  Apreciat de 1 persoană

 9. semnez!

  Apreciază

 10. SEMNEZ

  Apreciat de 1 persoană

  Iosefina Sandulescu
 11. Semnez, Sorin Nicolae Stefan, fost ziarist la Dreptatea si BBC World Service, autorul cartii Dansand cu Siva, Ed Junimea

  Apreciat de 1 persoană

  Sorin Nicolae Stefan
 12. Semnez, Mihaela Diaconu, lect univ dr, Bucuresti

  Apreciat de 1 persoană

  Mihaela Diaconu
 13. Semnez. Loredana Potchides, casnica, Brasov

  Apreciat de 1 persoană

 14. Semnez. Carmen Constantinescu.

  Apreciază

  Carmen Constantinescu
 15. Măcar după atâția ani ar putea să-l dea pe postul național.

  Apreciază

  Vintila Nicolae
 16. Semnez. Vintila Nicolae

  Apreciază

  Vintila Nicolae
 17. Semnez/ Mihaela Chiripuci. casnică, simpatizant PNȚCD, București

  Apreciază

  Mihaela Chiripuci
 18. Semnez. Tudor Vişan-Miu, student.

  Apreciază

 19. Semnez.
  Alice Visan Bucuresti

  Apreciat de 1 persoană

 20. Semnez. Dan Ioan Mica, liber profesionist, București.

  Apreciat de 1 persoană

  Mica Ioan Dan
 21. Semnez!Am speranta ca numai prin cunastera ADEVARULUI,asumarea si actiunea in consens cu acesta,poporul român mai poate avea viitor

  Apreciat de 1 persoană

  Alexandru Vaida,Buftea,Ilfov
 22. Semnez.
  Ioan Balan, national taranist din Bacau.

  Apreciază

 23. Am avut onoarea sa il intilnesc pe Senior!Dumnezeu l-a luat la el mult prea devreme. Lucrurile ar fi aratat cu totul altfel daca ar mai fi condus PNTCDul citiva ani.Semnez pentru difuzarea interviului si restituirea sa.

  Apreciat de 1 persoană

 24. Semnez. Eugen Voicu, secretar, Rezistenta PNTCD, Campina

  Apreciat de 1 persoană

 25. Semnez. Corneliu Coposu a fost vizionarul Romaniei. A cerut intrarea in NATO, aderarea la Uniunea Europeana, revenirea la Monarhie, toate 3 inca din 1990. Mai avem deci inca o cerinta de infaptuit !

  Apreciază

  Prof.dr.Nicolae M. Constantinescu
 26. Semnez pentru recuperarea acestui fragment de istorie contemporana! Eduard Claudiu Cristoi, Inginer CEH-Sucursala Electrocentrale Deva, presedinte PNTCD Deva, Deva.

  Apreciat de 1 persoană

  Cristoi Eduard Claudiu
 27. Semnez. Victor Potra, Bucuresti.

  Apreciat de 1 persoană

  Victor Potra
 28. SEMNEZ! Andra Nicolescu, trainer, Bucureşti

  Apreciat de 1 persoană

  Andra Nicolescu
 29. Nici astazi, dupa 26 de ani, nu vor ca aceasta televiziune libera sa transmita inregistrarile in care demostratia din 28-29 martie a dorit sa arate intregului popor faptul ca acel fsn, care era o forta provizorie pana la alegeri fiind transformat in partid a FURAT idealurile revolutiei din decembrie 1989 unde a fost stigat si sustinut – JOS comunismul ! Acesta a fost momentul CHEIE care a distrus, iata pentru 26 de ani libertatea noastra. Acest esalon 2 al pcr a fost instalat la putere care a furat si distrus economia romaneasca. ACESTA ESTE CRUNTUL ADEVAR ISTORIC !

  Apreciat de 1 persoană

 30. SEMNEZ! Cristina Andrei, membră a PNŢCD neoficial – org. Sector 1, Bucureşti

  Apreciază

  • SEMNEZ ! Radu Constantin Cioboata, membru fondator al PNTCD din 04.01.1990, revolutionar, nu am fost membru pcr, locuiesc in Ploiesti, am functia de vinepresedinte al PNTCD care se delimiteaza de pavelescu in Prahova. In prezent pensionar, fost subinginer TCM.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: