Scrisoare către UNESCO

Vă prezint mai jos scrisoarea domnului Profesor universitar emerit Alexandru Herlea*, fost ministru al Integrării Europene (1996-1999), președinte al Asociației La Maison Roumaine, către Irina Bokova, Director General al UNESCO, pe tema includerii Roșiei Montane pe lista UNESCO.

La Maison Roumaine
______________________________
Alexandru HERLEA, Președinte

Către: Dna. Irina Bokova,
Director General UNESCO,
Place de Fontenoy nr. 7,
75352, Paris

Paris, 14 octombrie 2013

Stimată Doamnă Director General,

Mă adresez dumneavoastră în problema înscrierii sitului de la Roșia Montană (România), grav amenințat în prezent de proiectul de exploatare minieră a companiei RMGC, pe lista patrimoniului mondial. Fac acest demers în calitatea mea de președinte al celei mai vechi asociații a comunității românești din Paris, La Maison Roumaine, înregistrată în Franța ca societate științifică, precum și în numele mai multor asociații și ONG-uri românești și străine (Alburnus Maior, ARA, ARIN, Fundaţia Culturală Roşia Montană, ICOMOS Roumanie, OAR, OVR International, OVR Solidarités, Pro Do Mo, Pro Patrimonio Foundation, Pro Patrimonio France, RPER France, RPER Roumanie, Salvaţi Bucureştiul), care și-au exprimat dorința de a se asocia acestui demers către UNESCO.

Ansamblul societății civile românești cere autorităților naționale din România să se adreseze Comitetului patrimoniului mondial în vederea înscrierii sitului minier de la Roșia Montană pe Lista patrimoniului mondial, și anume să înainteze către UNESCO o Listă tentativă actualizată și o cerere de înscriere pe Lista patrimoniului mondial a acestui important patrimoniu cultural care urcă în timp până la o epocă anterioară antichității romane.

Conform părerii unanime a specialiștilor, neimplicați financiar în acest proiect de exploatare minieră a RMGC, acest patrimoniu are o valoare excepțională pentru toată Europa în ansamblu, ca și pentru întreaga omenire. Numeroase rapoarte și rezoluții ale unor prestigioase instituții culturale și științifice scot în evidență acest lucru. Este cazul rapoartelor sau rezolutiilor prezentate de către Academia Română, de către mai multe instituții care au relații strânse cu UNESCO, printre care ICOMOS (Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor), IUHPS (Uniunea Internațională pentru Istoria și Filosofia Științei) și ICOHTEC (Comitetul Internațional pentru Istoria Tehnologiei), precum și de către alte instituții, precum UIA (Uniunea Internațională a Arhitecților), CTHS (Comitetul de Lucrări Istorice și Științifice) – Franța, OAR (Ordinul Arhitecților din România) etc. Astfel, ultima rezoluție a ICOMOS privind situl minier de la Roșia Montană datează din 6 octombrie 2013. De altfel, în mai 2013, Europa Nostra, vocea Patrimoniului Cultural în Europa (peste 400 de organizații și asociații) a pus Roșia Montană pe lista celor mai periclitate 7 situri culturale din Europa.

Mă adresez dumneavoastră, stimată Doamnă Director General, întrucât anumiți responsabili români de la nivel înalt pretind că procedurile UNESCO sunt cauza neînscrierii pe Lista patrimoniului mondial a ansamblului sitului minier de la Roșia Montană. Și v-aș fi recunoscător dacă ați binevoi să reamintiți autorităților române că actualizarea Listei tentative, chiar dacă este de dorit să se realizeze cu participarea unei largi varietăți de parteneri, înțelegând prin aceasta administratori de situri, autorități locale și regionale, comunități locale, ONG-uri și alte părți și parteneri interesați, este de competența fiecărui Stat, adică a fiecărui guvern. Guvernul român este singurul responsabil de Lista tentativă actualizată înaintată de România către UNESCO. Aceasta poate fi urmată de un dosar de înscriere care va fi luat în considerare, dacă este complet, în cel mai scurt timp posibil, conform calendarului de rezolvare a acestor cereri.

Cu speranța, stimată Doamnă Director General, că, devotată nobilului mandat al organizației pe care o conduceți, ne veți acorda sprijinul dumneavoastră pentru salvarea Roșiei Montane, acest patrimoniu excepțional al omenirii,
Vă rog să primiți, Doamnă Director General, expresia înaltei mele considerații,

Alexandru Herlea,
Profesor universitar emerit,
Fost ministru al Integrării Europene al Guvernului României

________________________________________________

Actualizare 1 (20 dec. 2013): La aproape o lună, UNESCO a răspuns scrisorii domnului Herlea (scrisoarea de răspuns o puteţi citi aici)

* Traducerea îmi aparţine. Scrisoarea în original poate fi descărcată de aici: La Maison Roumaine-lettre_UNESCO-octobre_2013

2 gânduri despre „Scrisoare către UNESCO

Lasă un mesaj