Testamentul politic al lui Corneliu Coposu. Revista presei online   2 comments

Mare vâlvă-mare s-a făcut în toată presa, în ultimele zile, în legătură cu Testamentul politic al lui Corneliu Coposu – descoperit anul trecut şi dezvăluit publicului pe 20 mai anul acesta, în cadrul unui eveniment organizat la TNB de Fundaţia Corneliu Coposu şi Asociaţia 21 Decembrie 1989. Uluitor de multe posturi de televiziune, ziare online, bloguri şi postări pe reţelele sociale au acoperit subiectul. Spun „uluitor de multe” pentru că orice ştire, orice aniversare sau comemorare, orice informaţie despre marii Oameni ce au stat în fruntea PNŢ/PNŢCD „beneficiază” fie de o „ştiruţă” de 1-2 minute (care se termină înainte de a începe), fie de o scurtă menţiune pe repede-înainte pe vreo burtieră TV, fie (cel mai adesea) de o ignorare totală, de o tăcere absolută – nu totdeauna întâmplătoare, desigur.

Ei bine, în anul Centenarului Marii Uniri cu greu mai pot fi evitate numele mari ale Istoriei noastre. Este anul în care, mai  mult decât oricând, aceste nume vor avea un ecou – să sperăm că din ce în ce mai mare şi din ce în ce mai profund…

Dacă pe 20 mai 2014 – la exact 100 de ani de la naşterea Seniorului – apăreau pe internet vreo 16 articole legate de Centenarul Corneliu Coposu, anul acesta pe 20 mai numărul articolelor legate de Senior (şi de Testamentul său) s-a ridicat la cca 27 de articole. Evident, materialele de presă publicate înainte şi după citirea publică a Testamentului în cadrul evenimentului amintit sunt nenumărate (de ordinul miilor). Am să trec în revistă câte îmi stau azi în putinţă, încercând să acopăr cât mai multe perspective:

Întâi de toate, trebuie să semnalez înregistrările evenimentului de la Teatrul Naţional, în cadrul căruia s-a dat citire Testamentului  şi au luat cuvântul o serie de invitaţi (pe YouTube, aici şi aici).

 Prezentări fără comentarii

Câteva site-uri au prezentat textul „gol” (eventual însoţit de câteva cuvinte de introducere), integral – (Fundaţia Corneliu Coposu, Vrancea 24, City News Alba, Historia, Ţărănista) – sau parţial (România Actualităţi sau Blogul Monarhia salvează România, care se rezumă la două citate din Testament, şi anume: fraza cu care Seniorul îşi începe Testamentul şi, desigur, un fragment care se încheie cu referirea Seniorului la credinţa sa în monarhie).

Prezentări însoţite de comentarii

Evident, în această categorie găsim mult mai multe articole. Nenumărate. Pentru că e mare tentaţia explicaţiilor, comentariilor, adnotărilor, promovării unor interese, exprimării unor opinii mai mult sau mai puţin subiective sau doar „datoria” de a „bifa” ceva, cât de mic, măcar cu copy-paste, cu un prilej pe care toată lumea – de la presa mainstream generalistă la cea economică, mondenă  sau „super-nişată” –  l-a simţit ca fiind „ceva important”.

Foarte multe site-uri – de fapt, majoritatea (printre care Digi24, Hot News, Sălaj Online, Ştiri pe surse, Aktual 24, Profit.ro şi chiar televiziunea care dă „ştirea exactă”, România TV), şi-au luat – mai mult sau mai puţin – cu copy-paste unul de la altul (sursa primă fiind News.ro) fragmente din Testament, precum şi comentarii – sau mai bine zis adnotări (cvasi-identice) – pe marginea acestuia, prezentându-ne ca la şcoală cam ce voia să zică Seniorul, în caz că n-am înţeles din prima, începând cu „Testamentul este structurat în trei părţi” şi sfârşind cu ultima propoziţie enunţată de Senior în Testament. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit ştirea preluată cu copy-paste şi pe site-ul firmei de telecomunicaţii Orange Romania, care încadrează articolul la rubrica Sport!

Adnotări şi comentarii ceva mai originale am găsit pe Ziare.com, care prezintă sumar testamentul în articolul „Testamentul lui Corneliu Coposu, facut public dupa 23 de ani: Politica nu poate fi acceptata ca mijloc de promovare a intereselor proprii”, la sfârşitul căruia ni se aduce aminte, pe scurt, ce a reprezentat Seniorul în politica românească. O prezentare ceva mai amplă a vieţii şi activităţii lui Coposu, prilejuită Testamentul acestuia, găsim pe EpochTimes Romania.

Realitatea.net redă câteva cuvinte ale directorului TNB, Ion Caramitru, despre „Teniorul” Coposu (sic!) Antena3.ro ne anunţă că s-a „lansat” (sic!) Testamentul acestuia, B1.ro ne avertizează că Seniorul a lăsat un „MESAJ CUTREMURĂTOR către CLASA POLITICĂ”, în vreme ce Newsweek ne prezintă, la rândul său, ce „a lăsat scris, după moartea sa, Corneliu Coposu” (sic!). Până şi Cancan a găsit de cuviinţă să dea o mică ştire privitoare la acest Testament şi la Corneliu Coposu, care „este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic şi mai multe locuri publice îi poartă numele, potrivit hotnews.ro” (Sic! Sau poate ar fi trebuit deja să scriu Sick?). Între noi fie vorba, poate că autorii articolelor acestora ar fi trebuit să se rezume, totuşi, la un copy-paste cinstit, de pe news.ro sau de pe aiurea, ca toată lumea, decât să se aventureze să fie în halul ăsta de „originali”…

Comentarii substanţiale găsim pe site-ul Europa Liberă, unde, sub titlul „Un testament mult aşteptat” (semnat de Sorin Şerb), sunt prezentate circumstanţele descoperirii Testamentului, cele trei spargeri ce au avut loc în decurs de o săptămână la reşedinţa doamnelor Coposu şi care, se pare, au avut ca autori nişte profesionişti în ale infracţiunilor de acest fel, dar şi situaţia actuală a PNŢCD-ului, care „supraviețuiește în regim de moarte clinică”:

Astăzi, însă, profitând de aureola de „partid al martirilor închisorilor”, liderii partidului au cauționat prin prezență sau absență diverse stele căzătoare ale politicii și au dat greutate morală și emoțională unor idei sociale și economice falimentare. Mai mult chiar, încălcând principiile lui Maniu și Coposu, au dat aparență de legitimitate și moralitate unor interlopi ai politicii cu care s-au asociat din interes imediat și personal.

Sorin Şerb aminteşte şi de intenţia lui Ion-Andrei Gherasim, fostul şef de Cabinet al Seniorului, de a reconstrui partidul sau de a iniţia o nouă construcţie politică, menită să coalizeze dreapta românească, anunţ „făcut cumva neașteptat și parcă în mod neintenționat de Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie” în cadrul festivităţii de la Teatrul Naţional.

Ştirea de la Agerpress de după citirea Testamentului (preluată şi de Jurnalul Naţional, dar şi de alte site-uri) infirmă vestea despre o nouă (re)construcţie politică iniţiată de Ion-Andrei Gherasim, care a negat orice intenţie de a înfiinţa o formaţiune politică sau de a se alătura unui partid:
„Din punctul meu de vedere, nu. La ora actuală sunt preşedintele executiv al Fundaţiei ‘Coposu’ şi voi face tot posibilul să adun alături de fundaţie pe toţi cei care cred în valori, în principii şi vor să le apere. Pentru că dacă nu vor să le apere, de ce să faci un partid politic? Un partid politic se face pentru ceilalţi, în primul rând”, a spus Gherasim, răspunzând unei întrebări AGERPRES
.

În Evenimentul Zilei, un Alecu Racoviceanu impresionat până la lacrimi de Testamentul Seniorului (în paranteză fie spus, ar fi o greşeală să vă imaginaţi că ar fi scris prea multe în viaţa lui despre Coposu) semnează un articol cu titlu-bombă: „Blestemul lui Iuliu Maniu și al lui Ion Mihalache. Telegramele CIA care îl confirmă„. Prea puţină referire se face la aceste telegrame (iar „Documentele CIA în format pdf” de pe site este de fapt unul singur, care este o anexă la un raport al CIA, nicidecum o „telegramă”). În schimb, Racoviceanu ne oferă două „chei” de descifrare a tâlcului testamentului: una sentimentală, a lacrimilor de crocodil vărsate când se rostește fraza ”ce-ar fi fost dacă”,  a doua legată de lista de predicții politice făcute:

Tinerii parlamentari țărăniști de la acea vreme, enumerați în 1994 de Coposu ca speranțe ale partidului s-au risipit: ”Lepșa (Sorin, îl găsim mai târziu pe listele PD n.n.), Mureșan (Ioan Avram, încarcerat pentru fapte de corupție n.n.), Dunca (Tudor, abandonează politica pentru diplomație și apoi pentru un serviciu în Silicon Valley, deși a mai cochetat cu PNȚ n.n.), Ionescu (Constantin Dudu, ministru țărănist și actual consilier prezidențial la Klaus Iohannis n.n.), și Opriș (Remus, influent în anii de guvernare CDR, devine la un moment dat simplu membru în PD-L n.n.)”.

Jurnalistul de la evz.ro ţine să menţioneze că Seniorul a făcut o greşeală pentru că a comparat bărbații generației sale cu oamenii politici de după Revoluție (?!), dând ca exemplu crezul Seniorului legat de monarhie: ”Cred că restaurarea monarhiei este salvarea noastră”. (În ce fel reprezintă acest crez o comparaţie între oamenii politici ai perioadei interbelice şi cei ai perioadei postdecembriste recunosc că mie, personal, îmi scapă.)

Pe InPolitics, Bogdan Tiberiu Iacob ţine să-şi exprime unele dubii în privinţa Testamentului lui Coposu, sub un alt titlu-bombă: „Testamentul lui Corneliu Coposu – cacealmaua deceniului?” Vestea descoperirii testamentului este poate prea minunată ca să nu ridice serioase semne de întrebare: cum se face că nimeni nu a ştiut de testament, cum o fi fost amestecat cu alte documente, astfel încât să fie atât de greu de găsit, cum nu s-a făcut nici o referire până azi la el, autorul ţinând să menţioneze că Nu și-au amintit de existența unui asemenea document, contactați de Inpolitics, nici reputatul analist Ion Cristoiu, nici fosta țărănistă Norica Nicolai, nici actualul președinte al PNȚCD Aurelian Pavelescu. (Sic!)

În aceeaşi cheie acuzatoare este scris şi articolul lui Dragoş Dumitriu de pe Sputnik.ro, intitulat „Testamentul” aduce alt scandal tip „Arsenie Boca”: „Coposu” – marcă înregistrată!, care citează din articolul de mai sus, al lui Iacob, dar aduce şi elemente noi: citate din „preşedintele oficial al PNŢCD”, Aurelian Pavelescu, revoltat (abia acum, după vreo trei ani) de înscrierea mărcii „Corneliu Coposu” la OSIM:

„Pentru mine, ca Președinte al PNȚCD, este inacceptabil din punct de vedere moral și, cred, că nici legal nu prea este corect”, declară Pavelescu, revoltându-se pentru „folosirea imaginii Seniorului în scopuri nu doar financiare, dar și politice, de către persoane care nu au niciun merit politic și, mai mult, sunt vinovate de distrugerea partidului!”

(ACTUALIZARE: Reacţia lui Pavelescu pe Facebook aici)

Articolul de mai sus se mai remarcă şi printr-o eroare grosolană, menţionând că Seniorul ar fi decedat în 14 noiembrie 1994. Site-ul Bintelligence.ro a preluat iniţial acest articol de pe Sputnik, dar s-a răzgândit între timp şi l-a retras, linkul trimiţând acum către o fereastră de eroare 404 „Pagină negăsită”.

Pe site-ul Puterea a cincea, articolul lui Cristian Pătrăşconiu, „Testamentul lui Corneliu Coposu. Despre ce fel de viitor?” (publicat şi pe LaPunkt.ro) nu are alt rost decât acela de a sublinia numele celor de care Seniorul îşi lega speranţe (şi de la care, de ce să nu recunoaştem, multă lume aşteaptă multe lucruri): Costin Borc, Ionuț Muntean, Ionuț Gherasim, autorul profitând de ocazia Testamentului pentru a-şi exprima unele speranţe mai mult sau mai puţin personale, mai mult sau mai puţin explicite, în privinţa viitorului politic al celor trei:

Nu știu ce face acum Ionuț Munteanu. Dar Costin Borc este foarte aproape de o (nouă) construcție politică, iar Ionuț-Andrei Gherasim are și energie politică, și (cred) dorința de a face politică.

Replay la aceste două fraze în care numele celor trei sunt menționate în Testamentul Seniorului:  „Leg mari speranțe de activitate politică viitoare de tinerii mei prieteni, de a căror carieră viitoare am încercat să fiu preocupat: Costin Borc, Ionuț Muntean, Ionuț Gherasim. Le prevăd un viitor bun.”

În articolul „Testamentul politic al Seniorului Corneliu Coposu” (apărut concomitent pe Adevărul şi pe Contributors), Mircea Morariu face  un scurt portret al Seniorului, necitând din testament, necomentându-l per se, dar luându-l ca punct de plecare pentru un omagiu adresat liderului ţărănist, condamnând, totodată, clasa politică românească actuală.

Ionuţ Ţene publică pe site-ul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România articolul intitulat „Coposu versus Juncker. Democraţie contra totalitarism„, care se deschide astfel:

Tot mai mult în Europa se produce o fractură ideologică şi spirituală. Dacă vestul european adoptă tot mai mult valorile şi simbolurile comuniste reprezentate de Karl Marx, Engels şi Lenin, estul continentului rămâne un bastion al democraţiei şi libertăţii.

Articolul continuă cu prezentarea păcatelor marxiste ale lui Juncker & UE, apoi îl introduce în discurs pe Senior cu Testamentul său (Nu întâmplător zilele acestea s-a publicat testamentul lui Corneliu Coposu, un document dedicat luptei pentru libertate şi democraţie creştină a poporului român), din care citează vreo 8 rânduri, pentru ca să încheie astfel:

Citind acest testament înţelegem de ce românii nu mai pot fi comunişti niciodată şi nici nu mai achiesează cântecele de sirenă ale unor eurocraţi de la Bruxelles, care îl au pe Marx, Engels şi Lenin în inimi şi care vor să implementeze ideologiile lor totalitare, aducătoare de întuneric, moarte şi sânge ca-n URSS. Românii nu mai negociază libertăţile câştigate prin luptă de dragul lunor (sic!) idei fixe şi totalitare, fie ele ale trecătorului Jean Claude Juncker. Noi cu democraţia, ei cu utopia.

În articolul dedicat Seniorului pe Caţavencii.ro semnat de Patrick André de Hillerin şi intitulat „Naivitatea Seniorului„, Corneliu Coposu, prin prisma Testamentului său, nu mai este miticul conducător al Opoziției, învăluit în aura sfințeniei, ci un om pe care-l preocupă mai mult ca orice soarta partidului […] Atunci când se refugiază în lumea principiilor, a crezurilor sale și a moralei, seniorul este înălțător, notabil, demn de urmat. Atunci când spune că “era comunistă, impusă țării noastre după al doilea război mondial, a fost cea mai mare catastrofă din istoria românească. Nu știu în câtă vreme vom recupera stagnarea malefică pe care ne-a impus-o”, Corneliu Coposu e profetic. Atunci când, însă, se întoarce la viața partidului, se transformă într-un om de partid, interbelic, pe care șmecherașii simpatici – mai mult sau mai puțin – din jurul său îl duc de nas.

Articolul se încheie într-un ton deosebit de virulent la adresa moştenitorilor lui Coposu:

Cei în care Seniorul a avut încredere, citindu-i testamentul, ar trebui să-și pună capăt zilelor. Când vezi că omul acela și-a petrecut ceea ce credea că sunt ultimele sale ore de viață gândindu-se la o organizație cum altfel decât imperfectă și făcând planuri pentru ea, plin de speranță, nu poți decât să începi să-i disprețuiești pe toți cei care s-au grăbit să îngroape PNȚCD sub mormane de cedări, corupție, arivism și arghirofilie. Citind, azi, testamentul lui Conreliu (sic!) Coposu, nu poți fi decât copleșit de amărăciune. Chinuit, torturat și împins deseori spre dispariție de către dușmanii săi, timp de aproape jumătate de secol, Corneliu Coposu a rezistat, pentru ca spiritu-i devotat să-i fie ucis după dobândirea libertății, mereu și mereu de către cei cărora le-a încredințat cu naivitate încrederea și speranțele sale de om corect și principial.

Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București a publicat pe site-ul său, chiar în ziua evenimentului de la TNB, cuvântarea P.S. Sale Mihai, episcopul greco-catolic de București, prilejuită de citirea Testamentului Seniorului, cuvântare care se încheie astfel:

Doamnelor și domnilor,

Rugăciunea pentru Corneliu Coposu ajută recunoștinței față de Dumnezeu și neuitării de a privi viața ca miracol. Prezența noastră astăzi, aici, nu este, așadar, un prilej de nostalgică aducere-aminte. Este un har și o răspundere. Harul de a arăta cu degetul spre Cer, ori de câte ori se admite că înțelepciunea lui Dumnezeu nu se suprapune superbiei divagărilor lumești. Șrăspunderea că nu ne uităm datoria de a fi oameni de omenie.

În aceeaşi categorie a cuvântărilor prilejuite de citirea Testamentului Seniorului se încadrează şi discursul domnului Tudor Dunca, fost parlamentar PNŢCD şi ambasador al României în Germania: „Un discurs nerostit„, din păcate, la festivitatea de la TNB, din lipsă de timp, pe care l-am preluat în întregime pe Ţărănista. Pentru a evoca personalitatea lui Corneliu Coposu, Tudor Dunca apelează la metoda „istoriei contrafactuale” (prin răspunsuri la întrebări de tipul „Ce ar fi fost dacă?”) şi răspunde la trei întrebări: 1. Cum ar fi fost dacă în România nu s-ar fi instaurat dictatura comunistă?; 2. Ce s-ar fi întâmplat în cazul în care C. Coposu ar fi murit înainte de decembrie 1989? 3. Ce s-ar fi întâmplat dacă Seniorul ar fi trăit și după 1996, anul în care forțele democratice au obținut victoria în alegeri?

Presa audio-vizuală

Materialele din presa audio-vizuală sunt semnificativ mai puţine pe internet. Am găsit, totuşi, câteva, relevante pentru subiectul de faţă:

La Radio România Cultural,  am găsit un material audio realizat de Andra Petrariu, care cuprinde scurte fragmente din Testamentul Seniorului, în lectura de la TNB a lui Ion-Andrei (Ionuţ) Gherasim, precum şi informaţii de la acesta despre circumstanţele găsirii acestui document.  Despre acelaşi subiect vorbeşte acelaşi Ionuţ Gherasim, împreună cu Costin Borc, la Radio Digi FM.

Sub titlul „Moştenirea politică a Seniorului„, TVR a difuzat un scurt material în care a fost prezentate succint Testamentul, precum şi relatarea lui Ionuţ Gherasim privitoare la întâlnirea întâmplătoare a Seniorului cu torţionarul său, Alexandru Vişinescu, cel vinovat de moartea lui Ion Mihalache şi a multor altor martiri anticomunişti.

Rareş Bogdan i-a avut ca invitaţi la talk-show-ul „Jocuri de putere” pe Ionuţ Gherasim, Antonie Popescu, Teodor Mărieş, Oana Stănciulescu şi Dan Grigore, împreună cu care a dezbătut pe marginea Testamentului Seniorului, despre circumstanţele găsirii şi dezvăluirii lui şi despre ce înseamnă azi pentru noi acest document:

2 responses to “Testamentul politic al lui Corneliu Coposu. Revista presei online

Subscribe to comments with RSS.

  1. Spectaculoasă și semnificativă trecere în revistă, felicitări! Câtă răbdare ați avut…

    Apreciat de 1 persoană

    Tudor Călin Zarojanu

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: