Declaraţia şi spiritul de la Snagov: consens, solidaritate, strategie pentru România   Leave a comment

În urmă cu 23 de ani, întreaga clasă politică românească, de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, de la Putere şi din Opoziţie, s-a reunit într-un consens naţional, stabilind priorităţile strategice pentru România: aderarea la Uniunea Europeană, asumarea principiilor democratice, adoptarea unei strategii în slujba interesului naţional de aderare la structurile europene în orizontul anilor 2000.

Declaraţia de la Snagov, din 21 iunie 1995 (pe care v-o prezint mai jos), exprimă acordul tuturor forţelor politice româneşti în privinţa strategiei aderării României la UE şi reprezintă încununarea unor eforturi de câteva luni de zile – vreme în care Comisia de Fundamentare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Economică a lucrat la foc continuu, cu specialişti din toate domeniile, iar întreaga clasă politică şi societatea civilă s-au intersectat pe drumul comun al interesului naţional, lăsând deoparte interesele mărunte, personale sau de partid.

Declaraţia de la Snagov a fost un pas crucial pe calea europeană. În vara lui 1995, Corneliu Coposu a stat la masă cu Ion Iliescu, Opoziţia şi-a dat mâna cu Puterea, în interesul vital al Ţării. În vara lui 1995, spiritul de solidaritate naţională pentru România a învins.

Nu am ştiinţă de un astfel de moment, înainte sau după 21 iunie 1995. Sunt însă convinsă că acest moment trebuie repetat cât se poate de curând, înainte de a fi prea târziu pentru Ţară. Politicienii noştri trebuie să se dezmeticească, să se scuture de meschinării, să-şi dea mâna pentru România Mare, în acest an al Centenarului, să se angajeze într-o strategie de ţară, pe termen mediu şi lung, dincolo de orice maşinaţiuni interesate, dincolo de orice orgolii şi adversităţi.

Evident, realistă fiind, îmi dau seama că şansele pentru o astfel de solidaritate, de conştiinţă şi luciditate politică, pentru acţiuni în interesul naţional real sunt actualmente infime – spre zero, de fapt. Pe de altă parte, însă, dacă politicienii noştri – şi în particular cei de la Putere – nu realizează cât mai curând necesitatea unui asemenea moment astral, vom cădea cu toţii din „trenul european” şi vom rămâne invalizi ca popor, ca ţară, la marginea istoriei, la marginea Europei, într-un fel de limbo din care nimeni nu ne va mai scoate, multă vreme de azi înainte.

Spiritul de la Snagov” trebuie, aşadar, să reînvie în noi toţi. Iar dacă politicienii vor rămâne surzi şi orbi la această necesitate, este de datoria noastră, a tuturor, să fim noi schimbarea pe care o vrem în lume, în Ţara noastră care moare sub cizma nepăsării, incompetenţei, prostiei şi corupţiei!

#Împreună #acţionăm, #reuşim, #uniţischimbăm #România

DECLARAŢIA DE LA SNAGOV*

Întruniţi astăzi, 21 iunie 1995, la Snagov, semnatarii prezentei Declaraţii constată că „Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană” elaborată de Comisia special constituită în acest scop, din reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, ai Guvernului, ai cercurilor academice, ai societăţii civile exprimă orientarea fermă a României de a-şi axa dezvoltarea pe promovarea atributelor unei societăţi democratice – statul de drept, pluralismul politic, separarea puterilor, alegeri libere, respectarea drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, crearea unei economii de piaţă eficiente şi durabile, compatibile cu principiile, normele, mecanismele, instituţiile şi politicile Uniunii Europene**.

Obiectivul strategic naţional al aderării României la Uniunea Europeană constituie un punct nodal al solidarităţilor şi convergenţelor forţelor politice şi sociale ale ţării, reprezentând o şansă istorică de a promova idealurile şi interesele fundamentale ale poporului român, identitatea şi tradiţiile sale, într-o largă deschidere internaţională, posibilitatea ca prin eforturi proprii, susţinute de o amplă cooperare, să poată fi atenuate şi eliminate în timp decalajele faţă de ţările avansate, să se realizeze modernizarea României, în pas cu exigenţele tranziţiei la societatea informatică şi crearea, pe această bază, a condiţiilor pentru ridicarea nivelului de trai şi a calităţii vieţii tuturor cetăţenilor României.

Semnatarii susţin concluzia Comisiei conform căreia, prin eforturi perseverente, există premise ca la orizontul anului 2000, alături de alte ţări asociate, România să dispună de capacitatea de a îndeplini condiţiile esenţiale de aderare.

Semnatarii Declaraţiei apreciază spiritul în care a avut loc elaborarea strategiei şi a lucrărilor de fundamentare a acesteia, confruntarea pe deplin liberă de opinii, într-un climat de dezbateri constructive, de înaltă rigoare ştiinţifică, ceea ce a permis ca prin dialog să fie cultivată convingerea că renaşterea României, redresarea ei generală se decid acum.

Acest spirit se cere a fi promovat în continuare, în vederea instaurării unui climat de realism politic, de solidaritate activă, care să orienteze confruntarea de opinii în sens constructiv, în slujba interesului naţional, a destinului României în lumea contemporană.

[Semnături – ss indescifrabil]

Preşedintele României, Ion Iliescu; Prim-ministru Nicolae Văcăroiu, Preşedintele Senatului, Oliviu Gherman; Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase; Partidul Democraţiei Sociale din România – Oliviu Gherman, Adrian Năstase; Partidul Democrat (FSN) – Petre Roman; Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat – Gabriel Ţepelea; Partidul Unităţii Naţionale Române – Gheorghe Funar; Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – Bela Marko; Partidul România Mare – Corneliu Vadim Tudor; Partidul Alianţei Civice – Nicolae Manolescu; Partidul Social Democrat Român – Sergiu Cunescu; Partidul Liberal ’93 – Horia Rusu; Partidul Democrat Agrar din România – Victor Surdu; Partidul Naţional Liberal-Convenţia Democratică – Nicolae Cerveni; Partidul Ecologist Român – Otto Weber;  Preşedintele Comisiei pentru Elaborarea Strategiei Naţionale de Pregătire a Aderării României la Uniunea Europeană, Tudorel Postolache.

   

_________________

* Sursă: Din lucrările Comisiei de la Snagovmartie-iunie 1995, Comisia de Fundamentare a Strategiei Naţionale de Dezvoltare Economică (coord. doc. Valeriu Ioan-Franc), Centrul de Informare şi Documentare Economică, Bucureşti, 2000 (pp. 67-68)

** Sublinierile în aldine îmi aparţin.


 

 

Reclame

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

PNȚ Maniu-Mihalache

Trecut pentru viitor

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: