29 ianuarie 1990: restituiri şi nerestituiri   Leave a comment

Înregistrări cu Seniorul Coposu – „dispărute” în ianuarie ’90, reapărute brusc, după 28 de ani. Alte înregistrări rămân pe veci pierdute…

La 18 mai anul acesta, jurnalistul Alexandru Căutiş a publicat pe canalul său YouTube o înregistrare inedită, de 11 minute (dezvăluită în exclusivitate pe Tracknews.ro şi „dispărută” din arhiva Televiziunii Române), din mult-controversata zi de 29 ianuarie 1990 – data primei mineriade menite să înăbuşe orice opoziţie la FSN şi la acţiunile nedemocratice ale acestuia.

Filmul înfăţişează atât manifestările de ură ale demonstranţilor anti-PNŢCD (instigaţi de propaganda fesenistă), cât şi imagini din interiorul sediului PNŢCD, cu domnul Coposu şi alţi reprezentanţi ai principalului partid de opoziţie, şi se încheie cu plecarea Seniorului într-un vehicul pus la dispoziţie de armată. Este momentul aşa-zisei „salvări” cu tancheta, prin „bunăvoinţa” fostului sexy-premier Roman. De fapt, aşa cum se vede din înregistrare, Corneliu Coposu nu intenţiona să plece din sediul PNŢCD (şi n-a dat nici o clipă de înţeles, sub nici o formă, că ar vrea sau ar trebui să fie în vreun fel „salvat”). Motivul care l-a determinat în cele din urmă să plece a fost dreptul la replică (faţă de acuzaţiile aduse de fesenişti PNŢ-ului) pe care avea să-l înregistreze la Televiziunea Română „Liberă”, în cadrul unui interviu-dezbatere care n-a fost difuzat niciodată…


Trebuie să subliniez că filmul de mai sus este de fapt un scurt montaj, rezultat dintr-un un alt montaj, mai amplu (ce a fost publicat integral de Căutiş pe acelaşi canal ieri, 22 mai 2018). Jurnalistul a decis să facă publică această înregistrare cu prilejul anunţatei dezvăluiri a testamentului lui Corneliu Coposu (care a avut loc între timp, la 20 mai a.c.) şi a anunţat că va pune filmul la dispoziţia Fundaţiei Corneliu Coposu, Asociaţiei 21 Decembrie şi Parchetului, în vederea unei mai bune investigaţii în dosarul Mineriada.

Ce a urmat după încheierea filmării de mai sus? Am să dau citire mai jos amintirilor unui martor ocular la acele evenimente, domnul Liviu Petrina, secretar general al PNŢCD în acel moment, care acum doi ani a publicat o carte de memorii – Martor şi participant la câteva dintre Lucrările Politice ale lui Corneliu Coposu –,  din care aflăm următoarele:

,,Salvare”  cu tancheta

 Aşa s-a ajuns la celebra mistificare a lui Petre Roman+Televiziune, care au insinuat că a avut loc o „salvare cu tancheta”. Am plecat spre Televiziune într-o tanchetă chemată de Primul Ministru, şase persoane:  Seniorul, eu, liderul Tineretului, Ion Rădoi, Mihaela Ioan, vicepreşedinte la Tineret, secretarul personal, respectiv asistentul  Preşedintelui, Domnii  Ionuţ Gherasim  şi  Marius Luputiu.

Se ştie că mai-marii Televiziunii, în frunte cu Aurel Dragoş Munteanu şi în conivenţă cu Iliescu-Roman au amânat mereu intrarea noastră în emisiune, apoi ne-au spus să înregistrăm ce dorim să transmitem, că vor da mai târziu înregistrarea declaraţiilor noastre. Noi am organizat un fel de interviu-dezbatere, am formulat întrebări care să dea răspunsuri la calomniile cu care era atacat PNŢCD. Eu puneam întrebările, iar Corneliu Coposu răspundea. A ieşit o dezbatere clară, lămuritoare pentru orice om de bună-credinţă, dar niciodată nu au transmis-o pe post. La 6 Octombrie 2015 am cerut oficial, Domnul Ion Varlam şi cu mine, din partea Comitetului de Conducere Interimară a PNŢCD, în calitatea de producător al acelui interviu, să ni se restituie documentul, spunând că, spre a dovedi că România a ieşit din perioada comunistă, a mineriadelor, ar fi onorant pentru TVR să transmită interviul în preajma comemorării a 20 de ani de la plecarea Seniorului, în Noiembrie 2015, ca să-l omagieze măcar acum pe marele om de stat. În răspunsul TVR din 28.10.2015 se susţine că „Interviul-dezbatere la care faceţi referinţă nu există în Arhiva TVR, conform reprezentanţilor Serviciului Arhiva Media şi Documentare.” Am revenit imediat şi  am cerut să se continue cercetările, inclusiv căutând la alte servicii, la Institutul Revoluţiei Române din Decembrie, eventual la SRI…

Trebuie sa menţionăm întoarcerea dramatică de la Televiziune  spre Sediul PNŢCD, via Statul Major al Armatei[1].


 Întrerup aici, dragi cititori, citatul din cartea domnului Petrina pentru a vă aduce aminte că am publicat pe acest blog Apelul către Televiziunea Română pentru restituirea şi difuzarea interviului Seniorului Coposu din 29 ianuarie 1990, apel iniţiat de domnii Petrina şi Varlam, precum şi răspunsul TVR la acest apel. Trebuie să vă aduc la cunoştinţă că (în mod cu totul nesurprinzător), după revenirea dlui Petrina cu o altă adresă către TVR, de continuare a cercetărilor pentru identificarea şi restituirea casetei, lucrurile au rămas aşa cum au fost dintotdeauna: nerezolvate. TVR nu a mai catadicsit de data asta să dea vreun răspuns formal.

De asemenea, vă adresez din nou rugămintea ca, în caz că aveţi ştiinţă de oarece indicii sau informaţii pe această temă, să nu ezitaţi să mi le aduceţi la cunoştinţă într-un comentariu în subsolul acestui articol sau sub orice formă găsiţi de cuviinţă (date de contact aici). Cine ştie, poate vom reuşi cumva să dăm de urma înregistrării… Şi, evident, dacă aţi fost martori la acele evenimente, vă invit să vă depănaţi aici amintirile. Dacă se adună suficient de multe, le voi dedica un articol separat. 🙂


Să revenim acum la ianuarie ’90:

Foarte interesant este şi episodul care a urmat după plecarea de la TVR în seara zilei de 29 ianuarie 1990, de care puţină lume are ştiinţă şi pe care îl redau mai jos, citând din aceeaşi carte a domnului Petrina:

Acţiunea Militaru contra Coposu

 În seara de 29 Ianuarie 1990, de la Televiziune, Delegaţia PNŢCD a fost dusă cu forţa la Statul Major al Ministerului Apărării din Drumul Taberei. Preşedintele PNŢCD a fost forţat să meargă singur la o „întâlnire” – pe care nu o dorea – cu ministrul-trădător Militaru. Eu am fost bruscat de ofiţerii lui Militaru.

Curând după ce am plecat de la Televiziune, am constatat cu voce tare că tancheta în care eram nu mergea spre Centrul Bucureştiului, pe Bulevard, ci în altă direcţie. Cel  de la cârmă ne-a spus că el execută un ordin şi ne duce unde i s-a spus. Am sosit în curtea Statului Major. Tancheta a oprit mai departe de Intrarea Principală, în spatele clădirii. La deschiderea uşii, am văzut că ne aşteptau doi ofiţeri superiori. Unul din ei a spus că Domnul Coposu este invitat la Domnul ministru Militaru. Eu am întrebat imediat: „Aţi cerut dumneavoastră, Domnule Preşedinte, să fiţi primit de Domnul Militaru?” Coposu a răspuns: „Nu.” Le-am spus celor doi să închidă uşa şi  să ne lase să fim duşi la sediul PNŢCD. Ofiţerii au insistat pe lângă Coposu, spuneau că au primit ordin să-l conducă la ministrul Militaru. Când a coborât Preşedintele din tanchetă, am ieşit şi eu şi am plecat împreună spre intrarea în Statul Major. Ofiţerii mi-au spus că numai Domnul Coposu este chemat la Ministru. Eu am protestat, spunând că Preşedintele Partidului trebuie să fie însoţit de Secretarul său General. Am mers până la lift, unde cei doi ofiţeri, împreună cu cel care era la poartă, m-au blocat-împins înapoi, ameninţându-mă că mă vor opri manu militari. Am fost nevoit să-l las pe Preşedinte să meargă singur. A revenit după circa 30-40 de minute. Nu ne-a spus nimic despre întâlnirea cu Militaru. Nici eu nu l-am întrebat atunci, iar mai târziu mi-a ieşit o vreme din minte acest episod, fiind foarte ocupat cu lucrările Parlamentului etc.

Avem acum indicii clare că Preşedintele PNŢCD a fost dus la Ministrul Militaru pentru a fi timorat şi ameninţat. Domnul Ion-Andrei Gherasim, fostul Şef de Cabinet al lui Coposu, a făcut bune relatări despre evenimentele din 28 şi 29 ianuarie 1990 . Într-un articol publicat în 1997 nu menţionează episodul Militaru, dar în altul relativ recent (2014), dă detalii interesante, afirmând că, după întâlnirea cu Militaru, Preşedintele Coposu i-a spus: „Interesul ruşilor ca lucrurile să degenereze în România şi să fie haos este important”. Apoi adaugă: „Pe loc nu am realizat ce legătură aveau ruşii cu MApN, dar, peste câţiva ani, când s-a dovedit apartenenţa lui Militaru la KGB, mi-am amintit cele spuse de Preşedintele Coposu.” Dintr-o discuţie pe care am avut-o recent cu Domnul I. A. Gherasim, mi s-a întărit convingerea că Militaru (eu cred că pus de Iliescu) a urmărit să-l descurajeze şi  să-l timoreze pe Corneliu Coposu, au încercat să-şi promoveze proiectul lor nenorocit de blocare a României într-un  orizont gen Belarus. Am plecat de la Statul Major. Corneliu Coposu a rămas acasă, asemenea cei doi din echipa sa, iar eu şi  liderii de la Tineret ne-am întors la Sediul PNŢCD, spre a sublinia că noi nu am acceptat să plecăm din Sediul Partidului şi  pentru a vedea ce probleme  sunt de rezolvat urgent.

Prim-Vicepreşedintele Ion Puiu  a rămas în  Sediul PNŢCD cât am fost noi la Televiziune. Era preocupat să respingă  şi  prin aceasta intruziunea fesenistă Roman-Cazimir Ionescu   şi, neprimind obiectivul plecării noastre, a criticat fin deplasarea cu tancheta[2].

Televiziunea Română „Liberă” a fost foarte cuminte în ziua de 29 ianuarie 1990, transmiţând discursuri ale lui Iliescu şi Roman, precum şi o mulţime de materiale pro-FSN, telegrame ale organizaţiilor FSN din ţară, în care se cere ca „trădătorii” Coposu şi Câmpeanu să plece din ţară şi se condamnă demonstraţia anti-FSN de pe 28 ianuarie; momentul „salvării” lui Corneliu Coposu prin „generozitatea” lui Roman este difuzat sumar şi tendenţios de două ori la ştirile serii (orele 19:00 şi 20:00). Mai multe amănunte despre relatările presei din zilele de 28-29 ianuarie 1990 puteţi găsi pe site-ul Procesul Comunismului, în fondul Livia Dandara (Jurnal).

Din jurnalul doamnei Livia Dandara aflăm lucruri interesante şi despre transmisiile postului de radio Europa Liberă din zilele de 28-29 ianuarie 1990:

În 28 ianuarie la 9:30, EL transmite un miting din 26 ian, la 17:30 „nu pare conectată în direct la demonstraţia din Pţa Victoriei„, la ora 19:00 retransmite programul din ziua anterioară.

Abia a doua zi, pe 29 ianuarie, dimineaţa devreme, Europa Liberă relatează câte ceva despre manifestaţia anti-FSN din 28, iar seara târziu difuzează informaţii extrem de sumare despre demonstraţia FSN şi atacarea sediilor PNŢCD şi PNL, după care „nu mai are materiale noi, retransmite materiale de acum două săptămîni„.

Nu ştiu dacă la Europa Liberă a existat, într-adevăr, o „cenzură pro-FSN”, aşa cum sugerează site-ul Ziarişti Online (aici). Nu sunt nici adepta vreunei teorii a conspiraţiei. Însă toată această cvasi-tăcere a celebrului post de radio în 28-29 ianuarie 1990 mi se pare cumva în neregulă. Ceva nu se leagă şi parcă această tăcere „sună” a directivă…

În aceste condiţii, aş zice că TVR „Liberă” poate beneficia de niscai „circumstanţe atenuante”. Dacă Europa Liberă nu se încumeta să transmită de la locul evenimentelor, de ce ar fi făcut-o Televiziunea Română, acaparată în totalitate de FSN şi pusă în slujba acestuia?

Şi de ce ne-am mira astăzi că unele înregistrări (ca cea de mai sus) apar, misterios, la 28 de ani după evenimente,  fiind restituite publicului, iar altele, ca cea cu interviul-dezbatere cu Seniorul, au dispărut totalmente, la fel de misterios, condamnate pe veci la nerestituire?


NOTE:

[1] Liviu Petrina, Martor şi participant la câteva dintre Lucrările Politice ale lui Corneliu Coposu, Bucureşti, Editura Maritain, 2016, p. 50

[2] Ibidem, pp. 51-52

Reclame

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

PNȚ Maniu-Mihalache

Trecut pentru viitor

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: