Alexandru Herlea: Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste – Chişinău 25 – 26 martie 2016   4 comments

#Taranista

Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste

Chişinău 25 – 26 martie 2016

Alexandru Herlea

Preşedinte al asociaţiei «La Maison Roumaine»

Stimaţi colegi, participanţi la cel de al Doilea Congres al Diasporei Unioniste,

Alexandru Herlea

Alexandru Herlea

Mă aflu la Chişinău, cum am fost şi anul trecut la Bucureşti, pentru a participa la Congresul Diasporei Unioniste şi a afirma ataşamentul asociaţiei «La Maison Roumaine» din Paris faţă de ideea de reunire a teritoriilor româneşti şi de eliminare a consecinţelor sinistrului pact Hitler – Stalin din 1939. Asociaţia noastră susţine şi felicită «Platforma unionistă – Acţiunea 2012» pentru iniţiativa organizării congreselor Diasporei unioniste, pentru perseverenţă şi pentru tenacitatea cu care militează pentru înfăptuirea idealului unităţii naţionale.

După cum am afirmat la congresul de la Bucureşti, diaspora românească este un creuzet al unităţii naţionale; atunci s-a subliniat că există o singură diaspora românească ai cărei membri provin din România, Republica Moldova, din teritoriile locuite de români în jurul graniţelor României (Bucovina de nord, sudul Basarabiei, valea Timocului, Banatul sârbesc). La Maison Roumaine promovează contribuţia tuturor românilor la cultura europeană şi universală şi îi consideră pe toţi cei ataşaţi valorilor româneşti şi europene ca fiind bineveniţi la activităţile asociaţiei.

Cel de-al doilea congres al Diasporei unioniste are loc într-un context în care ideea unirii României cu Republica Moldova a câştigat teren. Diferitele acţiuni întreprinse în ultimul an, începând cu cele iniţiate de «Platforma unionistă – Acţiunea 2012», de «Organizaţia Studenţilor Basarabeni – OSB» din Bucureşti şi de alte numeroase asociaţii pro-unioniste au jucat şi joacă un rol important. Aniversarea peste două zile, la 27 martie, a 98 de ani de la Unirea din 1918, nu este decât un preludiu al sărbătoririi centenarului ce va avea loc peste doi ani. Aceste aniversări impulsionează şi stimulează diferitele manifestări unioniste. Cea de a IX a ediţie a «Festivalului Zilele Basarabiei», organizat la Bucureşti de OSB între 24 – 28 martie 2016, a debutat, la facultatea de Drept, cu o conferinţă dezbatere intitulată: «Generaţia Unirii – context istoric, acţiuni, rezultate». La Maison Roumaine a participat. O mare manifestaţie se va desfăşura la Chişinău duminică 27 martie; o aşteptăm cu speranţă şi interes. Ea va începe cu reuniunea de lansare a «Sfatului Ţării 2», un for ce se doreşte a fi reprezentativ al unioniştilor din Republica Moldova (cum scrie în invitaţie), organizat de un Grup de Iniţiativă prezidat de academicianul Nicolae Dabija. Aceasta reuniune ce se va desfăşura la Palatul Naţional va fi continuată de manifestări de stradă şi un Marş al Unirii pornind din centrul oraşului până la gara feroviară, la monumentul victimelor deportărilor organizate de ocupantul sovietic.

Ce este însă important de subliniat în legătură cu idea unirii (mai exact a re-unirii) este faptul că unirea apare din ce în ce mai clar ca reprezentând nu numai repararea, înlăturarea injustiţiilor, a crimelor pactului Hitler – Stalin, ci şi ca un important demers pragmatic. Este calea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Mult timp s-a considerat că idea unirii este dăunătoare, contrară integrării R. Moldova în UE. Este tot ce poate fi mai fals, integrarea în UE şi unirea cu România sunt complementare şi se pot sprijini reciproc. Al II-lea Consiliu de Asociere R. Moldova – UE, care s-a desfăşurat zilele trecute, a definit o foaie de parcurs a reformelor care să permită R. Moldova să evolueze în sensul apropierii ei de standardele UE. Unirea cu România ar favoriza transpunerea în viaţă a acestei foi de parcurs.

Astăzi situaţia, atât pe plan intern în România şi Republica Moldova, cât şi pe plan internaţional, este mai degrabă favorabilă unirii. Peste 70% din opinia publică din România susţine unirea şi în Republica Moldova acest procent a crescut la aproximativ 30% în ciuda intenselor manipulări organizate de către forţele anti-unioniste. Progresele realizate în România, în ultima vreme, în lupta împotriva corupţiei şi gravul eşec înregistrat de această luptă în Republica Moldova (se poate vorbi de falimentul statului în domeniu) constituie un argument important în favoarea unirii. Integrarea R. Moldova în România înseamnă implicit progrese în lupta împotriva corupţiei; R. Moldova ar beneficia de experienţa din România. Luând în considerare situaţia de astăzi din R. Moldova, integrarea ei în UE sau NATO apare ca iluzorie; singura cale care poate permite aceasta revenire a R. Moldova în Europa, în lumea occidentală, căreia îi aparţine, nu este decât unirea cu România. Tensiunea din ce în ce mai accentuată între lumea occidentală şi Rusia lui Putin este şi ea favorabilă unirii; întărirea flancului sud-estic al UE şi al NATO este în interesul occidentului şi unirea R. Moldova cu România ar servi acest scop. Noi unioniştii trebuie să ştim să profităm de această conjunctură şi să milităm cu toată energia în scopul eliminării definitive a consecinţelor pactului Hitler – Stalin.

Lupta noastră pentru unire este şi trebuie să fie indisolubil legată de cea pentru promovarea marilor valori de libertate, democraţie, justiţie, solidaritate, drepturile omului. Numai promovând aceste valori vom putea să transpunem în viaţă visul unirii, cel al refacerii unităţii româneşti.

Şi acum, încă o scurtă remarcă. Făceam referinţă mai sus la manipulările la care forţele anti-unioniste se pretează; ele au rădăcini adânci, sunt practicate cu profesionalism şi beneficiază de redutabila experienta KGB-istă. Trebuie să fim foarte circumspecţi şi vigilenţi pentru a evita capcanele întinse! Atenţie la infiltraţi, atenţie la manipulatori!

 

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Trăiască România reunificată!

4 responses to “Alexandru Herlea: Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste – Chişinău 25 – 26 martie 2016

Subscribe to comments with RSS.

 1. UNIREURGENT. VREAU SA FAC PARTE DIN DIASPORA UNIONISTA .

  Apreciază

 2. Pingback: Alexandru Herlea: Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste – Chişinău 25 – 26 martie 2016 – gagaradu

 3. Mai mult decat impresionant acest mars pentru UNIRE a intregului popor roman. U N I R E !

  Apreciază

 4.  Draga Cristina,   Multumesc pentru punerea interventiei mele la Chisinau pe blogul Taranista. Ea a fost inregistrata si video si difuzaa pe youtube ca toate interventiile (cred, nu sunt sigur, ca a fost pusa si pe facebook-ul La Maison Roumaine; pot sa ti-l trimit daca vrei). Urmarindu-o am observat ca din textul scris ulterior – pe care tu l-ai pus pe bolgul tau – lipseste o idee pe care am adaugat-o (se gaseste la inceputul textului); iat-o:    „Ca intreg exilul romanesc, asociatia noastra a militat, de la infiintarea sa in 1982, pentru transpunerea lor in viata. Ea felicita…”. In afara de asta am eliminat cuvantul „Asa” la sfarsit (am lasat numai: „Sa ne ajute Dumnezeu), mi se pare mai corect.   In document atasat gasesti intregul text astfel corectat si care a fost publicat in Jurnalul Literar; poate poti sa introduci corectiile semnalate, fara prea mare efort. De aceea iti trimit si corecturile pentru a nu fi obligata sa revezi textul din documentul atasat care este fara diacritice. Te-asi ruga de asemenea sa-mi trimiti textul cu diacritice in document atasat; pe blogul tau este pe fond albastru si nu stiu cum sa elimin fondul. Daca introducerea corecturilor iti ia timp las-o balta; nu are mare importnta.   Cu multumiri renuvelate si multe scuze pentru deranj. Te sun la telefon Alexandru       > Message du 26/04/16 13:21 > De : „”Ţărănista. Blog oficial de ţărănistă neoficială”” > A : alexandre.herlea@wanadoo.fr > Copie à : > Objet : [Articol nou] Alexandru Herlea: Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste – Chişinău 25 – 26 martie 2016 > >WordPress.com

  Cris A. posted: „#Taranista Cuvânt la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste Chişinău 25 – 26 martie 2016 Alexandru Herlea Preşedinte al asociaÅ£iei «La Maison Roumaine» StimaÅ£i colegi, participanÅ£i la cel de al Doilea Congres al Diasporei Unioniste, „

  Apreciază

  Alexandre HERLEA

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: