Al. Herlea – Despre votul în alb   2 comments


Despre utilitatea votului alb in contextul actual al vietii politice din Romania

In urma cu aproape un an afirmam in articolul intitulat: “Manifestarile din iarna 2012 si necesitatea crearii unei alternative politice pentru Romania” ca situatia politica din Tara este dezastruoasa si ca aparitia unei adevarate alternative este solutia pentru iesirea din impas. Astazi, in decembrie 2012, in ajunul alegerilor parlamentare, nimic nu s-a schimbat, situatia politica a ramas aceeasi. Monopolul puterii continua sa fie detinut de exponentii fostei nomenclaturi si ai fostei securitati care controleaza si viata economica.

Sinistrul personaj Silviu Brucan afirmase, curand dupa evenimentele din decembrie ’89, ca FSN trebuie sa se imparta pentru a juca atat rolul de putere, cat si cel de opozitie. Astfel, simuland democratia, securistii si nomenclaturistii, care acaparasera conducerea Tarii, puteau sa-si pastreze dominatia. Asistam astazi, dupa 23 de ani de la prabusirea comunismului, la perfecta transpunere in viata a acestei strategii. Scindarea FSN din 1991 in PDSR si PD este unul din momentele ei cheie ; ea a permis celor doi frati gemeni sa fie cu schimbul cand la putere, cand in opozitie.

Manipularea opiniei publice prin varii metode, incepand cu controlul riguros al mass media, a creat conditiile alternarii la guvernare a celor doua aripi ale FSN. A aparut astfel un cerc vicios bazat pe ideea ca trebuie ales raul cel mai mic reprezentat cand de una, cand de cealalta ramura a FSN-ului. Alternanta este insa fictiva intrucat atat PDL, cat si PSD (numele actuale ale celor doua ramuri) au aceleasi origini, aceleasi mentalitati, acelasi dispret pentru cauza cetatii si aceeasi atitudine de promovare a interesului personal in detrimentul celui public.

In mod normal partidele politice trebuie sa promoveze, in interesul poporului, valori, idei si programe ; ori in cazul celor doua ramuri ale FSN nu este vorba decat de interese personale si de grup. In ultimul timp, lupta intre putere si opozitie a devenit din ce in ce mai reala, deci mai credibila, fapt care faciliteaza manipularea opiniei publice. Fiecare protagonist face totul si utilizeaza toate mijloacele ca sa acapareze un numar cat mai mare de privilegii si bunuri. Acestea fiind limitate, lupta se ascute.

Viata politica romaneasca se desfasoara, cum am mentionat deja, intr-un cerc vicios. Optiunea opiniei publice pentru ceea ce este considerat ca fiind raul cel mai mic determina perpetuarea adevaratului rau : cel al perenizarii puterii in mainile mafiilor de securisti si nomenclaturisti. Aceasta este adevarata cauza a degradarii continue a situatiei politice din Romania, ajunsa astazi la un nivel pe care nimeni nu-l credea posibil. Cercul vicios al falsei alternative, preconizat de Brucan si intretinut ulterior cu mult profesionalism reprezinta o mare victorie a celor ce detin puterea din decembrie ’89 si pana astazi.

Pentru a iesi din acest impas trebuie create conditiile necesare nasterii unei adevarate alternative politice. Este un proiect pe termen lung si el nu poate avea, din pacate, un impact imediat ; trebuie insa inceput cat se poate de repede.

O solida alternativa politica se poate realiza numai daca ea este expresia vointei clar afirmate a unei parti importante a electoratului. Toti cei care resping oferta electorala, existenta astazi in Romania, trebuie sa se exprime si aceasta se poate face prin votul alb (buletinul de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea votat). El exprima, fara echivoc, refuzul de a alege candidatii inscrisi in buletinele de vot. Desigur,votul nul reprezinta si el, in buna masura, aceasta optiune. Cauzele anularii lui fiind insa diverse mesajul transmis este neclar, ca si cel al neprezentarii la vot. Legea electorala din Romania (legea 35 din 2008) prevede, in mod explicit si pertinent, contabilizarea separata (distincta de votul nul) a votului alb. Este un aspect extrem de pozitiv cu toate ca votul alb nu este luat in considerare (ca si votul nul) in calculul voturilor valabil exprimate, ceea ce i-ar fi conferit o si mai mare imporanta.

Dar pentru ca semnificatia votului alb sa fie lipsit de  ambiguitate si sa poata fi utilizat cu toata eficacitatea este necesar ca in buletinele de vot sa figureze un patrulater cu inscriptia VOT ALB, asemeni patrulaterelor candidatilor. Alegatorul va avea astfel informatia clara si proba materiala a existentei acestei optiuni (practic necunoscute) si va putea s-o utilizeze fara teama unei eventuale fraude (aplicarea ulterioara a stampilei pe unul din patrulaterele existente).

Pentru Romania votul alb si utilizarea lui este importanta. Cu cat numarul voturilor albe va fi mai mare, cu atat conditiile crearii unei formatii politice care sa serveasca poporul roman vor fi mai propice. Cei care refuza sa aleaga intre variantele electorale existente astazi constituie baza pe care se va construi structura politica care va reprezenta adevarata alternativa in Romania viitoare.

Societatea civila din Romania trebuie sa se mobilizeze pentru ca votul alb, optiune electorala practic necunoscuta in randul opiniei publice, sa fie cat mai larg popularizat si semnificatia lui cat mai clar explicata, subliniindu-se diferenta dintre votul alb, cel nul si neprezentarea la scrutin (abtinerea). Trebuie evident urmarita cu atentie aplicarea cu strictete a legii electorale precum si imbunatatirea ei, printre altele, prin  crearea unui buletin de vot adecvat si includerea votului alb in totalul sufragiilor exprimate. Votul alb poate constitui o caramida importanta pentru constructia Romaniei de maine, fiind o speranta pentru iesirea din impasul politic in care se gaseste impotmolita Tara.

(Sursa: Blogul domnului Alexandru Herlea, 5 decembrie 2012)

Vezi și Propuneri, dezbateri

Reclame

Posted 31/03/2013 by Cris A.

2 responses to “Al. Herlea – Despre votul în alb

Subscribe to comments with RSS.

  1. Este obligatoriu a se crea buletinul de vot cu casuta de „VOT IN ALB”.

    Apreciază

  2. Cred ca votul in alb este diferit de cel care nu a fost prezent la vot. Votul in alb reprezinta lipsa unui anumit partid care nu este inca prezent in scena politica

    Apreciază

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Lupul Dacic

Blog pentru unitate nationala GETO-DACICA !

11iunie.ro

Democrația sună bine!

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

De ce să lași lucrurile simple cînd pot fi complicate?

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri, poezie, fotografii, patrimoniu cultural

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Insula Indoielii

Un loc pentru raţiune, argumente şi dovezi.

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

D&D: "Enjoy the silence!"

D&D: "Să trăim cât suntem în viaţă!”

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Tița Blog

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

Living With Dementia

reflections and prayers about how dementia affects my life and relationships

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: