Comunicat. La Maison Roumaine, despre scandaloasele și inacceptabilele afirmații ale ambasadorului american James Pettit     4 comments

„La Maison Roumaine” a luat act cu stupefacție și indignare de afirmațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit, în cadrul interviului dat, la Chișinău, televiziunii publice, pe data de 28 august 2016 și consideră că valul de indignare declanșat în Republica Moldova și România este pe deplin justificat.

Alegația „Consider că este foarte important şi aceasta desigur este politica noastră, cred că şi politica de aici, ca Moldova să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova. … Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie şi propriile provocări” în afara faptului că diferitele ei puncte sunt profund inexacte și nu respectă nici realitatea de astăzi și nici adevărul istoric, este gravă și prin faptul că apare ca fiind poziția oficială a Statelor Unite. Ori poporul român, trăitor de o parte și de alta a Prutului, a considerat întotdeauna și continuă să considere Statele Unite drept țara libertătii, drept puterea care le poate asigura și lor libertatea. Faptul că a fost abandonat, cu cinism, după cel de-al Doilea Razboi Mondial și lăsat sub criminala cizmă sovietică, nu l-a îndepărtat de Statele Unite și de aceea declarația ambasadorului american este atât de revoltătoare.

Alegațiile ambasadorului american sunt, de asemenea, surprinzătoare și de neînțeles datorită faptului că Republica Moldova și-a dovedit în cei 25 de ani de „independență” incapacitatea de a funcționa ca un stat civilizat, garant de valori și că procentul cetățenilor Republicii Moldova care văd ca soluție pentru ieșire din criza re-unirea cu România și transpunerea, astfel, în viață a eliminării consecințelor sinistrului pact Hitler-Stalin din august 1939, este în accelerată creștere.

De aceea, scrisoarea deschisă – adresată Secretarului de Stat al Statelor Unite, John Kerry, cu privire la declaratiile ambasadorului J. Pettit, de catre Platforma Unionista Actiunea 2012 – este justificată, cum la fel de justificate sunt atât petiția on line care cere retragerea ambasadorului J. Pettit de la Chișinău, cât și manifestațiile de stradă desfașurate în Republica Moldova și în România.

Luările de poziție și declarațiile recente ale unor personalități și instituții publice trebuie și ele salutate. Să amintesc numai precizarea facută de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofte, în discursul de la Academia de Științe din Chișinău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române (31 august 2016): „sunt de origine română, așa cum au fost parinții, buneii mei și toti cei care trăiesc pe acest pământ”, sau declarația Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, în care se afirmă că: (acest organism n.n.) se vede nevoit să ia atitudine față de declarațiile sfidătoare de adevăr și vădit nediplomatice ale ambasadorului SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, făcute la un post public de televiziune cu acoperire națională, declarații ce ating tocmai «sfânta sfintelor», adică valorile identității naționale românești, unitatea de limbă, istorie și cultură, care au stat la temelia Mișcării de eliberare națională, începute și consolidate în anii ‘80 ai sec. XX tocmai în jurul Uniunii Scriitorilor din Moldova”.

Cum în tot răul este și un bine, trebuie luat în considerare și faptul că nefericitul interviu televizat al ambasadorului J. Pettit nu a facut decât să sublinieze că românii de pe ambele maluri ale Prutului doresc re-unirea Republicii Moldova cu România și că un număr din ce în ce mai mare dintre ei înteleg să afirme acest scop și să se angajeze pentru atingerea sa. Până la urmă, acest interviu a avut un efect exact contrar celui, în aparență, scontat de James Pettit.

Alexandru Herlea

Anunțuri

4 responses to “Comunicat. La Maison Roumaine, despre scandaloasele și inacceptabilele afirmații ale ambasadorului american James Pettit  

Subscribe to comments with RSS.

 1. Este bine ca, in sfarsit romanii, de pe ambele maluri ale Prutului, au reusiti sa se mobilizeze si sa reactioneze, asa cum era si firesc, la toate „gafelele”(jignirile) aduse de ambasadorul american de la Chisinau, J.ames. Pettit

  Apreciază

  Barbulescu Gabriel
 2. MOLDOVA ESTE PARTE INTEGRANTA A ROMANIEI !

  Apreciază

 3. Unirea trebuia facuta,când se putea…In urma cu 25 de ani.Acum …a trecut momentul potrivit…Are dreptate ambasadorul SUA.Si nici nu zice,sa nu se faca unirea…..Uitati-va in jur…Sa progreseze economia,sa scada coruptia,sa nu mai fie alesi „agatati” ..si apoi..vom vedea

  Apreciază

  Dr.Ing.-L.L.M.Samarescu Dan-Florian

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: