Prof. Mihai Dorin: Cum poţi să nu gândeşti   4 comments

mihai dorin

Istoricul Mihai Dorin


Nu discut despre cei care nu gândesc pentru că nu au fost înzestraţi. Nu e problema mea, ci a Creatorului. Nu discut nici despre cei care nu gândesc pentru că nu au fost învăţaţi să o facă. Nu e problema mea, ci a celor care au avut datoria să o facă: părinţi şi dascăli.

Sunt destui care cred că a gândi la problemele comunităţii locale, a ţării ori a lumii în care trăiesc e fie nestimulativ – să o facă cei investiţi, de pildă aleşii locului ori ai neamului -, fie riscant – te pune în contradicţie cu cei care deţin puterea -, fie e pierdere de vreme, întrucât oricum nu poţi înţelege totul, ca într-un experiment de chimie, spre exemplu, problemele fiind atât de obscure, încât nu merită să investeşti gândire pentru a desluşi înţelesuri neinteligibile. E mult mai simplu să reduci totul la o explicaţie universală din specia misterioasă a teoriilor conspiraţiei, gen: lumea e oricum dirijată prin pârghii invizibile de către forţe oculte. Există şi o specie care-şi refuză sistematic exerciţiul gândirii, înlocuindu-l cu privitul la televizor, de unde preiau pe nemestecate informaţii care le satisfac lipsa de gândire, le alimentează prejudecăţile şi le întăresc ideile puţine şi rudimentare, dar ferme. De regulă sunt atât de siguri de ceea ce le-a servit RTV, în doze bine calculate şi cu efect sigur, încât tot universul lor se învârte, asemenea unei muşte atrasă irezistibil de mirosuri otrăvitoare, în jurul unui set de prejudecăţi stupide, ce trec drept certitudini. Pe fond, ei nu caută informaţii care să-i lumineze, ci surogate care să le întărească aşteptările.

Recentul fenomen al protestelor tinerei generaţii împotriva năravurilor fanariote ale guvernanţilor şi pentru trezirea din somnul raţiunii a majorităţii tăcute a funcţionat ca un developator: am constatat pe viu cât de devastatoare poate să fie lipsa gândirii. Ceea ce voi relata este rezultatul unor dialoguri întâmplătoare purtate în aceste zile minunate de exerciţiu civic. Reţin trei cazuri semnificative. Nu inventez nimic.

Cazul nr. 1. Pensionar, fost zidar, om de bun simţ, mă salută de la distanţă, reverenţios. Cândva mi-a zugrăvit casa şi am fost mulţumit. Mi se plânge de protestul tinerilor şi nu ezită să îşi exprime mânios dezacordul faţă de cei din stradă, „care nu ştiu nimic şi nu muncesc”. Din vorbă-n vorbă deduc faptul că judecata lui aspră are un temei de netăgăduit: are un fecior cam puşlama, care trăieşte din pensia lui şi din ce mai adună el ca zugrav, deşi ar fi îndreptăţit să se odihnească. Experienţa lui privată o extinde fără ezitare asupra tineretului, dar mai ales asupra celor din stradă, care musai că trăiesc din banii părinţilor ori sunt plătiţi de cine ştie ce forţe oculte, de vreme ce stau acolo. Încerc să-i explic faptul că eu lucrez cu tinerii şi am păreri total opuse despre ei. Îmi aruncă o privire întrebătoare şi nedumerită, dar fără ură, doar ne cunoaştem de atâta vreme. Îmi reproduce apoi rudimentarele prejudecăţi de la RTV. Îi recomand un exerciţiu elementar: să privească şi spre alte azimuturi. Experienţa mea cu tinerii nu are nici o valoare pedagogică pentru el, întrucât nu-l ajută să-şi depăşească nemulţumirea că ţine acasă un trântor. Din această pricină îi urăşte pe toţi. Dar atunci când îi spun că sursa răului lui nu sunt tinerii protestatari, ci aceia care ne-au furat sistematic şi toxina numită RTV, e vizibil contrariat de diagnostic şi întrerupe voluntar discuţia. Am o remuşcare pedagogică. Pe aceşti oameni cine- i educă? Cine-i îndrumă să discearnă? Cine-i apără de capcanele manipulării, marca RTV sau Antena 3? Din nefericire, ei sunt masa de manevră de când lumea, pentru că se mulţumesc cu puţin şi reduc înţelesul lumii la experienţa lor. Ei au asigurat sistematic votul masiv pentru PSD şi toată pletora populistă. Atâta vreme cât ei sunt majoritari, PSD va fi un partid „mare”.

Cazul nr. 2. Fost dascăl de filosofie într-o universitate ieşeană. Crede cu pasiune în marxism, azi ca şi ieri. Pentru ei istoria este o schemă redundantă, în care unii exploatează pe alţii. Imperialiştii de ieri (vezi Lenin), multinaţionalele de astăzi (vezi Sebi Ghiţă). Reţeta e simplă şi universală. De la marxismul ultraortodox a trecut direct şi previzibil la România Mare. Evanghelia marxistă de ieri s-a prelins natural în cloaca lui Vadim, din care a făcut etalonul mândriei naţionale şi suportul demascării hoţiei. Dar hoţia nu e nici într-un caz acolo unde o identifică astăzi tinerii, ci la partidele istorice. Vadim trăieşte! Vadim i-a anesteziat puţina gândire, şi aşa rudimentară, îndrumând-o să se metamorfozeze în zoi aruncate în capul opozanţilor. Toate judecăţile de valoare şi le ia direct de la RTV: tinerii sunt manipulaţi de transnaţionale, sunt plătiţi să protesteze, drept pentru care ţara e în primejdie de dezmembrare, iar Iohannis este, desigur, un trădător. Nici o diferenţă între acest personaj şi precupeţele de pe caldarâmul de la Cotroceni. Îi vorbesc despre filiaţia „ideilor” vehiculate şi despre asemănarea flagrantă cu sloganele cetei triste adusă de Olguţa Vasilescu la Cotroceni. În replica, aflu că sunt plătit să protestez. Întăresc şi adaug: şi căţelul meu, Rică, protestatarul necuvântător, dar ferm.

Cazul nr. 3. Alt intelectual, pensionar. Naiv, îl invit să mi se alăture în Piaţa Unirii. Ştiindu-l sensibil şi deprins oarecum cu exerciţiul analizei, îl chem să fim împreună pentru a ne bucura de experienţa frumoasă a solidarităţii. Pentru autenticitate, îi transmit live secvenţe din atmosfera superbă din piaţă. În replică, încasez un ocean de adjective de subsol la adresa preşedintelui Iohannis, care e… un nazist urât mirositor. Alte etichete nu pot fi reproduse, din decenţă, autoasumată. Sunt stupefiat. Dacă de la predecesorii nu aveam aşteptări speciale, având în vedere back-ground-ul, de el sunt siderat. Îi urez vizionarea plăcută a RTV-ului. Confirmă adeziunea la ideile indecent împărtăşite de acolo. Îi recomand, ca alternativă, o cură de Digi 24. Refuz categoric: se plictiseşte. Înţeleg imediat: bârfa grosieră marca RTV e spectaculoasă şi seducătoare, în vreme ce normalitatea de la Digi 24 e cam… monotonă. Anestezie plăcută!

Trei cazuri, trei mărci şi un numitor comun: neasumarea exerciţiului gândirii paralizează şi deturnează acţiunea. Din această plămadă s-au iscat cei care ştiu totul, înainte de a se întâmpla. În buzunarul în care ţin substitutul de gândire intră toată gama gesturilor noastre laşe: de la cei care i-au primit pe ruşi ca „eliberatori” şi i-au etichetat pe rezistenţi ca „bandiţi”, până la cei care astăzi le pun tinerilor etichetă de „vânduţi”. Bravos, stimabililor! Prin cei care au avut şi au puterea să spună „Nu” imposturii existăm noi ca naţiune demnă de acest nume, pe când prin voi suntem doar un genunchi îndoit.

(Sursa: site-ul Ziarului de Iaşi)

 

Reclame

4 responses to “Prof. Mihai Dorin: Cum poţi să nu gândeşti

Subscribe to comments with RSS.

 1. SABAT FERICIT, ONORANDU-L PE DUMNEZEU CU PROFUND RESPECT!

  Mereu si mai ales in Ziua Sfanta de Sabat sa deschidem cea mai mare comoara, care este Bibliei,
  prin care ne este transmis mesajul lui Dumnezeu cu dragoste:
  Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
  Tine ziua de odihna, Sabatul/Sambata ca s-o sfintesti, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.
  Sase zile sa lucrezi si sa-ti faci toate treburile.
  Dar ziua a saptea Sabatul/Sambata, este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau.
  Sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici magarul tau, nici vreunul din dobitoacele tale, nici strainul care este in locurile tale, pentru ca si robul, si roaba ta sa se odihneasca intocmai ca tine. Deutronomul 5 – 10, 12,13,14.

  Chiar daca cei care ocupa functii de autoritati romanesti continuu ne provoca torturare, terorizare, umilinta si suferinta, noi romanii torturati si terorizati trebuie sa raspundem raului, terorismului cu compatimire la minti ratagite, cu dragoste in Domnul Iisus. Astfel suntem mai aproape de vesnicie, unde ne vom gasi adevarata liniste si pace! Amin!
  Trebuie sa ne predam cu toata inima lui Dumnezeu, viata noastra sa fie cu totul in mana lui Dumnezeu! Sa iertam in familie si oriunde, cautand intotdeauna unitatea si placere Lui Dumnezeu!
  Trebuie sa traim aceasta viata mereu ca pentru vesnicie, si sa construim in fiecare clipa drumul spre Dumnezeu!
  Adevarat este ca, existenta pe acest pamant este limitata, insa putem trai fiind mereu un indicator spre mantuire pentru cei de mai aproape sau de mai departe de noi, cum au fost si sunt persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti, si au nevoie de moralitate, au nevoie sa descopere Decalogul, pentru a fi morali si sa ajunga sa fie credinciosi Lui Dumnezeu, ca Domnul domnilor, Domnul Iisus!
  Speranta noastra este ca El, Domnul Iisus, este si va fi mereu de partea noastra si va ramane credincios promisiunilor facute. Ne intareste si ne va intari in tot ceea ce avem nevoie, pentru ca prin jertfa Sa ne-a dat mantuirea.
  Doar de la singurul nostru prieten, frate, tata, singurul nostru Dumnezeu adevarat, putem si trebuie sa transmitem generatiilor urmatoare, si in mod special, persoanelor care ocupa functii de autoritati romanesti, credinta ca suntem cei care ducem torta increderii in Domnul Iisus cat mai departe, sadind in oameni dragostea de Dumnezeu. Si asa vom gasi pace in aceasta lume plină de tumult, boala, tortura, umilinta, terorism si suferinta de la cei cu functii inalte, care isi spun politicieni romani!

  O intrebare pentru oricine, si mai ales pentru cei care au ajuns politicieni romani, prin voturile
  primite de la noi, romanii plini de suferinta, primita de la cei care au primit voturile noastre de incredere. Cat de mult cultivi/cultivati spiritul recunostintei, daca constiincios ati uitat sa va
  pozitionati corect fata de lege, fata de noi, moral si legal sa ne intelegeti nevoile, asteptarile si dificultatile?
  Pentru ca acuma, doar noi romanii fara protectie legala din partea autoritatilor romanesti, suntem mereu nemultumiti, vom putea spera sa avem un sentiment de multumire, doar atunci cand vom ajunge acolo, sus in Cer, cu Dumnezeu!
  Critica, ceea ce este bun si obiectiv igienizeaza viata! Ranile facute de un prieten dovedesc credinciosia lui, dar sarutarile unui vrajmas (politician roman in campania electorala), sunt mincinoase. Proverbe 27: 6.

  Iata, cand ma voi duce la copiii lui Israel si ma vor intreba: Care este Numele Lui? Ce le voi raspunde? Dumnezeu a zis lui Moise: Eu sunt Cel ce sunt. Exod 3:13-14. Doar Dumnezeu ar fi putut sa poarte un astfel de nume. Eu nu pot spune despre mine ca sunt cel ce sunt, fiindca nu se confirma de realitate.
  Oare persoanele care ocupa functii politice, juridice si administrative, sunt conform functiilor pe care le ocupa daca in Romania, nu se respecta legile morale, constitutia si conventiile internationale?
  Cu totii avem asteptari in aceasta viata, sa avem si noi romanii viata morala si legala, placuta lui Dumnezeu!
  Pacatul, atat de aproape de fiecare dintre noi, desi nu ne dorim sa pacatuim. O privire atintita (in special a persoanelor care ocupa functii politice) la Domnul Hristos, inseamna doar cuvinte frumoase, fara manie si pacat in viata noastra, (stimate persoane, care ocupati functii de autoritati romanesti, in afara legii).
  Sa nu va iasa din gura nici un cuvant stricat, ci numai ceea ce este folositor pentru zidire, dupa cum este nevoie, ca sa dea har celor care-l aud. Efeseni 4:29.

  Si acuma in 2017, pentru ca viata noastra a romanilor, este mereu in mare pericol si primejdie, din cauza atitudinilor autoritatilor antiumane romanesti, si suntem in situatiile disperate de: S.O.S. God to Save Our Souls, speranta a ramas doar la Dumnezeu sa salveze sufletele noastre. Prin rugaciuni continuu in Duh si Adevar, trebuie sa depasim apelurile internationale si sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne salveze din sclavagismul criminal in care, abuziv si satanic continuu, ne tin falsele autoritati romanesti, prin falsul sistem de invatamant cu documente profesionale false. Nea ramas doar hrana spirituala de fiecare zi, care este cuvantul sfant Biblia, prin care ne vorbeste Dumnezeu, cum sa fim tari, sa insistam continuu, si niciodata sa nu dam inapoi!

  Sa auzim ca persoanele care ocupa functii de autoritati politice, juridice (justitie & politie) si administrative in Romania, ca spun: Vrem sa se respecte legile si Dumnezeu, si sa straluceasca Soarele, Lumina Lui Dumnezeu, peste toti romanii si Romania! Nu putem sa ne abatem de la poruncile Lui Dumnezeu, pentru ca nu putem trai fara Dumnezeu nici o zi, pentru ca fiecare clipa a vietii noastre atarna de mana Lui Dumnezeu si timpul petrecut cu Dumnezeu inseamna Viata si investire pentru eternitate, inseamna binecuvantari in care Dumnezeu ne atinge cu prezenta si puterea Sa Divina!
  Noi nu suntem de pe pamant, noi nu suntem de aici de jos, tara noastra este acolo sus, noi ne ducem dupa Domnul Iisus!

  Domnul domnilor, Domnul Iisus Hristos ne-a adus singura veste buna: Leprosii, (teroristii deavoli legalizati, autoritatile romanesti satanice), vor trece de la teroristi deavoli legalizati, la oameni normali cu respectul pentru LEGE, pentru Dumnezeu, vor fi curatiti si in Romania nu vor mai fi SCLAVI cu documente profesionale FALSE! Sa speram ca si leprosii de la presedintie, guvern, parlament si ministerele romanesti, (in special din politie si justitie, vor lua in consideratie Proverbele 17:15, Cel ce iarta pe vinovat si osandeste pe cel nevinovat, sunt amandoi o scarba inaintea Domnului), sunt curatati de lepra raului si sunt supusi Lui Dumnezeu, respectand legile morale, Decalogul si in Romania sa nu mai fie nici un pagubit sclav cu documente (MARITIME) profesionale criminale satanice romanesti false, pedepsit la moarte prin suferinta. Amin!

  IL rog cu umilinta pe Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa inunde cu intelepciune, dragoste si prosperitate spirituala, in special, persoanele care ocupa functii de autoritati la presedintie si guvern, dupa cum scrie la Matei 5:48: Fiti deci desavarsiti, asa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit! Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca prosperitatea spirituala, este cea mai importanta PROSPERITATE, respectand Legile Morale, Decalogul.

  Iehova, Elohim, Dumnezeu sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca: Casa Domnului nu este o cladire. Casa Domnului suntem noi oamenii, pentru ca Domnul prin Spiritul Lui locuieste in creierele si inimile noastre, daca il primim, si autoritatile romanesti de la presedintie, parlament si guvern, SA-L primesaca cu profund respect, Onorandu-L pe Dumnezeu, respectandu-si juramantul si legile morale! Amin!
  In Romania, obligatoriu, trebuie sa revenim la MONARHIE, Monarhia care a fost lasata de Dumnezeu pe pamant, prin regele Saul.

  Cu profunda plecaciuna, in Domnul Iisus,
  Robul Lui Dumnezeu,
  Mihai Dulgheru!

  Atata timp cat in Romania, nu se respecta nici o lege, Dumnezeu este primul Cel jignit de autoritatile romanesti pagane, satanice si criminale. De aceea, toata viata mea, doar Lui Dumnezeu, voi fi supus si voi lupta pana la moarte, sa se respecte legile si in Romania, pentru ca LEGEA, inseamna Dumnezeu si Lui Dumnezeu, trebuie sa-i aratam mereu respect profund!

  Apreciază

  Mihai Dulgheru
 2. Asa este: ati pus degetul pe rana – cum se zice, domnule profesor!

  Din pacate, Avem astazi o intreaga tipologie de „oameni anesteziati”, sub o forma sau alta. Dar, ca si dumneavoastra, ma gandesc: Ce putem face noi -intelectualii autentici, aflati intr-o minoritate evidenta, pentru a schimba/ transforma acasta compozitie („plamada”) nefasta?, cat mai repede, pentru ca deja suntem foarte inecopti/ intarziati, in toate, ca Tara membra a U.E.! Va felicit pentru acest articol si va asteptam sa va alaturati grupului nostru de rezistebta – daca, inca, nu ati facut-o, pentru ca impreuna sa gandmi/ gasmi si solutiile de iesire din acesta capcana in care se afla Romania!

  Apreciază

  Barbulescu Gabriel
 3. Oare ce minte perversă a născocit sloganul: „Noi muncim, nu gândim!”? În rest „Alte măşti, aceeaşi piesă”!

  Apreciază

 4. Minunat articol.
  Stima si respect, domnule profesor.

  Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: