USR – spaima PSD   6 comments

Sau încă 5 motive pentru care voi susține USR la parlamentare:

1. Consilierii USR – sula din coasta Firei

S-a tot plâns în ultima vreme doamna edil Gabriela Vrânceanu Firea Pandele că USR – prin consilierii săi din Primăria Capitalei – îi tot pune bețe în roate pe diverse proiecte și propuneri.

Da, e adevărat, dar ce nu spune doamna primar general este faptul că acești consilieri USR au votat împotriva multor proiecte din cauza netransparenței lor. Din cauza interzicerii accesului acestor consilieri la informații de interes PUBLIC. Și, mai ales, din cauza unor „erori materialedin documentele primăriei care au multiplicat de 1000 (o mie) de ori sumele de alocat unor cheltuieli. De pildă, o sumă de 5000 euro s-a transformat deodată, din coada pixului (și din „greșeală”, firește), în 5.000.000 euro. Cinci milioane de euro, în loc de cinci mii! Și nu, nu e singura „eroare materială” de acest fel. În plus, tot soiul de mișmașuri – despre care veți afla mai multe în videoclipul de mai jos. Orice om de bună credință s-ar fi opus acestor lucruri, ar fi luat poziție împotriva lor. Consilierii USR din Consiliul General al Municipiului București exact asta fac, împiedicând, printre altele, risipa din banii publici ai Capitalei.

2. Candidații USR – curați politic, nepătați penal

Inițiativa România  a lansat recent o platformă, Alegeri parlamentare 2016, unde toți candidații la parlamentarele de anul acesta au fost verificați pe trei criterii: integritate, stat de drept, traseism, și cotați în funcție de aceste criterii cu risc maxim (roșu), mediu (portocaliu) și minim (verde). Listele candidaților USR sunt cele mai curate. Eu am verificat la întâmplare 6 județe: Bucureşti, Alba, Galaţi, Vâlcea, Prahova şi Dâmboviţa și din partea USR am găsit numai candidați pe verde. Dumneavoastră îi puteți verifica pe candidații USR din județul dvs. pe harta pusă la dispoziție de Inițiativa România, aici. Vă rog să-mi dați de știre dacă găsiți vreun userist care să nu fie pe verde la toate criteriile, să-l punem, eventual, la „Gazeta de perete” (și vă mulțumesc în avans pentru eventualele sesizări).

n-o-sa-le-mai-psd-voiDesigur, pe aceeași hartă veți găsi și candidații PSD&Co. Dacă veți avea răbdare să parcurgeți listele, veți observa că nu încape comparație între candidații USR și cei ai PSD. Dar, ca să vă fie mai ușor, am găsit și o hartă interactivă axată doar pe candidați cu probleme penale (și cu șanse reale de a fi aleși): condamnați, trimiși în judecată sau pentru care DNA a făcut cerere de trimitere în judecată (iar Parlamentul a votat împotriva acesteia, pe modelul „corb la corb nu-și scoate ochii”). Pe scurt: PSD are 13 candidați cu probleme penale, ALDE – 12, PMP – 5, PNL – 2, UDMR – 1, la care se adaugă doi independenți. Pe larg puteți afla amănunte aici.

3. Profesionalism, civism, implicare – adică adevărata politică

Candidații USR la parlamentarele din 11 decembrie sunt oameni realizați profesional, capabili și competenți pe bucățica lor, la locul lor de muncă. Oameni care nu au așteptat – pe modelul „politicienilor de profesie” să se lanseze socio-profesional de pe trambulina politică, prin sistemul P.C.R. (Pile-Cunoștințe-Relații), bazat pe trafic de influență, abuz în funcție, plagiate și Dumnezeu mai știe ce alte nenorociri.

Candidații USR la parlamentarele din 11 decembrie sunt oameni care s-au implicat activ în viața Cetății, militând și luptând pe toate căile ce le-au stat în putință pentru cauzele în care cred, acoperind o varietate de domenii: patrimoniu, mediu, sănătate, asistență socială etc. etc. Acestor oameni societatea le datorează o mulțime de realizări, precum salvarea unor parcuri și monumente bucureștene, oprirea unor proiecte imobiliare monstruoase etc. (despre care am scris și cu altă ocazie).

Sub influența televiziunilor mai mult sau mai puțin manipulatoare, românii au început să perceapă politica drept arta (și profesia) șmenului, a „descurcărelii”, a datului din coate pentru realizare personală și profesională, a împărțirii de funcții și a certurilor pe această împărțire, a aranjamentelor și jocurilor de culise pentru păstrarea puterii, a câștigării unei pâini mai albe pe spinarea celor mulți. Toate acestea au fost așezate formal și ipocrit sub denumirea de „politică”. Ba, mai mult decât atât, o politică aflată în mâinile „politicienilor de meserie”. Un „defect” al candidaților USR (și un reproș ce li se adresează permanent) este faptul că aceștia nu au practicat această „meserie”, că nu au „experiență politică”.

Spre reamintire: politica, în sensul ei primar, înseamnă implicarea în „treburile cetății”. Adică tocmai preocupările candidaților USR. Ceea ce face din aceștia adevărați oameni politici și îi diferențiază de paiațele ridicole ce pozează demagogic de atâția ani în „oameni politici” și „bărbați de stat” ai României.

4. Nicușor Dan nu este o „locomoti

În ciuda aparențelor, Uniunea Salvați România nu este un partid care depinde de o personalitate anume: dacă mâine Nicușor Dan pleacă din USR, partidul se va descurca foarte bine fără el. Trei aspecte susțin această idee:

4.1. Din rândul USR au început să se afirme alte personalități, unele dintre ele adevărați lideri – precum Clotilde Armand sau Roxana Wring –, altele cu un puternic potențial de lider.

4.2. USR acordă filialelor totală autonomie locală: filialele NU așteaptă indicații de la centru pentru a se organiza, pentru a activa, pentru a-și alege conducerea locală sau candidații la parlamentare. O situație cu totul aparte, având în vedere sistemul pe care funcționează partidele tradiționale”.

4.3. USR are un impresionant număr de simpatizanți care se implică benevol și contribuie care cum poate la activitățile și campania partidului și care, foarte probabil, vor continua să se implice, indiferent de cine se află în conducerea centrală a acestuia. Acești simpatizanți sunt oameni care au acordat credit acestui „partid al speranței”, au investit în el un imens capital de încredere, dar și parte din resursele lor proprii. Și cel mai probabil (în eventualitatea că USR nu-i va dezamăgi, desigur) vor continua să facă aceste lucruri și dacă pleacă Nicușor Dan, dimpreună cu tot biroul național de conducere al USR.

5. Nevoia de a treia forță

indrazneste-sa-crezi-ca-esti-prostFirește, nu mă iluzionez că USR întruchipează perfecțiunea sau că este totalmente scutit de greșeli sau de „uscături”. Însă mă surprinde adeseori faptul că românii tot strigă de ani de zile după un partid nou, curat, fără penali, care să nu fi participat la dezastrul post-decembrist – ceea ce deocamdată USR se dovedește a fi – iar când apare un astfel de partid se grăbesc să-i caute „nod în papură”, desconsiderând tot ce ține de el, în virtutea unei suspiciuni generate pe modelul „cine s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt” și, evident, pe fondul unor grosolane manipulări și diversiuni „coapte” în „laboratoarele” PSD.

Într-adevăr, este de datoria noastră să fim vigilenți și să nu lăsăm acest nou partid purtător de uriașe speranțe să alunece, să derapeze, să repete greșeli trecute ale politicienilor români. Suntem datori să-i „tragem de mânecă” pe liderii USR, atunci când deviază de la obiectivele pe care ni le-a pus în față (iar deocamdată USR este formațiunea politică ce se străduiește într-adevăr să asculte opinia publică). Dar, pe de altă parte, suntem datori să trimitem în Parlamentul României un partid care nu este „emanat” de FSN. Acesta ar putea fi punctul zero pentru o adevărată schimbare în politica românească.

Ideal ar fi ca la alegerile din această iarnă să-i luăm PSD-ului puterea din mână, acordând USR larga majoritate a voturilor noastre. Însă, cum acest lucru nu este posibil (pentru că, parafrazând un celebru slogan, „dormim liniștiți, PSD lucrează pentru noi”), putem măcar încerca să trimitem în parlament o a treia forță (cât mai mare), care să contrabalanseze cele două mari partide – PSD și P(D)NL. USR poate fi această necesară a treia forță în parlament, cu ajutorul votului românilor.

(Articol publicat prima dată la 5 decembrie 2016, pe site-ul Uniți Schimbăm)

_________________

Citiți și Cui îi e frică de Nicușor Dan? Sau 5 motive pentru care voi susține USR la parlamentare

Reclame

6 responses to “USR – spaima PSD

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cunosc bine activitatea tinerilor de la Uniunea Salvati Bucurestiul, a consilierilor USB/ USR din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Ai perfecta dreptate, Cristina: sunt competenti, dau dovada de civism, prin tot ceea ce au facut pana acum si sunt curati politic. Da, intr-adevar, Suntem datori sa incercam tot ceea ce se poate pentru a scapa Romania de acest cancerul, care este PSD. Dar, consider, ca si tine, ca, USR-ul lui Nicusor Dan, Nu poate singur sa se opuna PSD, sa incline balanta in directia buna, ci numai intr-o alianta post electorala formata, in principal, din mai multe partide mici, insa, din care sa nu faca parte asa cum am spus, balamalutele ALDE, PRU. Astfel, ar fi posibil sa se creeze un al treilea pol – iar nu „o a treia forta”, 🙂 de putere, pe langa cele doua, deja existente, constituite de PSD si PNL. Eu asa vad lucrurile: sa se poata asigura un echilibru la cele doua mari partide, cu alte cuvine: „sa le mai piara calda” acestora, sau. si altfel spus, „sa li se taie macaroana”, la amandoua. Apreciez, Si acest articol legat de USR, la fel de mult, ca si pe cel dintai, asa cum iti apreciez toate articolele si pozitiile luate vis-a-vis de problemele si temele majore, importante, ale vietii noastre politice si nu numai/ atitudinea constant pozitiva si mobilizatoare, stimata colega. Felicitari!

  Apreciază

  Barbulescu Gabriel
 2. Pingback: #Ţărănista: despre Ponta, Dragnea & PSD. Rezumat 2011-2016 | Ţărănista. Blog de naţional-ţărănistă în spiritul lui Maniu şi Mihalache

 3. Dear Sir/Ms. of this website, respectfully, I ask you to take seriously into consideration, this short message, which follows: Through this message, desperately, I wont and respectfully I ask that the E.U. and the UN authorities, to be informed, that in Romania instead of laws according to the international conventions, and now in 2016, are applies the same criminal rules established after the second World War and all Romanian seafarers, against the dignity, security, safety and the legal right to work and to life, we have all Romanian maritime false documents. Please, respectfully, I want to be contacted and to show evidences, that Romania is the most criminal dictatorial country in the world.

  Apreciază

  Mihai Dulgheru
  • Chiar credeti ca nu intelegem? Mai sunt, desigur, si altii care cunosc limba engleza, dar consider ca felul dvs. de a pune problemele nu ajuta Romania, ci dimpotriva, ii faceti un mare deserviciu. Consider ca, ar trebui sa adoptati o alta atitudine, mai constructiva, tocmai pentru a veni in sprijinul poporului roman di a carui obarsie va trageti si domnia voastra, ca om si, posibil sa ma insel, inca cetatean roman. Orice evidente (documente) pe care pretindeti ca le-ati avea, nu va dau dreptul sa blamati aceasta tara si oamenii ei, indiferent de rangul lor: ca-s conducatori ai statului roman sau oameni simpli ai acestui popor. Cu respect, va rog sa va potoliti, sa incetati de a ne mai pisalogi/ agresa mereu pe aceeasi „tema”, in acest website. In rest, numai de bine!

   Apreciază

   Barbulescu Gabriel
 4. Uniunea asta a fortelor astea politice de la stânga la dreapta da ceva de mâncare Poporului Roman. Le cheltuie banii munciti de ei si le da Foamea in Gât . Vin plățile taxelor si impozitelor si gata cu Mosu lui Gerila ca campania a trecut si ei au caldurica asigurată cam 4 ani si cateva zile.Au insa de lucru cu meschinariile la televizor pe toate canalele.

  Apreciază

 5. PSD-eii au școala lui Neculaiciuc(tartorul pe care l-au avut la CFR)!

  Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: