Strada Clemenceau nr. 9. Sediul istoric al PNŢCD. Pe urmele adevărului   6 comments

Din culisele unei vânzări controversate: 

 

Aurelian Pavelescu, preşedintele juridic al PNŢCD, şi-a anunţat recent intenţia de a vinde sediul istoric al partidului, din Strada Clemenceau nr. 9. Faţă de această decizie, peste 50 de ţărănişti au protestat în 4 decembrie a.c., considerând preconizata vânzare un atentat la memoria Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

1. Scurtă istorie a clădirii din Str. Clemenceau nr. 9

În rezumat – căci povestea e lungă, ca şi istoria PNŢCD şi a oamenilor care au făcut-o – în acest imobil a funcţionat cândva, înainte de comunişti şi de regimul lor totalitar, ziarul ţărănist Dreptatea. Aici şi-a găsit locul şi tineretul ţărănist, precum şi Clubul PNŢ, în perioada interbelică.

Balconul lui Maniu” aparţine acestei clădiri – din care în 1947 Corneliu Coposu a fost ridicat şi arestat de comunişti.
Aşa cum bine au observat multe persoane (membri şi ne-membri ai PNŢCD), toate aceste date, în oricare altă ţară (civilizată) ar fi fost de ajuns pentru a impune acestei clădiri un regim special: cu sau fără ţărănişti şi indiferent de proprietar, ea ar fi trebuit să adăpostească, fie şi doar într-un colţişor,
un muzeu al Partidului Naţional Ţărănesc.
Şi cu certitudine îşi merita titlul de monument istoric – deţinut, de altfel, o vreme, apoi subit retras.

2. Starea fizică a imobilului

E adevărat, elegantul imobil din Clemenceau nr. 9 nu e în cea mai bună „formă fizică”: geamuri sparte, uşi stricate şi Dumnezeu ştie ce o fi înăuntru – căci din afară NU pare nicidecum a fi în starea de degradare descrisă de preşedintele juridic al PNŢCD, Aurelian Pavelescu: acoperişul nu e „distrus complet”, zidurile nu par a fi „furate”, iar clădirea NU a fost nicidecum afectată de cutremurul din ’77. Nici n-avea cum, căci a fost consolidată după cel din 1940. În orice caz, ea a fost expertizată în anii ’90 şi NU se află pe lista clădirilor cu risc seismic.

 
Cu alte cuvinte, deşi are destui ani peste sută, clădirea (datând de la 1889) este solidă şi poate fi utilizată bine-merçi în orice scop, după renovare. Şi, aşa părăginită cum e, valorează o avere. Voi lăsa aici să vorbească experţii imobiliari, dar pare-mi-se că aprox. 900 mp de clădire (desfăşuraţi pe 300 mp de teren), fix în spatele Hotelului Hilton, valorează MULT mai mult decât preţul de 400.000 Euro, cu care preşedintele juridic al PNŢCD „susţine” că vrea să vândă acest imobil. Dar şi fără a fi expert imobiliar, am găsit pe net un preţ rezonabil al zonei (cel mai mic, pentru terenuri), care se învârte în jur de 1000 Euro / mp. Adică, numai terenul ar valora circa 300.000 de Euro…

 3. Starea juridică a imobilului

 Desigur, istoria de peste 100 de ani a clădirii a înregistrat multe schimbări în statutul juridic al acesteia. Şi, fireşte, imobilul a avut mai mulţi proprietari. Cred că este însă de ajuns să menţionez câte ceva din istoria recentă. Pe scurt, clădirea confiscată de comunişti, aflată în domeniul public al statului, a ajuns în 2001 în administrarea RAAPPS. La vreo 2 ani (când preşedinte al PNŢCD era Gh. Ciuhandu),
PNŢCD a iniţiat procedurile de retrocedare. Aceste proceduri s-au încheiat în timpul preşedinţiei lui Marian Petre Miluţ (care era secondat de prim-vicepreşedintele Aurelian Pavelescu), în 2009.
Toate bune şi frumoase, până la vânzare. Pentru că Aurelian Pavelescu, actualul preşedinte al PNŢCD, deşi e (mare) avocat, ori a uitat, ori n-a aflat, ori, mai grav, a ignorat, când a hotărât vânzarea acestui imobil, faptul că, după toate aparenţele, LEGEA INTERZICE ACEASTĂ VÂNZARE.
Este vorba despre Legea Finanţării Partidelor Politice nr. 334/2006, care la Art. 12, al. 1, par. f) zice că partidele se pot finanţa din „înstrăinarea terenurilor şi clădirilor din patrimoniu, dar numai după cel puţin 10 ani de la înregistrarea în patrimoniucu excepţia partidelor politice aflate în curs de dizolvare”.
Aşadar, în cazul de faţă, dat fiind faptul că imobilul a (re)intrat în patrimoniul PNŢCD în 2009 – dată la care figurează ultima „înregistrare în patrimoniu” – probabilitatea este foarte mare ca acest imobil să nu poată fi vândut (legal) înainte de anul 2019!
Desigur, alte detalii pălesc în faţa acestei foarte probabile ilegalităţi a vânzării preconizate. Detalii precum apartenenţa clădirii din Clemenceau nr. 9 la  zona 28 de protecţie a monumentelor istorice (unicat la nivel internaţional, grad deprotecţie maxim) – fapt ce implică un regim special de vânzare – cu documentaţii suplimentare şi aprobări speciale. De la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, de pildă.
Nu am cunoştinţă dacă avocatul A. Pavelescu a pornit demersurile necesare în sensul de mai sus, nu am dispus de timp să verific, dar, desigur, se poate afla destul de uşor. În orice caz, asta ar fi, probabil, ultima problemă în cazul vânzării sediului istoric al PNŢCD. Care  vânzare deocamdată pare a fi ilegală.
La toate acestea se adaugă, în sfârşit, faptul că, potrivit statutului PNŢCD, această vânzare nu poate avea loc fără a avea aprobarea forurilor de conducere ale partidului.
Iar despre conducerea partidului va fi vorba în rândurile următoare.

4. Starea juridică a PNŢCD „oficial”

Nu am să insist pe toate detaliile legate de situaţia juridică a PNŢCD din 2008, când Miluţ a refuzat să părăsească scaunul lui Corneliu Coposu, la cererea congresului partidului, care a ales un alt preşedinte. Am să mă refer strict la situaţia actuală a PNŢCD, lăsând deoparte faptul că toţi preşedinţii aleşi şi realeşi, confirmaţi, reconfirmaţi sau neconfirmaţi, recunoscuţi sau nerecunoscuţi de membrii partidului – toţi au fost contestaţi în instanţă, ceea ce a dus la nenumărate procese „PNŢCD versus PNŢCD”.
Ei bine, cu toate acestea lăsate deoparte, situaţia preşedinţiei PNŢCD stă în felul următor:
În 2010, aripa Pavelescu a PNŢCD a organizat un congres în cadrul căruia a fost ales preşedinte Aurelian Pavelescu. După „lupte seculare” prin instanţe, acesta a obţinut recunoaşterea juridică şi ştampila oficială aferentă, cu înregistrare la Registrul Partidelor Politice (RPP), cu tot. În care RPP a fost înregistrat şi Biroul Naţional de Conducere (BNC) oficial al PNŢCD.
Din nou, toate bune şi frumoase, doar că menţionatul BNC – oficial, juridic şi înregistrat la RPP – l-a exclus pe Aurelian Pavelescu din PNŢCD, în vara lui 2013. Din acel moment, Pavelescu şi-a pierdut, de facto, calitatea de preşedinte al PNŢCD – şi, deci, şi pe cea de reprezentant al partidului în relaţiile cu terţii. Inclusiv – nu-i  aşa? – cu eventualii cumpărători de sedii de partide istorice.
Dar să fiu (peste măsură de) binevoitoare şi să nu iau nici hotărârea de excludere în calcul, tot mai rămâne (cel puţin) o problemă. Mare. Şi anume aceea că, tot conform statutului PNŢCD (înregistrat oficial la Tribunal), mandatul lui Pavelescu de preşedinte al partidului a expirat în vara asta (iulie 2014). Ca atare, preşedintele juridic trebuia să se realeagă într-un congres legal, statutar şi juridic.
E adevărat, Pavelescu a făcut vreo trei congrese din primăvara lui 2013 până în toamna lui 2014 – convocate cu Dumnezeu ştie ce BNC şi / sau conduceri judeţene interimare, ad-hoc. Însă nici unul dintre aceste congrese nu este înregistrat la Registrul Partidelor Politice. Deci, eventuala conducere aleasă în cadrul vreunuia dintre ele nu este nici juridică, nici oficială şi, prin urmare, nici legală.  Iată, deci: din datele de mai sus rezultă că preşedintele juridic şi oficial al PNŢCD” nu prea mai este nici juridic, nici oficial, nici prea… legal. Şi, ca atare, NU poate tranzacţiona patrimoniul partidului pe care îl conduce – în virtutea inerţiei. Căci în virtutea legii
şi-a cam pierdut de mult orice calitate în PNŢCD. Cel puţin teoretic. Căci, practic, Doamna Justiţie este oarbă şi împarte dreptatea… orbeşte, nu-i aşa?
 
 (Articol republicat de pe AntiTot)
Publicitate

Lasă un mesaj

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Cit & Tanu

Mind. Body. Soul. Knowledge & Awareness.

Elena Dragomir

Archives, documents and history in Romania

În Dodii

Vorbind de economie cam în dodii

Ţărănista.

”Negociem orice, dar nu negociem principii!” (Corneliu Coposu)

Drumurile lui Spetcu

Blog de om umblat

Bucatari Romania

IMPREUNA PESTE TOT

geaba, uhitto... blogdaproste...

un alt blog al lui Dan Iancu

Arheologie Radio📻Tv📺

Istoria programelor radio-tv din România.🇷🇴 Şi alte delicatese culturale. Dacă doriți să revedeți...

România Străveche - Ancient Romania

"În tot ceea ce sunt, în faptă sau în cuvânt, trăiesc, aşa cum pot, moştenirea străbunilor. Cei care au construit o cultură, o istorie şi o lume astăzi aproape uitată: România Străveche." "In all that I am, through my deeds and my words, I live, the best I can, the heritage of our forefathers - those who built a culture, a history, and a world that is nearly forgotten today: Ancient Romania." Mihai-Andrei Aldea

Lupul Dacic

Blog nationalist GETO-DAC !

Doru-Nicolae Grădinaru

profesor de istorie la Colegiul Național „Grigore Moisil”

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu

Dreptul la gândire, blog by Victor Potra

Fără idoli! Oricât ar fi de frumoşi...

Maieutică provincială.

Cineva trebuie să rămînă pînă la sfîrșit.

valeriu dg barbu

©valeriu barbu

SAMEWHITEBLUE

Ne-a mai rămas să schimbăm într-o zi o vorbă cu Pământ...

Ligia Rizea

gânduri care vin și pleacă :)

Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alex Imreh

Virtual Identity

tudorvisanmiu

”Primeşte deci darul meu, care ţi-a fost adus, fiindcă Dumnezeu m-a umplut de bunătăţi şi am de toate” (Geneza, 33:11)

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Programul National DMS

managementul documentelor, arhivare electronica, solutii IT de business.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

ALIANTA DREPTEI

"Istoria ne legitimeaza ca singurele partide autentice de centru-dreapta", Crin Antonescu

Blogul lui Paul Tița

Blog cu braşoave de Cluj

Despre demnitate

Povestea unor oameni (aproape) necunoscuți

Coffeebooksong Studios(TM)

Inspiring ideas to create amazing things

Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Aurica A. Badea

Aventuri prin România cancerului și a demenței

Alexandru Herlea

Seule la vérité vous rendra libre

Cutia cu vechituri a lu' Potra

Istorie, imagini vechi, povești despre timpuri trecute, oameni care au fost.

DementiAwareness

A medical journalist/daughter writes about Frontotemporal Dementia, Alzheimer's and other memory diseases

http://madalinagramatoma.blogspot.com

CARTEA CU POZE ȘI POVEȘTI

Radu

http://www.raduc.eu/

sick*tired

give me a beer, a laptop and a nice chick and you can keep the beer and the laptop

Izbucniri

“Cu câte iluzii trebuie să mă fi născut ca să pot pierde câte una în fiecare zi!…” – Emil Cioran

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat: