Centenarul revoluției din octombrie. Cum a fost la simpozionul de la Cluj și Sighet ?   Leave a comment

#CentenarulRoşu

Așa cum cititorii acestui blog știu deja, între 12 și 15 octombrie anul acesta a avut loc simpozionul Centenarul Revoluţiei din Octombrie: 100 de ani de represiune, la Cluj și Sighet.

Din păcate, nu am reușit să găsesc pe internet materiale care să prezinte lucrările din cadrul meselor rotunde ce s-au desfășurat la Sighet. Presa românească a acoperit știrea într-o oarecare măsură, însă insuficientă, după părerea mea (și cred că nu numai a mea). Evenimentul a fost prezentat online ca știre, i s-au dedicat un reportaj sau două, Realitatea TV i-a dedicat o emisiune de două ore, unele ziare sau posturi de radio au prezentat interviuri cu participanți la simpozion (pressone.ro: interviu cu Stephane Curtois, Radio România Cultural: interviu cu Dennis Deletant)

Din nefericire, în buna tradiție a presei românești, evenimentul a fost abandonat imediat ce nu a mai constituit un ”subiect fierbinte”, iar ”follow-up-urile” lipsesc, evident, cu desăvârșire. O detaliere succintă a manifestărilor am găsit pe blogul lui Anatol Petrencu, pe promemoria.md, sub titlul Conferinţă internaţională consacrată împlinirii a o sută de ani de la Revoluţia Rusă. Este singurul articol (pe care l-am găsit) în care se face o relatare a celor petrecute în cadrul simpozionului; în încheierea articolului aflăm că ”materialele Conferinţei vor fi publicate într-un volum de studii” (probabil sub patronajul Memorialului Sighet).

Toate bune și frumoase, am marcat ”Centenarul Roșu” într-o atmosferă academică – un lucru necesar, de altfel –, numeroase personalități au vorbit pe teme interesante, evidențiind ororile comunismului, vom avea și un volum de studii, cuprinzând materialele simpozionului…

Însă toate acestea nu sunt suficiente. În ”secolul digital” pe care îl traversăm – și dată fiind spălarea de creier la care am fost supuși vreme de decenii întregi – informațiile prețioase ale acestui important simpozion, dezbaterile (fără îndoială interesante) ar fi trebuit să se regăsească cvasi-instantaneu pe internet (și nu mă refer aici doar la pagina de Facebook a Memorialului Sighet, unde au apărut câteva scurte înregistrări, pe care vi le prezint mai jos, ci și la site-ul Memorialului, la youtube – al doilea site din lume, după Google etc.).

Mai mult încă, pentru a avea impact asupra generațiilor mai tinere, poate ar fi fost o idee bună să fi fost publicate pe youtube scurte ”trailere” și ”teasere” ori filmulețe educative de 5-10 minute, din care să afle și tinerii noștri despre ce a fost vorba la ”Marea Revoluție Socialistă din Octombrie” și, desigur, la simpozionul dedicat ”Centenarului Roșu”. Cam pe modelul de mai jos:

Vrem-nu vrem, ne place ori nu ne place, acesta este modelul de urmat pentru a ajunge la mintea (poate și la inima) copiilor noștri. Fără îndoială, materialele conferinței publicate într-un volum de studii vor fi folositoare unui (mic) segment de persoane interesate (masteranzi, doctoranzi, profesori și studioși pasionați pe cont propriu), însă pentru generațiile foarte tinere vor fi un fel de literă moartă, la care nu vor avea acces și care, de altfel, nu vor prezenta interes niciodată. Or, aceste generații foarte tinere ar trebui să devină (și ele) la un moment dat publicul-țintă al unor astfel de manifestări. Nu am de gând, firește, să contest necesitatea manifestărilor curente, ori să pledez pentru coborârea standardului lor academic, dar, ca om în contact cu generația tânără,  simt nevoia să subliniez nevoia extinderii publicului-țintă. Memoria noastră (ștearsă și) recuperată trebuie transmisă copiilor noștri, în care trebuie să rămână vie multă vreme de acum înainte, pentru a fi dată mai departe, peste ani.

Dar, încheind această scurtă pledoarie pentru necesitatea educării tinerei generații cu privire la trecutul nostru comunist, revin la nevoia promovării manifestărilor de orice fel dedicate acestui subiect. Publicul larg trebuie să știe de ele, ”cercul academic” trebuie spart, lumea trebuie să vorbească, să dezbată, să-și pună întrebări, să caute răspunsuri și, de ce nu, să genereze alte manifestări – mai ales în preajma zilelor care marchează evenimente istorice de importanța celui abordat în simpozionul de la Cluj și Sighet. În condițiile în care figura lui Stalin își recapătă treptat din popularitate în Rusia, în condițiile în care Ministerul rus de Externe este nemulțumit de schimbarea denumirii parcului Tolbuhin din București, în condițiile în care Partidul Comunist al Federației Ruse sărbătorește centenarul revoluției din octombrie, în condițiile în care Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se pregătește și el a sărbători această ”mare revoluție”, alăturându-se manifestărilor din Rusia și planificând la sfârșitul lui noiembrie o plenară la care vor participa circa 1000 de oameni, simpozionul de la Sighet, dedicat centenarului revoluției bolșevice, capătă o importanță cu atât mai mare, constituindu-se în singurul eveniment de contracarare a nostalgiilor comuniste, de rememorare a ororilor Terorii Roșii, de reconstituire a memoriei și istoriei noastre legate de trecutul comunist, în zilele acestea, când ne amintim de revoluția bolșevică.

Așa cum spuneam mai sus, vă prezint în continuare o listă de redare pe care am creat-o pe youtube, cuprinzând câteva înregistrări de la Conferința „Centenarul Revoluției din Octombrie. 100 de ani de represiune” (12-15 octombrie 2017, Cluj și Sighet). Din păcate, filmările nu sunt de calitate foarte bună, sunt scurte, nu cuprind o prelegere de la un cap la altul, dar cel puțin pot constitui un fel de „teasere”, despre care vorbeam mai sus, bune să incite curiozitatea și interesul. Să sperăm că undeva există înregistrări întregi ale conferințelor și că vom avea cândva acces la ele…

ACTUALIZARE (9 noiembrie 2017): La 6 noiembrie 2017, la TVR Cluj a fost difuzat un documentar rezultat în urma simpozionului, realizat de Silvia Pintea şi intitulat „100 de ani de represiune”, pe care îl puteţi urmări mai jos.

Posted 26/10/2017 by Cris A. in

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Grigore Moisil

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: