Alexandru Herlea: Invazia  Ucrainei  – ora adevărului pentru Occident

Lumea civilizată este îngrozită de agresiunea barbară a Ucrainei de către Rusia lui Putin, o tragedie care ne amintește de orele întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial. 

Asociația noastră, La Maison Roumaine, aduce un omagiu curajului cu care ucrainenii rezistă tăvălugului armatei ruse și celui al rușilor care manifestă la Moscova și în alte orașe ale țării, împotriva războiului imperialist dezlănțuit de Putin.

Aceasta salută măsurile luate de Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada, Australia și alte țări împotriva Rusiei, regretând că acestea nu au fost luate mai devreme, precum și declarația că NATO va respecta articolul 5 din Tratatul său cu cea mai mare rigoare.

Dar ce se întâmplă cu țările care nu sunt membre NATO, în special Ucraina și Moldova, pământ românesc smuls României prin Pactul Hitler-Stalin din 1939? Am văzut ce s-a întâmplat în Osetia de Sud în 2008, în Crimeea, în 2014, locuri în care Putin testa capacitatea Occidentului de a reacționa.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina scoate în evidență greșelile făcute de Occident, de la căderea Zidului Berlinului, în procesul de ieșire din comunism. El a refuzat să sprijine un Nürnberg al comunismului și a considerat membri KGB, precum Vladimir Putin, și structuri similare din fostele țări satelit ale URSS, ca interlocutori valabili.

Să sperăm că astăzi, invazia Ucrainei de către Putin, provoacă o trezire, o mai bună înțelegere a situatiei.

Alexandru Herlea

Clădire dintr-o zonă rezidențială distrusă din Kiev (Sursa: Reuters)

Sursa: Blog Alexandru Herlea, președintele Asociației La Maison Roumaine, Paris

Lasă un mesaj