Ordinul Arhitecților din România solicită continuarea procedurii de înscriere a Sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial!   Leave a comment

Sursa: site-ul OAR

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI, DOMNULUI PRIM-MINISTRU FLORIN CÎȚU

1 iulie 2021

PREAMBUL

Situl Minier Istoric de la Roșia Montană urmează să intre în dezbaterile Comitetului Patrimoniului Mondial în luna iulie 2021, ca urmare a reluării procedurii de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO la începutul anului 2020. Cu toate acestea, în spațiul public au apărut semnale îngrijorătoare care confirmă faptul că această revenire în fața Comitetului este din nou în pericol.

În consecință, Ordinul Arhitecților din România, care a propus Ministrului Culturii încă din anul 2007 înscrierea sitului în Lista Patrimoniului Mondial și susține progresul responsabil și valorificarea patrimoniului cultural și natural excepțional de la Roșia Montană, solicită Guvernului să nu repete greșelile Statului Român din 2018 când procedura de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a fost oprită în mod nedemn și nejustificat.

POSIBILE CONSECINȚE ALE RETRAGERII DOSARULUI

Roșia Montană și România au pierdut deja timp prețios prin amânările cauzate de acțiunile iresponsabile ale Guvernului, care în 2018 a solicitat Comitetului întrunit la Manama, în Bahrain, să returneze nominalizarea României.

Am primit cu speranță, în ianuarie 2020, vestea reluării procedurilor.

Constatăm însă cu îngrijorare că actualul Guvern este pe punctul de a repeta greșelile anterioare. Spre deosebire însă de momentul 2018, este posibil ca România să nu mai primească din partea Comitetului o soluție de „revenire”, ci una de retragere.

Este cu atât mai grav cu cât în spațiul public este vehiculat chiar termenul de „retragere”, care în termenii Convenției echivalează cu renunțarea la nominalizare. O nouă nominalizare a Roșiei Montane pentru includerea în Patrimoniul Mondial, dacă aceasta va mai ajunge vreodată în atenția Comitetului, va trebui să fie supusă unei noi evaluări. 

În condițiile tergiversărilor cauzate deja de Guvern în 2018 și în contextul în care se ia în discuție o nouă retragere / amânare, la care se adaugă lipsa de intervenție și acțiuni de conservare a sitului, Ordinul Arhitecților din România atrage atenția că Situl Roșia Montană este în pericol să își piardă tocmai caracteristicile care au determinat ICOMOS să formuleze o recomandare de înscriere.

Subliniem, așadar, că pericolul nu este doar acela de a pierde ani, ci de a rata complet șansa la o astfel de recunoaștere și la beneficiile care decurg din ea. Solicităm Guvernului să cântărească cu mare atenție și responsabilitate acest pericol.

POZIȚIA OFICIALĂ A ORDINULUI ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA

Din punctul de vedere al Ordinului, argumentul potrivit căruia înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roșiei Montane va conduce la periclitarea câștigării de către România în dosarul de arbitraj internaţional nr. ARB/15/31 aflat pe rolul ICSID din Washington, argument invocat de țara noastră și în 2018 pentru a solicita Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea analizei dosarului, nu este unul întemeiat.

Recunoașterea internațională a valorii culturale deosebite a sitului, propusă de ICOMOS, organismul științific de specialitate consultat de către UNESCO în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, demontează acuzațiile companiei miniere, formulate inclusiv în cadrul procesului ICSID, acuzații potrivit cărora regimul de protecție de monument istoric, potrivit legislației naționale, a fost menținut de România pentru a bloca proiectul minier.

Recunoașterea valorii sitului de către Comitetul Patrimoniului Mondial, organism colectiv internațional, va dovedi, fără echivoc, că acuzele Gabriel Resources LTD și Gabriel Resources (Jersey) LTD de încălcare arbitrară de către România a drepturilor lor, prin protejarea sitului de la Roșia Montană, sunt nefondate.

Înainte de suspendarea procesului de înscriere, Comitetul Patrimoniului Mondial urma să analizeze nu doar înscrierea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, ci și înscrierea sa în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, statut care ar conduce la creșterea posibilităților ca monumentul istoric să obțină finanțare internațională pentru protejare.

Suspendarea procesului de înscriere de către România nu a făcut decât să mențină riscul de dispariție fizică a patrimoniului de la Roșia Montană, iar o nouă tergiversare adâncește acest pericol.

BENEFICII ALE ÎNSCRIERII SITULUI ROȘIA MONTANĂ ÎN LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea un impact major socio-economic. Potrivit unuia dintre cele zece rezultate esențiale ale raportului Cultural Heritage Counts for Europe* publicat de Europa Nostra, „în timp ce scopul principal al Listei Patrimoniului Mondial UNESCO este de a promova aprecierea și buna gestionare a siturilor cu valori universale excepționale de patrimoniu, includerea în listă este larg recunoscută ca un brand ce acționează ca un puternic instrument de marketing. Cercetarea desfășurată pe un eșantion compus din 878 de Situri de Patrimoniu Mondial a identificat 12 domenii cheie în care acele situri exercită influență socio-economică, cu dovezi ale impactului incluzând dezvoltarea turismului și atragerea investițiilor.”

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial poate atrage finanțare internațională directă pentru lucrări de conservare – restaurare. De exemplu, în perioada 1996 – 2001 s-a desfăşurat în România, sub egida UNESCO și cu finanţarea Japan Trust Fund for World Heritage, un amplu proces de cercetare, restaurare şi punere în valoare a Bisericii Mănăstirii Probota, înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial în anul 1993.

ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA SUSȚINE ÎNSCRIEREA SITULUI ROȘIA MONTANĂ ÎN LISTA PATRIMONIULUI CULTURAL

Ordinul Arhitecților din România a propus Ministrului Culturii, încă din anul 2007, înscrierea sitului de la Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, reafirmând în repetate rânduri această necesitate în scopul protejării sitului.

OAR este, în continuare, ferm angajat în susținerea Statului Român pentru finalizarea procesului de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a sitului de la Roșia Montană, conform recomandărilor ICOMOS și a rezoluției Comitetului Patrimoniului Mondial. OAR, prin specialiștii pe care îi coagulează în țară, dar și prin relațiile internaționale cu organizațiile europene și mondiale ale arhitecților, susține progresul responsabil și valorificarea patrimoniului cultural și natural excepțional de la Roșia Montană.

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Grigore Moisil

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: