O gafă virală: „Robert Ficheux, omul căruia România îi datorează graniţele de azi”   Leave a comment


#Ţărănista: Proiectul Info Centenar România Mare, categoria #RecuperareaIstoriei

De vreo trei ani încoace – şi cu precădere în ultimul an – circulă pe Internet un text care a fost „şeruit” şi „răs-şeruit” pe Facebook de nenumărate ori, purtând, în genere, titlul Robert Ficheux, omul căruia România îi datorează graniţele de azi. Se pare că prima dată textul a apărut pe Facebook postat de un domn Sorin Simion, pe 15 august 2015; în aceeaşi zi a apărut şi pe Ziare.com, la rubrica dedicată Piteştiului, fiind preluat de pe Ziarul Argeşul (ziarulargesul.ro). N-am putut să determin exact cine a publicat prima oară textul preluat de atunci cu copy-paste pe reţelele sociale (nu doar pe Facebook, ci şi pe Google Plus şi Pinterest). Cert este că textul s-a răspândit viral pe Facebook şi apoi pe World Wide Web (fiind preluat de comisarul.ro, cunoastelumea.ro, romaniabreakingnews.ro,  ba chiar şi de prof. Ion Coja pe blogul său sau de publicaţii cu pretenţii, precum Revista Memoria).

Textul la care mă refer este acesta:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(click pe foto pentru mărire) Citește restul acestei intrări »

Posted 02/10/2018 by Cris A. in

Doina lui Lucaci: povestea unui erou, poveste a rezistenţei româneşti   Leave a comment


Vasile Lucaciu.jpg

Vasile Lucaci (1852-1922)

  Vasile Lucaci (Lucaciu), supranumit „Leul de la Şişeşti”, a fost unul dintre principalii militanţi pentru drepturile naţionale ale românilor din Transilvania. Memorandist şi lider al Partidului Naţional Român, publicist politic în „Observatorul” şi „Gazeta de Transilvania”, activist pentru Marea Unire şi membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei după 1918, Vasile Lucaci a avut de îndurat – alături de alţi luptători pentru drepturile românilor – represiunea regimului maghiar din Transilvania, care îl condamnă şi îl aruncă de două ori (vreme de 15 luni în total) în închisoarea de la Seghedin pentru „calomniere publică a guvernului maghiar”. A doua condamnare însuma cinci ani, dar a fost graţiat, laolaltă cu ceilalţi memorandişti, datorită intervenţiei regelui Carol I pe lângă împăratul Franz Iosef. Citește restul acestei intrări »

Posted 14/09/2018 by Cris A. in

Nicolae Iorga – o făgăduială la un centenar de ocupaţie rusă   Leave a comment


În 1912 se împlinea un trist Centenar pentru România: 100 de ani de la Tratatul de la Bucureşti, prin care se încheiase Războiul ruso-turc şi conform căruia partea orientală a Moldovei (Basarabia), cedată de Imperiul Otoman, devenea provincie a Imperiului Rus. În fapt, valoarea juridică a acestui tratat este nulă, întrucât Moldova nu era provincie otomană, iar turcii nu aveau dreptul să cedeze acest teritoriu.

Iorga at his desk Luceaferul 2, 1914

Nicolae Iorga

La 100 de ani de la ruperea Basarabiei de Moldova, Nicolae Iorga evocă nedreptatea istorică de la 1812 într-un articol din revista Neamul Românesc, pe care o conducea – un articol scurt, dar plin de sevă, cuprinzând în final o făgăduială pe care Iorga şi generaţia lui şi-au ţinut-o, cu onoare şi sacrificiu. O făgăduială pe care noi, urmaşii Marilor Oameni ai Marii Uniri, trebuie să ne-o însuşim şi să o ducem, din nou, la îndeplinire.

Citește restul acestei intrări »

Posted 03/09/2018 by Cris A. in

PSD: atac la Patrimoniul Naţional în anul Centenarului Marii Uniri   Leave a comment


#Ţărănista, proiectul Info Centenar România Mare, categoria #RecuperareaIstoriei

#EuropeforCulture

The Romanian Government – led by the Social-Democrats – is „celebrating” the European Year of Cultural Heritage by advancing in the public space two extremely serious attacks on the Romanian Cultural Heritage: the withdrawal of the file on inscribing the Roşia Montană Mining Cultural Landscape on the UNESCO World Heritage List and a bill on the decriminalisation of unjustified interventions on heritage buildings. Citește restul acestei intrări »

Posted 17/06/2018 by Cris A. in

Oradea, 12 octombrie 1918: Declaraţia de Independenţă a românilor din Ardeal şi Ungaria   Leave a comment


La 12 octombrie 1918 a avut loc la Oradea o conferinţă în cadrul căreia Comitetului Executiv al Partidului Naţional Român i s-a conferit calitatea de organ provizoriu de conducere naţională al românilor din Ardeal şi Ungaria. La această şedinţă solemnă s-a adoptat în unanimitate Declaraţia de Independenţă a românilor din Ardeal şi Ungaria, căreia Alexandru Vaida-Voevod îi va da citire în Parlamentul Ungariei câteva zile mai târziu, la 18 octombrie 1918.

(Click pe foto pentru mărire)

Citește restul acestei intrări »

Posted 05/04/2018 by Cris A. in

„Făuritori de ţară”. Discursul lui Ion Andrei Gherasim la Sighet, 3 februarie 2018   Leave a comment


Ion Andrei Gherasim

Anul acesta, la 5 februarie, s-au împlinit 65 de ani de la trecerea Dincolo a lui Iuliu Maniu, ucis de comunişti în temniţa de la Sighet. Ca de obicei, ţărăniştii l-au comemorat pe marele Om, reunindu-se la Sighet pe 3 februarie. Cu acest prilej, domnul Ion Andrei Gherasim, director executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu, a ţinut  discursul pe care vi-l prezint mai jos:

 

 

 


Citește restul acestei intrări »

Posted 18/02/2018 by Cris A. in

Marea Unire şi vecinii României   Leave a comment


Sâmbătă, 10 februarie 2018, la Năsăud, cu prilejul Adunării Anuale a Despărțământului ASTRA Năsăud, academicianul Ioan Aurel Pop, istoric de calibru, a susţinut o conferinţă intitulată Marea Unire și vecinii României – semnificația internațională a actului de la 1918.

Ioan Aurel Pop explică, sine ira et studio, aşa cum ne-a obişnuit de mult, contextul istoric în care se găsea România la intrarea în Primul Război Mondial, relaţiile sale cu ţările vecine, situaţia românilor din aceste state şi disputele teritoriale latente sau aflate deja în desfăşurare în acel moment. Bulgaria considera Dobrogea parte a statului bulgar naţional, Serbia era îngrijorată de soarta Banatului, în perspectiva iminentă a Unirii cu România, în vreme ce Imperiul Austro-Ungar şi cel Rus „înghiţeau” laolaltă vreo 7-8 milioane de români.

Între Puterile Centrale (Tripla Alianţă dintre Germania, Austro-Ungaria şi Italia) şi Antanta (Tripla Înţelegere dintre Franţa, Anglia şi Rusia), statul român se găsea între ciocan şi nicovală: la sfârşitul războiului, ar fi fost nevoit să renunţe fie la Transilvania şi Bucovina, fie la Basarabia. Neutralitatea deja nu mai era o soluţie, conturându-se treptat ca o piedică în calea obiectivului Unirii; elita românească trebuia să aleagă, deci, şi a jucat cartea ce se va dovedi câştigătoare – intrarea în război de partea Antantei, pe voia şi „pohta” poporului, entuziast de această decizie şi pregătit de sacrificiu pentru Unirea cea Mare…

Ce a urmat ştim cu toţii. În ce proporţie Marea Unire s-a datorat poporului român sau marilor puteri veţi afla din prelegerea domnului Ioan Aurel Pop, pe care o găsiţi pe site-ul Asociaţiei La Maison Roumaine, aici.

Posted 17/02/2018 by Cris A. in

În 2018 NU aniversăm „Centenarul României”!   Leave a comment


Cu ajutorul nemijlocit al instituţiilor statului (vezi concluziile acestui articol), s-a propagat în ultima vreme ideea că anul acesta sărbătorim 100 de ani de România. Adică 100 de ani de la naşterea statului român!

Fără a acuza pe nimeni de rea-credinţă sau de conspiraţionism, ci doar de incompetenţă şi de neglijenţă, fac astăzi, din nou, o precizare de o importanţă crucială pentru cei cărora le mai pasă de istoria noastră, de identitatea noastră naţională: în 2018 aniversăm nici mai mult, nici mai puţin decât 159 de ani de la naşterea României, nicidecum 100, cum deja începe să creadă toată lumea, sub influenţa unei propagande binevoitoare (?), dar proaste.

Şi pentru că veni vorba de identitate naţională, pentru care Guvernul României a înfiinţat un departament special, vă invit să daţi o raită pe pagina Facebook a acestui departament, în secţiunea About/Despre (aici) şi să vă convingeţi cu ochii dumneavoastră: Departamentul Identităţii Naţionale (DIN) se ocupă de coordonarea acţiunilor dedicate aniversării Centenarului României:

Citește restul acestei intrări »

Posted 24/01/2018 by Cris A. in

13 ianuarie 2018: 100 de ani de la intrarea trupelor române în Basarabia   1 comment


În ianuarie 1918, Sfatul Ţării din Basarabia a adresat Guvernului României o cerere pentru intervenţia armatei române pentru a apăra Basarabia împotriva trupelor ruse şi ucrainene, care refuzau să se retragă dincolo de Nistru.

La 13 ianuarie 1918, „oştile româneşti au intrat biruitoare în capitala Basarabiei, aducând cu ele rânduială şi pace”, aşa cum subliniază ediţia specială a ziarului Ardealul, din aceeaşi zi:

Primul Război Mondial, Războiul Întregirii Noastre, a înregistrat peste 500.000 de victime din rândul luptătorilor români: „2.331 ofiţeri morţi şi 216.966 soldaţi morţi, 310.703 militari au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi. Acestora li se adaugă cei peste 250.000 de civili morţi, ca urmare a bătăliilor desfăşurate pe teritoriul ţării, rănilor produse de război şi tifosului exantematic„. Despre contribuţia armatei române la înfăptuirea şi apărarea Marii Uniri din 1918 puteţi citi mai multe pe site-ul Trustului de Presă al MApN, aici.

Posted 13/01/2018 by Cris A. in

Eroi români şi monumentele lor. „Cei 500 de la Galaţi” – între legendă şi uitare. Şi despre bolşevicii care i-au şters din istorie   3 comments


Una dintre cele mai spectaculoase bătălii ale Primului Război Mondial a fost Bătălia pentru Galaţi, din 7-9 ianuarie 1918 – prima confruntare din istorie între trupele române şi cele bolşevice şi o luptă unică în analele Marelui Război, aşa cum se va vedea mai jos.

Principala sursă istorică privind această bătălie aparţine istoricului Constantin Kiriţescu, interzis de comunişti şi, prin urmare, prea puţin cunoscut publicului. De altfel, în manualele de istorie această bătălie este tratată marginal, iar eroii militari români care i-au înfrânt pe ruşii bolşevici la Galaţi mai trăiesc doar într-o legendă (romanţată, ca orice legendă), din ce în ce mai puţin cunoscută.

Legenda (documentată de unii cercetători, printre care Cristian Negrea şi Bogdan Condurăţeanu) spune că 200 de soldaţi români, împreună cu 300 de poliţişti, pompieri şi marinari au ţinut piept – şi, în final, au învins – 12.000 de soldaţi ruşi dezertori care doreau să se întoarcă în ţară pentru a se alătura Revoluţiei Bolşevice a lui Lenin, „hotărâţi să-şi croiască drum cu armele şi să prade totul în calea lor, ca un nor de lăcuste, şi dacă nu întâlneau rezistenţă, să bolşevizeze totul, după modelul din Rusia“, (ist. Cristian Negrea).

Citește restul acestei intrări »

Posted 07/01/2018 by Cris A. in

Microgreens România

Ferma Fresh Microgreens - microplante pentru gastronomie și alimentație sănătoasă

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

JURNAℓ SCOȚIAN

IOAN-FLORIN FLORESCU

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: