Răspuns de la UNESCO

La 14 octombrie a.c., domnul Alexandru Herlea, preşedintele Asociaţiei La Maison Roumaine, a adresat o scrisoare doamnei Irina Bokova, Director General al UNESCO, pe tema includerii Roșiei Montane pe lista tentativă UNESCO. În scrisoare, domnul Herlea a atras  atenţia asupra faptului că autorităţile române pretind că înscrierea sitului de la Roşia Montană pe această listă este împiedicată de procedurile UNESCO. (Citiţi aici scrisoarea domnului Herlea către UNESCO)

La 4 noiembrie, UNESCO a răspuns acestei scrisori, prin Francesco Bandarin, Director General adjunct pentru cultură, care a menţionat că autorităţile române au fost deja contactate de către Centrul Patrimoniului Mondial, care încurajează statul român să asigure protecţia Roşiei Montane şi realizarea unor studii independente aprofundate privind impactul pe care l-ar putea avea anumite proiecte desfăşurate în situl în discuţie.

Mulţumind domnului Herlea, care mi-a pus la dispoziţie scrisoarea de răspuns, vă prezint mai jos fotocopia acesteia. (Traducerea  care îi urmează îmi aparţine)

#unitisalvam #rosiamontana

Organizaţia Culturală, Ştiinţifică şi Educaţională a Naţiunilor Unite (UNESCO)

Directorul General Adjunct pentru Cultură

Către

Domnul Alexandru HERLEA, Preşedinte al Asociaţiei La Maison Roumaine, Profesor universitar emerit, fost ministru al Integrării Europene al Guvernului Român,

La Maison Roumaine, str. Monge, nr. 99, 75005, Paris

Ref: CLT/WHC/13/7001                    4 noiembrie 2013

Stimate domnule Preşedinte,

În numele Directoarei generale, confirm primirea scrisorii dumneavoastră din 14 octombrie a.c., prin care atrageţi atenţia asupra potenţialelor ameninţări ce ar putea plana asupra exploatării miniere a firmei Gold Corporation în situl de la Roşia Montană, în România.

Potrivit Articolului 4 din Convenţia patrimoniului mondial, „Fiecare dintre statele părţi ale prezentei Convenţii recunoaşte că obligaţia de a asigura identificarea, protecţia, conservarea, punerea în valoare şi transmiterea către generaţiile viitoare a patrimoniului cultural şi natural vizat de articolele 1 şi 2 şi situat pe teritoriul său, este responsabilitatea sa primară”.

Ţin să vă informez că Centrul patrimoniului mondial, conform procedurii, a contactat deja autorităţile române în scopul de a le încuraja să asigure protecţia Roşiei Montane şi de a realiza studiile independente şi aprofundate privind impactul pe care l-ar putea avea anumite proiecte în curs, în situl în cauză.

De altfel, aşa cum aţi menţionat în scrisoarea dumneavoastră, numai Statele părţi semnatare ale Convenţiei patrimoniului mondial pot să depună propuneri de înscriere a bunurilor situate pe teritoriile lor.

În plus, propunerile de înscriere pe Lista patrimoniului mondial nu sunt examinate decât dacă bunul propus figurează deja pe lista indicativă a Statului-parte. Toate deciziile privind identificarea şi integrarea unui sit pe Lista indicativă revin Statului-parte.

Vă asigur că Centrul patrimoniului mondial nu va ezita să contacteze din nou autorităţile române, pentru a le aduce la cunoştinţă preocupările dumneavoastră.

Mulţumindu-vă pentru interesul pe care îl purtaţi punerii în practică a Convenţiei patrimoniului mondial,

Vă asigur, Domnule Preşedinte, de deosebita mea consideraţie,

Francesco Bandarin

3 gânduri despre „Răspuns de la UNESCO

    1. N-am mai avut timp să traduc întreaga scrisoare. Plus că era format foto, nu text, ceea ce îngreuna procesul. Dar am prezentat pe scurt ce era important din ea 😉

      Apreciază

Lasă un mesaj