Ion Mihalache, învățătorul țărănist, cavaler al Legiunii de Onoare, martir anticomunist


Ion MihalacheNăscut la 3 martie 1882 în Topoloveni, jud. Muscel (azi Argeș), într-o familie săracă de țărani, Ion Mihalache se remarcă prin rezultate excelente în școala primară, ceea ce va atrage atenția învățătorului său, Nicolae Cristescu (militant al cauzei țărăniste, ca mulți alți învățători ai vremii), care îl va da la Școala Normală pe cheltuiala sa. Aici elevul Mihalache va fi bursier al statului pe toată durata studiilor, neavând nevoie de sprijinul familiei, și va absolvi ca premiant de onoare. După absolvire va fi numit pentru scurtă vreme învățător în Ludești (jud. Dâmbovița), apoi va deveni învățător în satul natal în 1901, la numai 19 ani.

Continuă lectura „Ion Mihalache, învățătorul țărănist, cavaler al Legiunii de Onoare, martir anticomunist”

Nicolae Andreescu, „fala Muscelului și a învățătorilor lui”


Nicolae Andreescu
Nicolae Andreescu

Nicolae Andreescu (1857-1890), învățător în satul Poenărei, jud. Muscel (azi Argeș), a fost unul dintre truditorii neștiuți pe ogorul propășirii țărănimii române. De altfel, curentul țărănist, ce a luat avânt după jumătatea secolului al XIX-lea, s-a bazat pe intelectualitatea satelor, în principal pe învățători, fără a căror trudă anonimă țărănismul nu s-ar fi putut naște. Învățători au fost și Constantin Dobrescu-Argeș, și Ion Mihalache, marii reprezentanți ai țărănismului. Și mulți alți arhitecți ai acestui curent, rămași anonimi pentru posteritate, precum Nicolae Andreescu.

Născut într-o familie cu 12 copii, Nicolae (Nae) Andreescu primește o educație aleasă în sânul familiei, apoi studiază la Seminarul Teologic din Curtea de Argeș și la Școala Normală din București. După absolvirea studiilor, a fost învățător suplinitor în Nucșoara, învățător provizoriu în Retevoiești, apoi, din 1877, este numit învățător plin în satul său natal, Poenărei.

Continuă lectura „Nicolae Andreescu, „fala Muscelului și a învățătorilor lui””

Dincă Schileru, ”deputatul țăran”


Dincă Schileru (Sursă foto: Asociația Arca Lex, Facebook)

În 1881, la Mușătești, satul natal al lui Constantin Dobrescu-Argeș, acesta din urmă a constituit un Comitet al Țăranilor, menit să organizeze lupta politică pentru drepturile țăranilor și care reunea activiști din Argeș (județul-nucleu al acestei lupte) și din Gorj. Ulterior, rețeaua de activiști ai acestui comitet avea să se extindă și în alte zone din Muntenia și Oltenia. Dobrescu-Argeș îi avea alături, ca principali colaboratori (și co-lideri ai Comitetului) pe Mucenic Dinescu și pe Dincă Schileru. Continuă lectura „Dincă Schileru, ”deputatul țăran””

Constantin Dobrescu-Argeș – modelul lui Ion Mihalache


Constantin Dobrescu-Argeș în 1886 (Foto: Wikipedia)

Constantin Dobrescu s-a născut la 28 iunie 1856 la Mușetești (Mușătești), în județul asumat în însuși numele său, Argeș.

Absolvent al Seminarului Teologic din Curtea de Argeș, își va continua studiile la Bruxelles, de data aceasta în domeniul dreptului, obținând titlul de doctor. Dar în conștiința consătenilor lui va rămâne mai puțin ca doctor în Drept și mai mult, mult mai mult, ca învățător în satul natal, unde ocupă această funcție din 1874.

Constantin Dobrescu Argeș a fost un militant neobosit pentru drepturile țăranilor, pentru emanciparea lor pe toate planurile: cultural (prin biblioteci populare), financiar (bănci rurale), economic (magazine universale la sate) și politic (Partida Țărănească).

Continuă lectura „Constantin Dobrescu-Argeș – modelul lui Ion Mihalache”

Primul țărănist român: Ion Ionescu de la Brad


 

Ion_Ionescu_de_la_Brad-enciclopediaromaniei.ro
Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) (enciclopediaromaniei.ro)

 

Activitatea lui Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) marchează începuturile țărănismului în România. Născut Ion Isăcescu, ”rebotezat” Ionescu (”fiul lui Ion”) de către dascălul său, T. Verescu, el va rămâne în memoria colectivă sub numele Ion Ionescu de la Brad, pe care și l-a asumat după 1869, când va cumpăra moșia Brad, din apropierea orașului său natal, Roman.

Economist și agronom,  participant la Revoluţia de la 1848, deputat susținător al țăranilor în Parlamentul României, Ion Ionescu de la Brad s-a înscris în istorie ca fondator al științei agricole românești, prin activitatea sa ferventă de susținere (și, pe cât i-a fost în putință, de înfăptuire) a modernizării agriculturii, pe care o dorea bazată pe tehnici avansate și organizată pe principii economice. În acest scop a pus bazele învățământului agricol românesc, a depus o muncă de pionierat în domeniul silviculturii românești, a înființat ferme model și, mai presus de toate, toată viața sa a pledat constant pentru drepturile țăranilor, în chestiunea țărănească fiind un adept al împroprietăririi acestora.

Continuă lectura „Primul țărănist român: Ion Ionescu de la Brad”