Eroi români şi monumentele lor. „Cei 500 de la Galaţi” – între legendă şi uitare. Şi despre bolşevicii care i-au şters din istorie   3 comments

Una dintre cele mai spectaculoase bătălii ale Primului Război Mondial a fost Bătălia pentru Galaţi, din 7-9 ianuarie 1918 – prima confruntare din istorie între trupele române şi cele bolşevice şi o luptă unică în analele Marelui Război, aşa cum se va vedea mai jos.

Principala sursă istorică privind această bătălie aparţine istoricului Constantin Kiriţescu, interzis de comunişti şi, prin urmare, prea puţin cunoscut publicului. De altfel, în manualele de istorie această bătălie este tratată marginal, iar eroii militari români care i-au înfrânt pe ruşii bolşevici la Galaţi mai trăiesc doar într-o legendă (romanţată, ca orice legendă), din ce în ce mai puţin cunoscută.

Legenda (documentată de unii cercetători, printre care Cristian Negrea şi Bogdan Condurăţeanu) spune că 200 de soldaţi români, împreună cu 300 de poliţişti, pompieri şi marinari au ţinut piept – şi, în final, au învins – 12.000 de soldaţi ruşi dezertori care doreau să se întoarcă în ţară pentru a se alătura Revoluţiei Bolşevice a lui Lenin, „hotărâţi să-şi croiască drum cu armele şi să prade totul în calea lor, ca un nor de lăcuste, şi dacă nu întâlneau rezistenţă, să bolşevizeze totul, după modelul din Rusia“, (ist. Cristian Negrea).

Adevărul istoric (destul de greu de reconstituit, din lipsa surselor) ne spune însă că raportul de forţe a fost de 4 la 1 în favoarea bolşevicilor (conform lui Kiriţescu – singura sursă credibilă, se pare), deci au participat la această luptă circa 3000 de soldaţi români, care au luptat eroic pentru apărarea Galaţiului, atacat de trupele bolşevice din patru părţi.

Furia cu care românii, semnificativ mai puţin numeroşi, contraatacă, îi îngrozeşte pe ruşi, care iau o hotărâre disperată şi senzaţională. La ora 11,00 noaptea încep să treacă podul şi linia frontului şi se predau germanilor. A fost un deznodământ total neaşteptat şi absolut unic în istoria Primului Război Mondial. O bătălie între două armate aliate, în faţa poziţiilor inamicului şi sub privirile acestuia„. (C. Kiriţescu)

În perioada interbelică, în memoria eroilor de la Galaţi a fost ridicat – prin contribuţie publică –  Monumentul Eroilor Marinari din 1918. Denumirea oficială a fost „Monumentul eroilor căzuţi pentru apărarea Galaţiului în luptele din 7-8 ianuarie 1918”, sau, mai pe scurt, Monumentul „Apărătorii Galaţiului 7-9 ianuarie 1918”.

Dar acestui monument nu i-a fost dată o viaţă lungă. Bolşevicii şi-au luat „revanşa”, după nici 30 de ani de la marea bătălie pentru Galaţi: în 1946, autorităţile române, în numele „frăţiei între popoarele comuniste” şi din ordinul Moscovei, distrug monumentul (parţial, se pare, „opera” fiind cu totul desăvârşită vreo 10 ani mai târziu). Se pare că singura sursă din care putem şti cum arăta monumentul este un set de fotografii aparţinând fotografului Casei Regale, George Maksay.

Monumentul Eroilor Marinari în perioada interbelică  (Sursă foto: adevarul.ro)

(În paranteză fie spus, realizez acum că am folosit de multe ori sintagma „se pare” în acest articol; probabil că multe amănunte despre Bătălia pentru Galaţi din 1918 şi despre monumentul ce o reamintea vor rămâne multă vreme sub semnul lui „se pare”…)

În cei 30 de ani de după „căderea comunismului” în România nimeni nu s-a învrednicit să redea Galaţiului acest monument de colosală importanţă pentru oraş. Din câte am reuşit să aflu, abia în 2013, la 29 octombrie, după 24 de ani de la Revoluţie, Consiliul Judeţean Galaţi aprobă – prin Hotărârea 401 –  studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru obiectivul de investiţie „Monumentul Apărătorii Oraşului Galaţi (7-9 ianuarie 1918)”, cu valoarea totală de 442.000 lei.

Avem, deci, din 2013, un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic. Însă de atunci încoace nimeni nu a purces la reconstruirea monumentului, până anul trecut, când – în perspectiva Centenarului Marii Uniri – a început refacerea acestuia (în noiembrie 2017 lucrarea deja începuse „în atelier”). Conform reprezentanţilor CJ Galaţi din noiembrie 2017, costurile de construcţie efectivă însumează  307.500 lei (deci, mai puţin decât studiul de fezabilitate!). Aşadar, un total de cheltuieli de 749.500 lei (= studiu de fezabilitate+proiect tehnic+construcţie) şi o durată de circa 5 ani pentru o construcţie de 5,25 metri înălţime, cu o suprafaţă de 20 metri pătraţi, realizată de o echipă de „specialişti” (n-am reuşit să aflu cine sunt aceştia).

O fi mult, o fi puţin? Nu sunt eu în măsură să apreciez, dar vă pot oferi nişte cifre spre comparaţie. De pildă, pentru anul 2017, Muzeului de Istorie din Galaţi i-a fost alocată suma de 624.000 lei, reprezentând „subvenţii pentru instituţii publice destinate secţiunii de dezvoltare”; în acelaşi scop al dezvoltării, Muzeul de Artă Vizuală a beneficiat de numai 71.000 lei, iar Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii de 329.000 lei. Aş mai putea continua cu o serie de instituţii de cultură sau de sănătate care au beneficiat de la bugetul de stat de sume (mult) mai mici decât acest singur monument al ostaşilor noştri. Dar nu vreau să vă plictisesc; găsiţi toate datele în Hotărârea CJ Galaţi din 19.12.2017 privind rectificarea bugetului local pe 2017 aici.

Totuşi, vă mai reţin atenţia cu nişte informaţii interesante pe care le-am găsit în această hotărâre (pagina 61), privitoare la Cap. 67.10, 71 – Active nefinanciare, pe care vi le prezint mai jos (sumele reprezintă „mii lei”):

 1. Obiective (proiecte) de investiţii în continuare
Total
Cheltuieli efectuate până la 31.12.2016
  Buget 2017
Estimări 2018
Estimări 2019
Estimări 2020
Monumentul Apărătorii oraşului Galaţi,

7-9 ianuarie, 1918″

1.774,00 0,00   424,00 450,00 450,00 450,00

 

Ce putem deduce din acest tabel?

 1. Până în 2016 nu s-a cheltuit nimic pentru monument (deci, acei 442.000 lei pentru studiu+proiect n-au fost, totuşi, cheltuiţi, sau aceşti bani s-au „evaporat”, cumva?; rămâne să mai cercetez, dacă voi mai avea timp)
 2. Pe 2017 s-a alocat pentru monument suma de 424.000 lei (deci, nu 307.500, cum afirmau autorităţile în noiembrie anul trecut, dar, mă rog, putem pune diferenţa de 116.500 lei pe seama inaugurării de luna asta, căci şi aceasta costă, nu-i aşa?)
 3. În 2018 se estimează încă 450.000 lei de investit în acest monument. Aceeaşi sumă este estimată şi pe 2019, şi pe 2020.

Aşadar, se estimează că, pe lângă sumele cheltuite până acum (424.000 lei), Monumentul „Apărătorii Oraşului Galaţi 7-9 ianuarie 1918”, va beneficia în următorii trei ani de impresionanta sumă de 1.350.000 lei. Asta în vreme ce grupul sanitar de la Casa Memorială „Costache Negri” sau cel al Casei Rurale „Ion Avram Dunăreanu” figurează la Obiective (proiecte) de investiţii noi cu fix 0,00 lei pe toată perioada 2016-2020. Iar la alte de investiţii în cadrul Obiectivelor (proiectelor) de investiţii în continuare, de aceeaşi sumă (0,00 lei) şi pe aceeaşi perioadă (2016-2020) „beneficiază” şi elemente precum „Electrocardiograf portabil” (4 bucăţi) necesar spitalelor (adică, ştiţi dumneavoastră, aparatul acela cu care ar trebui să vină Salvarea, să poată face un EKG pe loc) sau boilerul pentru Centrul de Plasament Tecuci…

 

Desigur, după omiterea lor din manualele de istorie de către bolşevici, după radierea lor din memoria colectivă, eroii Bătăliei pentru Galaţi merită un monument al lor, chiar şi la peste 60 de ani de la dărâmarea celui iniţial, chiar şi la 30 de ani de la Revoluţie, chiar şi la 5 ani de la elaborarea proiectului tehnic.

Desigur, „cei 500 de la Galaţi” (sau 3000, conform singurei surse credibile, interzisă de comunişti în ’46) merită şi inaugurarea „cu mare fast” din 20 ianuarie anul acesta, merită „ceremoniile speciale” şi reconstituirea istorică, datorată voluntarilor de la „Tradiţia militară”. In extremis, eroii Galaţiului merită, poate, chiar şi costurile destul de mari dedicate construirii şi inaugurării monumentului. După 100 de ani de la sacrificiul lor, după 72 de ani de la iniţierea distrugerii primului monument, circa 16 lei pentru fiecare zi de uitare parcă nu e, totuşi, prea mult.

Desigur, poate ar fi fost frumos (subliniez „frumos”, pentru că ar fi fost un frumos gest simbolic de recunoştinţă) ca suma să se fi strâns din contribuţia publică a societăţii gălăţene, cum s-a întâmplat odinioară, când a fost ridicat prima dată monumentul. Desigur, acesta are nevoie şi de conservare ulterioară, care va costa şi ea ceva. Însă mai mult ca sigur nu are cum să coste, 450.000 lei pe an, vreme de trei ani, cum estimează CJ Galaţi investiţiile pe viitor în acest monument. Mai ales în condiţiile în care copiii dintr-un centru de plasament nu au boiler, două case memoriale nu au grup sanitar, trei spitale nu au electrocardiograf portabil. Şi nici nu vor avea în următorii trei ani, conform estimărilor bugetare ale CJ Galaţi.

 

Ideea iniţială a acestui articol a fost să scot în evidenţă un proiect dus la capăt cu bine şi la termen de către autorităţile române – lucru rarisim de zeci de ani încoace. Însă, cu ocazia documentării pe această temă, mi-a fost dat să descopăr  unele lucruri putrede, care „miros” a orice, numai a bunăvoinţă şi competenţă – nu. O investigaţie mai amănunţită ar dovedi, probabil, că şi acest proiect este doar o „mişcare de imagine” a autorităţilor şi un prilej de scurgere a banilor publici pe unde nu trebuie… Şi, desigur, (încă) o pată pe acţiunile dedicate Centenarului României Mari.

Reclame

Posted 07/01/2018 by Cris A. in

3 responses to “Eroi români şi monumentele lor. „Cei 500 de la Galaţi” – între legendă şi uitare. Şi despre bolşevicii care i-au şters din istorie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ei, domnule Cioboată, n-aş zice că sunt singura. Poate doar singura ţărănistă care mai face asta? Nu ştiu…
  Vă mulţumesc pentru apreciere şi pentru toate comentariile. Ţinem legătura!

  Apreciază

 2. Cristina draga, iti urmaresc fiecare miscare, cred ca esti singura care mai are curajul sa puna sare pe rana poporului roman. ROMANIA TREBUIE SA REVINA LA REGALITATE ! Nu suntem in stare sa alegem bobul de neghina, fiecare se gandeste cum poate fura ceva pentru el. Cum este posibil ca marea majoritate a psd-ului sa ajunga bogatasi, dar numai dupa ce au furat idealurile revolutiei din 89 si asta se datoreaza ultimului din lista comitetului provizoriu din decembrie 89, ion iliescu. Atunci fiecare roman a strigat JOS ceausescu si apoi JOS COMUNISMUL ! Urmarea o stim cu totii, a venit esalonul 2 al pcr in frunte cu iliescu si gasca lui. Iti aduci aminte de 28 ianuarie 1990 cand SENIORUL COPOSU (care nu a mancat salam cu soia ca intreg poporul roman, mai putin cei care aveau functii de raspundere in pcr si se aprovizionau din gospodariile partidului comunist), a facut cea mai groaznica mizerie anuntand ca frontul salvarii nationale va participa la alegeri, desi era stipulat ca fsn era o forta provizorie care are menirea sa asigure primele alegeri libere fara comunism. Ce a insemnat aceasta minciuna ? Am devenit o Romanie care a legalizat prima constitutie a Romaniei in care ROMANIA A FOST desemnata republica ! NU ! ROMANIA NU POATE FUNCTIONA DECAT DACA ESTE REGAT ! Si asta pentru simplul fapr ca REGELE NU ARE VOIE SA FACA POLITICA ! ORICE PRESEDINTE AL UNUI PARTID POLITIC VA DUCE SI APARA POLITICA ACELUI PARTID din care provine. Nu trebuie uitat faptul ca REGELE MIHAI nu a avut voie sa vina in Romania decat dupa ce a primit pasaport romanesc pe vremea Conventiei din 1996. Ce mai este romanesc in tara noastra ? Singura banca este CEC-ul, Petrolul si toate benzinariile, nu mai sunt ale noastre. ROSIA MONTANA a scapat dupa multe, foarte multe manifestari, fiind deja vanduta. NU SE MAI POATE!!!! Avem acum ocazia cand este anuntata manifestatia din 20 ianuarie 2018, ca intreg poporul roman sa iasa in resedintele de judet la consiile judetene pentru judetele indepartate Bucurestiului, iar celelalte sa participe la BUCURESTI pentru apararea dreptului omului si in Romania, sa asiguram o LEGE A JUSTITIEI CARE SA NU ACOPERE FRAUDA. Asta se partajeaza in functie de suma Furata prin condamnarea primita. Sunt sigur ca si monumentul din Galati va genera un FURT !
  NUMAI O ROMANIE REGAT, MAI POATE SALVA, cu greu ROMANIA !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

PNȚ Maniu-Mihalache

Trecut pentru viitor

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: