„Să ne furăm din nou căciula!” – Constantin Geangu despre necesitatea unui nou sistem electoral   1 comment

C GeanguDeși se recunoaște unanim că demonstrațiile generate de dezastrul de la Clubul Colectiv sunt total îndreptățite prin comportamentul clasei politice, deși revendicările principale referitoare la o nouă clasă politică sunt de asemenea recunoscute, nu se pune serios întrebarea de ce am ajuns aici?

 

Cauzele care au generat actuala situație pot genera o situație absolut similară în viitor daca respectivele cauze nu sunt cauterizate serios. Actuala situație se datorează moștenirii ʺbrucanieneʺ din sistemul electoral. Trebuie sa reevaluăm spusele lui Brucan din 1990 ʺstupid peopleʺ, pe limba lui ʺprostâe narodʺ. Ce a vrut de fapt să spună în SUA când a rostit adevărul gura păcătosului? Ce a vrut să transmită americanilor? Că masele revoltate în 1989 nu știu singure să se guverneze, că este vorba de oameni fără pregătire politică și că ei, americanii, dacă vor să aibă un partener capabil să conducă România, acel partener este FSN. Ce au vrut acele cuvinte să transmită ʺoamenilor de bineʺ din PCR si din securitate? Mesaj extrem de clar: băieți, ăștia habar nu au cu ce se mănâncă politica, putem să-i călărim cel puțin 20 de ani până când își vor da seama ca sunt călăriți.

Sigur, pentru călărit este nevoie de cal (poporul român) de șa (un sistem electoral care să le permită călăreților să stea confortabil, să se simtă bine) și de pinteni (justiție controlată, mineriade etc.). Așa s-a născut sistemul electoral ʺbrucanianʺ care este conceput în așa fel încât fiecare politician trebuie să facă sluj la șeful în primul rând și dacă-i mai rămâne timp să se ocupe oarecum de cei despre care spune că-i reprezintă.
Normal ar fi ca fiecare politician să se străduiască să-i reprezinte onest pe alegătorii săi iar șeful să-i aprecieze pe cei care sunt bine cotați și au șanse de a fi aleși tocmai pentru faptul că sunt percepuți ca oameni corecți, eficienți, profesioniști.

 

Ca să se întâmple o astfel de minune, partidele nu ar trebui să se finanțeze singure pentru minima lor existență și pentru campaniile lor electorale. Daca trebuie să se finanțeze singure, soluția deja practicată, posibil de repetat la nesfârșit, este furtul din banul public. Furtul nu se face direct de către partid ci de către politicieni. O parte din bani ajung la partid și o parte rămâne prin buzunarele politicienilor (fapt demonstrat de atâtea dosare ale DNA). Dacă vrem deci ca cetățeanul să fie corect reprezentat în Parlament, este necesar să avem un sistem electoral care permite cetățeanului să aleagă pe cine crede de cuviință și să-i poată elimina pe cei ce nu trebuie să devină parlamentari, chiar dacă partidele îi pun in fruntea listei.

 

Finanțarea partidelor trebuie făcută direct de la bugetul statului și nu prin furtișag de la același buget al statului. Banii vor ajunge direct la partide, fără să mai treacă prin buzunarele politicienilor (unde rămân resturi semnificative). În plus, salariile demnitarilor ar trebui să fie suficient de mari, spre a nu se ʺmânjiʺ cu diverse ʺgăinăriiʺ, dar, combinate cu o creștere a răspunderii. Toți demnitarii depun un jurământ, care se termină cu ʺașa să-mi ajute Dumnezeuʺ dar toți consideră acest jurământ ca un act formal, lipsit de consecințe. Trădarea a fost eliminată din Codul Penal și trădătorii joacă pe masă. Trădarea trebuie reintrodusă în Codul Penal și trădătorii pedepsiți pentru încălcarea jurământului.

 

Care ar fi deci măsurile care ar putea instituțional să schimbe atitudinea politicienilor față de cetăţeni?

 

Votul preferențial pe liste (care permite cetățeanului să aleagă politicienii doriți de el, dar și să-i excludă pe cei indezirabili);

 

– Finanțarea partidelor direct de la bugetul de stat astfel încât acestea să nu se mai finanțeze prin ʺfurăciuniʺ și aplicarea de pedepse aspre pentru respectivele ʺfurăciuniʺ;

 

Reintroducerea trădării în Codul Penal, cu pedepse corespunzătoare;

 

Realizarea unei strategii de educație civică și politică a cetățeanului de rând (emisiunile realizate de Antena 3 după consultările de la Cotroceni din 06.11.2015 reprezintă o manipulare grosolană pentru deturnarea doleanțelor manifestanților și menținerea sistemului ʺbrucanianʺ de conducere politică a României) finanțată de stat dar controlată de organisme neutre (Academia Română, instituții de învățământ superior cu profil politic, istorici renumiți, entități externe neinteresate politic gen BBC).

 

S-a pierdut deja extrem de mult timp în care acest gen de măsuri se puteau aplica (nu pot politicienii români să spună că nu au auzit de votul preferențial, nu pot să justifice cum de au promis sistemul german și l-au ales pe cel brucanian).

 

Este acum momentul ca să se angajeze clar că pentru următorul ciclu electoral (cel din 2016 este deja compromis) vor adopta un sistem electoral fundamental diferit de cel fesenist, ca vor adopta o legislație care să facă posibilă aplicarea integrală a art. 2 al Constituției, respectiv alegeri corecte. Actualul sistem asigură alegeri libere și incorecte (partidele hotărăsc ordinea politicienilor pe liste iar cetățenii nu au nici o posibilitate de a-i elimina pe indezirabilii aflați în fruntea listei). Să sperăm că nu vom mai pierde timpul și că manipulările de tipul celor de la Antena 3 vor înceta totuși.

 

08.11.2015

 

Constantin Geangu

 

Fost deținut politic pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste

 

 

One response to “„Să ne furăm din nou căciula!” – Constantin Geangu despre necesitatea unui nou sistem electoral

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: “SA DIN ne furăm Nou Caciula!” – Constantin geangu despre necesitatea Unui Nou sistem electoral | gagaradu

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: