Lansarea Proiectului ”2023 – Anul Maniu” pe blogul Țărănista

Cuprins:

#Țărănista: Campanii și proiecte anterioare

#Țărănista. Proiectul ”2023 – Anul Iuliu Maniu: 150 de ani de la  naștere, 70 de ani de la trecerea în Nemurire”

                 Școala Virtuală de Național-Țărănism (SVNT)

#Țărănista: Campanii și proiecte anterioare

De-a lungul timpului am inițiat o serie de proiecte și campanii pe care cititorii fideli ai  blogului Țărănista le cunosc prea bine. Și nu doar că le cunosc, ci mulți dintre ei au și participat activ la multe acțiuni și campanii pe care le-am inițiat sau la care m-am alăturat, fie că a fost vorba de proteste, mitinguri, petiții sau luări de poziție AntiPDS&Co(rupție),  Pro-Monarhie ori Pro-ReUnire cu Basarabia, sau legate de alte și alte subiecte de actualitate și de interes pentru societatea românească, în general, sau pentru țărăniști, în special: Salvarea Roșiei Montane, ori Petiția împotriva OUG 13, pe care am inițiat-o în 2017 și cu ale cărei rezultate remarcabile mă mândresc, campania împotriva imposturii din PNȚCD sau cea pentru oprirea vânzării sediului  istoric al PNȚCD din Strada Clemenceau. Profit și de această ocazie pentru a mulțumi încă o dată tuturor celor care s-au implicat în aceste acțiuni și față de care mă voi simți legată sufletește toată viața. Desigur, mulțumirile mele speciale se îndreaptă către cei peste 150 de țărăniști care mi-au fost alături tot timpul, ani de zile, în lupta dusă în cadrul Grupului de Rezistență din PNȚCD.

În altă ordine de idei, acest blog a fost singura publicație țărănistă din România care, pe parcursul întregului an 2014, a urmărit și prezentat manifestări legate de aniversarea unui sfert de veac de la Revoluția din 1989.

Tot în 2014 am inițiat un proiect de suflet pe acest blog: Centenarul Corneliu Coposu. În cadrul acestui proiect am participat la câteva evenimente și am urmărit și prezentat diverse manifestări organizate de diferite entități din toată țara. Am filmat, am fotografiat și am scris mult pe tema acestui Centenar (și, din nou, acest blog a fost singura publicație cu specific național-țărănist care a urmărit evenimentele pe tot parcursul anului). În semn de omagiu pentru Seniorul Coposu am elaborat atunci și un Calendar Istoric PNȚCD, la care am muncit mult, dar cu drag și pioșenie față de martirii acestui partid.

Câțiva ani mai târziu, în 2017, am inițiat un alt proiect de suflet: proiectul Info Centenar România Mare – o serie de știri, comunicate, documente de arhivă și articole legate de Marea Unire de la 1918 și publicate pe blogul Țărănista, la care s-a adăugat pagina de Facebook Centenar România Mare (1918-2018).

Astfel, pe cont propriu și cu mijloace modeste, dar cu gânduri mari, m-am încumetat la acțiuni ce depășeau mijloacele unui singur om, oricât de dedicată și implicată am fost. Nu am reușit să realizez chiar tot ce aveam de gând (de exemplu, în cadrul proiectului Centenar România Mare, să inițiez și să fructific relații de colaborare cu alte entități mici ce și-au dedicat eforturile aniversării acestui Centenar: pagini și grupuri de Facebook, ONG-uri, publicații online – în special bloguri individuale, precum Țărănista). Însă rămân cu mulțumirea că am încercat și am reușit, totuși, să aduc o contribuție, cât de mică, la evocarea și rememorarea unor Oameni și evenimente.

#Țărănista. Proiectul ”2023 – Anul Iuliu Maniu: 150 de ani de la  naștere, 70 de ani de la trecerea în Nemurire”

Anul acesta am inițiat – din nou cu mijloace modeste, dar cu gânduri mari – un alt proiect de suflet, care sper să se extindă dincolo de acest blog: Proiectul ”Anul Maniu”. Inițial, acesta va fi, în mare, similar proiectului legat de Centenarul României Mari de pe acest blog: o serie de știri, prezentări de evenimente și luări de poziție, o colecție de documente de arhivă și, dacă timpul îmi va permite, voi scrie și câteva articole. Scopul acestui proiect este de informare a publicului despre viața și activitatea lui Iuliu Maniu, despre importanța sa în istoria României, dar și, desigur, de promovare și popularizare a manifestărilor dedicate Anului Maniu pe care le voi descoperi pe parcurs. Vă rog, nu ezitați să-mi semnalați evenimente și materiale pe această temă, de publicat aici, pe blog (trimiteți-mi un mesaj la rezistenta.pntcd@gmail.com sau prin formularul de contact). Vă mulțumesc!

Dincolo de blogul Țărănista, am inițiat în ianuarie pe Facebook metaeticheta (hashtagul) #AnulManiu,  sub care am distribuit materiale de interes pe această temă. Tot pe Facebook am creat un eveniment online ”2023 – Anul Iuliu Maniu, în cadrul căruia voi aduna toate materialele legate de subiectul ”Anul Maniu” pe care le voi găsi și unde, în plus, voi publica, desigur, și materialele de pe Țărănista.

Sper ca în acest fel să obțin o vizibilitate mai mare pentru acest proiect – evident, și prin implicarea directă a dumneavoastră, a celor care citiți acest blog, cărora vă adresez rugămintea să contribuiți la promovarea Anului Maniu pe Facebook – prin etichetarea postărilor dvs. pe această temă cu hashtagul #AnulManiu, dar și prin distribuirea de materiale în evenimentul online menționat (îl găsiți aici) – pentru care vă mulțumesc anticipat.

Desigur, și de data asta am gânduri și planuri legate de acest proiect care îmi depășesc cu mult posibilitățile și resursele. Nu știu în ce măsură am să reușesc, dar, vorba aceea, încercarea moarte n-are. Oricum, dacă nu voi ajunge la amploarea pe care o sper, demersul meu poate fi un prim pas – ori măcar un imbold – pentru alte entități țărăniste, cu sau fără planuri prealabile întru renașterea  național-țărănismului în România.

Este vorba despre:

Școala Virtuală de Național-Țărănism (SVNT)

Tot aici, pe blog, cu ocazia Anului Iuliu Maniu, voi dedica o secțiune specială unui alt proiect de suflet, pe care îl anvizajez de multă vreme și pe care de-a lungul timpului l-am propus sub diferite forme colegilor mei țărăniști. Sper ca pe parcursul desfășurării proiectului să pot readuce în discuție demersurile și propunerile mele din trecut, dar mai ales să inițiez altele, în pas cu vremurile și, desigur, împreună cu dumneavoastră.

Astfel, Școala Virtuală  de Național-Țărănism (SVNT) este structurată pe trei linii de acțiune:

  1. Inițierea unui curs politic de național-țărănism: doctrină politică și economică, principii călăuzitoare, istoria creștin-democrației și a național-țărănismului, programele politice ale Partidului Național-Țărănesc;
  2. Discuții și dezbateri despre actualitatea și actualizarea principiilor național-țărăniste;
  3. Revigorarea politică a național-țărănismului: inițiative, soluții, proiecte civice și politice pe baza principiilor național-țărăniste și în concordanță cu nevoile societății românești actuale.

În principal, această școală virtuală va funcționa aici, pe blog, unde voi publica ”tutoriale” despre național-țărănism și unde vă invit să vă implicați – sub formă de discuții virtuale, dar și, desigur, cu articole sau alte materiale interesante și utile pentru scopurile SVNT.

În paralel voi activa pagina de Facebook aferentă acestei Școli virtuale, prin intermediul căreia, sper, voi funcționaliza și dezvolta SVNT în cadrul grupurilor național-țărăniste de pe Facebook – unde mă aștept la o activitate substanțială pe temele propuse – și alături de care sper să inițiez în viitor și o serie de întâlniri în viața reală, în cadrul unor prelegeri și conferințe.

Așa cum am spus, gândul acesta al revenirii la principii, al revigorării național-țărănismului mă urmărește de ani buni. Însă reconstrucția pe care o propuneam în 2016 era de durată. Zece ani, mai exact. Zece ani de pregătire politică temeinică și de acțiuni politice și civice, astfel încât aniversarea Centenarului Partidului Național Țărănesc din 2026 să fie întâmpinată cu o prezență național-țărănistă în politică (poate chiar în parlament) care să conteze în societatea românească.

În acest răstimp, s-au făcut și desfăcut partide și alianțe mai mult sau mai puțin țărăniste (mai toate revendicându-se de la Maniu, Mihalache și Coposu, desigur), s-a participat la diverse alegeri în numele național-țărănismului, s-a vorbit mult în numele marilor înaintași țărăniști. Dar rareori (spre deloc) am văzut și acțiuni concrete în spiritul acestor Oameni.  Și, desigur, nici vorbă de vreo orientare politică național-țărănistă luată în seamă la un nivel mai larg decât eventualele cercuri restrânse de țărăniști mai vechi sau mai noi.

Nu îmi fac iluzii că voi (vom) ajunge prea curând (dacă vom ajunge vreodată) să dezvoltăm cea de-a treia linie de acțiune dintre cele enumerate mai sus – revigorarea național-țărănismului în planul politicii românești a prezentului. De fapt, chiar și punctul 2, legat de discuții și dezbateri, e destul de problematic. Din experiența mea, este posibil (de fapt, chiar foarte probabil) să se ajungă (din nou) la interminabile discuții pe tema prezenței/absenței din parlament a țărăniștilor – singurul criteriu luat în considerare pentru performanța politică. Și, evident, există riscul (permanent de atâția ani) al re-re-re-dezbinării țărăniștilor pe baza diverselor criterii invocate în ultimii 20 de ani: vechimea în partid, înaintașii țărăniști din familie, diversele apartenențe de grup etc.

Așa că mă voi mulțumi, într-o primă etapă, să adun și să public aici în continuare materiale (ori să le restructurez pe cele publicate deja) într-o formă coerentă, de ”cursuri politice”, spre folosul țărăniștilor mai vechi, dar mai ales mai noi (și poate mai tineri) care vor să se revendice nu doar de la numele lui Maniu, Coposu, Mihalache și Rațiu, ci și de la faptele și acțiunile acestora pentru Țară. Pentru că nu atât ascensiunea la Putere este scopul unui partid (PNȚ-ul lui Maniu a deținut puterea pe o perioadă ce nu a însumat patru ani întregi), ci contribuția membrilor lui la bunul mers al societății, prin implicare la toate nivelurile, prin opoziție la pericolele la adresa democrației și a statului de drept.

Așa cum am subliniat de multe ori, criza entităților național-țărăniste, tratată ca un eșec politic-electoral de atâția ani, este de fapt una identitară, de îndepărtare de la principiile călăuzitoare ale întemeietorilor național-țărănismului, de la doctrina PNȚ care, analizată în detaliu și în oglindă cu realitățile interbelice (multe dintre ele valabile și astăzi), își va dezvălui, vă asigur, actualitatea și imperiozitatea.

În principal, obiectivele pe care le-am creionat pentru această Școală sunt:

* Național-Țărănism: REDEFINIRE, RECONECTARE, RELANSARE.
* Național-țărănism și creștin-democrație
* Recuperarea istoriei.
* Educație, informație, instruire.
* Întoarcerea la principii:
                  #DemocrațieDesăvârșită
                  #DreptateSocială
                  #MoralăCreștină
                  #NaționalismLuminat
* Comunicare, Cooperare, Coordonare.
* Evoluție și Dezvoltare prin Educație și Cultură.
* Implicare civică, socială și politică.

Așadar, dincolo de comemorări, evocări și discursuri pioase și, mai ales, dincolo de obiectivele electoral-politicianiste, Anul Iuliu Maniu se poate constitui în prilejul perfect pentru revenirea țărăniștilor la acțiuni civice și politice, luând exemplul fondatorilor PNȚ, în baza principiilor național-țărăniste: dreptate socială, democrație desăvârșită, morală creștină, naționalism luminat. Iar reactualizarea acestor principii ține numai de noi, de țărăniștii cu sau fără partid. Și acestui scop ultim îi este dedicată Școala Virtuală de Național-Țărănism, la dezvoltarea căreia vă invit cu drag să participați, mulțumindu-vă anticipat pentru implicare și colaborare.

Conducătorii politici trebuie să cultive calităţile profesionale şi morale ale românilor, astfel ca ei să nu devină în noul context de liberă circulaţie a valorilor un fel de neo-iobagi în raport cu alte popoare. Deci, pregătire de specialitate, pregătire politică şi morală, pentru a face faţă concurenţei inevitabile!” – Iuliu Maniu

Lasă un mesaj