Despre Legea Dragnea, pe scurt   2 comments

S-a vorbit destul de  mult zilele astea despre Legea Dragnea sau Legea Defăimării – recte „Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup“ , adoptată pe 7 octombrie de Onor Senatul României care nu a ţinut seamă de câteva aspecte importante, precum:

paralelismul legislativ: discriminarea unor grupuri sociale este reglementată deja prin două acte normative speciale (OG 237/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare   şi Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între bărbaţi şi femei) – la care se adaugă, desigur, prevederile Codului Penal în domeniu (Art. 77  Circumstanţe agravante ale infracţiunii – lit. h; Art. 297 Abuzul în serviciu – al. 2, Art. 369 Incitarea la ură sau discriminare, Art. 371 Tulburarea liniştii şi ordinii publice, Art 438 şi 439 , privitoare la genocid şi infracţiuni împotriva umanităţii)

observaţiile Consiliului Legislativ de pe lângă Parlamentul României, printre care: „La art. 1 lit. c apreciem că referirea la apartenenţa politică nu poate fi prevăzută drept criteriu pentru definirea unui „grup social„, detaliindu-se motivele acestei consideraţii şi subliniindu-se în continuare că nici reglementările şi recomandările Consiliului European privind Toleranţa şi Reconcilierea nu cuprind în definiţia noţiunii de grup vreo referire la apartenenţa politică. De asemenea, Consiliul Legislativ subliniază faptul că, întrucât adoptarea acestui proiect de lege va avea impact asupra bugetului de stat, este obligatorie solicitarea unei informări din partea guvernului (avizul Consiliului Legislativ aici)

Liviu Dragnea nu s-a deranjat să prezinte o informare din partea guvernului, dar arată în expunerea de motive că impactul bugetar va fi de „sub 3 milioane de lei” (un mizilic, cu alte cuvinte) pe 5 ani (adică doar vreo 670.000 euro în total, deci vreo 130.000 euro anual), cuprinzând: salarii pentru 10 angajaţi, echipamente de birotică, chiria biroului. Toate bune şi frumoase, dar mai mult ca sigur se vor adăuga la acestea şi cheltuieli lunare cu utilităţi, transport, protocol şi… vom vedea pe parcurs ce se mai adaugă – probabil nişte cheltuieli cu agenţi constatatori pentru depistarea şi sancţionarea contravenţiilor (care nu sunt prevăzuţi în bugetul propus), plus nişte asistente, secretare, femei de serviciu (căci toţi cei 10 angajaţi sunt toţi consilieri). Adică, probabil, bugetul se va dubla (sau probabil tripla) repejor.

Pe lângă toate acestea, mi-au mai atras atenţia două-trei aspecte privitoare la acest buget dedicat Departamentului pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei (DPDUT), ce se va înfiinţa în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

În primul rând, dacă DPDUT va funcţiona în cadrul CNCD, de ce trebuie să i se aloce o sumă separată pentru chirie (400 Euro / lună)? N-are CNCD o cameră-două, acolo, să le-o pună la dispoziţie? Valabil şi pentru suma dedicată pentru „Mobilier, birotică, echipamente” – adică 68.000 lei, adică vreo 15.000 de euro. Eu zic că CNCD ar putea da dovadă de generozitate, punând la dispoziţia departamentului nou-înfiinţat toate cele necesare, nu-i aşa?

În al doilea rând, mi-au atras atenţia salariile celor 10 consilieri. Nu ştim cât va avea şeful de serviciu, nici cât vor avea subordonaţii săi. Ştim însă suma totală: 450.132 lei salarii + 113.280 lei contribuţii salarii = 563.412 lei pe an. Adică 4.695 lei pe lună per consilier (deocamdată).

E adevărat, sumele acestea nu par mari, având în vedere sumele cu care ne-am obişnuit, alocate unor bugetari inutili. Dar cuvântul cheie este tocmai acesta: inutili. Există legi privind discriminarea, există autorităţi ale statului care aplică aceste legi!

Practic, faţă de prevederile legale existente referitoare la discriminare, domnul condamnat cu suspendare Liviu Dragnea (oare l-oi fi defăimat acum?) nu aduce nimic nou prin proiectul de lege propus, în afară de sintagma „apartenenţă politică”, care nu există în acordurile şi prevederile internaţionale în definiţia grupului social, precum şi penalizarea drastică a „defăimătorilor” (între 1000 şi 60.000 lei amendă!; de menţionat aici că OG 137 aplică sancţiuni între 400 şi 8.000 lei, pentru aceleaşi contravenţii!!!)

 Este din nou vorba de o lege cu adresă precisă, evident (ca şi Legea Antilegionară). Este vorba de o lege menită să pună pumnul în gură nu doar jurnaliştilor, ci şi oamenilor de rând care se vor trezi să critice într-un fel sau altul (să „defăimeze”) pe cei cu „apartenenţă politică”.  Pe scurt: stop criticilor adresate tuturor politicienilor şi, pe cale de consecinţă, stop criticilor aduse parlamentului, guvernului, preşedintelui, primarului etc. etc. etc.

Este inutil să mai adaug că şi această lege este anticonstituţională şi încalcă o serie de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Dar ţin să subliniez, din nou, faptul că în ultima vreme s-au adoptat prea multe legi care ne încalcă drepturile fundamentale. Legea Antidefăimare  a lui Dragnea şi Legea Antilegionară sunt doar două exemple dintr-un lung şir de reglementări legislative anticonstituţionale, votate senin de parlamentarii noştri.

Foto: rapcea.ro

Foto: rapcea.ro

Pentru mine este clar că ne aflăm în plină dictatură parlamentară. Şi tare mi-e teamă că se va accentua cu timpul. Din păcate, nici nu dispunem de mijloace democratice pentru a o înlătura, deoarece Constituţia României nu ne pune la îndemână pârghii pentru înlăturarea unui parlament alcătuit în mare parte din politicieni corupţi până în măduva oaselor. Nu-i de mirare. E făcută tot de Ei.

Semnaţi Petiţia online Jos cenzura de pe Internet! Opreşte-l pe Dragnea!

Reclame

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: