22 octombrie 2016: Marşul Unirii „Luptă pentru Basarabia” de la Bucureşti, între patriotism, diversiune şi dezinformare   1 comment

#Țărănista

Ieri a avut loc la Bucureşti – pentru al cincilea an consecutiv – Marşul Unirii, pe traseul Piaţa Unirii-Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Piaţa Victoriei. Organizatorii au cerut aprobare de la Primăria Municipiului Bucureşti şi pentru întoarcere, până la Piaţa Universităţii, unde urmau să manifesteze în continuare. Aprobare pe care nu au primit-o. Pentru că, aşa cum am scris şi pe Facebook, este în Firea lucrurilor ca PSD-ului să-i fie cam frică de Piaţa Universităţii…

20161022_154309

Evident, presa s-a axat pe incidentele violente iscate în urma faptului că manifestanţii au dorit să se întoarcă spre Universitate, dar au fost (brutal) opriţi de jandarmi. Într-un final, unioniştii s-au separat în grupuri mici şi s-au regrupat în Piaţa Universităţii, unde circa 100 dintre ei  şi-au petrecut noaptea.

Pe „Baricada Unirii” de la Universitate unioniştii îi aşteaptă pe politicieni, pe care i-au somat să nu mai ignore mesajul unionist, să-şi asume explicit Reunirea României cu Basarabia într-un program de ţară.

Nici un politician nu s-a sinchisit să treacă pe la Universitate, să-i întrebe pe unionişti de sănătate. În schimb, astăzi, 23 octombrie, s-au mobilizat unioniştii şi au început să-şi trimită reprezentanţi la sediile partidelor, pentru a iniţia un dialog cu acestea.  După care, de la ora 16:00 se vor reuni  în Piaţă, unde din nou îi cheamă pe toţi unioniştii din Bucureşti, pentru a-şi face vocea ascultată. Manifestanţii îşi propun să nu plece de la Universitate până când mesajul unionist va fi ascultat de cei care conduc România şi de  toate partidele de pe scena noastră politică.

20161022_141709Iată că am ajuns la „problema corturilor deja pregătite”, dezbătută intens pe reţelele de socializare. Adicătelea, e ceva suspect în faptul că unioniştii aveau corturile la îndemână, pentru a înnopta la Universitate. Şi revin la presă: din câte am cunoştinţă, nici un post TV nu a transmis cuvântările ce s-au ţinut la Hanul lui Manuc, înainte de pornirea în marş. Ei bine, momentul acesta este extrem de important, pentru că la han s-au enunţat clar obiectivele acestui marş, precum şi scopul final al tuturor manifestărilor unioniste.

Să le luăm pe rând:

S-a enunţat cu subiect şi predicat faptul că participanţii la manifestaţie doresc să se întoarcă în marş de la Piaţa Victoriei la Universitate – fapt pentru care au solicitat aprobarea Primăriei, pentru care încă existau vagi speranţe. Aprobarea, însă, nu a venit. Dar Jandarmeria nu se poate prevala de faptul că nu a avut cunoştinţă de intenţia organizatorilor. Faptul că i-a oprit pe manifestanţi la întoarcere denotă, deci, o pregătire prealabilă în acest sens – adică o rea-voinţă din partea autorităţilor: în ultimii ani, au fost atâtea şi atâtea mitinguri, marşuri, proteste care s-au abătut de la program sau de la traseu, fără ca jandarmii sancţioneze/oprească în vreun fel aceste abateri. Intervenţia jandarmeriei de această dată ridică mari semne de întrebare. 20161022_141852

– S-a anunţat cu subiect şi predicat faptul că manifestanţii nu intenţionează să plece acasă până când nu vor fi ascultaţi de autorităţi şi de preşedinţii partidelor politice. Aceasta este explicaţia „corturilor pregătite”.  Trebuie să fii extrem de naiv să crezi că vor veni instantaneu în Piaţă reprezentanţii clasei politice să te asculte, chiar şi în cazul în care de 5 ani de zile tot ieşi în stradă pentru aceeaşi cauză. Evident, dacă eşti hotărât să nu pleci din Piaţă până când nu vei fi ascultat, vii şi pregătit în acest sens. Nimic suspect, aşadar, în privinţa corturilor.

Dacă presa ar fi acoperit mitingul de la Hanul lui Manuc, poate lucrurile ar fi fost ceva mai clare. Poate că diversiunile şi dezinformarea ce se adună în valuri pe Facebook ar fi avut mai puţine şanse de propagare.

20161022_144010Dar la Hanul lui Manuc nu s-a vorbit doar de intenţia manifestanţilor de a reveni în Piaţa Universităţii şi de a rămâne acolo până când mesajul lor va ajunge la politicieni. La Hanul lui Manuc s-a prezentat (din nou, pentru cine ştie a câta oară) obiectivul final ale manifestărilor unioniste de tot felul – congresele unioniştilor, înfrăţirile dintre localităţile dintre cele două ţări, acţiunile de informare şi conştientizare etc. – şi anume Reunirea României cu Basarabia. La Hanul lui Manuc unioniştii basarabeni şi-au anunţat intenţia de a organiza în 2018 un referendum privitor la Unirea cu România. La Hanul lui Manuc unioniştii din România şi-au anunţat intenţia de a solicita clasei politice româneşti să includă Unirea într-un proiect de ţară.

Ce nu a mai relatat presa este faptul că marşul a fost – ca amploare – similar cu cel din 8 septembrie 2013, pentru salvarea Roşiei Montane. Nu îmi dau seama dacă au participat chiar 20.000 de persoane, cum susţin unii unionişti, dar au fost în mod sigur (mult) peste 10.000.

Ce nu a mai relatat presa este faptul că manifestaţia – până la incidentele din Piaţa Victoriei şi chiar după încheierea lor – s-a desfăşurat într-o atmosferă paşnică, frumoasă, caldă, patriotică, împărtăşită de manifestanţi de toate vârstele şi de toate categoriile sociale.

Ce i-a scăpat presei din vedere – voit sau nu – este însăşi esenţa acestui marş: faptul că (zeci de) mii de români şi basarabeni au fost uniţi, din nou, în cuget şi în simţiri, în crezul lor: Reunirea a două ţări surori, nedrept despărţite de vicisitudinile istoriei. Despre asta a fost vorba la marşul de ieri. Restul e diversiune.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

One response to “22 octombrie 2016: Marşul Unirii „Luptă pentru Basarabia” de la Bucureşti, între patriotism, diversiune şi dezinformare

Subscribe to comments with RSS.

  1. Un excelent articol al Dnei Cristina Andrei. Participanta la acest mars, ea face o prezentare riguroasa a faptelor si o analiza care pune punctul pe i. Lupta pentru eliminarea consecintelor pactului Hitler – Stalin trebuie sa fie o datorie nu numai a orcarui roman dar si a orcarui european atasat valorilor pe care UE afirma ca este construita. A sosit timpul ca autoritatiile de la Bucuresti sa se pronunte clar si fara ambiguitate, facand din unirea celor doua state romanesti o prioritate. Este un articol in spiritul lui Maniu si Mihalache pe care blogul Taranista il promoveaza. Multumiri si felicitari Cristina Andrei!

    Alexandru Herlea

    Apreciază

    Alexandru Herlea

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Blogul lui Laivindur

Filme româneşti, melodii româneşti, istorie românească

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: