Ţărănismul în dilemă   1 comment

Soarta ţărăniştilor a fost guverneze România în perioade de criză profundă a ţării. În perioada interbelică, PNŢ  a fost, practic, „condamnat” să stea la putere în timpul marii crize economice mondiale (1929-1933), de două ori: între 1928 şi 1931 şi în perioada 1932-1933. Evident că această grea sarcină asumată a avut ca efect secundar oarecare tulburări în viaţa internă a partidului, atacat din toate părţile de „grupări reacţionare, flămânde, ameninţate şi grăbite”.

Ion Vinea (Foto: poezie.ro)

Ion Vinea (Foto: poezie.ro)

Pe această temă a scris Ion Vinea un articol în revista Facla,  în martie 4 martie 1933, intitulat Ţărănismul în dilemă, pe care vi-l prezint mai jos (sublinierile îmi aparţin):

Nu suntem pe punctul de a crede că regimul naţional-ţărănesc reprezintă şi îndeplineşte un ideal, în împrejurările de faţă. Socotim, dimpotrivă, că are păcate multe şi grave, dintre cari acela de a nu fi îndrăznit să se afirme întreg, fără renunţări, fără compromisuri, fără slăbiciuni, este cel mai de neiertat. Şi e vechi păcatul acesta, fiindcă a fost săvârşit, şi se stăruie în el, din 1928 tocmai. Dar iarăşi, în starea de astăzi a partidelor politice, nu vedem o formaţiune, cât de forţată şi de hibridă, care să-i ia locul. Fiindcă nici un alt partid nu reprezintă, în aceeaşi măsură, Ardealul şi regatul. Şi e o axiomă a politicii noastre interne că fără consimţământul Ardealului  nu e cu putinţă o guvernare liniştită în România. Din capul locului, celelalte partide politice sunt osândite la neputinţă. Mai ales când fiecare din ele se arată mai slab faţă de fracţiunea ţărănistă regăţeană singură. Nu există, deci, cel puţin momentan, o posibilitate de îndreptare printr-o schimbare de regim. Nu poţi înlocui, în vremea de azi, un partid puternic printr-unul mai slab. Naţional ţărăniştii sunt condamnaţi să stea la putere (şi faptul că au fost aduşi la putere împotriva voinţei lor constituie, în sensul acesta, o strălucită dovadă) până în momentul în care opoziţia se va constitui într-un partid cu program definit şi efective numeroase. Şi acest moment este încă departe.

Sunt însă şi grupări reacţionare, flămânde, ameninţate şi grăbite. Asupra majorităţii zdrobitoare a partidelor de stânga (naţional-ţărăniştii, ţărăniştii lupişti, ţărăniştii-radicali, agrarienii, socialiştii formează la noi o covârşitoare majoritate de stânga) ele au avantajul de a şti ce urmăresc şi de a voi ce vor, cu vigoare şi acţiune luptătoare. Fireşte, ele înlocuiesc numărul cu agitaţia, forţa veritabilă cu zgomotul. Dar se mişcă în direcţiune continuă şi precisă.

Tactica lor?

Mai întâi, acţiunea morală. Compromiterea ideii democratice, prin reafirmarea zilnică, prin repeţirea până la obsesiune, a tuturor gratuităţilor pisălogului Maurras, servite cu pitorescul în cari le induce rumegarea lor de către stomacurile intelectuale şi indigene.

Apoi, eterna manevră a dezbinării, prin aţâţarea rivalităţilor, asmuţirea nemulţumirilor, exagerarea micilor incidente, amplificarea erorilor, totul într-o atmosferă de alarmă bine întreţinută, de panică factice, în care procedeele de rea-credinţă au un curs mai lesnicios.

Şi, în sfârşit, compromiterea tineretului şi a elementelor de avantgardă prin calomnii sfruntate, prin înscenări infame, fiindcă este de mare interes a despărţi un partid de tineretul care îi dă elanul, forţa de difuziune şi numărul cel viu. Poate că principalul efort al reacţiunii în momentul de faţă este îndreptat să obţină din partea cadrelor vechi ale naţional-ţărăniştilor măsuri împotriva conducătorilor şi efectivelor tineretului.

Partidul Naţional-Ţărănesc să ia aminte. Cursa care i se întinde e prea vizibilă şi prea grosolană ca să cadă într-însa fără să stârnească nu indignare, ci imensul hohot de râs al unui ucigător ridicol. Forţa lui stă în coheziune, în disciplină, în tăcere. Şi are datoria să apere o poziţiune în faţa comploturilor şi zvârcolirilor câtorva lacome cete cu tendinţi uzurpatoare. Fiindcă, repetăm, majoritatea absolută a lumii politice şi a categoriilor sociale aparţine ideilor şi sentimentelor de stânga, cari cer participarea efectivă a maselor la opera de guvernare.

(Sursa: Ion Vinea. Opere. Publicistica (1932-1934), editori: Elena Zaharia-Filipaş şi Madgalena Răduţă, Bucureşti, Editura Muzeul Literaturii Române, 2011)

Anunțuri

One response to “Ţărănismul în dilemă

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felicitari, Cristina Andrei, pentru publicarea articolului lui Ion Vinea pe cunoscutul tau blog. Un articol de referinta care subliniaza profundul caracter national, democrat si social al PNT-ului si pune in lumina dificultatiile prin care a trecut la inceputul celui de al 4lea deceniu al secolului trecut.
    Alexandru Herlea

    Apreciat de 1 persoană

    Alexandru Herlea

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: