Claudiu Remus Minea (PNŢCD Mizil): Ce este şi ce nu (mai) este azi PNŢCD   Leave a comment

V-am promis zilele astea pe Facebook că în curând voi realiza aici o altă analiză a situaţiei ţărăniştilor şi a partidelor lor. Întrucât un astfel de material îmi va lua ceva vreme – pentru că vreau să includ şi o sinteză a celor mai importante aspecte şi luări de poziţie –, voi publica între timp o serie de materiale pe care le primesc sau le găsesc, urmând ca în cele din urmă să revin cu analiza promisă.

Deschid această serie cu punctul de vedere al domnului Claudiu Remus Minea, preşedintele PNŢCD Mizil şi consilier local din partea PNŢCD, care, pe scurt, propune un plan de revitalizare a partidului pe 20 de ani, pe baza câtorva criterii solide (cu observaţia că eu însămi  am propus cândva un plan pe 10 ani, la care nu a „achiesat” nimeni, deci nu cred că se vor înhăma ţărăniştii la o astfel de muncă, deşi este evident că PNŢCD nu se poate revigora decât pe baza unui plan pe termen lung şi foarte lung):

Claudiu Remus Minea: Ce este şi ce  nu (mai) este azi PNŢCD

Un număr incredibil de mare de oameni tânjesc după PNTCD. Işi amintesc cu simpatie de PNTCD-ul lui Corneliu Coposu (mulţi au trăit acea perioadă). Si-ar dori ca acel partid să mai existe. Chiar şi membrii altor partide, care au trecut într-o anumită perioadă prin PNTCD, îşi amintesc cu nostalgie de acea perioadă (chiar daca mulţi nu o recunosc decât în gând sau faţă de prietenii cei mai apropiaţi).

Dar toată această simpatie nu are nimic în comun cu PNTCD-ul de azi. Ea nu se răsfrânge asupra partidului şi nu se converteşte în voturi. Pentru cea mai mare parte a românilor, PNTCD-ul de azi nu are nici o legătură cu PNTCD-ul din trecut. Incapabil să înţeleagă acest adevăr simplu, PNTCD-ul de azi se autocondamnă la a rămâne o prezenţă marginală în viaţa politică.

Cu cât conducerea actuală se încăpăţânează să revendice moştenirea trecutului, cu atât ea condamnă partidul la irelevanţă. De ce se întâmplă asta?

Din mai multe motive.

Primul dintre ele este că uriaşii oameni care au simbolizat PNTCD-ul în trecut (şi e vorba, în primul rând de Maniu, Mihalache şi Coposu) au fost atât de mari încât au intrat în patrimoniul României. Ei nu mai aparţin PNTCD, ei sunt ai românilor. Simplu fapt de a sta pe scaunul pe care a stat Corneliu Coposu nu îţi aduce nici o recunoaştere şi nici o validare – dimpotrivă, nu le arată celorlalţi decât irelevanţa ta.

In al doilea rând, chiar societatea românească de azi traversează o perioadă tulbure, în care importanţa reperelor morale s-a redus. Da, ne plac oamenii precum Corneliu Coposu, dar îi percepem aparţinând unor vremuri pe care le dorim, dar nu suntem dispuşi să le urmăm (cu toate sacrificiile aferente).

In al treilea rând, PNTCD a apărut, a trăit şi a supravieţuit ca partid în vremuri tulburi, fie că vorbim de perioada austro-ungară, fie de dictatura regală, fie de teroarea comunistă. Toţi liderii national-ţărănişti au fost validaţi în vremuri complicate, în care au dovedit că pot rămâne verticali. Nu doar că au supravieţuit vremurilor, ci au ieşit învingători. Ori vremurile bune din ultimii 30 de ani nu au fost propice apariţiei unor lideri morali, lipsind instrumentele de validare.

Nu există nici o soluţie şi nici o posibilitate pentru ca PNTCD să revină în prim-planul vieţii politice în orizontul apropiat. Singurul plan viabil este cel care îşi propune să readucă PNTCD în prim plan peste 20 de ani. Dacă cineva începe să îl aplice consecvent de mâine şi are răbdare până atunci. Stiu, e vorba de un plan pe 20 de ani, în ţara care trăieşte de la o lună la alta, iar politicienii se gândesc cel mult la următoarele alegeri. Asta e, nu am spus că viaţa de ţărănist e uşoară. Ca lucrurile să fie încă şi mai complicate, nu există nici o garanţie că aplicarea acestui plan va da rezultate.

Altminteri, planul e simplu:

lideri morali, la toate nivelurile. In comunităţile unde aceşti lideri nu pot fi atraşi, mai bine nici o organizaţie, decât compromisuri înşelătoare.

acţiune consecventă. Asta presupune, în primul rând, a candida pe liste proprii, fără alianţe bizare şi nefireşti, care bulversează electoratul.

ideologie bine definită. Cel puţin în aceasta privinţă, avem foarte multe de învăţat din trecut. Foarte important, e nevoie de un nou model de dezvoltare pentru lumea rurală, adaptat la secolul 21 şi la actualul nivel de dezvoltare tehnologică.

formarea oamenilor. Aici trebuie reînceput de la bază, prin identificarea tinerilor cu potential şi pregătirea lor pentru funcţiile publice. In primul rând, pentru cea de consilier local.

democraţie internă. Un partid este o asociaţie de oameni liberi, călăuziţi şi motivaţi de principii şi valori comune. Ei trebuie trataţi în consecinţă.

performanţă în administraţie. Acolo unde candidaţii PNTCD reuşesc să câştige alegerile (sunt 3 primării castigate de PNTCD la alegerile locale din 2016), ei trebuie sprijiniţi cu toate resursele partidului pentru a avea o administraţie performantă.

Sunt câteva direcţii, pentru a schiţa un plan. El trebuie dezvoltat într-un cadru mai larg, printr-o amplă dezbatere în cadrul partidului. Spaţiul acestui articol e prea mic pentru un plan complet şi nu aceasta este ceea ce mi-am propus acum.

Mai este un punct critic în începerea acestui plan. El trebuie girat de preşedintele PNTCD. Istoric, mai mult decât la alte partide, preşedintele PNTCD s-a bucurat de o apreciere aproape similară celei a unui monarh. Forţa sa a fost data nu atât de funcţie, cât de modul în care membrii partidului se raportau la acea persoana.

După orice criterii, Aurelian Pavelescu nu este această persoană. Alianţele nefireşti în care a împins partidul (culminând cu cea cu PSD pentru alegerile europarlamentare din 2019), stilul dictatorial de a conduce (care i-au atras supra-numele de “preşedintele-ştampilă”), excluderea din partid a celor care aveau altă părere decât a lui sunt doar câteva din motivele care l-au decredibilizat definitiv, atât în ochii membrilor PNTCD, cât şi în faţa societăţii româneşti. Cât timp Aurelian Pavelescu ocupă scaunul de preşedinte al PNTCD, orice plan de a revitaliza PNTCD este condamnat la a eşua.

Cum şi când vor scăpa ţărăniştii de Aurelian Pavelescu e o întrebare fără răspuns în acest moment. Dar e o etapă obligatorie pentru ca PNTCD-ul de azi să reînceapă să fie identificat cu PNTCD-ul atât de iubit din trecut.

Minea Claudiu-Remus

Presedinte PNTCD Mizil

(Sursa: site-ul PNŢCD Mizil)

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: