Roşia Montană 2021: Re-Capitulare   Leave a comment

Proiectul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de exploatare a aurului de Roşia Montană nu mai are puţin şi face 20 de ani, cum se vehiculează adesea, ci  a cam depăşit sfertul de secol: în 2025 va împlini matura vârstă de 30 de ani. Acest proiect a debutat la 4 septembrie 1995, sub guvernul Văcăroiu, prin semnarea unui contract între Regia Autonomă a Cuprului (RAC) Deva (ulterior Minvest) şi Gabriel Resources N.L. (firmă proaspăt înfiinţată de Frank Timiş în Australia, în ianuarie 1995).

Contractul a stat din start sub semnul întrebării (mă rog, pentru cei ce-şi puneau astfel de întrebări), întrucât a fost semnat anterior anunţului de licitaţie prin care RAC  anunţa că este în căutarea unui partener pentru exploatarea minereului auro-argintifer de la Roşia Montană. Deci, avem aici nu doar semne de întrebare, ci şi semne (clare) de ilegalitate.

Evident, ilegalităţile şi aranjamentele dubioase s-au ţinut lanţ în toţi aceşti 26 de ani, sub toate guvernele şi culorile politice: de la contracte dezavantajoase pentru statul român (redevenţe mici, lipsa proiectelor de protecţie a mediului, a patrimoniului etc.) la licenţe secretizate (şi obţinute fără concurs), de la majorări de capital ilegale (în urma cărora statul român, ca acţionar, rămâne în minoritate în cadrul RMGC) la transferul ilegal al licenţei şi până la PUG-uri, PUZ-uri şi certificate ilegale (de urbanism, de descărcare arheologică), proiectul RMGC de exploatare a aurului de la Roşia Montană reflectă perfect toate tarele şi bubele sistemului politic-economic-social românesc, în general, şi pe cele ale politicienilor noştri, în special.

Proiectul RMGC intră în atenţia opiniei publice în 2002, când începe să stârnească interes şi dezbateri în rândul societăţii civile şi al specialiştilor de tot felul. Tot din 2002 încep şi demonstraţiile împotriva exploatării miniere, iar ONG-ul Alburnus Maior iniţiază campania Salvaţi Roşia Montană, care va depăşi graniţele ţării, atrăgând ulterior atenţia şi implicarea unor instituţii internaţionale de prestigiu (ICOMOS, Pro Patrimonio, Europa Nostra etc. etc.).

Am abordat în detaliu toate cele de mai sus, în documentul Roşia Montană: o cronologie a proiectului minier, pe care l-am elaborat în 2014, cu prilejul Zilei Roşiei Montane, şi pe care vă invit să îl parcurgeţi.

Mă voi rezuma, deci, să arăt că protestele şi luările de poziţie împotriva distrugerii patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană au cunoscut un apogeu în 2013, prin masiva mobilizare a societăţii civile, a experţilor, a instituţiilor naţionale şi internaţionale, care cer oprirea proiectului de exploatare minieră cu cianuri şi includerea sitului arheologic de la Roşia Montană în Lista UNESCO a Patrimoniului Universal.

Campania Salvaţi Roşia Montană a cunoscut o amploare fără precedent în perioada post-decembristă şi în cele din urmă a avut câştig de cauză (cel puţin de moment): statul român a renunţat la proiectul de exploatare minieră şi a demarat procedurile de includere a sitului Roşia Montană în Lista UNESCO (2017, sub guvernul Dacian Cioloş).

Însă, evident, povestea nu s-a terminat aici. Când toate erau mai bune şi mai frumoase, în chiar anul Centenarului Marii Uniri, guvernul PSD a făcut o „nefăcută”:

Guvernanţii noştri au ales să „sărbătorească” acest an prin două atacuri extrem de grave la adresa patrimoniului cultural naţional al României: retragerea dosarului Roşia Montană privitor la înscrierea Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO – la iniţiativa ministrului Culturii, George Ivaşcu –  şi Proiectul de Lege privitor la dezincriminarea intervenţiilor neautorizate asupra monumentelor istorice, iniţiat de deputatul PSD Florin Iordache. Acest proiect ar putea afecta şi Peisajul Cultural Minier de la Roşia Montană, prin îngăduirea construirii unor cariere de suprafaţă fără a mai fi nevoie de autorizaţie! (vezi articolul pe care l-am scris la acea vreme aici: PSD: atac la Patrimoniul Naţional în anul Centenarului Marii Uniri).

Acest ruşinos  moment Roşia Montană reloaded, iniţiat şi dus la capăt de guvernul Viorica Dăncilă, care a retras dosarul Roşia Montană de pe masa UNESCO în 2018, într-un gest fără precedent, a fost, totuşi, depăşit în cele din urmă: un an mai târziu, guvernul Orban a redepus dosarul de includere a Roşiei Montane în Lista UNESCO a Patrimoniului Universal.

Cu toate acestea, când (din nou) toate erau mai bune şi mai frumoase pentru România, aflată anul acesta în aşteptarea deciziei în privinţa dosarului Roşia Montană pentru UNESCO, iată că guvernul României – de data asta prin Florin Cîţu – este gata să re-capituleze în faţa unor interese mai presus de conservarea şi cultivarea patrimoniului natural şi cultural naţional, fiind gata să retragă – din nou –  dosarul de înscriere a Roşiei Montane în Lista UNESCO. Gurile rele zic că Florin Cîţu ar fi gata să facă acest gest de re-capitulare pentru a câştiga puncte în plus faţă de Ludovic Orban, cu care se bate pentru şefia PNL (parlamentarii PNL de Alba şi de Maramureş condiţionându-şi sprijinul pentru Cîţu de retragerea dosarului).

Societatea civilă a reacţionat însă şi de data aceasta, prin proteste de stradă, comunicate şi scrisori deschise:

30 iunie 2021: Comunitatea Declic și Mining Watch România condamnă ferm solicitarea premierului Florin Cîțu de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO

1 iulie 2021: Ordinul Arhitecților din România solicită continuarea procedurii de înscriere a Sitului Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial!

7 iulie 2021, Piaţa Victoriei: Dezvelim o statuie din aur de la Roșia Montană!

11 iulie 2021, Palatul Cotroceni: Ieșim în stradă pentru Roșia Montană!

Ca de obicei, sper să vă ţin la curent pe această temă, actualizând informaţiile pe măsură ce mai apar evenimente sau subiecte relevante.

#UniţiSalvăm #RoşiaMontană!

Roşia Montană – o cronologie a proiectului minier al RMGC (1995-2014)

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Grigore Moisil

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: