Scrisoare deschisă împotriva iniţiativei UDMR de modificare a Legii administraţiei publice locale

În luna mai a acestui an, 30 de senatori şi deputaţi ai UDMR au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale (Pl-x nr. 210/2017), aflat actualmente pe masa Camerei Deputaţilor. Principala modificare propusă s-ar face în sensul că, acolo unde există populaţie minoritară etnic în proporţie de cel puţin 10% sau „un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale”, unităţile administrativ-teritoriale vor avea obligaţia folosirii limbii materne a minoritarilor, în raporturile cu aceştia. Interesant este că proiectul defineşte (art. 1, al.2)  şi „numărul semnificativ” de cetăţeni minoritari. De exemplu, în unităţile administrativ-teritoriale cu un număr total de cetăţeni între 10.000 şi 25.000, „numărul semnificativ” de cetăţeni minoritari etnic este de 500. Adică între 2% (din 25.000) şi 5% (din 10.000) din totalul numărului de locuitori ai unei localităţi.

(În paranteză fie spus, Parlamentul României a respins, în iunie anul trecut, un proiect de lege propus de deputatul independent – fost PSD –  Bogdan Diaconu, privitor la respectarea utilizării limbii române ca limbă oficială a statului român, proiect care prevedea interzicerea oricărei alte limbi decât cea română în cadru oficial – şedinţe ale instituţiilor statului, denumiri de străzi, servicii publice).

Recenta iniţiativă a UDMR, care, dacă s-ar transforma în lege, ar permite, printre altele, ca  o populaţie minoritară de 2% să-şi poată folosi în mod oficial limba maternă în relaţie cu autorităţile statului, a provocat nemulţumiri în rândul societăţii civile, mai ales – cum era de aşteptat – în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Astfel, „Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și mai multe organizații nonguvernamentale din țară cer Parlamentului României să nu aprobe proiectul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) de modificare a Legii administrației publice locale, care prevede scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituțiile publice” (Agerpres).

În acest sens, aceste organizaţii au adresat CCR, Parlamentului şi preşedintelui României următoarea Scrisoare deschisă:

C ă t r e ,

PREŞEDINŢIA ROMÂNIEI

GUVERNUL ROMÂNIEI

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A ROMÂNIEI

În calitate de cetăţeni conştienţi şi responsabili ai României, de apărători ai valorilor naţionale, ai limbii române, ai constituţiei României, vă atragem respectuos atenţia că presiunile UDMR din ultimul timp, susţinute şi de persoane malefice ale politicii româneşti, sunt un atentat fără precedent – asemănător celui din timpul Diktatului de la Viena (1940-1944) – împotriva statului naţional, unitar şi suveran român.

Proiectul de lege propus de UDMR la 13.05.2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale anulează practic caracterul limbii române de limbă oficială a statului român şi administraţia românească este înlocuită cu o administraţie statală maghiară, lovind în caracterul suveran şi unitar al statului român.

Atragem respectuos atenţia parlamentului României că dacă votează acest proiect de lege este responsabil de crearea unei pepiniere de duşmani învederaţi ai limbii române din cetăţenii paşnici români de limbă maghiară, iar constituţia României nu va mai avea nici un suport practic, fiind anulată de acest proiect duşmănos propus de UDMR. Sunt şi acum primari în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care au suspendat caracterul oficial al limbii române înlocuind-o cu limba maghiară.

Întregul proiect demantelează administraţia românească în Transilvania, exact ca pe timpul Diktatului de la Viena şi al administraţiei sovietice de după cel de-al Doilea Război Mondial care a alungat pe români din administraţie în perioada noiembrie 1944 – martie 1945, şi din timpul Regiunii Autonome Maghiare.

Proiectul propus de UDMR este nu numai un atentat asupra constituţiei României şi asupra limbii române, ci şi asupra convieţuirii armonioase dintre cetăţenii ţării noastre, români şi maghiari, deoarece UDMR-ul vrea cu îndârjire să elimine tot ce este românesc din administraţie şi chiar din cultură şi din viaţa cotidiană.

Creând astfel de „maghiari puri”, UDMR-ul este vinovat de atentatul fascistoid asupra bunelor relaţii româno-maghiare, de reinstaurarea politicii epurărilor etnice.

Solicităm astfel parlamentului României să respingă în totalitate acest proiect de lege ca antinaţional şi antieuropean, şi guvernului României şi preşedinţiei României să vegheze asupra respectării constituţiei României şi ale statalităţii noastre.

Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, 14 septembrie 2017

Societatea cultural-patriotică Avram Iancu din România

Despărţământul Cluj al Astrei

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (format din 44 de asociaţii ale românilor)

Fundaţia Culturală Carpatica

Societatea Culturală pro-Maramureş Dragoş Vodă

Societatea Virtus Romana Rediviva

Federaţia Românilor Persecutaţi Etnic

(Sursa: glasul.info)

Un gând despre „Scrisoare deschisă împotriva iniţiativei UDMR de modificare a Legii administraţiei publice locale

  1. Nu este prost cel care cere.Ci,cel care da.Alesii UDMR, fac totul pentru electoratul lor,de 5%,ce bine ar fi ca si alesii nostrii sa se zbata pentru noi.

    Apreciază

Lasă un mesaj