Parafarea decesului unui partid istoric: PNŢCD exclus din PPE   4 comments

#Ţărănista

N-aş putea spune că sunt un fan al PPE, nici că PPE a „murit” vreodată de grija PNŢCD-ului. Politica e… politică: „arta compromisului”, pragmatism, niscaiva lichelism pe ici-pe acolo… evident că Partidul Popular European, cât e el de european, nu este scutit de toate acestea, că doar e format din tot soiul de oameni politici (dar mai ales din politicieni…). Adeseori, membrii (şi în special preşedinţii) săi au ales sau au fost nevoiţi să joace la două capete, fie ca să împace pe toată lumea, fie ca să iasă „cum trebuie” jocurile făcute de „cine trebuie” – de unde şi criticile şi disputele aferente.

N-ar fi de mirare, deci, ca în culisele PPE să se nască o „monstruoasă coaliţie” împotriva PNŢCD, aşa cum insinuează preşedintele juridic al acestuia, Aurelian Pavelescu inflamându-se pe Facebook   în privinţa execuţiei „de tip bolşevic a singurului partid creştin-democrat din România: PNŢCD!”

Însă, dincolo de toate acestea, lucrurile sunt mult mai banale şi mai pragmatice: Partidul Popular European are un Statut şi regulamente, pe baza cărora funcţionează. Iar PNŢCD-ul condus de Pavelescu se încadrează perfect în condiţiile de excludere, aşa cum sunt prevăzute acestea la Art. 9 din Statutul PPE:

Dacă un Partid Membru nu mai este o forţă politică viabilă în ţara sa şi, în particular, dacă nu a fost reprezentat în parlamentele regionale sau naţionale sau europene timp de două legislaturi parlamentare consecutive, preşedinţia PPE poate recomanda Adunării Generale suspendarea sau excluderea sa„.

PPE a invocat ca motive ale excluderii PNŢCD:

 1. neplata cotizaţiei de membru la zi;
 2. absenţa PNŢCD din parlament din anul 2000 până în prezent;
 3. alianţa PNŢCD cu „Alianţa Noastră România” a lui Marian Munteanu (motiv absent din înştiinţarea oficială, dar invocat în timpul votului, conform declaraţiilor lui Pavelescu de pe Facebook).

Pavelescu a invocat, în apărare, următoarele aspecte:

 1. PNŢCD e cu cotizaţia la zi, ba chiar a plătit în avans pe anul în curs;
 2. „PNŢCD a intrat în Parlament în 2012”;
 3. alianţa cu ANR „nu a fost o alianţă”.

Recunosc că în privinţa punctului 1 nu mă pot pronunţa cu siguranţă, dar Pavelescu ar fi putut păstra ceva bani din vânzarea sediului istoric al PNŢCD din Str. Clemenceau  şi probabil că a plătit cotizaţia la PPE, chiar în avans.

Cât priveşte alianţa cu formaţiunea lui Marian Munteanu, Aurelian Pavelescu din nou are dreptate: PNŢCD nu a încheiat vreodată o alianţă cu ANR. Între cele două partide a existat un protocol în baza căruia câţiva ţărănişti au candidat la parlamentarele din 2016 pe listele Alianţei Noastre România, după cum anunţase Pavelescu pe contul său de Facebook în 15 august 2016. De altfel, „PNŢCD-ul oficial” are o vocaţie de a-şi trimite membrii să participe la diverse scrutine pe listele altor partide – însuşi Pavelescu, preşedintele său actual, candidând pe listele PNL în 2008, după ce preşedintele de atunci, Marian Miluţ, retrăsese din alegeri partidul (înscris la BEC în scopul alegerilor de către Radu Sârbu, preşedintele „neoficial” – vezi aici o cronologie).

De altfel, Pavelescu mai are şi o altă vocaţie: aceea a alianţelor nefericite, sortite eşecului (vezi aici) – eşec pe care probabil de data asta l-a simţit (?).

Am lăsat punctul doi, referitor la prezenţa (pardon, absenţa PNŢCD din parlament) la urmă, pentru că situaţia este deosebit de interesantă, iar preşedintele juridic al PNŢCD nu mai are dreptate în totalitate.

Dincolo de faptul că PNŢCD nu a obţinut nici un mandat de parlamentar la ultimele alegeri pentru Parlamentul European (2014), şi nu a participat la alegerile pentru Parlamentul României (2016) – condiţii, se pare, suficiente pentru excluderea sa din PPE -, faptul că „PNŢCD  a intrat în Parlament în 2012” este irelevant din punctul de vedere al reprezentării partidului în organul legislativ.

Cu alte cuvinte, PNŢCD a trimis în Parlamentul României un deputat şi un senator, dar aceştia nu au reprezentat partidul, aşa cum cere Statutul PPE, pentru simplul motiv că unul dintre ei, senatorul Valeriu Todiraşcu – venit în PNŢCD de la Noua Republică –  a „debarcat” din PNŢCD imediat după alegeri, devenind independent, afiliat la PNL , iar celălalt, deputatul Ioan Mihăilă, venit din PDL, a trecut după 2 ani, în martie 2014, la UNPR – deci nu şi-a dus mandatul la capăt.

Aşadar, PNŢCD a intrat în parlament, dar n-a rămas nici o secundă în Senat, iar la Cameră a fost prezent doar o jumătate de mandat.

Pe de altă parte, pe lângă motivele invocate oficial pentru excluderea PNŢCD din PPE, vorbeşte în favoarea acestei excluderi toată activitatea PNŢCD-ului din 2008 încoace, de când în partid au izbucnit conflictele, iar puterea a fost acaparată de o conducere nelegitimă (oricâte hotărâri judecătoreşti ar avea în favoarea sa).

Statutul PPE, aşa cum am arătat mai sus, stipulează faptul că un partid poate fi exclus „dacă nu mai este o forţă politică viabilă în ţara sa„. Or, cu  alianţe neduse niciodată până la capăt, cu o politică schimbătoare după cum bate vântul (azi suntem monarhişti şi boicotăm alegerile prezidenţiale, mâine o susţinem pe Udrea,poimâine îl somăm pe rege să dea comunicate către ţară, pentru reinstaurarea monarhiei), başca declaraţii dezastruoase sau mincinoase şi promisiuni neţinute nu ai cum să mai fii o forţă politică viabilă.

Iar asta s-a văzut, fireşte, în rezultatele politice ale PNŢCD-ului din ultimii ani, partidul înregistrând scăderi dramatice constante în opţiunile  de vot ale populaţiei. Iată, de pildă, cum stă situaţia în cazul ultimelor 4 alegeri locale:

An alegeri locale PRIMARI Consilieri LOCALI Consilieri

JUDEŢENI

Procent VOTURI Scădere procentuală a voturilor faţă de scrutinul precedent Scădere procentuală a voturilor faţă de scrutinul din 2004
2004 35 674 6 1,58%
2008 11 326 2 0,96% 39,25% 39,25%
2012 3 142 0 0,41% 57,29% 74,06%
2016 3 137 0 0,37% 9,75% 76,58%

Această excludere a PNŢCD din PPE (conform statutului) era, aşadar, previzibilă. Nu te poţi menţine într-o astfel de structură la nesfârşit doar în baza unui trecut glorios, în baza unor fapte de demult ale altora, în baza unei istorii respectabile şi respectate a partidului „tău” istoric.

Iar apropo de această istorie, afirmă preşedintele PNŢCD oficial pe Facebook: „am acces în PPE din 1987, în ilegalitate”. Las naraţiunea la persoana I deoparte ca pe o scăpare şi fac următoarea observaţie: în 1987, PNŢ a aderat, prin cererea lui Corneliu Coposu către Jean-Marie Daillet, la Internaţionala Creştin Democrată (azi Internaţionala Centrist Democrată), nicidecum la Partidul Popular European, al cărui membru PNŢCD a devenit abia în 1996. Spre lămurire: PPE este doar aripa europeană a ICD, iar apartenenţa la aceasta din urmă nu implică în mod necesar apartenenţa la PPE – aşa cum, de altfel, reiese şi din cuvintele Secretarului General al PPE, Isturiz Lopez, care, în şedinţa în care a fost exclus PNŢCD, a insistat ca, indiferent de votul asupra excluderii din PPE, PNŢCD să rămână în ICD.

4 responses to “Parafarea decesului unui partid istoric: PNŢCD exclus din PPE

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sunt greco-catolica, invatatura putina teologica, dar de folos.Lecca-Dolj.Pe adevarul, interior, matrici, personale!…Pe Lemeny-arad, Via Carolina, il aveam, pe Jir, pe Cimitir, turist, local, cazati, in case private, de cetateni, .Chiriasii, estivali.Se duceau in Balci, de 8 septembrie, luau vase de teracota de Hurezi, de flori, ciocanele de tuica, si alte vase traditionale, luau pamant, de la rau, si parau, pe farfurioare, plante romanesti de smalt inflorat de lut, le puneau pe plimba verde a salii, ploua , le udau, drena circuitul aerului, 2-3 ani, scapau de pamantul cu daunatori, il reinoiiau.Nu plante straine.Nu nisip strain, de sac!..Luai planta cu burta ei de pamant, toata, din vas, sapai groapa, ploua noaptea, le udai, se desfacea trandafirul pitic, venea unul, cu raba Roman, turna pamant, de cimenturi, peste ele.Plantele!..Istoric!…Sic, gloria, transit mundi, segmentari, mecanice, matematice!..Ne vrem suburbie a orasului, doi, Valcea, Dragasani!..

  Apreciază

  Stella Doris
 2. Pingback: Despre excluderea PNŢCD din PPE | Alexandru HERLEA

 3. SABAT FERICIT, ONORANDU-L CU PROFUND RESPECT PE DUMNEZEU!

  Strigam de bucurie catre Domnul, toti locuitorii pamantului! Slujim Domnului cu bucurie, venm inaintea Lui cu strigate de veselie! Sa stiti ca Domnul este Dumnezeu. El este Acela Care ne-a intocmit si ai Lui suntem. Suntem poporul Lui si turma pasunii Lui! Psalmii 100, 1-3!
  Drumul vietii noastre este foarte frumos, atunci cand Il acceptam pe Dumnezeu alaturi de noi, adica sa calatorim cu El in minte si in inima. Amin! Stim sa caracterizam, sa generalizam, sa aratam cu mana spre rau, dar nu incercam sa gasim cauza si sa ajutam, mai ales cand este vorba de respectat LEGE! LEGEA, care in Romania, lipseste pentru ca nu se respecta nici acuma in 2017! Sa ne ajute Dumnezeu ca incepand de astazi sa fim oamenii Lui Dumnezeu, oameni ai binelui. Amin!
  Intelepciunea in orice domeniu al vietii ne aduce succesul pe care il dorim cu totii, cu conditia sa nu actionam din impulsuri, pentru ca consecintele urmeaza pe masura. Incepand cu ziua de astazi, cu totii, si in special, persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti, sa Ii cerem lui Dumnezeu posibilitatea de a actiona cu discernamant si fara greseli!

  In Romania prin persoanele care au ocupat si ocupa functii de autoritati romanesti, in permanenta a functionat si functioneaza PACATUL satanic, atarnat de LEGEA DIVINA, ignorata de persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti! Persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti, sa inteleaga ca trebuie sa IL accepte pe Dumnezeu in vietele lor, si sa invete, ce este permis si ce nu este permis. Ce trebuie sa facem si ce nu este indicat sa adoptam in viata noastra? Pacatul sau vesniciea? Alegerea ne apartine, si desi avem tendinta fireasca de a alege raul, incepand de astazi, alegerea sa fie cea buna, placuta Lui Dumnezeu, si sa pastram doar binele in fiinta noastra! Amin!
  Persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti, sa dea dovada de intelepciune, si sa spuna: Iarta-ne, Doamne, Tata, Iehova Dumnezeu, pentru tot raul pe care l-am facut in mod constient, romanilor si Romanie! Trimite-ne sa facem numai Voia Ta Divina, si vom fi la fel ca Moise, vom raspunde copiilor romani astfel: Cel ce se numeste: ”Eu sunt”, m-a, ne-a trimis la voi! Vom face voia Ta Doamne, sa fie si in Romania, respect pentru lege, invatamant moral, legal cu invatatori morali, dupa modelul Invatatorului Suprem, Domnul Iisus Hristos! Amin!
  Doamne Dumnezeule, a venit vremea sa ne intoarcem cu fata catre Tine, catre tara Romaneasca, distrusa de noi, ratacitele autoritati romanesti satanice! Cu Tine, Doamne, Dumnezeule inainte, care Vei Fi Turnul nostru de control, vom face totul pentru OM, pentru identitate, suveranitate, pentru unitate nationala, totul pentru natiunea romana, de noi satanicele autoritati romanesti hartuita, dezbinata, distrusa si condamnata la moarte prin suferinta cu documente profesionale satanice romanesti false!

  Sa ne ajute Dumnezeu ca incepand de astazi, autoritatile romanesti sa accepte sa fie luminate DIVIN, sa gaseasca cauzele foarte grave care sunt in Romania si sa fim si noi romanii, oameni ai binelui, protejati de LEGE! Legea care lipseste total in Romania/Estul salbatic! Fiecare alegere din viata inseamna succes sau esec. Si daca se intampla o data sa gresim, in urmatoarea ocazie vom alege in functie de ceea ce a fost succes sau esec in trecut. Adevarul insa este ca in fiecare alegere pe care o facem, sa acceptam sa fie alegerea Lui Dumnezeu, pentru ca doar Dumnezeu trebuie sa conteze si prin EL, putem avea Lumina de care avem nevoie! Amin!

  Tot ce avem si tot ce suntem apartine lui Dumnezeu! Sa avem ganduri inaltatoare, pe care sa le punem in practica fiecare, mai ales, persoanele …. care ocupa functii de autoritati romanesti! Sa ne schimbam astazi viziunea si sa ii multumim lui Dumnezeu pentru binecuvantarea Sa, intelegand ca noi suntem doar administratori aici, pe paman, iar tinta noastra este Cerul, Vesnicia care este pentru fiecare dintre noi. Sa ii incurajam pe semenii nostri, si in special pe persoanele care ocupa functii de autoritati romanesti, sa accepte Cerul, iubind caracterul Lui Dumnezeu, care este DECALOGUL! Amin!

  -Noi romanii, oamenii de rand, victime continuu din 1944, si in special din 1990-2017, sa auzim ca si in Romania, au aparut autoritati morale si au auzit de drepturile omului a ONU si de salarii conform conventiilor internationale si urmeaza sa le aplice si respecte si in Romania! Amin!

  Domnul domnilor, Domnul Iisus Hristos ne-a adus singura veste buna: Leprosii, (teroristii deavoli legalizati, autoritatile romanesti satanice), in ei v-a invia LUMINA DIVINA, cum a inviat Domnul Iisus din morti, si vor trece de la teroristi deavoli legalizati, la oameni normali cu respectul pentru LEGE, pentru Dumnezeu, vor fi curatiti si in Romania nu vor mai fi SCLAVI cu documente profesionale FALSE! Sa speram ca si leprosii de la presedintie, guvern, parlament si ministerele romanesti, (in special din politie si justitie, vor lua in consideratie Proverbele 17:15, Cel ce iarta pe vinovat si osandeste pe cel nevinovat, sunt amandoi o scarba inaintea Domnului), sunt curatati de lepra raului si sunt supusi Lui Dumnezeu, respectand legile morale, Decalogul si in Romania sa nu mai fie nici un pagubit sclav cu documente (MARITIME) profesionale criminale satanice romanesti false, pedepsit la moarte prin suferinta. Amin!

  IL rog cu umilinta pe Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa inunde cu intelepciune, dragoste si prosperitate spirituala, in special, persoanele care ocupa functii de autoritati la presedintie si guvern, dupa cum scrie la Matei 5:48: Fiti deci desavarsiti, asa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit! Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca prosperitatea spirituala, este cea mai importanta PROSPERITATE, respectand Legile Morale, Decalogul.

  Iehova, Elohim, Dumnezeu sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca: Casa Domnului nu este o cladire. Casa Domnului suntem noi oamenii, pentru ca Domnul prin Spiritul Lui locuieste in creierele si inimile noastre, daca il primim, si autoritatile romanesti de la presedintie, parlament si guvern, SA-L primesaca cu profund respect, Onorandu-L pe Dumnezeu, respectandu-si juramantul si legile morale! Amin!
  In Romania, obligatoriu, trebuie sa revenim la MONARHIE, Monarhia care a fost lasata de Dumnezeu pe pamant, prin regele Saul.

  Cu profunda plecaciuna, in Domnul Iisus,
  Robul Lui Dumnezeu,
  Mihai Dulgheru!

  Atata timp cat in Romania, nu se respecta nici o lege, Dumnezeu este primul Cel jignit de autoritatile romanesti pagane, satanice si criminale. De aceea, toata viata mea, doar Lui Dumnezeu, voi fi supus si voi lupta pana la moarte, sa se respecte legile si in Romania, pentru ca LEGEA, inseamna Dumnezeu si Lui Dumnezeu, trebuie sa-i aratam mereu respect profund!

  Apreciază

  Mihai Dulgheru
 4. Se intoarce Seniorul in mormant !
  Comunistii au facut apel la toate metodele imaginabile ori inimaginabile pentru a strivi PNT. Au reusit numai partial si acest lucru s-a vazut chiar in primele zile ale Revolutiei din Decembrie 1989 atunci canf PNT a fost readus pe scena politica de Corneliu Coposu si Ion Diaconescu.
  In Opozitie – mai tot timpul ! – ori la Putere PNTCD a reprezentat mereu o speranta pentru foarte multi romani. Disparitia lui Corneliu Coposu a reprezentat pentru multi arivisti oportunitatea de a veni in randurile din fata. Au reusit si au acaparat functii, titluri si putere ! Asa a inceput erodarea din interior a imaginii Partidului. Incet-incet dar sigur s-a ajuns la situatia de azi ! Daca acesta este ‘sfarsitul” nu putem vorbi deocamdata in termeni clari dar perspectivele sunt sumbre !
  Se intorc in morminte „Parintii Fondatori” ai National taranistilor…
  Mare pacat s-a savarsit !

  Apreciază

  Stefan Caliga

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Grigore Moisil

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: