Marele Maniu şi Marea Unire: între uitare, nepăsare şi ipocrizie   Leave a comment

… sau despre cum partidul-stat ne refuză dreptul la memorie

De-a lungul anilor am tot evidenţiat pe acest blog ipocrizia unora şi altora în privinţa marilor personalităţi care au marcat istoria PNŢCD, dar mai ales istoria Ţării. Iuliu Maniu  este unul dintre marii Oameni ai istoriei noastre, uitat în genere, dar „scos de la naftalină” de ţărănişti ori de câte ori mai aveau nevoie de încă o bucăţică de legitimitate, ori de unii jurnalişti, la diverse ocazii aniversare, fiind dat exemplu, pe ici-pe colo, de mare om politic, de mare român, de model generic pentru cum ar trebui să fie un om în slujba Ţării, a cărui pildă ar trebui urmată de noi toţi şi în particular de oamenii noştri politici etc. ş.a.m.d.

Pe la televizor puţine lucruri aflăm despre Maniu – de multe ori doar la vreo ocazie oarecare şi de cele mai multe ori cu litere mici, pe burtieră. Despre Marea Unire s-a spus, de pildă, că a fost făcută de nişte mari oameni politici, dar aproape niciodată aceşti oameni nu au fost enunţaţi cu nume şi prenume. În gălăgia informaţională în care ne afundăm zi de zi, în care numele lui Iuliu Maniu evocă în primul rând un bulevard, iniţiativele de reală aducere-aminte şi cinstire a Sfinxului politicii noastre sunt puţine, nefinanţate, nepopularizate, ba chiar şi „contracarate” – prin nepăsare, prin refuzul implicării autorităţilor, prin respingerea finanţării. Sau prin „împingerea” unor documentare preţioase despre Maniu şi alţii ca el, precum „Memorialul durerii” către ore de minimă audienţă, pe un post prea puţin urmărit de români…

Odată cu apropierea aniversării Centenarului Marii Uniri, numele lui Maniu devine, totuşi, imposibil de evitat. Iar în contextul proiectelor ocazionate de acest centenar devine cu atât mai gravă pasivitatea autorităţilor când vine vorba de finanţarea restaurării unor monumente istorice intrinsec legate de Marea Unire, în particular de marii Oameni ai României Mari – aşa cum este Casa memorială Iuliu Maniu, din Bădăcin.

Casa Memorială Iuliu Maniu –  Bădăcin, jud. Sălaj (foto: Florin Eşanu)

De 15 ani preotul paroh al Bădăcinului, Cristian Borz, se zbate să salveze această casă de la pieire – şi, odată cu ea, o parte din memoria colectivă legată de Sfinxul de la Bădăcin. În 2015, el a demarat campania „Salvaţi Casa Memorială Iuliu Maniu, care, din păcate, nu a putut strânge toate fondurile necesare reabilitării imobilului. Prin urmare, s-a făcut apel la autorităţile judeţului Sălaj pentru finanţarea monumentului. La sfârşitul lunii trecute, pentru a şasea oară într-un an şi jumătate, Consiliul Judeţean Sălaj a dat aviz negativ  pentru finanţarea reabilitării Casei Memoriale Iuliu Maniu, respingând un proiect de hotărâre iniţiat de consilierii PNL pentru alocarea a 100.000 lei în acest scop, din fondul de rezervă bugetară (vezi ştirea pe adevarul.ro).

CJ Sălaj este dominat de consilierii PSD, care au respins în masă proiectul, alături, desigur, de reprezentanţii UDMR (chiar în pofida sfaturilor „gurului PSD” însuşi, Adrian Năstase).

Pentru mine această decizie nu este o surpriză, dată fiind lunga istorie neocomunistă a PSD-ului şi îndeosebi istoria de ofiţer de securitate a preşedintelui CJ Sălaj, Tiberiu Marc. Nu mă surprind nici măcar argumentele jalnice, legate de Legea Patrimoniului şi de Normele de finanţare, având în vedere talentul deosebit al pesediştilor de a se eschiva. Cu toată eschiva lor, motivele invocate (conform adevarul.ro) de Cosmin Vlaicu, secretarul CJ, nu stau în picioare: fiind vorba de un proiect de hotărâre a CJ  privind finanţarea reabilitării monumentului, acest proiect putea fi foarte bine ajustat astfel încât să devină o hotărâre viabilă, conformă legii. Este vorba, aşadar, de rea-voinţă, nicidecum de lipsă de posibilităţi sau de cadru legislativ. Sunt convinsă că preotul Borz le-ar fi pus bucuros la dispoziţie toată documentaţia şi ar fi fost dispus să îndeplinească toate condiţiile şi să urmeze toate procedurile legale pentru obţinerea finanţării.

Vi-i prezint mai jos, cu nume şi prenume, pe cei care au votat împotriva acestui proiect (lista este alcătuită conform rezultatelor alegerilor locale din 2016 înregistrate la BEC, întrucât se pare că pe site-ul CJ Sălaj această listă nu este actualizată, datând din 2013), în caz că doriţi să ştiţi pe cine să nu (mai) votaţi data viitoare:

Marc Tiberiu, PSD; Neaga Florian-Claudiu, PSD; Ciunt Ionel, PSD; Panie Sergiu, PSD; Ghiurco Dan, PSD; Pop Gheorghe-Ioan, PSD; Opriş Alin-Florin, PSD; Cernucan Lorena-Diana, PSD; Gui Gavril, PSD; Raţiu Viorel, PSD; Chiş Filonaş, PSD; Demle Alin, PSD; Szilágyi Róbert-István, UDMR; Csóka Tiberiu, UDMR; Dari Toma, UDMR; Pop Emeric, UDMR; Berek Stefan, UDMR; Domokos Francisc, UDMR; Sojka Atila-Ioan, UDMR.

Nu am să închei înainte de a vă prezenta şi un exemplu de „aşa da”. Este vorba despre intervenţia în Parlament a doamnei Lavinia Cosma, deputat USR, care i-a solicitat ministrului Culturii să se implice în finanţarea salvării Casei Memoriale Iuliu Maniu, de la Bădăcin:

Vreau să fac pe această cale un apel la ministrul Culturii: domnule ministru, vă adresez public rugămintea de a aloca banii necesari salvării Casei Memoriale Iuliu Maniu, care poate deveni un simbol al Centenarului, aşa cum Iuliu Maniu a reprezentat un simbol al acelor vremuri. […]. Nu e suficient să dăm citate din Iuliu Maniu, ca să dea bine la televiziune, e nevoie să acţionăm. Haideţi să salvăm împreună Casa Memorială Iuliu Maniu!„.

Cât despre un răspuns la acest apel din partea ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, nu am reuşit să aflu nimic de pe Internet. El este ocupat, zilele astea, cu „organismele profesioniste de comunicare ale statului”  (sic!) – Televiziunea Română, Radioul Naţional şi AGERPRES, pe care le doreşte, desigur, total aservite politic.

Despre lupta cu autorităţile pentru salvarea Casei Memoriale Iuliu Maniu puteţi afla mai multe pe blogul lui Marius Andrei (aici) , iar despre progresul lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu puteţi obţine detalii pe site-ul Sălajul pur şi simplu (aici), cât şi pe pagina oficială de Facebook a campaniei.

Dincolo de toate problemele inerente, dincolo de eschivele pesediştilor şi ale foştilor ofiţeri de securitate,  vestea bună este că din ce în ce mai multe persoane fizice, dar şi juridice, continuă să contribuie, din puţinul sau prea-plinul lor, la salvarea monumentului, fie cu bani, fie cu materiale de construcţie, fie cu muncă voluntară.  Zilele acestea, de pildă, o societate comercială (SC Siceram SA Sighişoara) a donat ţigla necesară refacerii în întregime a acoperişului casei memoriale, în valoare de 23.000 de lei.

Puteţi ajuta şi dumneavoastră acest proiect, prin donaţii în următoarele conturi, deschise la la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

 

Intervenţia în Parlament a Laviniei Cosma, deputat USR de Mureş

 

Posted 16/10/2017 by Cris A. in

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru Nicolae Grădinaru

profesor de istorie - Colegiul Național Iulia Hasdeu

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: