90 de ani de la înfiinţarea PNŢ   3 comments

La 10 octombrie 1926 lua fiinţă Partidul Naţional Ţărănesc al lui Maniu şi Mihalache. Au trecut de atunci 90 de ani. Sâmbătă, 15 octombrie 2016, la Muzeul Ţăranului Român, începând cu ora 10:00, ţărănişti şi simpatizanţi ai PNŢCD vor marca această aniversare. Mai jos vă prezint Comunicatul Asociaţiei Clubul Naţional Ţărănist-PNŢCD, organizatoare a evenimentului de la MŢR. Evenimentul este promovat şi pe Facebook de Rezistenţa PNŢCD; îl găsiţi aici.

COMUNICAT

comunicat-pnt90Luni 10 octombrie 2016 se implinesc 90 de ani de la infiintarea PNŢ, Partidul Naţional Ţărănesc, prin unirea PNR, Partidul Naţional din Transilvania condus de catre Iuliu Maniu cu Partidul Ţărănesc condus de către Ion Mihalache. Partidul Naţional a fost exponentul idealului naţional al tuturor românilor din Transilvania si Banat, uniţi în lupta lor pentru libertate şi identitate naţională, iar Partidul Ţărănesc era exponentul ţărănimii române înobilată de lupta seculară pentru apărarea identităţii noastre si a intereselor nationale vitale ale poporului român. După război, Iuliu Maniu şi PNR au avut o contribuţie determinantă în realizarea alipiri Transilvaniei la Regatul Român şi formarea României Mari moderne, democratice si prospere.

Lupta permanentă pentru democraţie şi dezvoltarea României, practicând valorile civilizaţiei europene, ca şi impunerea moralei creştine in viaţa publică, au fost comandamentele esenţiale ale politicii PNŢ.
PNŢ a luptat impotriva oricarei forme de dictatură, atât împotriva dictaturilor regale şi antonesciene, cât şi, mai ales, impotriva dictaturii comuniste. Naţional-ţărăniştii au adus un însemnat tribut de sânge prin numeroşii săi eroi martiri ai rezistenţei anticomuniste, în frunte cu cei doi corifei politici ai PNŢ şi ai României, Iuliu Maniu şi Ion Mihalache.
După 1989, PNŢ a revenit pe scena politicii româneşti ca PNŢCD, condus de Corneliu Coposu, continuând cu aceiaşi tenacitate esenţa liniei politice a inaintaşilor, care acum a însemnat in interior restabilirea democraţiei funcţionale, a rolului proprietăţii private, a economiei de piaţă liberă şi a tuturor libertăţilor cetăţeneşti şi in politica externă integrarea in Uniunea Europeană şi NATO, precum şi promovarea unei politici paragmatice şi realiste in vederea implinirii idealului naţional de refacere a României Mari.

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, la ora 10, la sala Muzeului Ţăranului Român, Asociaţia Clubul Naţional Ţărănist organizează aniversarea implinirii a 90 de ani de la infiinţarea PNŢ, la care invită pe toţi naţional ţărăniştii autentici, membri sau simpatizanţi PNŢCD, precum şi pe cei, din afara partidului, care respectă şi apreciază istoria acestui partid.
Consiliul Director ACNT-PNTCD
Andrei Dimitriu – preşedinte

10 octombrie 2016, Bucuresti

_____________________

EDITARE ULTERIOARĂ:

Pentru că am considerat aniversarea a 90 de ani de la înfiinţarea PNŢ ca fiind primordială, dincolo de orice interese politice sau partinice, am ales să promovez pe acest blog evenimentul organizat de ACNŢ-PNŢCD – „vocea juridică” a „PNŢCD nejuridic”. Am făcut astfel o excepţie de la regula pe care mi-am autoimpus-o după ce m-am retras din toate entităţile care se reclamă ca „PNŢCD” – şi anume aceea de a nu mai cauţiona astfel de entităţi pe viitor, în nici un fel.

Constat însă, cu tristeţe şi dezamăgire, că, după toate aparenţele, evenimentul de sâmbătă va devia de la simpla şi nobila intenţie de a omagia Oamenii care au ctitorit partidul făuritor de istorie numit PNŢ.

Sâmbăta asta se vor aduna din nou ţărănişti mai vechi sau mai noi, mai autentici sau nu prea, pentru a pune partidul la cale. Respectiv pentru a mai cârpi ce se poate cârpi, dacă se mai poate cârpi ceva, cumva, în scopuri evident politicianiste.

Repet şi aici, aşa cum am făcut-o peste tot: Şansa renaşterii PNŢCD stă într-un plan pe termen lung, pornit de la zero. Fără a exclude lupta în plan juridic, este necesară o reconstrucţie, reconsiderând însă cu totul premisele de la care aceasta va porni.

Credeam că punctul optim de plecare ar fi putut fi aniversarea a 90 ani de la înfiinţarea PNŢ, din 10 octombrie a.c., când ar fi putut fi lansat Programul PNŢCD 100, pe 10 ani. Pe scurt, obiectivul programului este ca PNŢCD să-şi aniverseze 100 ani de existenţă în parlamentul României, în 2026, după 10 ani de reconstrucţie totală, pornită de la principiul „PNŢCD pentru ţară„, nu „PNŢCD pentru intrarea în parlament”, cu orice preţ şi oricum.

Programul ar cuprinde 3 etape: REDEFINIRE (2016-2018), RECONECTARE (2018-2020), RELANSARE (2020-2026). Am detaliat acest proiect în două documente, în care am prezentat schematic punctele esenţiale ale programului (care nu neg că ar putea fi îmbunătăţit, completat etc. – chiar m-aş bucura să vină cineva cu oarecare contribuţii, în orice sens).

Referitor la acest program şi la „punctul zero” al iniţierii lui – aniversarea PNŢ de 90 de ani, dl Alexandru Herlea a transmis un mesaj pe forumul intern de discuţii al PNŢCD, pe care îl redau mai jos (sublinierile îmi aparţin):

„Stimati colegi, 

O felicit inca odata pe Doamna Cristina Andrei pentru initiativele PNT 100 si PNT 90. Omagierea acestui mare partid, autentic reprezentant al Romanilor si aparator al identitatii si intereselor sale, este o datorie a oricarui roman de buna credinta.

Pentru ca aceasta aniversare, comemorare, sa fie insa una autentica, adica o prezentare a rolului pe care PNT (PNTCD) l-a avut in istoria Tarii, un omagiu adus celor care n-au precupetit nici un efort intru servirea Romaniei si a poporului roman, incepand cu numerosii sai martiri care au inteles sa se sacrifice pentru crezul lor si valorile pe care le-au promovat, trebuie ca ea sa nu fie deturnata, sa nu fie folosita in alte scopuri. 

Este total nepotrivit, ca sa nu spun indecent, de a preconiza ca „dupa incheierea evenimentului toata lumea interesata de soarta PNTCD, dispusa sa se implice si sa contribuie la revenirea PNTCD, sa fie invitata la o discutie privind actuala situatie si propuneri de solutii pentru iesirea din impas”. Cum este de asemenea scandalos ca sa fie invitati sa participe toti fostii membri PNTCD cand bine stim ca nu putini au contribuit din plin la eliminarea partidului de pe scena politica romaneasca si in loc sa-l serveasca n-au incercat decat sa profite de el; la acestia se adauga evident cei mandatati cu lichidarea lui. Prezenta tuturor acestora la o astfel de aniversare nu face decat s-o murdareasca si sa mai ridiculizeze inca odata PNTCD.

Daca as fi fost in Tara sau daca as fi putut sa revin (am plecat din Bucuresti, joi 6 octombrie) dadeam curs cu entuziasm si placere invitatiei care mi-a fost adresata si care ma onoreaza cu conditia insa ca ceremonia aniversara sa fie, cum am spus, autentica, adica fara epilog si fara participarea celor responsabili de disparitia PNTCD.

Alexandru Herlea”

Ei bine, nu doar că organizatorii evenimentului de sâmbătă nici nu au pus problema unei construcţii solide, durabile (nu neapărat a celei propuse de mine, pot exista, evident, şi alte variante, excluzând însă „reşaparea” aşa-zisului PNŢCD, fie el oficial sau nu), dar se pare că vor exploata acest eveniment pentru încă o (de)construcţie pe genunchi, ba încă şi cu contribuţia unor foşti membri extrem de contestaţi sau contestabili.

Printre invitaţii care vor participa la eveniment cu „mesaj la sedinta si participare la dezbateri la masa de dupa sedinta” – adică pentru „punerea partidului la cale” se numără Emil Constantinescu şi Victor Ciorbea!

Eu, personal, nu am nimic împotrivă ca unii membri ai PNŢCD – mai mult sau mai puţin contestaţi sau contestabili – să participe la o astfel aniversare, ca simpli spectatori. Dar nicidecum ca participanţi la „dezbaterile de după şedinţă”. Este ruşinos şi umilitor!

În ceea ce-l priveşte pe Emil Constantinescu, am înţeles că l-a învins sistemul şi, deh, poate avea niscaiva circumstanţe atenuante pentru tot ce a cauzat partidului, ba poate chiar şi pentru scrisoarea de susţinere pentru Ponta în campania pentru prezidenţiale  (sic!), când fostul prim-ministru a apelat la metoda „vă mai dau 100 de lei” a lui Ceauşescu, la care marşat domnul fost preşedinte.

Dar Ciorbea??? CE să caute Ciorbea? Să vorbească de distrugerea PNŢCD? Sau de marii înaintaşi cărora trebuie să le urmăm exemplul? Sau cum? Sau ce? Sau de ce?
Ciorbea Victor ar trebui să apară la un astfel de eveniment NUMAI ca să-şi pună ţărână în cap, să-şi ceară iertare cu umilinţă. După care să plece definitiv de unde a venit!

Recunosc că am avut oarecare ezitări când am publicat comunicatul de mai sus, care anunţă evenimentul aniversar de sâmbătă. Intuiţia îmi spunea că e foarte probabil ca la eveniment să apară tot felul de personaje care au contribuit din plin la îngroparea definitivă a PNŢCD. Mă împăcasem cu ideea asta – s-a mai întâmplat şi cu alte ocazii (la evenimente prilejuite de Centenarul Coposu, de pildă). Dar nu mă aşteptam cu nici un chip ca astfel de persoane să fie invitate la discuţiile „pentru ieşirea din impas” a „PNŢCD-ului”.

Evident, nu am să şterg acest articol, nici evenimentul de pe Facebook. Mi le asum. Dar recunosc că am greşit sperând că acest moment aniversar va fi punctul zero al unei reconstrucţii solide şi de durată pentru o nouă mişcare naţional-ţărănistă în România – motiv pentru care l-am şi promovat.

Promit că de acum înainte îmi voi asculta intuiţia şi nu voi mai cădea în astfel de capcane. Îmi cer scuze tuturor celor cărora – încă o dată – le-am întreţinut o speranţă pe care „liderii” ţărănişti se tot încăpăţânează să o ucidă, încetul cu încetul.

 

Reclame

3 responses to “90 de ani de la înfiinţarea PNŢ

Subscribe to comments with RSS.

 1. Stimată doamna Cristina

  Nu văd nimic rău în prezenţa domnului V. Ciorbea la MTR.
  Cât priveşte ceilalţi participanţi vor exista următoarele categorii:
  Invitaţi agreaţi de organizatori E. Constantinescu, V. Lupu, R. Sărbu, Gh. Ciuhandu, etc
  de noua putere: Dudu, C. Borc, Bostan
  Invitaţi neagreaţi …
  Autoinvitaţi Doru Braia
  Neinvitaţi I. Varlam, Marian Munteanu, PNL
  Noi şi ai noştri
  Ai „lor”
  Alegători, public

  Cu deosebit respect,
  Grigore Muru

  PS Discuţia de după nu poate face abstracţie de proiectul Dvs., este chiar o bună ocazie pentru a demara.!

  Apreciază

  Grigore Muru
  • Completare.rândul 11…avocaţi, alegători, public

   Apreciază

   Grigore Muru
  • Stimate Domnule Muru,

   Îmi pare rău, dar Victor Ciorbea chiar nu are ce căuta la acest eveniment. Decât în condiţiile de care am zis: să vină şi să-şi ceară iertare. Este unul dintre personajele care au dat cu barda într-un partid care deja supravieţuia prin „respiraţie artificială”. Şi asta din calitate de preşedinte al PNŢCD, ales de ţărăniştii autentici (spre deosebire, de pildă, de Constantinescu, care nu era membru al partidului).
   Dacă stau şi mă gândesc bine, nici Vasile Lupu nu prea ar avea ce căuta. Lumea mai uită, deh, c-aşa e lumea, dar eu şi alţii ca mine nu uităm că Lupu a trecut de partea lui Pavelescu la un moment dat, îngreunând soarta partidului: în 2010 s-a aflat pe moţiunea lui Pavelescu şi a devenit parte din echipa acestuia, ca preşedinte CNC. (Apropo, la acel congres a fost invitat special Dan Diaconescu!)
   Domnul Braia a primit invitaţie pe Facebook, deci nu s-a autoinvitat.
   Cât despre Marian Munteanu… doar ce făcu alianţă cu PNŢCD-ul lui Pavelescu, nu? O alianţă ruşinoasă, în care PNŢCD DIN NOU CANDIDEAZĂ PE LISTELE ALTUI PARTID! Munteanu s-a băgat în chestia asta pentru două lucruri: 1. „Brandul” PNŢCD, după care au jinduit Băsescu, Udrea, MRU şi alţii şi 2. Infrastructura şi logistica partidului (aşa, şubredă, cum e ea, există totuşi şi e foarte la îndemână când faci un partid repede-repede, ca să candidezi peste câteva luni)
   Domnul Varlam este, evident, incomod pentru toată lumea, deci nu mă surprinde neinvitarea domniei sale.
   Dacă ar fi fost după capul meu, invitam la eveniment o serie de istorici – care să vorbească obiectiv despre istoria PNŢCD – şi câţiva foşti deţinuţi politici, care să povestească despre experienţele lor subiective. Astfel, oricine ar fi participat la aniversare – ţărănist sau nu – ar fi avut de învăţat câte ceva şi ar fi plecat mai bogat sufleteşte de la eveniment. Dar vorbe goale cu ce am făcut şi am dres şi ce urmează de făcut şi de dres ca să „reşapăm” PNŢCD… Mă scuzaţi, dar nu cred că e cazul. PNŢCD NU MAI EXISTĂ. Punct! Principiile şi lupta lui Maniu şi Mihalache nu se regăsesc în nici un „PNŢCD”. De partea partidului „juridic” găsim alianţe de conjunctură şi vorbe sforăitoare, de partea partidului „nejuridic” nu vedem nici o activitate – în afara unor aniversări sau comemorări ocazionale – de apreciat, fireşte, dar nu cred că asta a vrut să zică Maniu când ne-a transmis să nu lăsăm partidul să moară….
   Cât despre proiectul meu… eu, evident, sunt total de acord: ar fi o bună ocazie pentru demararea lui; dar nu am vreo informaţie că s-ar lua în calcul cu acest prilej. În orice caz, eu l-am elaborat în august. Suntem la jumătatea lui octombrie şi nu am nici un semnal de la vreun „lider” în acest sens. Până acum doar domnul Herlea s-a arătat dispus să sprijine iniţiativa mea. Plus o mână de oameni, „nelideri” şi fără prea multe puteri, care au rămas în aşteptarea „punctului zero” de pornire a proiectului.
   Cam asta e situaţia. Într-un cuvânt: jalnică!

   Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: