Amnesty International avertizează: autorităţile trebuie să investigheze acuzaţiile de utilizare excesivă a forţei la mitingul din #10august   Leave a comment

Sursa: Amnesty International Romania

(English version here)

ROMÂNIA: AUTORITĂȚILE TREBUIE SĂ INVESTIGHEZE ACUZAȚIILE DE UTILIZARE EXCESIVĂ A FORȚEI DE CĂTRE JANDARMERIE ÎMPOTRIVA PROTESTATARILOR

Autoritățile române trebuie să realizeze investigații prompte, minuțioase, independente și imparțiale, prin intermediul autorităților civile, față de acuzațiile de utilizare excesivă și nenecesară a forței de către jandarmerie împotriva participanților la un protest ce a avut loc în București în data de 10 august și să aducă în fața justiției toate persoanele suspectate de a fi săvârșit infracțiuni, în cadrul unor procese echitabile. Amnesty International este deosebit de îngrijorată de acuzațiile privind utilizarea nediferențiată a chimicalelor iritante în timpul dispersării demonstrației și de anunțul potrivit căruia investigațiile privind aceste acuze vor fi efectuate de către Instanțele Militare.


Conform relatărilor din mass-media, zeci de mii de protestatari s-au adunat în data de 10 august în fața clădirii guvernului din Piața Victoriei, București, pentru a cere demisia guvernului actual. În timpul după-amiezii și serii zilei respective, au fost raportate ciocniri foarte violente între protestatari și jandarmerie, ieșind în spațiul public poze și video-uri cu anumite episoade de posibilă utilizare excesivă a forței de către oficialii responsabili cu aplicarea legii. Potrivit mass-media, unii dintre protestatari au aruncat cu sticle, pietre și petarde în jandarmi. Drept răspuns, jandarmii au intervenit cu bastoane, folosind în mod nediferențiat tunuri cu apă și gaz lacrimogen împotriva întregii mulțimi, până când au reușit să golească întreaga piață în jurul orei 23:00 după utilizarea repetată a tunurilor cu apă și gazelor lacrimogene direct împotriva tuturor celor prezenți.
Ministrul Afacerilor Interne din România și Jandarmeria au declarat public că utilizarea forței s-a realizat în mod regulamentar de către oficialii responsabili cu aplicarea legii. Autoritățile au declarat că ciocnirile care au avut loc în timpul după-amiezii și serii din 10 august au fost cauzate de grupuri de „huligani periculoși” și nu de către protestatarii pașnici, iar utilizarea forței a fost justificată de această provocare. Jandarmeria a adăugat că intervenția a fost graduală și proporțională, gazul lacrimogen fiind utilizat în primă instanță, urmat de semnalele luminoase prevăzute de lege, finalizându-se cu evacuarea pieței. În cadrul conferinței de presă a Jandarmeriei din 11 august, autoritățile au declarat că extragerea indivizilor și grupurilor care se manifestau violent era imposibilă întrucât mulțimea nu a fost cooperantă cu acțiunile de reprimare a violenței. Autoritățile au admis utilizarea nediferențiată a gazului lacrimogen, afirmând însă că aceasta nu ar fi putut limitată la zonele în care se aflau grupurile violente întrucât acestea era răspândite peste tot, iar ordinea publică trebuia restaurată.
Informațiile preliminare transmise de oficialități privind urmările evenimentelor din 11 august arată 452 de persoane care au necesitat îngrijiri medicale, din care 70 au fost transportate la spitale, 35 de jandarmi au necesitat îngrijiri medicale, iar 11 dintre aceștia au fost transportați la spitale. Cel puțin 8 dosare penale au fost deschise împotriva unor protestatari, iar 23 de persoane au fost amendate pentru abateri minore.
Autoritățile au anunțat de asemenea că Parchetul Militar a început investigațiile aferente acuzațiilor de utilizare excesivă și nenecesară a forței de către agenții responsabili cu aplicarea legii în timpul dispersării protestului.
Amnesty International rămâne deosebit de îngrijorată cu privire la acuzațiile de utilizare disproporționată și nediferențiată a chimicalelor iritante de către Jandarmerie în cadrul protestului din 10 august, care sunt susceptibile de atrage răspunderea României pentru nerespectarea obligațiilor de drept internațional.
Potrivit dreptului și standardelor internaționale privind drepturilor omului, utilizarea forței în cursul adunărilor trebuie să respecte cu strictețe principiile legalități, prevenției, necesității, proporționalității și responsabilității. Oficialii responsabili de aplicarea legii au obligația să evite ori să minimalizeze utilizarea forței în timpul controlului demonstrațiilor, care ar trebui folosită ca ultim resort, chiar și în situațiile în care în cadrul adunărilor au loc acte de violență, și doar atunci când este necesară și într-un mod proporționat în atingerea unui obiectiv legitim.
Chimicale iritante pot fi folosită în cadrul adunărilor doar pentru a dispersa mulțimea și doar în cazul în care nivelul de violență a atins un asemenea nivel încât oficialii responsabili cu aplicarea legii nu pot reprima amenințarea prin țintirea directă numai a persoanelor violente. Gazul lacrimogen sau tunurile cu apă pot fi utilizate doar în situațiile în care oamenii au posibilitatea de a se dispersa și nu atunci când se află în spații închise sau unde drumurile ori alte rute de ieșire sunt blocate. Autoritățile trebuie să transmită întâi semnale clare că aceste mijloace vor fi utilizate și oamenilor trebuie să li se acorde suficient timp să se disperseze.
Autoritățile române trebuie să garanteze că investigațiilor acestor acuzații sunt realizate într-o manieră meticuloasă, imparțială și independentă, pentru a dezvălui orice neregularitate și pentru a asigura aducerea în fața justiției și atragerea răspunderii tuturor celor care au încălcat drepturile omului. Dacă există suficiente dovezi, cei suspectați de săvârșirea de infracțiuni trebuie urmăriți și judecați penal în cadrul unor proceduri ce îndeplinesc standardele internaționale pentru un proces echitabil.
Amnesty International este îngrijorată de decizia autorităților de a efectua aceste investigații de către Parchetul Militar. Potrivit standardelor internaționale, instanțele militare trebuie să fie limitate la judecarea personalului militar pentru încălcarea disciplinei militare și nu trebuie să aibă competență asupra crimelor prevăzute de dreptul internațional sau asupra altor încălcări ale drepturilor omului.
Amnesty International solicită autorităților române să ofere asigurări că desfășurarea investigațiilor cu privire la acuzațiile de utilizare excesivă și nenecesară a forței în cadrul protestelor din 10 august va fi efectuată de către autorități civile într-o manieră meticuloasă, imparțială și independentă. Mai mult, autoritățile trebuie să respecte și să protejeze dreptul la întruniri pașnice, precum și să asigure dreptul oamenilor la exprimarea pașnică a propriilor opinii. În contextul continuării protestelor în București, autoritățile române trebuie să asigure că toate forțele de securitate care supraveghează demonstrațiile vor respecta întotdeauna dreptul și standardele internaționale ale drepturilor omului, inclusiv Principiile Fundamentale ONU privind Utilizarea Forței și a Armelor de Foc de către Oficialii Responsabili cu Aplicarea Legii.

Reclame

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

PNȚ Maniu-Mihalache

Trecut pentru viitor

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: