E oficial: Pavelescu NU mai este președintele PNȚCD!

Circulă de ceva vreme o informaţie în mediul online despre candidatura preşedintelui ”oficial și juridic” al PNŢCD, Aurelian Pavelescu, pe lista de candidaţi ai Partidului Ecologist Român pentru Camera Deputaţilor.

Cum Pavelescu nu scapă absolut nici o ocazie de a se exprima public când persoana sa devine subiect de ştiri, dar de data asta a tăcut mâlc (cu alte cuvinte, se simţea cu musca pe căciulă), și cum individul are antecedente similare, cum se va vedea mai jos, am început să am o bănuială crescândă că această ştire ce venea „pe surse” era adevărată. Prin urmare, am început să caut pe site-uri oficiale adevărul despre candidaţii PER – deci, şi despre candidatul Pavelescu. Nu mi-a fost uşor, pentru că pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente nu există listele de candidaţi, iar pe site-ul Biroului Electoral Central sunt afişate doar listele de candidaţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale. Din fericire, am primit un binevenit ajutor de la fostul meu coleg de partid, Şerban Anghel, de a cărui colaborare m-am bucurat de multe ori de-a lungul anilor. El m-a îndreptat către sursa oficială a informaţiilor pe care le căutam, şi anume site-ul prefecturii (unde recunosc că nu mi-ar fi trecut prin cap să caut în veci; de când mă ştiu îmi iau informaţiile despre alegeri de pe site-urile BEC şi AEP).

Aşadar, m-am dus la sursa oficială şi am descoperit adevărul oficial:

Aurelian Pavelescu, „preşedintele” PNŢCD, candidează la alegerile parlamentare din iarna aceasta pe lista PER pentru Camera Deputaţilor, unde îl găsim pe poziţia a treia, după Liviu Pleşoianu (ex-PSD) şi Dănuţ-Onuţ Pop, preşedintele PER. (În paranteză fie spus, din această ierarhie în care însuşi preşedintele PER apare pe locul doi – adică „mai neeligibil” decât locul unu – deducem logic cine are frâiele PER-ului în mână, nu-i aşa?)

Interesantă este compania lui Pavelescu în cadrul PER a ”deputatului mitralieră”, Cătălin Rădulescu, cel care simțea așa, un imbold, să iasă cu mitraliera în Piața Victoriei, unde erau adunați protestatari. Dar și mai interesantă e compania sinistrului (fost?) pesedist Şerban Nicolae, primul pe lista PER a candidaţilor pentru Senat. De ce este interesant acest lucru? Pentru că, în calitatea sa de preşedinte al PNŢCD şi „urmaş” al lui Maniu şi Coposu, Aurelian Pavelescu a luat de multe ori poziţii în favoarea foştilor deţinuţi politici şi împotriva torţionarilor acestora. Or, Şerban Nicolae, acest personaj de tristă reputaţie, s-a remarcat în ultimii ani (şi) prin declaraţiile sale pur bolşevice la adresa patrioţilor din Rezistenţa armată anticomunistă. (Am scris, la acea vreme, pe această temă: Tovarăşii PSD: contraatac la Istorie. Cazul Şerban Nicolae şi Tit Liviu Brăiloiu; Marina Chirca, eroina anonimă de la Nucşoara: cinci ani de la trecerea Dincolo)

Aşadar, dincolo de trădarea intereselor propriului partid (şi care nu este un lucru nou, după cum prea bine ştiu cititorii acestui blog), Pavelescu se face vinovat de asocierea cu un tovarăş vehement contestat de urmaşii rezistenţilor anticomunişti. O asociere care se constituie în (încă) o dispreţuitoare palmă pe obrazul membrilor şi simpatizanţilor PNŢCD, care au fost dintotdeauna alături de deţinuţii politici anticomuniști şi de urmaşii acestora. (De altfel, electoratul ţărănist l-a taxat – din nou – pe Pavelescu la localele din septembrie a.c. pentru toate așa-zisele gafe din ultima vreme; dar voi reveni cu un articol pe această temă.)

Tactica lui Pavelescu de a candida pe listele altui partid nu este nouă. Aşa cum bine ştiu unii ţărănişti (căci, evident, mulţi au uitat) şi aşa cum am arătat pe acest blog de-a lungul timpului (vezi articolele PNȚCD – o radiografie: 2008-2011 şi PNŢCD – o cronologie post-decembristă), Aurelian Pavelescu a demisionat cândva din PNŢCD, al cărui prim-vicepreşedinte era, pentru a candida, alături de alţi câţiva colegi ţărănişti, pe lista PNL la alegerile parlamentare din toamna lui 2008, tot pentru un mandat de deputat.

Dar nu acesta ar fi marele păcat al impostorului; oricine este liber să candideze din partea oricărui partid doreşte, la urma urmei. Grav a fost faptul că, după eşecul din alegeri, Pavelescu s-a reîntors în PNŢCD fix pe funcţia pe care o avusese înainte de fuga la PNL. Or, conform legii şi statutului PNŢCD, Pavelescu ar fi trebuit să se reînscrie ca membru simplu în PNŢCD şi, dacă voia să obţină din nou vreo funcţie în partid, ar fi trebuit să candideze pentru aceasta, în cadrul unui congres, nu să revină pe vechea funcţie hodoronc-tronc, ca şi când nici usturoi nu mâncase, nici gura nu-i mirosea. Iată, deci, că impostura lui Pavelescu nu a debutat la alegerea lui ulterioară ca „preşedinte al PNŢCD” (2010), aşa cum multă lume crede, ci mult mai devreme.

Aurelian Pavelescu a mers „pe burtă” la acea vreme, cu acordul întregii conduceri a PNŢCD- aripa Miluţ şi, mai grav, cu acordul membrilor acestei aripi a partidului. În apărarea acestora din urmă, e foarte posibil ca mulţi dintre ei să nu fi ştiut de „mişcarea tactică” de candidatură pe listele PNL a lui Pavelescu & Co, așa cum nu au știut ulterior de anularea (de către Pavelescu) a unor alianțe trâmbițate de țărăniști pe tot internetul, dar în fapt inexistente, așa cum nu au știut de multe lucruri, pentru că multe lucruri se petreceau în „partidul oficial şi juridic” fără ştiinţa membrilor de rând.

Iar astfel de lucruri se petrec şi acum, când „preşedintele oficial al PNŢCD” tace mâlc despre candidatura sa pe lista PER pentru Camera Deputaţilor. Ei bine, din momentul în care s-a înscris pe lista altui partid, Aurelian Pavelescu NU mai este oficial membrul, deci nici preşedintele Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat:

Articolul 8 (Legea Partidelor nr. 14/2003)

(1) Un cetăţean român nu poate face parte în acelaşi timp din două sau mai multe partide politice.

(2) Înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior.

Aceste lucruri ar trebui să le știe membrii PNŢCD, care se referă încă la Pavelescu ca la președintele partidului, aceste lucruri ar trebui să le știe orice entitate (adică toată presa) care îl mai creditează pe acest impostor ca reprezentant al ţărăniştilor şi preşedinte al celui mai cunoscut partid ţărănist la ora actuală (căci între timp au mai apărut vreo trei, despre care vă voi povesti curând).

Însă, ca aproape întotdeauna (dar din ce în ce mai rar în ultima vreme, din păcate), s-au găsit în PNȚCD membri care au contestat ”mișcările de trupe” și acțiunile dezonorante ale conducerii centrale a partidului. Un exemplu este dl Adrian Țolovici, președintele Organizației PNȚCD Brașov, care și-a exprimat public punctul de vedere împotriva acestor acțiuni. Ba încă Adrian Țolovici a mers și mai departe, depunând o sesizare la Secretariatul General al PNȚCD, solicitându-i acestuia să ia măsurile statutare cuvenite în situația creată de Pavelescu, și anume să convoace Biroul Național de Conducere și Comitetul Național de Conducere (BNC, respectiv CNC al PNȚCD) ”pentru a restabili starea inițială sau data Congresului PNȚCD în vederea alegerii noii conduceri”. Există însă o mică-mare hibă în această sesizare/solicitare a domnului Țolovici: restabilirea stării inițiale (cu Pavelescu președinte) nu mai este posibilă, întrucât fostul președinte al PNȚCD este de acum membru PER și candidat al acestuia pentru Parlament.

Actualizare (26 noiembrie 2020)

În mod oarecum surprizător pentru mine (dar de înțeles, la urma urmelor, având în vedere invazia de fake news și manipulările omniprezente în spațiul public), articolul de față a fost pe alocuri privit cu reticență și îndoială pe Facebook, unde l-am promovat: lumea se întreba ”dacă e adevărat”, oare nu e doar un ”zvon”? Ba am fost întrebată și pe ce anume mă bazez când fac categorica afirmație că pavelescul nu mai este nici măcar membru, darămite președinte al PNȚCD.

Așadar, m-am decis să vin cu lămuriri suplimentare, pentru că se pare că cele de mai sus (printre care documente oficiale și extrase din Legea Partidelor), pe care îmi bazez afirmațiile, nu sunt suficiente.

RECAPITULARE (explicații la articol)

  1. Avem un protocol de colaborare conform căruia PNCȚD și PER vor desemna candidați pe ”liste comune” […] ”pe sigla Partidului Ecologist Român”. Adică un număr de (foști – veți vedea de ce) membri PNȚCD vor candida pentru Parlamentul României pe listele PER.

ATENȚIE: Protocolul de colaborare NU este o alianță politică / electorală, în cadrul căreia pot fi desemnați candidați din ambele partide componente, ci doar o înțelegere de trecere a unor membri de la un partid (PNȚCD) la altul (PER), pentru ca acești membri să poată candida pe listele celui de-al doilea partid (PER) pentru parlamentare! De altfel, asta afirmă chiar Pavelescu într-o circulară:

Calendarul electoral pentru alegerile parlamentare n-a mai permis realizarea unei alianțe formale, acestea trebuind declarate până pe 15 septembrie, astfel încât s-a decis de cele 12 partide aderente să se candideze formal pe sigla PER – un partid cu structuri semnificative și, în același timp, un partid fără intransigențe ideologice de netrecut, capabil să deschidă constituirea Platformei.

Un alt argument, o alianță electorală nu se putea face nici până în 15 septembrie, deoarece pragul electoral ar fi crescut de la 5% la 8%, imposibil de atins.

2. Avem lista oficială de candidați PER pentru Camera Deputaților, pe care figurează Pavelescu Aurelian, la poziția a treia.

3. Avem prevederea legală conform căreia, dacă o persoană este membră a unui partid (în cazul nostru, PNȚCD), înscrierea sa în alt partid (adică în PER, în cazul de față) înseamnă demisia din partidul anterior (PNȚCD).

LĂMURIRI SUPLIMENTARE:

1. Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților stipulează, la art. 52, alin (8):

Propunerile de candidați se fac în 4 exemplare, de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri, sub semnătura conducerii acestora sau a persoanelor desemnate pentru a le semna, iar în cazul candidaților independenți, pe baza declarației de acceptare a candidaturii semnate de aceștia.

Or, cum PNȚCD și PER nu au constituit o alianță de nici un fel, rezultă că stabiliții ”candidați comuni” ai celor două partide figurează pe listele unui singur partid – în cazul nostru PER, conform protocolului. Rezultă că (potrivit legii), respectivii candidați sunt membrii ai acelui partid (PER) care a depus liste (și anterior a strâns un număr de semnături de sprijin pentru candidații săi) pentru alegerile parlamentare.

Cu alte cuvinte: PER a strâns semnături pentru propriii candidați (nu pentru candidați aparținând unui alt partid – recte, PNȚCD) și a depus liste cu propriii candidați (nu ai PNȚCD) pentru Parlament. Mai pe scurt: listele PER cuprind membri PER, deci, cine apare pe aceste liste este obligatoriu membru PER. Ergo, Aurelian Pavelescu, care apare pe lista PER pentru Camera Deputaților, este membru PER.

2. Potrivit aceleiași legi, art. 52, alin. (12), candidatul unui partid va depune o declarație:

Declarația de acceptare a candidaturii va cuprinde circumscripția electorală în care candidează, numele, prenumele, codul numeric personal, partidul politic sau alianța care l-a propus […].

Obligatoriu, deci, Pavelescu va fi menționat partidul din care face parte și obligatoriu acest partid trebuie să fie PER.

Așadar, cum Pavelescu candidează pe listele PER în condiții legal îndeplinite (conform Procesului Verbal și Deciziei BEC de mai jos), rezultă că Pavelescu că este membru al PER:

Independent n-are cum să fie, pentru că independenții candidează de unii singuri, nu pe liste de partid, iar membru PNȚCD n-are cum să mai fie, de vreme ce este vorba despre lista depusă de un alt partid, respectiv PER, iar cele două partide NU sunt într-o alianță în care să-și propună fiecare partid candidații săi!

Sper ca de data aceasta lucrurile să fie cât se poate de clare și să nu se mai îndoiască nimeni de faptul că Aurelian Pavelescu NU mai este nici măcar membru al PNȚCD și, în mod evident (și oficial!), nicidecum nu poate fi la ora actuală președinte al acestui partid!

4 gânduri despre „E oficial: Pavelescu NU mai este președintele PNȚCD!

  1. Da asa este, pentru oricine este logic si cinstit. Dar nu va imbatati cu apa rece, trebuie ca Tribunalul Bucuresti sa consemneze in Registrul Partidelor Politice, aceasta plecare a impostorului. Doar din acel moment lui Pavelescu ii inceteaza calitatea de membru si presedinte al PNTCD. Uitati-va atent si riguros pe ce ati postat si pe textele de lege invocate. Nu dezvolt subiectul pentru ca ii dau idei impostorului. De aceea acum nu poate avea loc public o dezbatere riguroasa si va propun sa va opriti, caci ca si data trecuta (dupa ce „s-a intors primvicepresedinte” de la PNL unde candidase si instanta i-a aprobat punctul lui de vedere impotriva noastra) nu stim ce vor decide instantele de fond de la tribunal, unde a fost mereu favorizat,si de apel, unde „s-a mai clatinat”! va rog acum sa ne sprijiniti, PNT Maniu-Mihalache in aceste alegeri parlamentare, sa aratam ca miscarea taranista are substanta si de la rezultatele obtinute sa dam un start real unui PNT autentic. Sper ca pentr toti este clar ca odata Pavelescu indepartat se va face unirea PNTMM cu PNTCD in PNTCD. Acest lucru a fost stabilit si declarat de la inceput si este valabil si acum! Multumim mult pentru sprijin!

    Apreciază

  2. Dacă Pavelescu nu mai este membru PNȚ-CD (și din cuprinsul articolului înțeleg că nu mai este), membrii existenți ar trebui să convoace de urgență un Congres și să-și aleagă un nou președinte, astfel încât, la încercarea de revenire a lui pavelescu să găsească ușile sediului închise și semnătura schimbată în bancă,

    Apreciază

Lasă un mesaj