Raporturile PNŢCD-PSD: între jocurile mărunte ale lui Pavelescu şi amneziile lui Dragnea. Praf în ochi, vorbe goale, ipocrizie.   1 comment

Motto:

Broasca mică cât un ou

Au văzut păscând un bou

Şi mirându-se prea tare

De-o făptură atât de mare

Cugeta c-ar fi noroc

Ş-a familiei laudă, dacă

Ar putea să se prefacă

Din mic, mare dobitoc.

(Broasca şi boul – de Gh. Asachi)

Pentru un dram de atenţie, pentru un dram de importanţă, şi, implicit, pentru o cât de mică şansă de a accede la ciolan, mulţi politicieni s-au făcut de râs pe lumea asta. Ba s-au băgat în seamă când nu era cazul, ba au căzut în ridicol cu fel şi fel de declaraţii, ba câte şi mai câte; sunt pline ziarele de isprăvile lor.

E bun şi circul ăsta cumva, nu doar pentru variaţie şi divertisment, ci şi pentru limpezirea apelor şi a conştiinţei societăţii civile.

Însă e dureros să vezi cum un mărunt politician, „Number One” într-ale traseismului vreme de mulţi ani, a ajuns să facă ridicole declaraţii în numele partidului-martir PNŢCD, să se bage în seamă când nu e cazul, să se dea în stambă cum şi când poate, doar-doar va atrage, cumva, atenţia cuiva. De preferat a cuiva mare şi important, care să-l ajute în chestiunea ciolanului, menţionată mai sus.

Iată ce zice declaraţia pe care PNŢCD, sub semnătura lui Aurelian Pavelescu şi a altor persoane din conducere, printre care şi „alteţa sa” Nick de Teodoreanu:

PNŢCD a luat act de hotărârea adoptată de Congresul PSD din 18.10.2015, prin care PSD condamnă crimele comunismului, își asumă istoria reală a României, inclusiv trecutul recent, de după 1989, și iși cere iertare pentru victimele comunismului, ca ”un gest moral fundamental al despărțirii de trecut”. PNȚCD […] acceptă această recunoaștere și cerere de iertare din partea PSD, ca un pas pentru reconciliere națională„. (declaraţia întreagă aici)

Toate ar fi bune şi frumoase, dacă s-ar fi adoptat vreo hotărâre în acest sens la Congresul PSD. Dar nu a fost aşa. A fost doar o declaraţie verbală oportună / oportunistă a candidatului (şi câştigătorului) unic la preşedinţia PSD, care sună cam aşa:

Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României aşa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar şi trecutul recent. (…) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie. Tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (…) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi azi. Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum„.  (declaraţia întreagă aici)

Dacă ar fi să facem o analiză semantică a discursului lui Dragnea, am constata că pesediştii nu şi-au asumat nimic şi nu au condamnat nimic, doar şi-au cerut iertare pentru că nu au ţinut până acum un moment de reculegere pentru victimele comunismului. Atât. În rest, s-a subliniat că „trebuie” să-şi ceară iertare, că „a-şi cere iertare e un gest moral”. Dar iertare nu şi-au cerut decât în sensul pe care tocmai l-am evidenţiat.

Reţinem, desigur, şi că nu sunt ei vinovaţi cu nimic (sic!) în privinţa tratamentului aplicat martirilor anticomunişti după revoluţie. Seniorul Coposu şi-o fi fabricat singur toată campania de denigrare  din anii ’90, căci feseneii (actuali pesedei) – se vede treaba – n-au avut nimic, nici în clin, nici în mânecă cu toată trebuşoara asta…

Dar mai interesantă îmi pare amnezia domnului Dragnea. Acum 6 ani, domnul Dragnea (secretar general al PSD), a semnat un protocol, alături de Mircea Geoană (preşedintele PSD în acel moment). Un Protocol de Reconciliere Naţională încheiat între PSD şi PNŢCD (2009), prin care PSD şi-a exprimat regretul pentru suferinţele poporului în timpul comunismului şi pentru ilegalităţile din timpul mineriadelor. Printre altele, acest protocol stipulează următoarele:

Combaterea comunismului, ca ideologie totalitară şi practică politică, a fost şi este legitimă şi necesară.

Revoluţia din decembrie 1989 a fost anti-comunistă, nu numai anti-ceauşistă.

Vinovăţia nomenclaturii comuniste şi a celor din aparatul represiv, care au făcut posibilă teroarea, este reală şi trebuie recunoscută şi condamnată public.

Pentru reconcilierea naţională este necesară exprimarea căinţei – din partea celor care au greşit – şi a iertării – din partea celor care au suferit.

Partidul Social Democrat îşi exprimă regretul pentru suferinţele prin care a trecut poporul român în timpul comunismului, şi din cauza violenţelor şi ilegalităţilor din timpul mineriadelor.

Ambele partide vor sprijini dezvăluirea adevărului şi înfăptuirea dreptăţii.

După ce ai ajuns să-l cunoşti pe Pavelescu, înţelegi că pentru el nu se pune la socoteală acest protocol (dacă are cumva ştiinţă de existenţa lui), că nu era el preşedintele PNŢCD (şi, de altfel, aparţinea altei aripi). Dar Dragnea l-a semnat, în numele PSD (în această ecuaţie nu contează cu cine, nici oportunitatea semnării  de către PNŢCD). Iar acum Liviu Dragnea (se face că) uită şi face declaraţii cum că trebuie una-alta, asumare, cerere de iertare etc. etc.

Praf în ochi, vorbe goale, ipocrizie.  De toate astea au avut parte românii în general şi  PNŢCD în particular, din partea PSD reprezentat de onor’ Liviu Dragnea. Astea sunt lucrurile pe care Pavelescu, preşedintele juridic de partid istoric, le acceptă şi consideră că pot reprezenta „un nou început” şi „condiția pentru un viitor al unității și regăsirii echilibrului social” – fapt pentru care s-a grăbit să dea o declaraţie de auto-băgare în seamă.

PNTCD AP declaratie congres PSD

rezistenţa PNŢCD

Anunțuri

One response to “Raporturile PNŢCD-PSD: între jocurile mărunte ale lui Pavelescu şi amneziile lui Dragnea. Praf în ochi, vorbe goale, ipocrizie.

Subscribe to comments with RSS.

  1. „Nimic nou sub soare,desertaciunea desertacinilor”,zicea Ecleziastul,iar Gh,Asachi ne mai intreaba retoric(in prezentul continuu)- cine-o fi „broasca cea mica”?!;cine-o fi „boul cel mare”?!Pastorel,peste timp ne zice ca:” În lumea asta prost facuta,/C–– „! Pana când oare,le vom mai rabda putoarea acestor emanatzi ?! AJUNGE!,ROMÂNI TRAGETI APA!

    Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: