Revista presei: 8 ianuarie 2023 – 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

În 2014, în jurul datei de 20 mai, adică la 100 de ani de la  nașterea Seniorului Coposu, apăreau pe internet fix 16 articole legate de celebrarea acestui centenar. Câțiva ani mai târziu, în 2017, Centenarul Ion Rațiu a trecut aproape neobservat (în afara unor cercuri țărăniste), ca și Centenarul Ion Diaconescu, cum neobservat trecuse în 2016 și centenarul nașterii lui Gabriel Țepelea.

Despre aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Țărănesc al lui Mihalache nu s-a suflat nici o vorbă pe nicăieri, în afară de blogul Țărănista  – deși acest centenar s-a împlinit chiar în 2018, anul aniversării Centenarului României Mari.

De ceva mai multă audiență s-a bucurat însă evenimentul dezvăluirii publice a testamentului olograf al lui Corneliu Coposu, din toamna lui 2018, căruia i-au fost dedicate un număr de 27 de articole la vremea respectivă – un record în ceea ce privește semnalările în mass-media ale unor evenimente legate de mari personalități țărăniste.

Cam la fel se prezintă în revista presei articolele dedicate lui Iuliu Maniu, la 150 de ani de la nașterea sa. Pentru a mări șansele de a găsi materiale de presă dedicate acestei aniversări, am stabilit intervalul de căutare pe Google între 6 și 10 ianuarie 2023 și am analizat primele 10 pagini cu rezultate ale căutării. Astfel am reușit să găsesc 28 de articole dedicate acestei aniversări a celui mai mare Om politic pe care l-a avut România vreodată, articole pe care le voi trece în revistă mai jos.

În rezumat: patru publicații mai ”importante” (cunoscute) – Adevărul, Libertatea, Cotidianul, Evenimentul zilei – și trei agenții de știri (Agerpres, Rador, Hotnews) au ”bifat” câte un articol dedicat biografiei lui Iuliu Maniu, cu ocazia aniversării nașterii sale la 150 de ani. Dintre televiziuni, doar Prima TV a difuzat un material în cadrul emisiunii principale de știri, iar dintre posturile de radio  nu am găsit informații decât pe site-ul Radio România Cultural, care a difuzat câteva materiale legate de această aniversare. Am găsit și câteva Omagii la adresa marelui lider național-țărănist, dintre care doar două cu adevărat omagii (și într-adevăr sincere) – cel al doamnei Marilena Rotaru (în publicația Zi de zi) și cel al domnului  Ion-Andrei Gherasim (preluat de Pro Alba de pe pagina de Facebook a fostului secretar al Seniorului Coposu). Remarc – fără surprindere, de altfel – că articole cu adevărat interesante și știri cu adevărat relevante (referitoare la diferite evenimente ce au avut loc cu ocazia celebrată) am găsit mai degrabă în publicațiile mai puțin cunoscute.

Din punctul meu de vedere, cele mai interesante materiale evocatoare ale personalității lui Iuliu Maniu au fost cele publicate de Ziarul de Constanța și de Biblioteca Județeană Sălaj. Aștept și punctele dumneavoastră de vedere și, desigur, semnalări despre alte articole care, desigur, mi-au scăpat din vedere și care vi s-au părut interesante.


POSTURI DE RADIO ȘI TV

Prima TV

Radio România Cultural

AGENȚII DE PRESĂ

Agerpres

Rador

Hotnews

PUBLICAȚII ”CONSACRATE”

Adevărul

Libertatea

Cotidianul

PUBLICAȚII MAI PUȚIN CUNOSCUTE

Zi de zi

Ziarul Unirea

Buletin de Carei

Ziua de Constanța

Ziarul Crișana

Pro Alba

Opinie de Carei

Ziarul Lumina

Ultima oră

Episcopia Greco-Catolică, filiala Oradea ( EGCO)

Monitorul de Suceava

Biblioteca Județeană Sălaj (BJS)


POSTURI DE RADIO ȘI TV

Prima TV

Prima TV este, se  pare, singura televiziune din România care a difuzat în cadrul știrilor un material dedicat aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, la 8 ianuarie 2023.

Transcriere:

S-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, cel care a fost prim-ministru al României de trei ori în perioada interbelică. Cu ocazia aniversării jubiliare, Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache este cel care-și dorește să continue tradiția țărăniștilor. A făcut un apel pentru proclamarea anului 2023 drept ”Anul Iuliu Maniu”. Solicitarea vine în semn de recunoaștere și respect pentru omul și politicianul care a avut o contribuție însemnată la formarea Statului Modern Român. Iuliu Maniu s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, unde a fost decisă Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Apropo de această știre: Apelul PNȚ Maniu-Mihalache pentru proclamarea ”Anului Iuliu Maniu” – adresat Președinției, Parlamentului, Guvernului și altor instituții din România – poate fi citit aici.

Radio România Cultural

Dintre posturile de radio, am identificat un material pe site-ul Radio România Cultural: 2023, Anul Iuliu Maniu: 150 de ani de la naștere, 70 de ani de la trecerea în eternitate, un articol care face o trecere în revistă a unor evenimente prilejuite de celebrarea Anului Iuliu Maniu, printre care: simpozionul ”Iuliu Maniu, reper și model pentru eternitate” (3-4 februarie 2023, la Sighet și Bădăcin), trei evenimente editoriale (două cărți și un roman grafic) și un interviu cu istoricul Ioan Aurel Pop, cu o poveste mai puțin cunoscută despre Iuliu Maniu. Nu am identificat pe site-ul postului de radio materialele audio aferente, însă două dintre ele (Iuliu Maniu comemorat și aniversat la Bădăcin și Anul Iuliu Maniu) pot fi găsite pe site-ul de podcasturi ”Memoria Pământului Românesc …. continuă”, care reunește interviuri și reportaje audio ale jurnalistei Mădălina Corina Diaconu, în colaborare cu Fundația Culturală Memoria.

AGENȚII DE PRESĂ

Dintre agențiile de presă, Agerpres, Rador și Hotnews au publicat fiecare câte un material la 150 de ani de la nașterea lui Maniu:

Agerpres

Agerpres a publicat pe 8 ianuarie 2023 un material documentar dedicat biografiei marelui lider național-țărănist: DOCUMENTAR: 150 de ani de la naşterea omului politic Iuliu Maniu (8 ianuarie) – un text de circa 5 pagini, însoțit de 11 fotografii  și patru  videoclipuri (însumând circa 16 minute), încorporate în pagină. Articolul a fost preluat în întregime de Evenimentul Zilei, la rubrica ”Istorie secretă”, în aceeași zi.

Rador

Agenția de Presă Radio România (Rador) a găzduit pe site-ul său, tot pe 8 ianuarie, tot în categoria Documentar, un PORTRET: Iuliu Maniu, „Sfinxul de la Bădăcin”, excepţional om de stat al României  –  de fapt o biografie de 3 pagini și jumătate semnată de Răzvan Moceanu și pusă sub motto-ul celebrelor cuvinte ale Sfinxului de la Bădăcin: Decât bogat în ţară străină, mai bine sărac în ţară română. Am remarcat în cadrul biografiei un extras din discursul lui Maniu de la Alba Iulia, din 1918, cuprinzând celebra frază: Noi nu voim să devenim din oprimați, oprimatori, din asupriți, asupritori. Însă articolul de pe Rador.ro se remarcă în special prin alte două aspecte: 1. Este printre puținele texte care aduc în discuție ipoteza înmormântării lui Maniu nu în Cimitirul Săracilor de la Sighet, ci undeva în afara orașului, pe malul unui râu; 2. Abordează subiectul Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, salvată de la ruină prin eforturile preotului Cristian Borz. Articolul este preluat parțial de G4Media, chiar în ziua publicării.

Hotnews

Hotnews a preluat, a doua zi, pe 9 ianuarie, în rubrica Opinii, un Omagiu unui erou al democrației dedicat marelui Om politic și semnat de Vladimir Tismăneanu pe contributors.ro. El însuși beneficiar al regimului ceaușist, ca urmaș de militanți comuniști,  coleg de clasă cu Nicu Ceaușescu și alți fii de nomenclaturiști, ulterior lector la CC al UTC, Tismăneanu  nu ezită să-i ia ”în tărbacă” pe doi dintre istoricii ”iliescani” (Ioan Scurtu și Vasile Pușcaș), prezenți la diferite evenimente comemorative dedicate lui Maniu la începutul lui ianuarie. Ideea ”Omagiului” lui Tismăneanu este similitudinea între ”lupta Ucrainei azi și voința de libertate a românilor din perioada acaparării puterii de către trimișii/slugile/lacheii Imperiului Ruso-Sovietic”, autorul neprecizând, desigur, și diferențele (de pildă, faptul că azi tot Occidentul se manifestă împotriva acestui Imperiu al Răului, în vreme ce în 1945 ne-a cam  lăsat pe mâna bolșevicilor) sau diverse amănunte, precum acela că același Occident, la Conferința de la Ialta,  i-a acordat Rusiei drept de veto în cadrul ONU – un gest absolut nefericit, ale cărui consecințe negative le suportăm până în ziua de azi, inclusiv relativ la războiul din Ucraina. Dar, mă rog, articolul nu se vrea o analiză politică sau istorică, ci doar un omagiu la adresa lui Iuliu Maniu – și o încercare (stângace, după părerea mea) de a readuce spiritul lui Maniu în actualitate. În ce măsură reușește, judecați dumneavoastră, după ce-l veți citi.

PUBLICAȚII ”CONSACRATE”

Dintre publicațiile mai importante, ”consacrate” de pe vremea presei scrise, au mai publicat articole pe tema aniversării  nașterii lui Maniu: Adevărul, Libertatea, Cotidianul.

Adevărul

Adevărul a publicat pe 10 ianuarie, sub semnătura Marianei Iancu, un articol comemorativ de circa 6 pagini, în categoria Știri interne-Evenimente, sub titlul Destinul lui Iuliu Maniu, făuritorul Marii Uniri, ucis de comuniști. Pe actul de deces, marele om politic apare „fără ocupaţie“. Articolul rememorează în principal: atitudinea lui Maniu la procesul lui Antonescu, înscenarea de la Tămădău, procesul-simulacru al liderilor PNȚ, decesul lui Maniu la Sighet și eforturile ulterioare de identificare a osemintelor Sfinxului de la Bădăcin. Remarc și aici ipoteza îngropării lui Maniu în afara orașului, probabil pe malul Tisei. De asemenea, am remarcat recomandările de articole presărate în acest material, referitoare la testamentul din temniță al lui Maniu, aniversarea a 95 de ani de la înființarea PNȚ, alungarea lui Coposu de la poarta TVR în ʼ89 și altele, care merită citite și pe care vi le recomand. Și dacă tot veni vorba de recomandări, vă asigur că merită să parcurgeți și alte materiale semnate de Mariana Iancu în Adevărul.

Libertatea

Libertatea a dat la iveală pe 7 ianuarie, cu o zi înainte de aniversare, un articol pe această temă sub titlul Cine a fost Iuliu Maniu?, fix în rubrica Lifestyle, adică în categoria care reunește articole despre horoscop, interpretarea viselor, ardeii jalapeno și rețete culinare. Articolul are aproape 3 pagini și este structurat pe tot atâtea secțiuni: 1. Viața lui Iuliu Maniu; 2. I-a cerut lui Carol al II-lea să renunțe la tron; 3. A fost condamnat la închisoare pe viață.

Cotidianul

Cotidianul se numără printre (foarte) puținele publicații care acordă spațiu unor evenimente concrete organizate cu ocazia Anului Iuliu Maniu. În secțiunea Actualitate a site-ului găsim un material intitulat Iuliu Maniu – 150 de ani de la naștere, pe 8 ianuarie a.c., din care aflăm despre un eveniment editorial propus de Editura Școala Ardeleană: publicarea unor cărți dedicate liderului național-țărănist, printre care Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin a istoricului Marin Pop. Știrea este preluată de pe site-ul mai puțin cunoscutului ziar Făclia.

PUBLICAȚII MAI PUȚIN CUNOSCUTE

Am ajuns astfel la categoria publicațiilor mai puțin cunoscute. Pe lângă deja menționatul Făclia, am remarcat site-urile: Zi de zi, Ziarul Unirea, Buletin de Carei, Ziua de Constanța, Ziarul Crișana, Pro Alba, Opinie de Carei, Ziarul Lumina, Ultima oră, site-ul Bibliotecii Județene Sălaj și cel al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică, precum și ziarul Monitorul de Suceava, ale căror articole pe tema aniversării nașterii lui Iuliu Maniu le voi trece mai jos în revistă.

Zi de zi

În categoria Cultură, site-ul Zi de zi a publicat pe 8 ianuarie articolul Anul Maniu-150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu – un omagiu la adresa Sfinxului, semnat de doamna Marilena Rotaru. Rețin de aici un citat din Maniu, definitoriu pentru caracterul și atitudinile acestuia, pentru luptele sale politice și pentru întreaga sa viață:

           ”Am luptat întotdeauna, pentru ideea națională, pentru democrația curată, pentru constituționalismul nefalsificat, pentru introducerea unei concepțiuni morale în viața de stat, ca și în cea socială, care să fie realizate printr-o monarhie constituțională, întruchipare a demnității naționale și a demnității sociale.”

Ziarul Unirea

Pe 7 ianuarie, Ziarul Unirea ne-a oferit articolul 8 ianuarie: S-a născut Iuliu Maniu, artizan al Marii Uniri și unul din cei mai importanți oameni politici transilvăneni. Articolul este de fapt un rezumat al unui material biografic referitor la Maniu, de pe site-ul Memorialului Sighet.  N-aș trece mai departe, totuși, fără a menționa faptul că, așa cum am subliniat de multe ori, Iuliu Maniu nu a fost doar un mare om politic transilvănean, ci și (pentru mine, cel puțin, dar nu mă îndoiesc că și pentru mulți alții)  cel mai mare Om politic pe care l-a dat vreodată România.

Buletin de Carei

La rubrica de aniversări, Buletin de Carei a publicat pe 8 ianuarie articolul intitulat Aniversare. 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Articolul punctează câteva momente din viața și activitatea Sfinxului de la Bădăcin, subliniind, desigur, importanța pe care a avut-o Maniu în viața orașului Carei (unde liderul național-țărănist a instaurat administrația românească la 27 aprilie 1919), dar și faptul că ”astăzi, 8 ianuarie 2023, românii nu au niciun reprezentant în conducerea  orașului”. Un alt moment important  din viața orașului Carei, evidențiat de autorul articolului, este momentul 25 mai 1919, când ”Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari  alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului”.

Ziua de Constanța

La rubrica de Știri a ziarului online Ziua de Constanța regăsim în data de 9 ianuarie articolul „Sfinxul” de la Bădăcin – apărător al valorilor democrației pluripartidiste și a integrității Țării, semnat de Stoica Lascu. Și acest articol punctează, desigur, câteva aspecte importante din viața și activitatea marelui Om politic. Însă ceea ce găsesc într-adevăr interesant și de-a dreptul impresionant este faptul că acest articol trece de faza de ”hagiografie” întru pomenirea acestui martir al neamului care a fost Iuliu Maniu și face pasul către o ”hermeneutică” a operei și activității omului politic care a fost Iuliu Maniu. Astfel, autorul arată că Iuliu Maniu ”rămâne înscris în Pantheonul Național prin: fermitatea și consecvența principiilor sale, […] convingerile sale social-politice, […] devoțiunea sa pentru democrație, valori strămoșești și binele-general al «masselor»”, dar și prin ”opera sa politică, puțin cunoscută încă” (și da, cred că Stoica Lascu are dreptate când afirmă: ”discursurile, cuvântările și interviurile sale – de pildă – nu sunt, din câte știu, adunate la un loc”; rămâne, așadar, de verificat și apoi de completat acest gol uriaș). Întru recuperarea acestei părți de istorie, articolul prezintă câteva discursuri ale lui Iuliu Maniu în integralitatea lor: un discurs ținut în 1933, la aniversarea sa de 60 de ani, unul din 1936, la 30 de ani de la alegerea sa ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, și un discurs din 1937, la aproape 20 de ani de la Unire, pe care vă invit să le citiți neapărat.

Ziarul Crișana

În secțiunea de Știri, rubrica Restituiri a ziarului online Crișana a apărut, tot pe 9 ianuarie, articolul Portret Iuliu Maniu: „Sfinxul de la Bădăcin”, excepţional om de stat al României – 150 de ani de la naștere – o prezentare pe scurt a vieții lui Maniu, preluată integral (cu copy-paste) și de bihorul.ro și, parțial, și de ziare.com, cu trimitere către sursă – crisana.ro. Însă adevărata sursă a acestui articol ”reîncălzit” este de fapt site-ul primăriei Șimleu Silvaniei (simleusilvaniei.ro), unde acum 5 ani apărea un articol aniversar In memoriam – Iuliu MANIU – 145 de ani de la nașterea sa – reprodus (aproape) în totalitate de publicațiile menționate.

Pro Alba

Ziarul online Pro Alba a preluat, pe 8 ianuarie 2023, omagiul lui Ion-Andrei Gherasim (fost secretar al Seniorului Coposu), publicat pe Facebook și pe care îl redau în întregime:

Astăzi, 8 ianuarie 2023, se împlinesc 150 de ani de la nașterea celui mai mare om politic român al secolului 20: IULIU MANIU.

Pentru întreaga mea familie a reprezentat un model și un exemplu al credinței în Dumnezeu, al apărării principiilor și valorilor perene ale acestui neam.

„Apărător de neam și țară,

Scăpași de temnița maghiară.

Și ți-a fost dat ca să sfârșești,

În temnițele românești.”- Victor Eftimiu

Mă înclin și mă rog cu pioșenie pentru sufletul acestui titan al României Mari!

Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace!

Opinie de Carei

Publicația Opinie de Carei a dat la iveală încă din 6 ianuarie o știre privitoare la aniversarea a 150 de ani de la nașterea Iuliu Maniu: Iuliu Maniu, comemorat la liceul din Carei care îi poartă numele, din care aflăm că participanții au depus coroane de flori la placa memorială de pe liceul ce și l-a luat drept mentor pe Iuliu Maniu, precum și informații despre deschiderea unei preconizate expoziții, cu circa o săptămână mai târziu.  

Ziarul Lumina 

Ziarul Lumina ne anunță, tot în data de 6 ianuarie 2023, despre desfășurarea unui concurs de eseuri pentru elevi: „Dacă aș putea să ajung la Sighet…”, organizat de Asociația de Dezvoltare pentru România și Fundația „Iuliu Maniu – Ion Mihalache”. Tema concursului: ” Ilustrul politician-patriot Iuliu Maniu și martirajul din închisoarea de exterminare organizată de regimul comunist-stalinist la Sighetu Marmației (județul Maramureș)”. Cu observația că (precum și Seniorul Coposu făcea cândva diferența), eu nu l-aș numi pe Maniu ”politician”, ci mai degrabă ”om politic”, ori, și mai degrabă, ”Bărbat de Stat”, închei această semnalare cu precizarea că respectivul concurs s-a încheiat între timp și voi reveni în curând cu detalii pe această temă. 

Ultima oră

Ultima oră ne anunță despre evenimentul ”Memoria – act de justiție”, desfășurat la MMB-Palatul Șuțu între 13 și 19 ianuarie 2023, organizat, printre alte entități, de Fundația Iuliu Maniu și Ion Mihalache. În cadrul acestui eveniment a fost lansat volumul “Războiul monumentelor”, de Iulian Rusanovschi și a fost comemorat Iuliu Maniu, prin vocile domnilor Augustin Răducan și Constantin Geangu (fost deținut politic).

Episcopia Greco-Catolică, filiala Oradea (EGCO)

        Pe 8 ianuarie, EGCO, filiala Oradea, dedică și ea marelui Om politic un scurt articol evocator al vieții și activității acestuia, publicat inițial pe pagina de Facebook Casa Memorială Iuliu Maniu. Articolul se încheie cu o trimitere către un video de pe canalul de YouTube al Muzeului din Zalău: Minutele istoriei, Ep. 21 – 2023, anul Maniu:

Monitorul de Suceava

Din Monitorul de Suceava aflăm pe 9 ianuarie că, în chiar ziua aniversării a 150 de ani de la nașterea lui Maniu, pe 8 ianuarie 2023,  noul partid PNȚ Maniu-Mihalache și-a deschis filială în Suceava, condusă de Petrea Dulgheru. La lansarea acestei filiale au participat o seamă de personalități din PNȚMM, care au asistat la o slujbă de sfințire a sediului, dar și la citirea Apelului pentru proclamarea Anului Iuliu Maniu.  

Biblioteca Județeană Sălaj (BJS)

Pe 6 ianuarie 2023, Biblioteca Județeană Sălaj (BJS) i-a dedicat lui Maniu un impresionant material, sub titlul: IULIU MANIU – jurist, om politic – 150 de ani de la naștere. După menționarea câtorva aspecte biografice, BSJ ne bucură cu enumerarea unei bogate (și binevenite) bibliografii legate de viața și opera lui Iuliu Maniu, cu numeroase citate din și despre Maniu, cu Imnul lui Maniu, cu Rugăciunea lui Maniu, și cu mesajul cutremurător și înălțător al martirului de la Sighet:

Lagărele și închisorile pot închide oamenii și-i ucide, dar nu pot închide și nici ucide ideile care circulă, oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea care biruie totdeauna când este sprijinită de lege, de libertate și de morală. Ce înseamnă viața mea sau aceea a 50-60.000 de oameni sacrificați în felul acesta, dacă este vorba că prin jertfele vieților noastre să nască o ROMÂNIE MARE, liberă și neatârnată. Pe mine nu mă îngrozește nici lagărul, nici moartea și am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României.


Lasă un mesaj